zweetvoeten behandelen

Zweetvoeten behandelen: De beste tips!

Wil jij je zweetvoeten behandelen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het is normaal om af en toe zweetvoeten te hebben, maar overmatig zweten kan wijzen op een aandoening die hyperhidrose wordt genoemd. Degenen die overmatige zweten aan de voeten, plantaire hyperhidrose genaamd, kunnen moeite hebben om ze de hele dag droog te houden. De zweetklieren blijven extreme hoeveelheden zweet produceren, wat veel mensen zowel oncomfortabel als beschamend vinden. Slechts 5% van de wereldbevolking heeft last van deze aandoening.

Ookal heb je geen last van extreme zweetvoeten en geen aandoening, kun je er alsnog veel mee te maken krijgen. Zweetvoeten kunnen ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals stinkende voeten, voetschimmel en teennagelschimmel. Zweetvoeten behandelen wanneer je er last van krijg is dan ook altijd belangrijk. Lees verder voor 12 effectieve manieren om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen.

Oorzaken van zweetvoeten

Wat precies de oorzaken zijn van zweetvoeten is lastig te zeggen. Het kan erfelijk zijn en vanaf de kindertijd voorkomen, maar veel mensen krijgen er last van in de puberteit of op latere leeftijd. In enkele gevallen is hyperhydrosis (overmatig zweten) vanaf de geboorte aanwezig.

Zweetvoeten ontstaan vaak als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet in balans is. Hierdoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur die je vast wel kent.Op je voeten zitten ontzettend veel zweetkliertjes. Het zweet dat hieruit komt is in principe geurloos. Er onstaat pas een vieze voet geur wanneer dit zweet in contact komt met de bacteriën die op je voeten leven.

Overmatig zweten kan de oorzaken hebben:

  • stress of een slechte conditie
  • geen goede hygiëne
  • een stofwisselingsstoornis
  • slechte pasvorm van de schoenen
  • slecht ventilerende sokken en schoenen

Als je je zorgen maakt dat je zweetvoeten het gevolg kunnen zijn van een niet-gediagnosticeerde, onderliggende aandoening, neem dan contact op met je arts.

Zweetvoeten behandelen en voorkomen

Hieronder volgen de meest effectieve en beste tips om zweetvoeten te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

1. Was je voeten elke dag

Het aanpakken van plantaire hyperhidrose of voeten die gewoon veel zweten houdt ook in dat je een stapje extra moet doen als het gaat om hygiëne. Was je voeten dagelijks, indien nodig twee keer. Het wassen van zweetvoeten spoelt niet alleen zweet en bacteriën weg, maar koelt ook de huid af en vermindert verder zweten.

Zorg ervoor dat je je voeten na het wassen altijd goed afdroogt, vooral tussen de tenen. Een vochtige huid op de voeten verhoogt het risico op bacteriële en schimmelinfecties aan de voeten.

Was je voeten als volgt:

  • Laat ze 20 minuten in warm water met 3 tot 4 eetlepels baking soda weken.
  • Voeg eventueel een paar druppels antimicrobiële etherische olie, zoals tea tree olie of eucalyptus olie, aan het water toe.
  • Breng na het wassen en drogen een lichte hoeveelheid voetpoeder aan.

2. Week je voeten in zwarte thee

Het voetenbad hierboven besproken werkt ontzettend goed tegen zweetvoeten, maar een ander effectief voetenbad om te proberen is een een bad met zwarte thee. Het gebruik van zwarte thee kan een effectieve manier zijn om te stoppen met zweten. In zwarte thee is tannines aanwezig, wat kan helpen de poriën te verkleinen, waardoor de zweetstroom verminderd. Verwissel de baking soda (uit de vorige tip) voor twee zakjes zwarte thee en laat je voeten 10 a 20 minuten weken. Herhaal deze behandeling indien nodig dagelijks.

3. Draag de juiste sokken

Kies de juiste sokken voor het seizoen en de activiteit die je gaat doen. Draag katoenen sokken tijdens de warmere maanden voor een goede ventilatie. Wol is een goede optie voor de wintermaanden. Vermijd nylon, omdat deze synthetische stof vocht kan vasthouden. Sommige fabrikanten maken ook sokken die vocht van de huid afvoeren. Je kunt dit soort sokken kopen in sportwinkels of online.

4. Neem altijd extra sokken mee

Het is altijd belangrijk om extra sokken mee te nemen als je de deur uitgaat. Als je last krijgt van zweetvoeten wanneer je niet thuis bent dan is het helaas niet atlijd mogelijk om je voeten te wassen. Neem voor dat geval altijd schone sokken mee. Op deze manier kun je je voeten toch wat opfrissen en voorkom je nare geurtjes.

5. Kies de juiste schoenen

Zoek naar schoenen gemaakt van een ademende stof zoals canvas of leer is belangrijk als je regelmatig last krijg van zweetvoeten. Vermijd lakschoenen of plastic schoenen, omdat deze geen goede luchtstroom toelaten en zweet in de schoen kunnen vasthouden. Veel trendy zomerschoenen zijn dus een no-go. Controleer ook of je schoenen de juiste maat hebben. Te strakke schoenen verdringen de tenen en dragen bij aan zweetvoeten.

Als je veel hebt gezweet, probeer dan te vermijden dat je twee opeenvolgende dagen dezelfde schoenen draagt. Dit geeft je schoenen de kans om tussen het dragen door volledig te drogen. Laat schoenen op droge dagen 1 à 2 uur buiten staan om dit proces te versnellen. Je kunt eventueel ook investeren in een schoenendroger, als je je schoenen sneller weer aan wilt trekken.

6. Gebruik een schoenen spray tegen zweet

Een schoenen spray / schoenen deodorant voorkomt en bestrijdt zweetgeur van de voeten en in de schoenen. Ook helpt het het ontstaan van schimmel in de schoenen te voorkomen. De juiste spray verfrist en maakt voeten en schoenen reukloos.

7. Gebruik houten inlegzolen

Schaf cederhouten inlegzolen aan. Deze zijn bewezen om zeetvoeten tegen te gaan. Naast als werking tegen zweetvoeten zijn cederhouten inlegzolen ook populair onder mensen die graag zonder sokken in hun schoenen willen. Deze inlegzolen zijn niet alleen beter voor je voeten, maar ze houden je schoenen ook mooi en fris. Daarnaast hebben ze een aangenaam draagcomfort en werken ze meteen.

8. Gebruik schimmelwerende poeders

Een voetpoeder maakt de voeten frist en geurloos. De sterk absorberende functie zorgt ervoor dat de voeten de hele dag droog blijven. Een alternatieve optie is om een lichte laag maizena op de voeten aan te brengen. Maïszetmeel bestrijdt zweetvoeten echter niet zo effectief als anti zweet poeders. 

9. Antitranspiratiemiddel aanbrengen

Er bestaan speciale deodorants / antitransparants voor je voeten. Een anti-transpirant deodorant is een gemakkelijk te gebruiken remedie tegen zweetvoeten. Deze producten werken door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren. De voeten bevatten meer zweetklieren per centimeter dan enig ander deel van het lichaam. Aan elke voet bevinden zich ongeveer 125.000 zweetklieren. Het is dus belangrijk om dit gebied te verzorgen net zoals je dat met deodorant onder je oksels doet.

10. Breng ontsmettingsalcohol aan

Dep voor een snelle verlichting een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol tussen de tenen of op zweterige delen van de voeten. Dit zal de voeten onmiddellijk uitdrogen en voetgeuren stoppen.

Het is echter essentieel om dit middel niet regelmatig te gebruiken, omdat het de voeten te veel kan uitdrogen en tot huidirritatie kan leiden.

11. Blijf gehydrateerd

Veel water drinken, vooral op warme dagen of tijdens het sporten, helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren en de kans op zweten te verkleinen.

12. Gebruik een iontoforese apparaat

Een hele effectieve behandeling tegen zweetvoeten is een techniek die iontoforese wordt genoemd. Iontoforese gebruikt water om een ​​milde elektrische stroom door de huid van de voeten te leiden. Het blokkeert tijdelijk het zweet dat uit de zweetklieren komt. Je kunt dit apparaat in sommige drogisterijen vinden en online.

iontoforese apparaat

Wanneer moet je naar een dokter

Als de bovenstaande tips het zweten van de voeten niet verminderen, kun je het beste een afspraak met je arts maken. Een arts of podoloog kan je helpen om plantaire hyperhidrose vast te stellen en te behandelen.

Een arts zal overmatig zweten diagnosticeren door de persoon te vragen zijn symptomen te beschrijven en een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Ze kunnen ook een jodiumtest op zetmeel doen.

Om deze test uit te voeren, zullen ze een jodiumoplossing op de voeten aanbrengen. Zodra het jodium is ingetrokken, zal de arts maizena over de voeten strooien. Als de huid donkerblauw wordt, duidt dit op een overmatige hoeveelheid zweet.

Medische behandelingen

Na de diagnose van overmatig zweten, kan een arts een anti-transpirant op recept voorschrijven, zoals Drysol, of orale medicatie die anticholinergica wordt genoemd.

Als alternatief kunnen ze een reeks Botox-injecties aanbevelen. Hoewel mensen meestal Botox-shots gebruiken voor cosmetische doeleinden, kan dit medicijn overmatig zweten stoppen. Het effect van dit middel zal ongeveer 6-9 maanden aanhouden.

Ernstige gevallen van hyperhidrose kunnen een sympathectomie vereisen. Deze chirurgische procedure omvat het doorsnijden van specifieke zenuwen om de signalen te onderbreken die ervoor zorgen dat het lichaam overmatig zweet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *