Is groene thee gezond? Alle voordelen!

Op de vraag “Is groene thee gezond?” is eigenlijk heel makkelijk antwoord te geven: Ja! Enorm gezond. Groene thee wordt al lang aangeprezen als het allergezondste drankje, vol gunstige eigenschappen. Dankzij zijn hyped populariteit is groene thee nu verkrijgbaar in miljoenen varianten, van losse bladeren van een landgoed tot gebottelde variëteiten in tientallen smaken.

Natuurlijk zal geen enkel voedsel je 100% tegen ziekten beschermen. Je gezondheid is verweven met je levensstijl en je genen, dus zelfs als je de hele dag groene thee drinkt, moet je ook op andere manieren voor jezelf zorgen, zoals niet roken, actief zijn en gezond eten.

Het grootste voordeel van groene thee? Het draait allemaal om het gehalte aan catechine. Catechines zijn antioxidanten die celbeschadiging bestrijden en zelfs voorkomen. Groene thee wordt niet veel verwerkt voordat het in je kopje wordt gegoten, dus het is rijk aan catechines.

Wat is groene thee

Groene thee is afkomstig van het volwassen blad van de camellia sinensis-plant, die ook witte en zwarte thee produceert. De thee is heilzaam dankzij een hoog natuurlijk gehalte aan verbindingen, flavonoïden genaamd, waarvan in talrijke onderzoeken is aangetoond dat ze werken als krachtige antioxidanten en het risico op hartaandoeningen, kanker en hypertensie verminderen. Er wordt ook aangenomen dat het de stofwisseling stimuleert en een rol speelt in veel natuurlijke diëten voor gewichtsverlies. Over het algemeen geldt: hoe meer flavonoïden, hoe effectiever de thee.

Wat is de beste groene thee?

Uit onderzoek naar groene theeproducten is gebleken dat cafeïnevrije theezakjes en smaak varianten van groene thee vaak veel lagere niveaus van flavonoïden bevatten dan verse groene thee gemaakt van losse bladeren. Ga voor de beste voordelen dus voor pure groene thee.

Probeer een merk groene thee van hogere kwaliteit te kiezen, omdat sommige merken van mindere kwaliteit overmatige hoeveelheden fluoride kunnen bevatten. Dat gezegd hebbende, zelfs als je een merk van lagere kwaliteit kiest, zal het nog steeds gezond voor je zijn.

Je kunt groene thee kopen in supermarkten en online.

Groene thee extract kopen

Naas het kopen van thee, kun je ook gaan voor groen thee extract / groene thee capsules / groene thee pillen. Ideaal om alle voordelen van groene thee mee te pikken, zonder elke dag veel groene thee te drinken en cafeïne binnen te krijgen.

Alle geweldige groene thee voordelen

1. Bevat gezonde bioactieve stoffen

Groene thee is meer dan alleen een hydraterende drank.De groene theeplant bevat een reeks gezonde verbindingen die het tot de uiteindelijke drank maken.

Thee is rijk aan polyfenolen, dit zijn natuurlijke verbindingen die gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verminderen van ontstekingen en het helpen bestrijden van kanker. Groene thee bevat een catechine genaamd epigallocatechine-3-gallaat (EGCG). Catechines zijn natuurlijke antioxidanten die celschade helpen voorkomen en andere voordelen bieden.

Deze stoffen kunnen de vorming van vrije radicalen in het lichaam verminderen en cellen en moleculen tegen beschadiging beschermen. Deze vrije radicalen spelen een rol bij veroudering en bij vele soorten ziekten.
EGCG is een van de krachtigste verbindingen in groene thee. 

Onderzoek heeft het vermogen getest om verschillende ziekten te behandelen. Het lijkt een van de belangrijkste verbindingen te zijn die groene thee zijn geneeskrachtige eigenschappen geven. Groene thee bevat ook kleine hoeveelheden mineralen die je gezondheid ten goede kunnen komen.

2. Kan de hersenfunctie verbeteren

Groene thee houdt je niet alleen alert, het kan ook de hersenfunctie versterken. Het belangrijkste actieve ingrediënt is cafeïne, een bekend stimulerend middel. Cafeïne kan een chemische boodschapper in de hersenen, adenosine genaamd, blokkeren, die regelt wanneer je je slaperig of wakker voelt. Het blokkeren van adenosine kan slaperigheid voorkomen. Daarom gebruiken zoveel mensen cafeïne om wakker en mentaal scherp te blijven.

Het bevat niet zoveel cafeïne als koffie, maar genoeg om een reactie te produceren zonder de zenuwachtige effecten te veroorzaken die gepaard gaan met het innemen van te veel cafeïne. Cafeïne kan verschillende aspecten van de hersenfunctie verbeteren, waaronder stemming, waakzaamheid, reactietijd en geheugen. Cafeïne is echter niet de enige stof die de hersenen stimuleert in groene thee. Het bevat ook aminozuur L-theanine, dat de bloed-hersenbarrière kan passeren.

L-theanine verhoogt de activiteit van de remmende neurotransmitter GABA, die angstgevoelens heeft. Het verhoogt ook dopamine en de productie van alfagolven in de hersenen. Studies tonen aan dat cafeïne en L-theanine synergetische effecten kunnen hebben. Dit betekent dat de combinatie van de twee bijzonder krachtige effecten kan hebben bij het verbeteren van de hersenfunctie .

Vanwege de L-theanine en de kleine dosis cafeïne, kan groene thee je een veel mildere en ander soort buzz geven dan koffie. Veel mensen melden dat ze stabielere energie hebben en veel productiever zijn als ze groene thee drinken dan koffie.

3. Verhoogt vetverbranding

Als je de ingrediëntenlijst voor vetverbrandingssupplementen bekijkt, is de kans groot dat daar groene thee op staat. Dit komt omdat groene thee de vetverbranding kan verhogen en de stofwisseling kan stimuleren.

beste groene thee

4. Antioxidanten kunnen het risico op sommige vormen van kanker verlagen

Kanker wordt veroorzaakt door ongecontroleerde groei van cellen. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Onderzoek heeft aangetoond dat oxidatieve schade kan leiden tot chronische ontstekingen, wat kan leiden tot chronische ziekten, waaronder kankers. Antioxidanten kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve schade.

Groene thee is een uitstekende bron van krachtige antioxidanten. Voeg geen melk toe aan je thee om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen. Sommige onderzoeken suggereren dat het de antioxidantwaarde in sommige theesoorten kan verminderen.

5. Kan de hersenen beschermen tegen veroudering

Groene thee kan niet alleen de hersenfunctie op korte termijn verbeteren, het kan ook je hersenen beschermen naarmate je ouder wordt.

De ziekte van Alzheimer is een veel voorkomende neurodegeneratieve ziekte en de meest voorkomende oorzaak van dementie bij oudere volwassenen. De ziekte van Parkinson is een andere veel voorkomende neurodegeneratieve ziekte en omvat de dood van dopamine-producerende neuronen in de hersenen.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de catechine-verbindingen in groene thee verschillende beschermende effecten kunnen hebben op neuronen , waardoor het risico op dementie mogelijk wordt verlaagd.

6. Kan een slechte adem verminderen

De catechines in groene thee hebben ook voordelen voor de mondgezondheid. Catechinen kunnen de groei van bacteriën onderdrukken, waardoor het risico op infecties mogelijk wordt verlaagd. Ook zal het zorgen voor een frisse adem.

7. Kan diabetes type 2 helpen voorkomen

Het percentage diabetes type 2 neemt de afgelopen decennia toe. Type 2-diabetes houdt in dat je een verhoogde bloedsuikerspiegel hebt, die kan worden veroorzaakt door insulineresistentie of een onvermogen om insuline te produceren. Groene thee kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen.

8. Groene thee is gunstig voor de gezondheid van de botten

Groene thee helpt ook om je botten gezond en sterk te houden. Onderzoek toont aan dat het kan helpen bij het behandelen en voorkomen van osteoporose, een aandoening die je botten zwakker maakt en vatbaarder voor breuken.

Theebladeren bevatten fluoride, dat osteoporose kan vertragen, evenals gunstige verbindingen zoals flavonoïden en fyto-oestrogenen. Flavonoïden zijn en fyto-oestrogenen zijn plantaardige chemicaliën die de botvorming kunnen versterken en de afbraak van botweefsel kunnen voorkomen.

9. Kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen

Hart- en vaatziekten, waaronder hartaandoeningen en beroertes, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaken. Studies tonen aan dat groene thee enkele van de belangrijkste risicofactoren voor deze ziekten kan verbeteren, waaronder het verbeteren van het totale cholesterol en het LDL (slechte) cholesterolgehalte.

Groene thee verhoogt ook de antioxiderende capaciteit van het bloed, dat de LDL-deeltjes beschermt tegen oxidatie, wat een onderdeel is van de weg naar hartaandoeningen. Gezien de gunstige effecten op risicofactoren, is het misschien niet verrassend dat mensen die groene thee drinken tot 31% minder kans hebben om te overlijden aan een hart- en vaatziekte.

10. Kan je helpen om af te vallen

Je vraagt je misschien af, “kan je door het drinken van groene thee afvallen?” Nou, ja! Zelfs daar is groene thee goed voor. Verwacht niet dat je van het drinken van een kopje thee meteen kilo’s zal afvallen, maar het kan je zeker helpen.  Aangezien groene thee de stofwisseling op korte termijn kan stimuleren, is het logisch dat het je kan helpen om af te vallen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat groene thee kan helpen om lichaamsvet te verminderen, vooral in de buikstreek.

11. Groene thee helpt de huid

Groene thee drinken – of plaatselijk gebruiken – heeft veel voordelen voor je huid. Groene thee bevat een micronutriënt genaamd epigallocatechinegallaat (EGCG) die mogelijk verantwoordelijk is voor de huidherstellende eigenschappen van groene thee. Sommige onderzoeken tonen aan dat EGCG antioxidanten bevat, die schade door de zon helpen voorkomen. Het stimuleert ook de hydratatie van de huid, het vasthouden van vocht en voorkomt rimpelvorming.

Van groene thee is ook aangetoond dat het de veroudering tegengaat. Het kan zorgen voor een verbetering van de elasticiteit van de huid. Catechine, een polyfenol in groene thee, helpt ook om de ontstoken huid te kalmeren wanneer het plaatselijk wordt gebruikt.

Is groene thee met een smaakje net zo gezond als gewone groene thee?

De winkels liggen er vol mee: green tea lemon, green tea cranbery, green tea orange en nog veel meer smaakjes. Maar is groene thee met een smaakje wel net zo gezond als gewone groene thee? Nou, niet altijd. Gearomatiseerde groene theeën hebben mogelijk verminderde voordelen, niet altijd vanwege het feit dat ze gearomatiseerd zijn, maar in plaats daarvan omdat ze zo ver verwijderd zijn van het oorspronkelijke, smaakvolle blad. Groene thee met een smaakje heeft waarschijnlijk verschillende processen ondergaan die het flavonoïdengehalte aanzienlijk verminderen.

Een andere reden dat gearomatiseerde groene thee mogelijk minder gezond is dan gewone groene thee, is dat deze vaak zwaar gezoet is. Door de natuurlijke smaak van groene thee te verdoezelen met kunstmatige smaken en tonnen suiker of caloriearme zoetstof, kan de balans snel van gezond naar ongezond veranderen. Naast lagere flavonoïdeniveaus bevatten ze dus meer suiker. Kunstmatige kleur- en smaakstoffen kunnen ook eventuele voordelen teniet doen.

Maar wees niet getreurd! Gearomatiseerde groene thee kan wel net zo gezond zijn als gewone groene thee, mits deze op de juiste manier wordt bereid. Het gebruik van verse, losse bladmengsels is de beste manier om alle gezondheidsvoordelen te behalen zonder de extra suiker of vreemde ingrediënten. Er zijn veel manieren om groene thee met een gezonde smaak te kopen, dankzij een groeiende populatie van theehandelaren die losse thee mengen en verzenden.

Bevat groene thee cafeïne?

Als je de voordelen hierboven goed hebt doorgenomen, weet je dat het antwoord ja is. In groene thee zit cafeïne. Hoewel er cafeïne in groene thee zit, bevat het minder cafeïne dan zwarte thee, en zwarte thee bevat op zijn beurt veel minder cafeïne dan koffie. Terwijl groene thee je een kleine cafeïnestoot geeft, creëert het een zachtere en stabielere bron van stimulatie die de concentratie kan bevorderen.

Hoeveel groene thee maximaal per dag drinken?

Het drinken van drie tot vijf kopjes groene thee per dag lijkt optimaal te zijn om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen. Zeer hoge doses kunnen voor sommigen problematisch zijn, maar over het algemeen wegen de voordelen van groene thee ruimschoots op tegen de risico’s.

Heeft het drinken van groene thee nadelen?

Dat groene thee gezond is weten we nu wel, maar heeft het ook nadelen? Nou, over het algemeen zitten er geen risico’s aan het drinken van groene thee. Het is veilig wanneer het wordt geconsumeerd als een drankje in gematigde hoeveelheden. Van groene thee-extracten is gemeld dat ze in zeldzame gevallen lever- en nierproblemen veroorzaken.

In sommige gevallen kan het bijwerkingen veroorzaken vanwege de cafeïne. Deze bijwerkingen kunnen variëren van licht tot ernstig en omvatten hoofdpijn, nervositeit, slaapproblemen, braken, diarree, prikkelbaarheid, hartslag, tremor, brandend maagzuur, duizeligheid, oorsuizen, convulsies en verwarring. Het drinken van zeer hoge doses groene thee is dus niet aangeraden. Drink niet meer dan 8 kopjes per dag.

Kun je groene thee drinken als je zwanger bent?

Ja je mag groene thee drinken als je zwanger bent. Probeer wel je cafeïneconsumptie te beperken tot minder dan 200 mg per dag. Met andere woorden, het is oké om elke dag een kopje of twee groene thee te drinken. Drink maximaal 4 kopjes per dag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *