retinol creme

Wat is retinol? Alles over dit wondermiddel voor je huid!

Als je geïnteresseerd bent in huidverzorging dan heb je vast wel eens van retinol gehoord. Het is een van de beste ingrediënten als het gaat om huidverjonging en huidzuivering.

Als je nog niet precies weet wat retinol kan doen voor je huid, wat de voordelen zijn en/of hoe je het precies moet gebruiken, dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel leren we je alles wat je moet weten over dit wonder ingrediënt voor je huid, zodat jij het snel in je skin care routine kan opnemen voor de beste resultaten.

Lees gauw verder om meer te leren over retinol!

Wat is retinol?

Retinol, beter bekend als vitamine A, is geweldig voor je huid. Er zijn weinig ingrediënten die zo mysterieus zijn als retinol. Ondanks dat we er allemaal van hebben gehoord en het op de bovenste plank van elke dermatoloog staat, blijft het een verwarrend ingrediënt. Dat komt omdat je het niet zomaar kunt gebruiken. Je moet er namelijk een tolerantie voor opbouwen. 

Toch wordt het zeker aangeraden om retinol kennis te laten maken met je huidige huidverzorgingsroutine. Er is meer dan één type om uit te kiezen – van retinoïnezuur tot retinylpalmitaat – en er zijn verschillende percentages. 

Experts zijn het erover eens dat er geen beter ingrediënt als dit is om de huid glad en egaal te maken. Het is een van de – zo niet het – enige bewezen ingrediënt dat zichtbare anti-verouderingsvoordelen oplevert. 

Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen. Het kan de celvernieuwing verhogen en de productie van collageen en elastine stimuleren. Het helpt je huid hierdoor te verstevigen, fijne lijntjes en rimpels te verminderen, een ongelijkmatige teint te verbeteren en het huidoppervlak glad te maken. Daarom is het geschikt voor de behandeling van alles, van pigmentatie tot cystische acne en rimpels.

retinol skin care

Retinol wordt aangetroffen in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten. Bijvoorbeeld in de vorm van retinylpalmitaat en in producten waarvoor je een recept nodig hebt. Pure retinol is meestal effectiever dan retinolderivaten. Door een arts voorgeschreven producten die retinol bevatten (ook wel retinoïden genoemd) werken sneller. Het nadeel is dat recept retinol ook het risico op huidirritatie verhoogt.

Waarom is retinol goed voor je huid?

Vitamine A is belangrijk voor het activeren van het herstelvermogen van je huidcellen. Wanneer dermatologen of medisch specialisten over retinol praten, bedoelen ze op recept vitamine A. Alle vormen van retinol zijn effectief tegen rimpels, een ongelijkmatige teint en acne. Retinol wordt dan ook vaak een wondermiddel voor de huid genoemd. 

Ik ben een retinol-beginner. Waar moet ik beginnen?

Dermatologen zijn er van overtuigd dat iedereen retinol kan gebruiken en dat iedereen dat zou moeten doen. Het is jouw taak om de retinol crème te vinden die het beste voor jou werkt.

Wanneer je nieuw bent in het gebruik van vitamine A, kun je het beste beginnen met een zachte, niet-voorgeschreven versie. De reden waarom je misschien een zachtere optie wilt overwegen en opbouwen, is zodat je deze daadwerkelijk gebruikt. Veel first-timers horen over de wonderen van retinol, maar stoppen snel met het gebruik hiervan. Dit komt omdat ze onmiddellijk afhaken wanner ze in de irritatie- of zuiveringsfase terecht komen. 

Deze inconsistentie is het ergste wat je kunt doen. Je komt nooit op het punt dat het retinoïnezuur je huid verbetert, omdat je niet voorbij de initiële retinisatie van het gezicht komt. De meeste mensen die beginnen met een recept geven uiteindelijk op om deze reden. De huid wordt droog en raakt geïrriteerd. Het is gemakkelijk om je geduld te verliezen als iets dat je huid er fantastisch uit zou laten zien, het in eerste instantie erger maakt.

Begin dus voorzichtig en langzaam en verhoog geleidelijk de toepassingen naarmate je huid het aankan. Ga niet meteen voor recept retinol crème als je het product nog nooit gebruikt hebt. Het kan wat langer duren voor je resultaten ziet, maar je zult ook weinig tot geen last krijgen van irritatie als je langzaam begint.

Zoek eerst naar merken die hun procentuele niveaus bekendmaken. Zo wordt 0,03 tot 1 procent als actief beschouwd. Ten tweede zorgt retinol in airless of aluminium buizen ervoor dat de formule krachtig en actief blijft. Bonuspunten als het retinol is ingekapseld en extra bonuspunten als ze met stikstof verpakt zijn. Dit betekent dat er geen zuurstof in het pakket zit.

Is retinol op recept beter?

Recept retinol is niet per se beter. Je kunt het gewoon zelf kopen als cosemetisch product! Een ontzettend goed en effectief product is het SIMIA™ Original Active Retinol Serum – Met Vitamine E & Hyaluronzuur.

Belangrijke dingen om te weten bij het kiezen van een retinolproduct:

 • Retinol-producten op recept zijn krachtiger en werken sneller. Retinol in cosmetische producten duurt langer om te werken, maar geeft na verloop van tijd dezelfde resultaten.
 • Recept retinol verhoogt het risico op huidirritatie. Deze irritaties kunnen voor sommigen zo hardnekkig zijn dat ze het product niet langer kunnen gebruiken.
 • Cosmetische producten met retinol hebben een lager risico op huidirritatie. Ze zijn zachter voor je huid.
 • Het is een kwestie van experimenteren om te zien hoe vaak je retinol moet gebruiken voor de meest effectieve en aantrekkelijke resultaten.

Voordelen van retinol

Retinol is een vorm van vitamine A die vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de vele voordelen voor de huid. Hier zijn enkele van de voordelen van retinol:

 1. Vermindert tekenen van veroudering: Retinol staat bekend om zijn vermogen om fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van huidveroudering te verminderen. Het stimuleert de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt, waardoor het uiterlijk van rimpels wordt verminderd.

 2. Verbetert de huidtextuur: Retinol bevordert de celvernieuwing en exfoliatie, wat resulteert in een gladdere huidtextuur. Het kan helpen bij het verminderen van acne littekens, pigmentvlekken en andere onregelmatigheden in de huid.

 3. Verkleint poriën: Door de celvernieuwing en exfoliatie kan retinol helpen de poriën te verkleinen en de huid er gladder uit te laten zien.

 4. Behandelt acne: Retinol heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van acne. Het reguleert de talgproductie en voorkomt dat poriën verstopt raken.

 5. Verheldert de huidskleur: Retinol kan helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie en het egaliseren van de teint. Het remt de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor donkere vlekken en verkleuringen in de huid.

 6. Stimuleert de bloedcirculatie: Het gebruik van retinol kan de bloedcirculatie in de huid verbeteren, waardoor de huid een gezonde gloed krijgt.

Op welke leeftijd kun je het beste beginnen met retinol gebruiken?

Er is geen vaste leeftijd om te beginnen met het gebruik van retinol. Wel adviseren de meeste dermatologen het product halverwege de twintig te introduceren, vooral als je last hebt van puistjes of pigmentvlekken. Ook in de jaren ’30 is een goede tijd om te beginnen omdat dan onze collageenspiegels beginnen te dalen, evenals onze huidcelvernieuwing. Als je echter in je tienerjaren zit en veel last hebt van acne is het ook een goed idee om retinol te gaan gebruiken.

Er wordt gesuggereerd dat je retinol het beste gedurende 3 maanden kunt gebruiken. Na deze 3 maanden kun je het beste even rust pakken van het product. Dit komt door onderzoek dat suggereert dat celvernieuwing niet langer wordt verhoogd na 3 maanden gebruik van retinol.

De regels voor wanneer en waar te gebruiken

Je kunt het product het beste langzaam maar zeker introduceren. Roodheid, droogheid en schilfering kunnen worden geminimaliseerd of vermeden door het ingrediënt geleidelijk in je huidverzorgingsregime te introduceren. Beperk dus het eerste gebruik tot een of twee keer per week en verhoog vervolgens geleidelijk de frequentie zoals wordt verdragen. Breng alleen ‘s nachts een kleine hoeveelheid retinol crème aan op een schone en droge huid en vermijd daarbij de ogen. Wacht voor optimale resultaten minstens 30 minuten voordat je andere huidverzorgingsproducten aanbrengt.

Er zijn enkele producten die je het beste kunt overslaan, omdat je retinol het werk al heeft gedaan. Benzoylperoxide, AHA’s en BHA’s staan erom bekend de productiviteit binnen retinoïden te verminderen, dus meng ze niet. Deze brengen de huid in gevaar, omdat het combineren van zuren en retinol irritatie kan veroorzaken.

Zorg er ten slotte voor dat je waakzaam bent met je zonnebrandscrème als je retinol gebruikt. Retinol verhoogt de lichtgevoeligheid in de huid. Gebruik dus altijd een zonnebrandcrème met een hoge factor wanneer je dit product gebruikt.

simia retinol serum review

Er zijn verschillende soorten retinol

Retinoïden zijn de familie waartoe alle verschillende soorten retinol behoren en ze zijn allemaal afgeleid van vitamine A. Het verschil tussen beide is hun concentratie. Retinoïnezuur (ook bekend als Retin-A of Tretinoïne) is het sterkste (voorgeschreven) retinoïde dat wordt gebruikt voor zowel acne als veroudering. We hebben van nature retinoïnezuur in onze huid en deze vorm is ‘biologisch beschikbaar’. Dit betekent dat het niet hoeft te worden omgezet om in onze huidcellen te werken. Alle andere retinoïden moeten door onze huidcellen worden omgezet zodra ze onze huid raken. Van sterk naar zwak zijn dit retinaldehyde, retinol en vervolgens retinolesters (zoals retinylpalmitaat).

Retinol heeft enkele bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen een (of alle) van de volgende zijn: droogheid, schilferende huid, roodheid en acne. Een deel van de manier waarop het de poriën verkleint, is door de olieproductie uit je talgklieren te verminderen. Die vermindering van olie kan uitdroging veroorzaken. Combineer dat met de retinoïde die de buitenste lagen van dode huid verwijdert en je hebt het perfecte recept voor gevoeligheid, droogheid en mogelijke irritatie.

Het kan dus zo zijn dat wanneer je met retinol begint om je acne te verminderen, het eerst erger wordt. Dat wordt ‘purging’ genoemd. Dit komt door de versnelde huidcelvernieuwing, omdat de huid in een snel tempo blokkades in de poriën opruimt. Na deze ‘purging’ is je huid wel mooier en egaler dan ooit.

Retinols werken niet bij iedereen even goed – je kunt het het beste vermijden als je lijdt aan rosacea, eczeem of psoriasis. In wezen is het te krachtig voor de huid die een zachte aanraking nodig heeft en kan het de ontsteking in reeds gevoelige huidtypes doen toenemen. Dat gezegd hebbende, zouden de meeste mensen ermee moeten kunnen doorgaan. Voor verschillende huidtypes zijn verschillende sterktes geschikt.

Het product kan het beste worden opgebracht met een vochtinbrengende crème.  Normaal gesproken houden de bijwerkingen maar een paar weken aan, terwijl de huid zich aanpast aan het ingrediënt. Door de groeiende technologie rond het ingrediënt komt het vaak voor dat er helemaal geen bijwerkingen ontstaan.

Veelgestelde vragen over retinol

Hierboven hebben we uitgelegd wat retinol precies is en waar het allemaal goed voor is. Hieronder bespreken we nog een aantal van de meestgestelde vragen op het internet over dit bijzondere ingrediënt.

Hoe gebruik je retinol in je huidverzorgingsroutine?

 
 1. Begin geleidelijk: Als je nieuw bent met retinol, is het belangrijk om langzaam te beginnen om je huid de tijd te geven eraan te wennen. Begin met een lage concentratie retinol en gebruik het om de paar dagen. Na verloop van tijd kun je de frequentie en concentratie verhogen, afhankelijk van hoe je huid reageert.

 2. Breng het ‘s avonds aan: Retinol kan de gevoeligheid van de huid voor de zon vergroten, dus het wordt meestal aanbevolen om het ‘s avonds aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat je huid voldoende tijd heeft om te herstellen en minimaliseert de blootstelling aan de zon.

 3. Reinig en droog je huid: Zorg ervoor dat je je gezicht grondig reinigt en droogt voordat je retinol aanbrengt. Dit helpt om de effectiviteit van het product te maximaliseren en mogelijke irritatie te verminderen.

 4. Gebruik een kleine hoeveelheid: Een kleine hoeveelheid retinol is meestal voldoende om op je gezicht aan te brengen. Begin met een erwt-grootte hoeveelheid en verdeel het gelijkmatig over je gezicht.

 5. Vermijd de gevoelige huid rond de ogen en mond: Retinol kan de gevoelige huid rond de ogen en mond irriteren. Vermijd deze gebieden bij het aanbrengen van retinol of gebruik een specifiek oogproduct dat retinol bevat.

 6. Hydrateer je huid: Na het aanbrengen van retinol is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Kies een vochtinbrengende crème die geschikt is voor jouw huidtype om vochtverlies te voorkomen en de huid te kalmeren.

 7. Gebruik zonbescherming overdag: Aangezien retinol de gevoeligheid van de huid voor de zon kan vergroten, is het cruciaal om overdag een breed-spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken. Dit helpt bij het beschermen van je huid tegen schadelijke UV-stralen.

Het is ook altijd raadzaam om de instructies op het specifieke retinolproduct dat je gebruikt te volgen en eventueel advies in te winnen bij een dermatoloog of huidverzorgingsspecialist.

Welke concentratie retinol moet ik gebruiken?

 
 1. Gevoelige huid of beginners: Als je een gevoelige huid hebt of nieuw bent met retinol, is het raadzaam om te beginnen met een lage concentratie, meestal tussen 0,1% en 0,3%. Dit geeft je huid de kans om te wennen aan het ingrediënt en minimaliseert het risico op irritatie.

 2. Normale tot gecombineerde huid: Als je huid niet al te gevoelig is, kun je starten met een concentratie tussen 0,3% en 0,5%. Dit niveau van retinol kan helpen bij het verbeteren van de huidtextuur, fijne lijntjes en andere tekenen van veroudering.

 3. Tolerante huid of ervaren gebruikers: Voor mensen met een goed getolereerde huid of die al ervaring hebben met retinol, kan een hogere concentratie van 0,5% tot 1% worden overwogen. Deze concentraties kunnen effectiever zijn bij het verminderen van diepere rimpels en het verbeteren van de algehele huidconditie.

Het is belangrijk om te onthouden dat hogere concentraties retinol ook gepaard kunnen gaan met een verhoogd risico op irritatie en bijwerkingen. Het is altijd verstandig om te beginnen met een lagere concentratie en geleidelijk te verhogen naarmate je huid het verdraagt.

Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een dermatoloog of huidverzorgingsspecialist, vooral als je specifieke huidproblemen hebt of twijfels hebt over de juiste concentratie voor jouw huid. Zij kunnen je professioneel advies geven op basis van je individuele behoeften.

Is retinol geschikt voor alle huidtypen?

 
 1. Normale huid: Mensen met een normale huid kunnen over het algemeen retinol goed verdragen. Het kan helpen bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van tekenen van veroudering.

 2. Droge huid: Retinol kan de droge huid mogelijk verder uitdrogen of irritatie veroorzaken. Als je een droge huid hebt, is het belangrijk om een goede vochtinbrengende crème te gebruiken in combinatie met retinol om hydratatie en comfort te behouden.

 3. Vette huid: Retinol kan gunstig zijn voor mensen met een vette huid, omdat het kan helpen bij het reguleren van de talgproductie en het verminderen van acne. Het is echter belangrijk om de huid te hydrateren om uitdroging te voorkomen.

 4. Gevoelige huid: Mensen met een gevoelige huid kunnen retinol soms slecht verdragen vanwege mogelijke irritatie. In dergelijke gevallen is het raadzaam om te beginnen met een lage concentratie retinol en het gebruik geleidelijk op te bouwen om de tolerantie van de huid te beoordelen. Het kan ook nuttig zijn om retinol te combineren met kalmerende en hydraterende ingrediënten om irritatie te minimaliseren.

Het is altijd verstandig om een patchtest uit te voeren voordat je retinol op je gezicht aanbrengt om te controleren op mogelijke allergische reacties of overgevoeligheid.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie bij het gebruik van retinol?

 
 1. Huidtextuur en verkleuringen: Retinol kan helpen bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van verkleuringen zoals acne-littekens, zonneschade en hyperpigmentatie. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat je merkbare verbeteringen in deze gebieden ziet. Geduld en consistent gebruik zijn belangrijk.

 2. Fijne lijntjes en rimpels: Retinol staat bekend om zijn vermogen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat je verbeteringen opmerkt. Het is belangrijk om retinol consistent te gebruiken volgens de aanbevolen richtlijnen en de resultaten kunnen in de loop van de tijd toenemen.

 3. Acne: Als je retinol gebruikt om acne te behandelen, kun je binnen enkele weken veranderingen opmerken. Retinol kan helpen bij het reguleren van de talgproductie, het verminderen van verstopte poriën en het verbeteren van de algehele huidconditie. Het kan echter enige tijd duren voordat je acne volledig onder controle is.

Het is belangrijk om consistentie en geduld te hebben bij het gebruik van retinol. Het is ook essentieel om retinolproducten te combineren met een goede huidverzorgingsroutine die reiniging, hydratatie en zonbescherming omvat.

Wanneer je veel last hebt van acne is retinol echt een wondermiddel! Naast het gebruik van retinol, is het belangrijk om een goede skin care routine te hebben. Ontdek in dit artikel de complete gids om van acne af te komen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *