Hoe goed is kokosolie voor je haar?

Is kokosolie goed voor je haar? Dat is de vraag waar in dit artikel uitgebreid antwoord op gegeven wordt. Alvast een kort antwoord op je vraag: Ja! Kokosolie is goed voor je haar.

Kokosolie is een uiterst veelzijdig gezondheids- en schoonheidsproduct. Mensen gebruiken het voor allerlei dingen, van koken en schoonmaken tot het hydrateren van hun huid en het verwijderen van make-up. Een andere hele goede toepassing van kokosolie is het gebruik om de gezondheid en conditie van je haar te helpen verbeteren. Lees verder om erachter te komen wat kokosolie doet voor je haar en waarom je het vandaag nog in je haarverzorings routine moet opnemen!

Dagelijkse verzorgingspraktijken kunnen je haar beschadigen

Dagelijkse verzorgingspraktijken zoals wassen, borstelen en stylen kunnen je haar beschadigen en het er kroezend, kapot en droog uit laten zien. Om te begrijpen waarom dit gebeurt, is het handig om meer te weten over de structuur van je haar. Je haar bestaat uit drie lagen:

  • De medulla: dit is het zachte, centrale deel van de haarschacht. Interessant is dat dik haar grote hoeveelheden medulla bevat, terwijl fijn haar er bijna geen heeft.
  • De cortex: dit is de dikste laag van je haar. Het bevat veel vezelige eiwitten en het pigment dat je haar zijn kleur geeft.
  • De cuticula: De cuticula is de taaie, beschermende buitenste laag van je haar.

Het wassen, stylen en kleuren van je haar kan de cuticula beschadigen, waardoor het de centrale delen van de haarschacht niet kan beschermen. Hierdoor verlies je enkele van de vezelachtige eiwitten waaruit de cortex van je haar bestaat, waardoor je haar dun, breekbaar en vatbaar is voor breuk. Kokosolie werkt als een wondermiddel om beschadigd haar weer tot leven te laten komen. Lees verder om alle voordelen van kokosolie voor je haar te ontdekken!

De voordelen van kokosolie voor je haar

Dus waarom zou je kokosolie op je haar gebruiken? Om te beginnen is het een geweldig in diepe conditionering. Serieus – beschouw het als het hydraterende wonder van de natuur. Dit komt omdat kokosolie je cuticula helpt om vocht vast te houden door als een afdichtmiddel te werken, waardoor wordt voorkomen dat eerdere vochtinbrengende producten die je hebt aangebracht, uit je haarschacht komen. Het resultaat is zachter, minder kroezend haar dat wordt beschermd voor toekomstige styling.

Voor mensen met dunner wordend of fijn haar, helpt kokosolie haaruitval te vertragen door diep in je haarschacht te dringen om eiwitverlies te voorkomen, wat op zijn beurt breuk voorkomt. Wanneer het op je hoofdhuid wordt aangebracht, hydrateert het en verwijdert het tegelijkertijd de opeenhoping rond je haarzakjes om de haargroei te versnellen. Omdat het zo effectief is in het voeden en hydrateren van een droge hoofdhuid.

Oké, dus het gebruik van kokosolie kan je helpen je haar te hydrateren en de haargroei te versnellen. Wat nog meer?

Nou, het gebruik van kokosolie op de punten van je haar kan ook helpen gespleten punten te voorkomen, glans toe te voegen en zelfs de beheersbaarheid van je haar voor styling te verbeteren. Om nog maar te zwijgen over de vele antibacteriële eigenschappen en voedingsstoffen in kokosolie.

Andere voordelen van kokosolie voor haar

Kokosolie kan ook andere voordelen hebben voor je haar. Velen van hen zijn echter niet onderzocht in goed gecontroleerde onderzoeken.

Mogelijke voordelen zijn:

  • Behandeling van roos: Roos kan worden veroorzaakt door een overmatige groei van schimmel of gist op de hoofdhuid. Hoewel kokosolie niet specifiek is onderzocht, heeft het antimicrobiële eigenschappen en kan het nuttig zijn voor de behandeling van roos.
  • Luizenpreventie: een kleine studie wees uit dat kokosolie, in combinatie met anijs in een spray, 40% effectiever was bij de behandeling van hoofdluizen dan de chemische stof permethrine.
  • Bescherming tegen de zon: UV-filters kunnen je haar helpen beschermen tegen schade door de zon. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat kokosolie een zonbeschermingsfactor van 8 heeft, dus het kan nuttig zijn om het op je haar te doen voor je in de zon gaat.

Al met al kan zelfs het toevoegen van een kleine hoeveelheid kokosolie aan je haarverzorgingsroutine al verbluffende resultaten opleveren. 

Kokosolie kopen

Hier volgen een aantal geweldige kokosolies die je vandaag nog kan bestellen om je haar er zo snel mogelijk mee te verblijden! 🙂 

Hoe gebruik je kokosolie voor je haar

Er zijn een paar manieren waarop je kokosolie op je haar kunt aanbrengen om het tegen beschadiging te beschermen.

1. Olie aanbrengen voor en na je je haar wast: Het aanbrengen van olie op je haar voordat het wordt gewassen, helpt de hoeveelheid schade die het oploopt tijdens het wassen en als het nat is, te verminderen. Interessant is dat haar het meest kwetsbaar is voor beschadiging als het nat is. Dit komt door subtiele, structurele veranderingen die optreden wanneer het water absorbeert.

Door je haar in te smeren met kokosolie smeren nadat je het hebt gewassen, wordt het zachter en gladder. Dit vermindert de hoeveelheid wrijving die wordt veroorzaakt door styling, waardoor je haar minder snel blijft haken en breken.

2. Als conditioner: Was je haar met shampoo zoals je normaal ook zou doen en kam vervolgens kokosolie door je haar, van de midden tot de punten. Laat het eventjes intrekken en spoel het vervolgens uit.

3. Als ontklitter: Na het wassen kan je haar soms in de klikt gaan zitten en dit kan pijn doen met het uitkammen. Cocosolie werkt als een goede ontklitter. Wrijf een beetje kokosolie door je haar om het te beschermen terwijl je het borstelt.

4. Als haarmasker: Wrijf kokosolie door je haar en laat het een paar uur (of zelfs een nacht) intrekken voordat je het uitwast.

5. Als hoofdhuidbehandeling: Masseer voor het slapengaan een kleine hoeveelheid kokosolie op je hoofdhuid. Laat het een nacht intrekken ​​en was het ‘s ochtends af met shampoo.

Deze technieken kunnen regelmatig of af en toe worden gebruikt (afhankelijk van je haartype) om je mooi, gezond en glanzend haar te geven. De hoeveelheid kokosolie die je nodig hebt, is afhankelijk van je haarlengte en type. De meeste mensen gebruiken net genoeg om het midden tot de uiteinden van hun haar te bedekken om te voorkomen dat hun haar vettig wordt.

De beste aanpak is om te beginnen met de kleinste hoeveelheid die je denkt nodig te hebben en vanaf daar geleidelijk te verhogen. Als je kort of heel fijn haar hebt, heb je misschien maar één theelepel nodig. Mensen met lang, dik haar hebben meestal twee eetlepels nodig.

Er zijn ook veel verschillende soorten kokosolie om uit te kiezen. Sommige mensen kiezen liever voor een virgin (ongeraffineerde) kokosolie, omdat ze deze ook in hun dieet gebruiken. Er zijn echter geen specifieke onderzoeken of het ene type kokosolie beter is voor je haar dan het andere. Bovendien hebben zowel ongeraffineerde als geraffineerde kokosolie dezelfde hydraterende eigenschappen.

Hoe kokosolie als haarmasker aan te brengen

Een goede basis voor hoe vaak je kokosolie als haarmasker moet gebruiken is 2-3 keer per week, maar voel je vrij om te experimenteren om te zien wat voor jou het beste werkt!

Stap 1. Verwarm de kokosolie. Kokosolie is van nature harder dan andere oliën, dus maak je geen zorgen als het gestold is of niet in vloeibare vorm wanneer je de pot voor het eerst opent. Je kunt het smelten door een kleine hoeveelheid kokosolie in je handen te nemen en ze tegen elkaar te wrijven, of door een lepel in een pan te scheppen en deze te verhitten tot het begint te smelten. Begin met niet meer dan een theelepel om productophoping te voorkomen.

Stap 2. Breng de kokosolie aan op droog haar. Gebruik een kam met wijde tanden, zoals deze ontwarrende R + CO-kam, om de kokosolie door je haar te verdelen. Begin in het midden van je haar, rond je oren, en ga door tot aan de uiteinden van je haar voor een algehele hydratatie. Als je je zorgen maakt over haaruitval of de haargroei wilt stimuleren, kunt je ook een kleine hoeveelheid in je vingertoppen nemen en deze eerst op je hoofdhuid masseren voordat je deze in het midden van je haar aanbrengt. Je kunt ook experimenteren door je olie te mengen met andere ingrediënten, zoals yoghurt, honing of citroensap.

Stap 3. Laat het 30 minuten intrekken, of een nacht. Voor een snelle, diepe conditionerende haarbehandeling, breng je kokosolie aan voordat je shampoo gebruikt en conditioneer je je haar zoals je normaal zou doen. Laat het gewoon 30 minuten intrekken en was dan je haar zoals normaal. Of, voor een extra hydraterend haarmasker, laat je haarbehandeling met kokosolie een nacht intrekken. Wikkel je haar simpelweg in een douchemuts voordat je gaat slapen om ervoor te zorgen dat niet heel je kussen onder zit en was het de volgende dag als je wakker wordt. Het kan zijn dat je een paar keer moet spoelen om alle kokosolie eruit te krijgen, maar daarna, heb je zijdezacht haar!

Hoe kokosolie als haarolie aan te brengen

Heb je geen tijd voor een volledige, diepe conditioneringsbehandeling, of wanneer je kokosolie wilt opnemen in je dagelijkse haarverzorgingsroutine is dat ook mogelijk!

Hoewel je kokosolie kunt gebruiken als een gespleten punten behandeling voor extra droog haar, kan dit productophoping of overtollige olie veroorzaken als je het te vaak gebruikt. Om dit te voorkomen, kun je eerst kokosolie als haarolie op nat haar gebruiken, nadat je gedoucht hebt.

Stap 1. Verwarm de kokosolie. Aangezien je minder kokosolie gebruikt dan wanneer je het als een algehele haarbehandeling zou gebruiken, kunt je proberen om een ​​kleine hoeveelheid kokosolie tussen je handpalmen te nemen en te wrijven tot het zacht en kneedbaar is. Je kunt het natuurlijk ook opwarmen boven het fornuis voor een meer vloeibare consistentie.

Stap 2. Breng de kokosolie aan op de punten van je haar. Laat na het douchen de kokosolie door de punten van je haar lopen, of breng het iets hoger (tot halverwege je haar) om als vochtinbrengende ontklitter te gebruiken. Vermijd je wortels of hoofdhuid om overtollige olie of vet te vermijden.

Stap 3. Doorkammen en stylen zoals gewoonlijk. Nadat je je kokosolie op de punten van je haar hebt aangebracht, kam je het door en droog je het zoals je gewend bent. Als je een föhn gebruikt, raden we je aan om je hittebeschermer zoals gewoonlijk op de kokosolie aan te brengen, om er zeker van te zijn dat er geen vocht verloren gaat tijdens het stylen. Lees hier waarom je altijd een heat protection spray aan moet brengen voor warmte styling.

Voedende haarproducten met kokosolie

Geen zin in de Do It Yourself behandelen? Maak je geen zorgen – je kunt nog steeds de vruchten plukken van kokosolie zonder extra elleboogwerk te hoeven doen. Hier zijn een aantal favoriete haarproducten doordrenkt met krachtige kokosolie:

Waarom kokosolie je haar beter beschermt dan andere oliën

Van kokosolie wordt vaak gezegd dat het de beste olie is om op je haar te gebruiken om eiwitverlies te verminderen en het er gezond uit te laten zien. De populariteit van kokosolie is dan ook enorm. 

Een studie onderzocht de effecten van het aanbrengen van kokosolie, zonnebloemolie of minerale olie op het haar voor of na het wassen. Om te zien welke olie het beste was om de gezondheid van het haar te beschermen, maten de onderzoekers de hoeveelheid proteïne die het haar na elk van deze behandelingen verloor. Ze ontdekten dat kokosolie beter was in het voorkomen van eiwitverlies dan zowel de minerale als de zonnebloemolie, zowel voor als na het wassen van het haar.

Kokosolie kwam zelfs als beste uit de bus in al hun onderzoeken en verminderde het eiwitverlies in haar dat onbeschadigd, gebleekt, chemisch behandeld en blootgesteld aan UV was. Aan de andere kant hadden zowel de minerale als de zonnebloemolie dit effect niet en bleken ze niet effectief te zijn in het verminderen van eiwitverlies door haar. Er wordt gedacht dat de chemische structuur van kokosolie de oorzaak is van het superieure vermogen om haar te beschermen.

Kokosolie bestaat voornamelijk uit een middellange vetzuurketen, laurinezuur genaamd. Hierdoor krijgt kokosolie een lange, rechte structuur, die gemakkelijker diep in de haarschacht wordt opgenomen. Zonnebloemolie bevat voornamelijk linolzuur, dat een veel omvangrijkere structuur heeft, waardoor het niet zo gemakkelijk door het haar wordt opgenomen. Dit betekent dat oliën zoals minerale olie en zonnebloemolie het haar wel kunnen bedekken, maar ze worden niet zo goed opgenomen in de haarschacht

Heeft kokosolie negatieve effecten op haar?

Kokosolie wordt over het algemeen veilig beschouwd om op je huid en haar aan te brengen. Als je echter te veel gebruikt, kan er teveel olie op je haar en hoofdhuid komen. Dit kan je haar vettig en dof maken, vooral als je heel fijn haar hebt.

Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je begint met een kleine hoeveelheid en begint met het wrijven van de kokosolie door je haar, van het middendeel tot de punten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *