retinol creme

Wat is retinol? Alles over dit wondermiddel voor je huid!

Als je geïnteresseerd bent in huidverzorging dan heb je vast wel eens van retinol gehoord. Het is een van de beste ingrediënten als het gaat om huidverjonging en huidzuivering.

Als je nog niet precies weet wat retinol kan doen voor je huid, wat de voordelen zijn en/of hoe je het precies moet gebruiken, dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel leren we je alles wat je moet weten over dit wonder ingrediënt voor je huid, zodat jij het snel in je skin care routine kan opnemen voor de beste resultaten.

Lees gauw verder om meer te leren over retinol!

Wat is retinol?

Retinol, beter bekend als vitamine A, is geweldig voor je huid. Er zijn weinig ingrediënten die zo mysterieus zijn als retinol. Ondanks dat we er allemaal van hebben gehoord en het op de bovenste plank van elke dermatoloog staat, blijft het een verwarrend ingrediënt. Dat komt omdat je het niet zomaar kunt gebruiken. Je moet er namelijk een tolerantie voor opbouwen. 

Toch wordt het zeker aangeraden om retinol kennis te laten maken met je huidige huidverzorgingsroutine. Er is meer dan één type om uit te kiezen – van retinoïnezuur tot retinylpalmitaat – en er zijn verschillende percentages. 

Experts zijn het erover eens dat er geen beter ingrediënt als dit is om de huid glad en egaal te maken. Het is een van de – zo niet het – enige bewezen ingrediënt dat zichtbare anti-verouderingsvoordelen oplevert. 

Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen. Het kan de celvernieuwing verhogen en de productie van collageen en elastine stimuleren. Het helpt je huid hierdoor te verstevigen, fijne lijntjes en rimpels te verminderen, een ongelijkmatige teint te verbeteren en het huidoppervlak glad te maken. Daarom is het geschikt voor de behandeling van alles, van pigmentatie tot cystische acne en rimpels.

retinol skin care

Retinol wordt aangetroffen in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten. Bijvoorbeeld in de vorm van retinylpalmitaat en in producten waarvoor je een recept nodig hebt. Pure retinol is meestal effectiever dan retinolderivaten. Door een arts voorgeschreven producten die retinol bevatten (ook wel retinoïden genoemd) werken sneller. Het nadeel is dat recept retinol ook het risico op huidirritatie verhoogt.

Waarom is retinol goed voor je huid?

Vitamine A is belangrijk voor het activeren van het herstelvermogen van je huidcellen. Wanneer dermatologen of medisch specialisten over retinol praten, bedoelen ze op recept vitamine A. Alle vormen van retinol zijn effectief tegen rimpels, een ongelijkmatige teint en acne. Retinol wordt dan ook vaak een wondermiddel voor de huid genoemd. 

Ik ben een retinol-beginner. Waar moet ik beginnen?

Dermatologen zijn er van overtuigd dat iedereen retinol kan gebruiken en dat iedereen dat zou moeten doen. Het is jouw taak om de retinol crème te vinden die het beste voor jou werkt.

Wanneer je nieuw bent in het gebruik van vitamine A, kun je het beste beginnen met een zachte, niet-voorgeschreven versie. De reden waarom je misschien een zachtere optie wilt overwegen en opbouwen, is zodat je deze daadwerkelijk gebruikt. Veel first-timers horen over de wonderen van retinol, maar stoppen snel met het gebruik hiervan. Dit komt omdat ze onmiddellijk afhaken wanner ze in de irritatie- of zuiveringsfase terecht komen. 

Deze inconsistentie is het ergste wat je kunt doen. Je komt nooit op het punt dat het retinoïnezuur je huid verbetert, omdat je niet voorbij de initiële retinisatie van het gezicht komt. De meeste mensen die beginnen met een recept geven uiteindelijk op om deze reden. De huid wordt droog en raakt geïrriteerd. Het is gemakkelijk om je geduld te verliezen als iets dat je huid er fantastisch uit zou laten zien, het in eerste instantie erger maakt.

Begin dus voorzichtig en langzaam en verhoog geleidelijk de toepassingen naarmate je huid het aankan. Ga niet meteen voor recept retinol crème als je het product nog nooit gebruikt hebt. Het kan wat langer duren voor je resultaten ziet, maar je zult ook weinig tot geen last krijgen van irritatie als je langzaam begint.

Zoek eerst naar merken die hun procentuele niveaus bekendmaken. Zo wordt 0,03 tot 1 procent als actief beschouwd. Ten tweede zorgt retinol in airless of aluminium buizen ervoor dat de formule krachtig en actief blijft. Bonuspunten als het retinol is ingekapseld en extra bonuspunten als ze met stikstof verpakt zijn. Dit betekent dat er geen zuurstof in het pakket zit.

Is retinol op recept beter?

Recept retinol is niet per se beter. Je kunt het gewoon zelf kopen als cosemetisch product! Een ontzettend goed en effectief product is het SIMIA™ Original Active Retinol Serum – Met Vitamine E & Hyaluronzuur.

Belangrijke dingen om te weten bij het kiezen van een retinolproduct:

  • Retinol-producten op recept zijn krachtiger en werken sneller. Retinol in cosmetische producten duurt langer om te werken, maar geeft na verloop van tijd dezelfde resultaten.
  • Recept retinol verhoogt het risico op huidirritatie. Deze irritaties kunnen voor sommigen zo hardnekkig zijn dat ze het product niet langer kunnen gebruiken.
  • Cosmetische producten met retinol hebben een lager risico op huidirritatie. Ze zijn zachter voor je huid.
  • Het is een kwestie van experimenteren om te zien hoe vaak je retinol moet gebruiken voor de meest effectieve en aantrekkelijke resultaten.

Op welke leeftijd kun je het beste beginnen met retinol gebruiken?

Er is geen vaste leeftijd om te beginnen met het gebruik van retinol. Wel adviseren de meeste dermatologen het product halverwege de twintig te introduceren, vooral als je last hebt van puistjes of pigmentvlekken. Ook in de jaren ’30 is een goede tijd om te beginnen omdat dan onze collageenspiegels beginnen te dalen, evenals onze huidcelvernieuwing. Als je echter in je tienerjaren zit en veel last hebt van acne is het ook een goed idee om retinol te gaan gebruiken.

Er wordt gesuggereerd dat je retinol het beste gedurende 3 maanden kunt gebruiken. Na deze 3 maanden kun je het beste even rust pakken van het product. Dit komt door onderzoek dat suggereert dat celvernieuwing niet langer wordt verhoogd na 3 maanden gebruik van retinol.

De regels voor wanneer en waar te gebruiken

Je kunt het product het beste langzaam maar zeker introduceren. Roodheid, droogheid en schilfering kunnen worden geminimaliseerd of vermeden door het ingrediënt geleidelijk in je huidverzorgingsregime te introduceren. Beperk dus het eerste gebruik tot een of twee keer per week en verhoog vervolgens geleidelijk de frequentie zoals wordt verdragen. Breng alleen ‘s nachts een kleine hoeveelheid retinol crème aan op een schone en droge huid en vermijd daarbij de ogen. Wacht voor optimale resultaten minstens 30 minuten voordat je andere huidverzorgingsproducten aanbrengt.

Er zijn enkele producten die je het beste kunt overslaan, omdat je retinol het werk al heeft gedaan. Benzoylperoxide, AHA’s en BHA’s staan erom bekend de productiviteit binnen retinoïden te verminderen, dus meng ze niet. Deze brengen de huid in gevaar, omdat het combineren van zuren en retinol irritatie kan veroorzaken.

Zorg er ten slotte voor dat je waakzaam bent met je zonnebrandscrème als je retinol gebruikt. Retinol verhoogt de lichtgevoeligheid in de huid. Gebruik dus altijd een zonnebrandcrème met een hoge factor wanneer je dit product gebruikt.

Er zijn verschillende soorten retinol

Retinoïden zijn de familie waartoe alle verschillende soorten retinol behoren en ze zijn allemaal afgeleid van vitamine A. Het verschil tussen beide is hun concentratie. Retinoïnezuur (ook bekend als Retin-A of Tretinoïne) is het sterkste (voorgeschreven) retinoïde dat wordt gebruikt voor zowel acne als veroudering. We hebben van nature retinoïnezuur in onze huid en deze vorm is ‘biologisch beschikbaar’. Dit betekent dat het niet hoeft te worden omgezet om in onze huidcellen te werken. Alle andere retinoïden moeten door onze huidcellen worden omgezet zodra ze onze huid raken. Van sterk naar zwak zijn dit retinaldehyde, retinol en vervolgens retinolesters (zoals retinylpalmitaat).

Retinol heeft enkele bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen een (of alle) van de volgende zijn: droogheid, schilferende huid, roodheid en acne. Een deel van de manier waarop het de poriën verkleint, is door de olieproductie uit je talgklieren te verminderen. Die vermindering van olie kan uitdroging veroorzaken. Combineer dat met de retinoïde die de buitenste lagen van dode huid verwijdert en je hebt het perfecte recept voor gevoeligheid, droogheid en mogelijke irritatie.

Het kan dus zo zijn dat wanneer je met retinol begint om je acne te verminderen, het eerst erger wordt. Dat wordt ‘purging’ genoemd. Dit komt door de versnelde huidcelvernieuwing, omdat de huid in een snel tempo blokkades in de poriën opruimt. Na deze ‘purging’ is je huid wel mooier en egaler dan ooit.

Retinols werken niet bij iedereen even goed – je kunt het het beste vermijden als je lijdt aan rosacea, eczeem of psoriasis. In wezen is het te krachtig voor de huid die een zachte aanraking nodig heeft en kan het de ontsteking in reeds gevoelige huidtypes doen toenemen. Dat gezegd hebbende, zouden de meeste mensen ermee moeten kunnen doorgaan. Voor verschillende huidtypes zijn verschillende sterktes geschikt.

Het product kan het beste worden opgebracht met een vochtinbrengende crème.  Normaal gesproken houden de bijwerkingen maar een paar weken aan, terwijl de huid zich aanpast aan het ingrediënt. Door de groeiende technologie rond het ingrediënt komt het vaak voor dat er helemaal geen bijwerkingen ontstaan.

Wanneer je veel last hebt van acne is retinol echt een wondermiddel! Naast het gebruik van retinol, is het belangrijk om een goede skin care routine te hebben. Ontdek in dit artikel de complete gids om van acne af te komen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *