Kokosolie voor de huid: Voor-en nadelen

Dit zou het langste artikel ooit zijn als we alle toepassingen en mogelijke voordelen van kokosolie voor je algehele gezondheid en zelfs voor je haar zouden bespreken, dus laten we dit gefocust houden op wat kokosolie voor de huid kan doen. Over het algemeen helpen huidverzorgingsoliën de lipidenbarrière van de huid om vocht vast te houden. 

Kokosolie is een niet-geurige plantaardige olie die vol zit met vetzuren, zoals linolzuur en laurinezuur. Het heeft antibacteriële eigenschappen en werkt als verzachtend middel (vochtinbrengende crème) om de huid te verzachten.

Zoals nu waarschijnlijk al duidelijk is, heeft kokosolie voor de huid veel voordelen, maar zijn erook nadelen? Kokosolie op je gezicht gebruiken zou wat nadelen kunnen hebben. Lees verder om alle voor-en nadelen van kokosolie voor de huid te ontdekken!

Is kokosolie goed voor je huid?

Het korte antwoord: Ja! Kokosolie is een geweldig verzachtend middel als de barrièrefunctie van je huid verstoord is. Het is geweldig om dit spoedig te herstellen, omdat kokosolie snel in de opperhuid wordt opgenomen.

Kokosolie bevat vitamine E, essentiële aminozuren en laurine- en caprylzuur die deel uitmaken van de barrièrefunctie van je huid en helpen de natuurlijke flora van je huid te behouden, oftewel de goede bacteriën!

Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten, die geweldig zijn in het herstellen van de natuurlijke barrièrefunctie van je huid en ook vocht in de huid kunnen houden door de verdamping te vertragen. Het is vrij licht als een olie, dus trekt goed in zonder vettig aan te voelen.

Voordelen kokosolie voor de huid

De voordelen van het gebruik van kokosolie voor de huid zijn divers en kunnen zijn:

  • het hydrateren van de droge huid, kokosolie tegen eczeem werkt ook zeer effectief
  • het verminderen van ontstekingen die het gevolg kunnen zijn van UVB-stralen
  • het bevorderen van wondgenezing
  • het hebben van antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen

Is kokosolie een goede vochtinbrengende crème?

Hoewel kokosolie over het algemeen wordt geprezen als een geweldige, hydraterende vochtinbrengende crème, zijn oliën, dankzij het vetzuurgehalte, technisch gezien het beste wanneer ze worden gebruikt als afsluiting in de laatste stap van je huidverzorgingsroutine om alle bevochtigingsmiddelen van de aangebrachte producten die je daarvoor hebt gebruikt als het ware op te sluiten (zoals serums en moisturizers).

Als je er dus zin in hebt om je lichaam in kokosolie te dompelen, zorg er dan voor dat je het over een laagje vochtinbrengende (kokos) crème aanbrengt om het zo effectief mogelijk te maken.

Huidverzorgingsproducten van kokos

Hier volgen wat heerlijke verzorgingsproducten met kokosolie voor de huid die het proberen waard zijn! Het eerste product is natuurlijke biologische kokosolie. In de andere twee producten zit kokosolie verwerkt.

biologische kokosolie
Biologische Kokosolie - €22,95
Inecto Pure Coconut Bodylotion - €10,98
kokos reinigingslotion
Hydraterende Reinigingsolie - Kokosolie - €5,99

Is het goed om kokosolie op je gezicht te gebruiken?

Er is één voorbehoud bij het hele kokosolie-gedoe: puistjes. Sommige mensen zweren dat kokosolie de ultieme doe-het-zelfbehandeling is voor acne, terwijl anderen zeggen dat juist je acne zal verergeren zodra het je huid raakt. Het internet is een leuke plek waar je argumenten kunt vinden om letterlijk elk idee te ondersteunen en daarom kan het moeilijk zijn om de waarheid over kokosolie en acne te achterhalen. Dus hier zijn de feiten:

Kokosolie kan nuttig zijn bij de behandeling van een acnegevoelige huid, omdat het een hoog gehalte aan huidverzachtend linolzuur bevat – iets dat tekortschiet in de huid van mensen met acne. Het bevat ook laurinezuur, waarvan wordt gedacht dat het antimicrobieel is, dus het kan de hoeveelheid bacteriën die acne veroorzaken op de huid verlagen en ontstekingen verminderen.

Dat gezegd hebbende, vinden veel mensen met een acne of vette huid kokosolie nog steeds te zwaar en comedogeen voor hun gezicht. Alle oliën, dus ook kokosolie kunnen bij overmatig gebruik comedogeen zijn. Comedene ingrediënten verstoppen als het ware je poriën en kunnen comedonen (mee-eters) veroorzaken. Mensen met een acnegevoelige huid kunnen dus beter geen kokosolie op hun gezicht gebruiken.

Iedereen is anders en ook iedereens huid is anders. Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijke gezichtsolie, kun je zeker kokosolie op je huid proberen, maar als je merkt dat dit geen goede resultaten voor jou oplevert, weet je dat het te zwaar voor je is.

Wanneer je een acnegevoelige huid hebt kun je beter andere producten op je gezicht gebruiken, zoals retinol. Lees hier alles over de werking van retinol en de voordelen voor je huid!

De beste toepassingen van kokosolie voor de huid

Er zijn veel manieren om kokosolie te gebruiken, zoals als lippenbalsem, huidspoeling, haarmasker, nagelhydrators, body moisturizer, mondspoeling en huidreiniging. Hieronder vind je de beste toepassingen van kokosolie voor de huid!

– Gezichtsmoisturizer

Pure kokosolie is een geweldige gezichtscrème Breng een kleine hoeveelheid kokosolie aan op een gereinigde, droge huid. Masseer het zachtjes in met cirkelvormige bewegingen totdat het volledig is opgenomen. Gebruik het bij voorkeur ‘s avonds, omdat kokosolie een beetje glans kan geven. Houdt er wel rekening mee dat als je een acne gevoelige huid hebt, kokosolie misschien niet de juiste keuze voor jou is. Sommige mensen met acne melden dat kokosolie het erger maakt, maar er zijn ook mensen met acne die juist zeggen dat kokosolie zorgt voor minder puistjes. Het is daarom altijd slim om een test te doen op een klein stukje van je gezicht als je het wilt gaan gebruiken.

– Als reiniger

Omdat olie olie oplost, kan kokosolie zeer effectief zijn als reinigingsolie, maar tenzij je een superdroge huid hebt, zorg er dan voor dat je het daarna grondig verwijdert (sommigen zeggen dat het voldoende is om je gezicht gedurende 60 seconden te wassen). ). Ooit gehoord van dubbele reiniging? Was je gezicht eerst met een olie-reiniger om alles af te breken, en daarna met een milde gezichtsreiniger om alles weg te spoelen. Dit geeft de huid de tijd om enkele van de positieve voordelen van de olie te plukken zonder de negatieve bijwerkingen te ervaren.

– Als make-up remover

Op dezelfde manier als het werkt als een reiniger om vuil en olie te verwijderen, kan kokosolie zich binden aan make-up, waardoor het van de huid kan worden verwijderd, dus je kunt het gebruiken als make-upremover voor zowel je gezicht als ogen. Het is zelfs behoorlijk goed in het afbreken van waterdichte make-upformules.

– Als lichaamsolie

Het is gebruikelijk om een kleine hoeveelheid kokosolie rechtstreeks op de huid of het haar te wrijven. De huid neemt kokosolie over het algemeen snel op. Als iemand voor de eerste keer kokosolie gebruikt, moet hij dit op een klein deel van het lichaam testen voordat hij het op grotere delen aanbrengt. Hoewel het op je gezicht aanbrengen misschien niet het beste idee is voor degene onder ons met een vette of acnegevoelige huid, kan je lichaam het heel goed aan. Maar nogmaals, als je vatbaar bent voor acne op de borst of rug, wees dan voorzichtig met het aanbrengen op die gebieden.

Voordelen van kokosolie bij verbranding door de zon

Kokosolie wordt vaak genoemd als een natuurlijk middel tegen verbranding door de zon. De olie kan enkele van de symptomen helpen verlichten die gepaard gaan met zonnebrand, zoals uitdroging en jeuk. Hieronder staan ​​enkele van de huidvoordelen van kokosolie die zonnebrand kunnen helpen kalmeren:

Moisturizer/bevochtiger: Het hoge vetgehalte van kokosolie maakt het een goede vochtinbrengende crème. Kokosolie is ook effectief voor mensen met een zeer droge huid.

Jeuk: Verbranding van de zon kan een jeukende huid veroorzaken. Hoewel eczeem niet gerelateerd is aan zonnebrand, is het een andere aandoening die een droge, jeukende huid veroorzaakt. Eczeem komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, en kokosolie is onderzocht als mogelijke behandeling.

Anti ontsteking: Virgin kokosolie is een bron van antioxidanten. Omdat bekend is dat antioxidanten ontstekingen bestrijden, kan kokosolie mogelijk de huidontsteking verminderen die gepaard gaat met verbranding door de zon.

Een ander zeer effectieve verlichting van verbranding door de zon is aloë vera. Bekijk hier een lijst met de beste aloë vera gels

Soorten kokosolie

Er zijn verschillende soorten kokosolie beschikbaar. De twee belangrijkste soorten zijn virgin kokosolie en geraffineerde kokosolie. Virgin kokosolie is gemaakt van verse kokosnoten en kan rijker zijn aan antioxidanten en polyfenolen. Verfijnde kokosolie is gemaakt van gedroogd kokosvlees.

Geraffineerde kokosolie kan meer verwerkingsstappen ondergaan, waaronder machinaal persen om de olie te verkrijgen. Sommige producenten gebruiken chemische oplosmiddelen om te ontgeuren en bleken.

Het type kokosolie hangt ook af van de extractietechniek. Wanneer producenten de olie verkrijgen zonder warmte te gebruiken, noemen ze het koudgeperste kokosolie. Dit type is mogelijk rijker aan voedingsstoffen. Als het extractieproces stoom of warmte gebruikt om de olie uit vers kokosvlees te persen, resulteert dit in door schilfers geperste kokosolie.

Over het algemeen zijn de minst bewerkte soorten kokosolie, zoals koudgeperste virgin kokosolie, de gezondere opties. Om kokosolie vast te houden bij warme temperatuur, kunnen fabrikanten het hydrogeneren, wat betekent dat het wordt behandeld met waterstof. Het resulterende product is rijk aan kunstmatige transvetten. De American Heart Association (AHA) zegt dat het eten ervan het risico op hartaandoeningen en beroertes verhoogt. Deze waarschuwing lijkt echter niet van toepassing te zijn op het aanbrengen van kokosolie op de huid. Je kunt elk type kokosolie op de huid gebruiken.

kokosolie voor de huid voordelen

Conclusie

Kokosolie kan veel potentiële voordelen hebben voor de huid. Onderzoek suggereert dat het ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Kokosolie is ook erg hydraterend voor de droge huid.

Kokosolie kan het beste worden gebruikt op het lichaam en als reiniger en make-up remover. Je kunt het ook gebruiken als gezichtsolie, maar let wel extra op als je een acne gevoelig huid hebt. Kokosolie kan mogelijk mee-eters veroorzaken.

Veelgestelde vragen over kokosolie voor de huid

Je weet nu meer over de voordelen van kokosolie voor de huid, maar misschien zit je nog met wat vragen. We hebben hieronder de meestgestelde vragen over kokosoli

– Kan kokosolie helpen bij het verminderen van acne?

 

De ontstekingsremmende eigenschappen van kokosolie kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die geassocieerd worden met acne. De antimicrobiële eigenschappen kunnen mogelijk helpen bij het bestrijden van bacteriën die acne veroorzaken, zoals Propionibacterium acnes.

Het is echter belangrijk op te merken dat het effect van kokosolie op acne sterk kan variëren tussen individuen. Hoewel sommige mensen positieve resultaten hebben gemeld bij het gebruik van kokosolie om acne te verminderen, kan het bij anderen juist leiden tot verstopping van de poriën en verergering van acne. Dit kan vooral het geval zijn bij mensen met een vette huid.

Als je kokosolie wilt proberen voor acne, is het raadzaam om eerst een patchtest uit te voeren om te controleren op eventuele allergische reacties. Daarnaast is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een dermatoloog voordat je nieuwe producten op je huid gebruikt, vooral als je al last hebt van ernstige of persisterende acne. Een dermatoloog kan je het beste advies geven over de meest geschikte behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

– Is kokosolie geschikt voor alle huidtypen?

Kokosolie wordt over het algemeen beschouwd als geschikt voor de meeste huidtypen. Het heeft hydraterende eigenschappen die voordelig kunnen zijn voor mensen met een droge huid. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van ontstekingen en irritaties, wat voordelig kan zijn voor mensen met een gevoelige huid.

Mensen met een vette huid moeten echter voorzichtig zijn bij het gebruik van kokosolie, vooral op het gezicht. Kokosolie heeft een olieachtige textuur en kan de poriën mogelijk verstoppen, wat kan leiden tot een toename van puistjes en acne. Als je een vette huid hebt, is het beter om kokosolie spaarzaam te gebruiken of te kiezen voor lichtere oliën of niet-comedogene moisturizers die specifiek zijn geformuleerd voor de vette huid.

Het is ook belangrijk om op te merken dat individuele reacties op kokosolie kunnen variëren. Sommige mensen kunnen negatieve reacties ervaren, zoals huidirritatie of allergische reacties, zelfs als ze geen specifiek huidtype hebben. Het is altijd raadzaam om een patchtest uit te voeren voordat je kokosolie op grote delen van je huid aanbrengt en, indien nodig, advies in te winnen bij een dermatoloog.

Kortom, terwijl kokosolie over het algemeen geschikt is voor veel huidtypen, kan het effect variëren, vooral afhankelijk van je specifieke huidconditie en gevoeligheid.

– Kan kokosolie helpen bij het verminderen van rimpels?

 

Rimpels ontstaan door verschillende factoren, waaronder natuurlijke veroudering, blootstelling aan de zon, genetische aanleg en levensstijl. Het verminderen van rimpels vereist meestal een combinatie van verschillende strategieën, zoals het beschermen van de huid tegen schadelijke UV-straling, het gebruik van retinoïden, het toepassen van een goede huidverzorgingsroutine en het aannemen van een gezonde levensstijl.

Hoewel kokosolie de huid kan hydrateren, kan het ook een vette textuur hebben, wat mogelijk niet geschikt is voor mensen met een vette huid of neiging tot verstopte poriën. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van kokosolie voor de huid persoonlijk kan zijn en afhangt van individuele reacties en voorkeuren.

– Hoe vaak moet ik kokosolie op mijn huid aanbrengen?

De frequentie van het aanbrengen van kokosolie op de huid kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je huidtype, het beoogde gebruik en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt overwegen:
 
  1. Gezichtsmoisturizer: Als je kokosolie wilt gebruiken als gezichtsmoisturizer, kun je het één keer per dag aanbrengen, bij voorkeur ‘s avonds. Dit geeft de olie de tijd om in de huid te trekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een glanzende huid gedurende de dag. Als je een vette huid hebt, wil je mogelijk minder vaak kokosolie gebruiken of het alleen plaatselijk aanbrengen op droge plekken.

  2. Lichaamsmoisturizer: Kokosolie kan dagelijks worden gebruikt als lichaamsmoisturizer, vooral na het douchen of baden wanneer de huid nog vochtig is. Breng een royale hoeveelheid aan en masseer het in de huid totdat het volledig is opgenomen. Als je een droge huid hebt, kun je kokosolie vaker gebruiken om de hydratatie te behouden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid en frequentie van het gebruik van kokosolie op de huid persoonlijk kan zijn. Het is raadzaam om te experimenteren en je huidreactie te observeren. Als je merkt dat je huid negatief reageert of verstopt raakt, verminder dan de frequentie of stop met het gebruik ervan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *