Top 10 voordelen van pilates oefeningen

De voordelen van pilates oefeningen zijn oneindig. Het is algemeen bekend dat pilates super goed voor je is. Pilates heeft alles te maken met langzame, gecontroleerde bewegingen, maar de beloningen voor fitness en gezondheid zijn enorm. Of je nu voor een les op een mat gaat, zwaartekracht gebruikt voor weerstand, eentje op een reformer (een platte, bedachtige machine met spierversterkende veren), of een meer eigentijdse variant met apparatuur zoals veerbelaste stoelen en grotere Megaformers, je loopt op de eerste dag al weg met een beter gevoel. Lees verder om de top 10 voordelen van pilates te ontdekken!

Wat is pilates?

Pilates is een vorm van oefeningen met weinig impact die tot doel heeft de spieren te versterken en tegelijkertijd de houding en flexibiliteit te verbeteren. Pilates versterkt het lichaam op een gelijkmatige manier, met bijzondere nadruk op kernkracht om de algemene fitheid en het welzijn te verbeteren. Pilates-bewegingen richten zich dus meestal op de kern, hoewel de oefeningen ook op andere delen van je lichaam werken.

Je kunt Pilates met of zonder uitrusting doen. Pilates-oefeningen worden meestal gedaan op een mat of met speciale apparatuur, zoals de Reformer, Cadillac en Wunda Chair. Met zijn systeem van katrollen en veren, handgrepen en riemen, kan het apparaat weerstand of ondersteuning bieden, afhankelijk van je behoeften.

Pilates bestaat uit langzame, nauwkeurige bewegingen en ademhalingscontrole. Pilates is een trainingsmethode voor het hele lichaam die je zal helpen alles beter te doen. Het versterkt en stabiliseert je kernlichaam, je basis, zodat je efficiënt kunt bewegen terwijl je je houding, flexibiliteit en mobiliteit verbetert. Een typische Pilates-training duurt 45 minuten tot een uur.

Pilates is ontwikkeld door de in Duitsland geboren Joseph Pilates, die geloofde dat mentale en fysieke gezondheid nauw met elkaar verbonden waren. Zijn methode werd beïnvloed door westerse vormen van lichaamsbeweging, waaronder gymnastiek, boksen en Grieks-Romeins worstelen. Pilates emigreerde in de jaren twintig naar de VS en opende een studio in New York, waar hij zijn methode, die hij ‘contrology’ noemde, gedurende tientallen jaren onderwees.

Top 10 voordelen van pilates

Pilates heeft veel voordelen. Beoefenaars zeggen dat regelmatige pilates de houding, spierspanning, balans en gewrichtsmobiliteit kunnen verbeteren en stress en spanning kunnen verlichten. Voor topsporters, inclusief dansers, kan pilates de training aanvullen door kracht en flexibiliteit van het hele lichaam te ontwikkelen en het risico op blessures te verminderen.

Er zijn veel meer dan 10 redenen om pilates te doen. Beter slapen en betere seks staan ​​bijvoorbeeld niet eens op deze lijst, maar dat zou wel kunnen. De 10 grootste voordelen van pilates worden hieronder genoemd.

1. Pilates is fitness voor het hele lichaam

In tegenstelling tot sommige vormen van lichaamsbeweging, ontwikkelt Pilates bepaalde delen van het lichaam niet overmatig en negeert het andere niet. Terwijl Pilates-training zich richt op kernkracht, traint het het lichaam als een geïntegreerd geheel.

Pilates-trainingen bevorderen zowel kracht en evenwichtige spierontwikkeling als flexibiliteit en vergroten het bewegingsbereik van de gewrichten.

Aandacht voor kernondersteuning en fitheid van het hele lichaam, inclusief de ademhaling en de geest, zorgen voor een niveau van integratieve fitheid dat nergens anders te vinden is. Dit is ook een reden dat pilates populair is in revalidatieomgevingen, evenals bij atleten die vinden dat pilates een geweldige basis is voor elke vorm van beweging die ze doen.

2. Pilates kan worden aangepast aan veel fitnessniveaus en -behoeften

Of je nu een senior bent die net begint met sporten, een topsporter of ergens daar tussenin, de basis van pilates is op jou van toepassing. Voortbouwend op kernkracht, gericht op de juiste afstemming en een integrale benadering van lichaam en geest, maken pilates voor iedereen toegankelijk.

Met duizenden mogelijke oefeningen en aanpassingen kunnen Pilates-trainingen worden aangepast aan individuele behoeften. Er zijn manieren waarop je de oefeningen kunt aanpassen en er zijn zelfs specifieke pilates oefeningen voor mannen. Deze informatie kan je helpen om je lessen te maximaliseren om je doelen te bereiken.

3. Pilates creëert kracht zonder bulk

Lange, magere spieren zijn de naam van het spel. Bij Pilates wil je geen spieren opbouwen voor de show. Je bouwt gestemde spieren op die perfect werken binnen de context van jouw lichaam als geheel en je individuele functionele fitnessbehoeften terwijl je door het leven beweegt.

Een manier waarop Pilates lange, sterke spieren creëert, is door te profiteren van een soort spiercontractie die een excentrische contractie wordt genoemd.

4. Pilates verhoogt de flexibiliteit

Bij pilates werk je toe naar een veilige toename in lengte en rek van de spieren en bewegingsbereik in de gewrichten. Je zult merken dat wanneer je regelmatig pilates doet, je flexibiliteit langzaam vooruit gaat. Tijdens een pilates workout zul je merken dat je veel rekt en strekt, wat beide je flexibiliteit op den duur verhoogt. 

5. Pilates ontwikkelt kernkracht

De kernspieren van het lichaam zijn de diepe spieren van de rug, buik en bekkenbodem. We vertrouwen op deze spieren om een sterke, soepele rug, een goede houding en efficiënte bewegingspatronen te ondersteunen.
Als onze kern sterk is, wordt het frame van het lichaam ondersteund. Onze nek en schouders kunnen ontspannen, en de rest van onze spieren en gewrichten zijn vrij om hun werk te doen.

Een mooi bijkomend voordeel is dat core training platte buikspieren bevordert. Pilates kan je helpen om te leren hoe je je buikspieren naar binnen kunt trekken om het meeste uit de oefeningen te halen.

6. Pilates verbetert je houding

Een goede houding is een weerspiegeling van een goede uitlijning die wordt ondersteund door een sterke kern. Het is een positie van waaruit men vrij kan bewegen. Beginnend met de basisprincipes van Pilates-beweging en door middel van mat- en apparatuuroefeningen, traint pilates het lichaam om zich met kracht en harmonie uit te drukken.
Mensen die pilates beoefenen, hebben vaak een uitstekende houding. Dit is ook een reden waarom mensen vaak pilates gaan doen om rugpijn te verhelpen.

Wanneer je een baan hebt waarbij je de hele dag zit, is het dan ook erg goed om aan pilates te doen. Je slechte houding, wordt dan snel weer omgezet in de juiste houding!

7. Pilates verhoogt de energie

Het lijkt misschien een paradox, maar hoe meer je traint, hoe meer energie je hebt. Hoe meer energie je hebt, hoe meer je zin zult hebben in je trainingsroutine (tot op zekere hoogte natuurlijk). Pilates brengt de ademhaling en de bloedsomloop in beweging, stimuleert de wervelkolom en de spieren en overspoelt het lichaam met de goede gevoelens die men krijgt door het hele lichaam te trainen.

8. Pilates bevordert gewichtsverlies en een lang, slank uiterlijk

Als je Pilates regelmatig beoefent, zal het je lichaam veranderen. Pilates staat bekend om het creëren van lange, sterke spieren en een slankere uitstraling. Pilates verbetert je spierspanning, brengt de spieren in balans, ondersteunt een mooie houding en leert je gemakkelijk en gracieus te bewegen. Al deze dingen zorgen ervoor dat je er erg fit uitziet en je ook zo voelt.

Als je wilt afvallen, blijft de formule voor gewichtsverlies hetzelfde: verbrand meer calorieën dan dat je binnenkrijgt. Pilates helpt je daarbij als een fitnessmethode voor het hele lichaam. In combinatie met aerobe activiteit wordt Pilates een uitstekend hulpmiddel voor gewichtsverlies en lichaamsversterking.

9. Pilates verhoogt het bewustzijn – de verbinding tussen lichaam en geest

Joseph Pilates was er vast van overtuigd dat Pilates (of ‘contrologie’ zoals hij het noemde) ging over ‘de volledige coördinatie van lichaam, geest en ziel’. Dit is een geheim van Pilates-oefeningen. Wanneer we elke beweging met onze totale aandacht oefenen, komen lichaam en geest samen om het meeste voordeel uit elke oefening te halen.
De Pilates-principes – centreren, concentratie, controle, precisie, ademhaling en flow – zijn sleutelbegrippen die worden gebruikt om lichaam en geest te integreren.

10. Er zijn veel manieren om pilates te leren

De steeds groeiende populariteit van Pilates maakt het makkelijk om lessen bij jou in de buurt te vinden. De toegankelijkheid is goed voor beginners, want het is belangrijk om te beginnen met live Pilates-instructie in een studio of sportschool (bij voorkeur van een gecertificeerde Pilates-instructeur) wanneer je voor het eerst met je training begint.

Je kunt je leerproces altijd aanvullen als je eenmaal aan de slag bent. Je kunt zelfs thuis pilates oefenen. Je kunt hierbij een geschikte les / workout video op youtube vinden, door simpelweg in te typen waar je naar opzoek bent, zoals ‘pilates oefeningen thuis’, ‘pilates oefeningen rug’, ‘pilates oefeningen buik’, ‘pilates oefeningen benen’ of ‘pilates oefeningen voor beginners’. Tip: wanneer je op youtube je zoekopdracht in het engels typt, heb je nog meer keuzes aan videos.

Om meer over pilates te leren en de juiste oefeningen kun je ook een pilates dvd of een pilates boek aanschaffen! Verder heb je niet perse luxe uitrusting nodig – met alleen een mat en comfortabele kleding kom je al een heel eind! Eventueel kun je ook nog een pilates ring aanschaffen om je oefeningen intensiever te maken. Wanneer je wel wat luxe uitrusting wilt, kun je gaan voor een reformer. Deze is wat duurder in aanschaf, maar je kunt er wel ontzettend veel goede oefeningen mee doen.

Kan pilates me helpen om af te vallen?

Ja dat kan zeker! Dit werd ook al kort benoemd in de top 10 voordelen van pilates. Pilates wordt aangemerkt als een spierversterkende activiteit, die je kan helpen een gezond gewicht te behouden. De lessen kunnen variëren in intensiteit: ze kunnen zachtaardig of dynamisch zijn en een solide training bieden.

Als je wilt afvallen, is het raadzaam pilates te combineren met een gezond dieet en een aantal aerobe activiteiten, zoals zwemmen, wandelen en fietsen.

Kan pilates helpen bij het verminderen van rugpijn?

Er zijn aanwijzingen dat pilates pijnverlichting kan bieden aan mensen met niet-specifieke lage rugpijn. Door het gebruik van apparatuur kan iemand met rugpijn oefeningen doen met ondersteuning.

Om de oefeningen effectief te laten zijn, moeten ze op het individu zijn afgestemd en worden doorgelicht door een voldoende gekwalificeerde gezondheidswerker. Pilatesleraren zijn niet medisch gekwalificeerd en kunnen geen therapie voorschrijven, behandelen of aanbieden.

Kan ik mezelf verwonden door pilates te doen?

Pilates is een vorm van lichaamsbeweging met een lage impact, dus blessures komen niet vaak voor. Het is echter altijd belangrijk om goed op te letten en te beginnen met pilates lessen als je dit nog nooit hebt gedaan. Zo kan een instructeur je helpen de juiste houdingen aan te nemen.

Pilates-leraren zijn niet medisch gekwalificeerd, dus als je herstellende bent van een blessure, wordt je geadviseerd om bij een huisarts of een relevante gezondheidswerker na te gaan of bepaalde oefeningen of bewegingen geschikt zijn voordat je met een les begint.

Wat is het verschil tussen pilates en yoga?

Hoewel de methoden verschillend zijn, ontwikkelen pilates en yoga beide kracht, balans, flexibiliteit, houding en een goede ademhalingstechniek. Beide benadrukken het verband tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid, hoewel yoga meer nadruk legt op ontspanning en meditatie gebruikt.

Pilates wordt zowel op toestellen als op matten uitgevoerd, terwijl bij klassieke yoga geen uitrusting nodig is. Daarnaast worden pilates-oefeningen uitgevoerd in een stroom van beweging zonder de statische houdingen die bij yoga horen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *