Mee eters verwijderen - De beste tips!

Ken je die vervelende puntjes die op elk moment op onze huid kunnen verschijnen zonder ons te waarschuwen? Oh ja, mee eters. Mee eters zijn de vloek van ons bestaan. Meestal zijn ze het resultaat van olie, vuil en puin dat zich op je huid verzamelt en vervelende zwarte stippen vormt. Gelukkig kun je mee eters verwijderen op verschillende manieren. In dit artikel bespreken we de beste tips om voorgoed vaarwel te zeggen tegen die vervelende blackheads!

Er zijn talloze manieren waarop je mee eters kunt verwijderen, maar het onderliggende probleem is de overtollige olie die wordt geproduceerd. Dus welke behandelingen je ook doet, mee eters zullen zich natuurlijk altijd elke 20 tot 40 dagen herstellen. Dit betekent niet dat er geen reden tot hoop is, maar dat het aanpakken van het probleem een doorlopend proces moet zijn in plaats van een eenmalige behandeling.

Wat zijn mee eters

Mee eters zijn kleine bultjes die op de huid verschijnen als gevolg van verstopte haarzakjes. Deze bultjes worden ook wel blackheads genoemd omdat het oppervlak er donker of zwart uitziet. Blackheads zijn een milde vorm van acne die zich meestal op de T zone het gezicht vormt, maar ze kunnen ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Als je alleen al op Google mee eters intypt krijg je vaak de volgende zoekresultaten automatisch te zien ‘mee eters neus’ ‘mee eters kin’ ‘mee eters rug’ en zelfs ‘mee eters in oor’. Daarnaast kan het ook voorkomen op de borst, nek, armen en schouders.

Hoe ontstaan mee eters?

Mee eters ontstaan ​​wanneer zich een verstopping of plug ontwikkelt in de opening van de haarzakjes in je huid. Elke follikel bevat een haar en een talgklier die olie produceert. Deze olie, genaamd talg, helpt je huid zacht te houden. Dode huidcellen en oliën verzamelen zich in de opening van de huidzakjes en produceren een bult die een comedo wordt genoemd. Als de huid over de bult gesloten blijft, wordt de bult een whitehead genoemd. Wanneer de huid over de bult opengaat, zorgt blootstelling aan de lucht ervoor dat deze er zwart uitziet en dat zich een mee eter vormt.

Sommige factoren kunnen je kansen op het ontwikkelen van acne en mee eters vergroten, waaronder:

 • het produceren van te veel lichaamsolie
 • de opbouw van de Propionibacterium acne bacterie op de huid
 • irritatie van de haarzakjes wanneer dode huidcellen niet regelmatig vervellen
 • hormonale veranderingen ondergaan die een toename van de olieproductie veroorzaken tijdens de tienerjaren, tijdens de menstruatie of tijdens het gebruik van anticonceptiepillen
 • het nemen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, lithium of androgenen
 • Sommige mensen geloven dat wat je eet of drinkt acne kan beïnvloeden. Zuivelproducten en voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel verhogen, zoals koolhydraten, kunnen een rol spelen bij het opwekken van acne.

Hoe kun je zwarte mee eters verwijderen?

Mee eters verwijderen kan op verschillende manieren, maar onthoud altijd ga geen mee eters uitknijpen! Net zoals dat dit bij puisten geen goed idee is, is dat het in dit geval ook niet. Maar hoe kun je dan het beste mee eters weghalen? Hieronder vind je de beste tips om zo snel mogelijk van die vervelende blackheads af te komen, op een manier die goed is voor je huid.

1. Scrub zachtjes met AHA’s en BHA’s

De eerste stap is de eenvoudigste, probeer een exfoliator. Door te scrubben wordt die bovenste laag dode huidcellen verwijderd. Je voorkomt dus effectief dat alles, van oude huidcellen tot vuil en make-up, geblokkeerd raakt in die bovenste laag van poriën.

In het verleden heb je misschien gehoord dat exfoliëren/scrubben een negatief effect heeft op acne. Dit kan gelden voor inflammatoire acne, omdat het proces verdere roodheid en irritatie kan veroorzaken.

Bij mee eters kan regelmatige exfoliatie echter helpen om overmatige hoeveelheden dode huidcellen te verwijderen die kunnen leiden tot verstopte poriën. Het proces kan ook voorzichtig bestaande mee eters verwijderen. Pas echter op dat je niet te veel scrubt, dit zal de huid gaan irriteren. Als je acne of een vette huid scrubt, is één keer per week prima.

In plaats van te zoeken naar agressieve scrubs, is het belangrijk om je te concentreren op alfa- en bèta-hydroxyzuren (AHA’s en BHA’s). Glycolzuur is het meest voorkomende type AHA en salicylzuur is een prominente BHA.

Beide werken door de bovenste laag van je huid te verwijderen. In theorie kan dit het uiterlijk van rimpels en ouderdomsvlekken verbeteren, terwijl de poriën worden gereinigd en je huid zachter wordt. Je zult zien dat BHA’s op grotere schaal beschikbaar zijn op de markt en in sommige gevallen ook goedkoper!

Vind exfoliërende producten online:

2. Reinig met salicylzuur

Het is belangrijk dat je behandelingen gebruikt die verstoppingen voorkomen en de verstoppingen die er al zijn helpen verwijderen. Je go-to-ingrediënt hiervoor zou salicylzuur moeten zijn. Dit bèta-hydroxyzuur helpt overtollige olie te verwijderen en exfolieert dode cellen van het huidoppervlak. Zoek naar een reiniger die 2% salicylzuur bevat.

Het is belangrijk om twee keer per dag een reiniger te gebruiken. Om de zichtbaarheid van grote poriën te verminderen, moet je ze eerst schoon houden. Gebruik twee keer per dag een milde reiniger, en gebruik deze ook nadat je hebt gezweet om te voorkomen dat er olie ophoopt.

Salicylzuur is het geprefereerde ingrediënt voor de behandeling van mee eters en whiteheads omdat het de materialen afbreekt die de poriën verstoppen:

 • overtollige olie
 • dode huidcellen

Door te kiezen voor een dagelijkse reiniger met salicylzuur kun je daarnaast ook het volgende verwijderen:

 • dagelijks vuil
 • olie
 • make-up

Vind goede reinigers met salicylzuur online:

3. Gebruik een kleimasker

Als je acne of een onzuivere huid hebt, kan het heel nuttig zijn om eenmaal per week een kleimasker te gebruiken. Ze zijn super effectief als het gaat om het verwijderen van onzuiverheden uit de huid en het verminderen van de olieproductie.

Kleimaskers helpen oliën en gifstoffen uit de huid te halen, wat helpt om de poriën te ontstoppen. Kleimaskers worden echt beschouwd als musthaves voor een vette huid. Sommige kleimaskers bevatten ook zwavel. Zwavel is een ander ingrediënt dat werkt om de dode huidcellen af ​​te breken waaruit blackheads bestaan.

Welk masker je ook kiest, je kunt het het beste eenmaal per week gebruiken. Scrub altijd goed voordat je het masker aanbrengt, want hierdoor kan het echt de huid doordringen.

Vind kleimaskers online:

4. Gebruik een houtskoolmasker

Net als kleimaskers werken houtskoolmaskers diep in de huid om olie en andere onzuiverheden eruit te halen. Van houtskool wordt gedacht dat het deze voordelen nog een tandje hoger zet. Een houtskool makser wordt dan ook vaak een mee eters masker genoemd omdat het meestal hiervoor gebruikt wordt.

Vind houtskoolmaskers online:

5. Probeer retinol

De kans is groot dat je waarschijnlijk al wat over retinol / retinoïden hebt gehoord, ze zijn niet bepaald nieuw in de huidverzorgingswereld, maar ondanks dat ze al een paar jaar bestaan, worden ze nog steeds beschouwd als een van de beste methoden als het gaat om het aanpakken huidonvolkomenheden.

Retinoïden zijn geweldig als je acne hebt van het mee-eter-type of aanleg voor mee-eters. Retinoïden zijn formules op basis van vitamine A en ze zorgen voor een versnelde afschilfering. Je moet wel geduld hebben, want het duurt ongeveer 12 weken voordat ze inwerken.

Het is echter belangrijk om ze voorzichtig te gebruiken, retinoïden kunnen behoorlijk sterk zijn en mogen alleen ‘s nachts worden gebruikt omdat zonlicht ze inactief maakt. Als je ze nog nooit eerder hebt gebruikt, bouw dan geleidelijk aan kracht op – begin langzaam, gebruik het een of twee keer per week, als je niet te rood bent of jeukerig hiervan wordt, bouw het dan elke nacht op. Als het eenmaal goed is, met dat percentage kun je naar een sterkere dosis gaan.

Vind retinol online:

6. Gebruik een gezichtsreinigingsborstel

Een gezichtsreinigingsborstel kan vergelijkbare exfoliërende voordelen bieden als AHA’s en BHA’s door overtollige dode huidcellen te verwijderen. Gebruik deze borstel met een zachte reinigende was. Afhankelijk van je behoeften en budget, zijn er verschillende huidborstels beschikbaar voor gebruik met je dagelijkse reiniger.

Vind gezichtsreinigingsborstels online:

7. Zorg ervoor dat je niet comedogene producten gebruikt

De juiste reiniger, masker en exfoliator doen misschien weinig goed als je geen niet comedogene make-up- en gezichtsproducten gebruikt. Niet-comedogeen betekent dat het product in kwestie geen comedonen of verstopte poriën veroorzaakt. Niet alle producten zijn niet-comedogeen, dus je moet de etiketten zorgvuldig lezen.

8. Slaap niet met make-up op

Deze tip ken je waarschijnlijk maar al te goed, maar toch zijn er nog veel mensen die er niet naar luisteren. Aan het einde van een lange dag is het laatste waar je misschien zin in hebt, je make-up verwijderen. Toch is dit erg belangrijk. Slapen met je make-up op, vraagt ​​namelijk om meer mee eters. Als je makeup ‘s nachts blijft zitten, kan zelfs niet comedogene make-up je poriën verstoppen.

9. Vermijd mee eter strips en andere extractiemethoden voor thuisgebruik

Plukken, krubben en het uitknijpen van elke vorm van acne wordt als verboden beschouwd. Toch kan het verleidelijk zijn om een ​​vorm van extractie te vinden om van die vervelende mee eters af te komen.

In de afgelopen jaren is er een toename geweest in maskers, poriestrips en extractietools die schone poriën beloven. Hoewel mee eter strips en maskers kunnen helpen bij het verwijderen van rotzooi uit je poriën, kunnen ze ook elementen verwijderen die je huid daadwerkelijk helpen. Dit omvat natuurlijke oliën en haarzakjes. Als je al deze elementen verwijdert, kan je huid uitdrogen en geïrriteerd raken.

Wanneer irritatie optreedt, kunnen je talgklieren in de overlevingsmodus gaan en nog meer olie produceren, wat resulteert in juist meer blackheads.

Andere extractiemethoden zijn onder meer professionele metalen of plastic gereedschappen. Deze werken naar verluidt door verstopte mee eters te verwijderen zonder je huid te beschadigen. Het sleutelwoord hier is echter professioneel. Dermatologen die jarenlang zijn opgeleid, gebruiken deze hulpmiddelen soms. Wanneer ze met beperkte ervaring in handen worden gelegd, kunnen extractietools een bron van krassen, wonden en zelfs littekens worden.

10. Verspil geen tijd aan benzoylperoxide

Als het gaat om vrij verkrijgbare behandelingen tegen acne, zul je waarschijnlijk ontdekken dat veel producten benzoylperoxide bevatten. Het probleem is dat benzoylperoxide niet voor alle soorten acne werkt.

Benzoylperoxide werkt door zwelling te verminderen, wat een belangrijke marker is van inflammatoire acne, waaronder cysten en puisten. Het kan ook de onderliggende bacteriën in een puistje verwijderen.

Mee eters worden echter niet als opruiend beschouwd. Ze worden ook niet veroorzaakt door bacteriën, dus producten met benzoylperoxide zullen niet veel goeds doen.

11. Raadpleeg je dermatoloog voor professionele hulp

Elke nieuwe acnebehandeling, inclusief een voor mee eters, kan 6 tot 12 weken duren voordat het effect heeft. Als je na deze periode nieuwe en reeds bestaande mee eters blijft zien, is het slim om een afspraak te maken met je dermatoloog. Ze kunnen professionele tools gebruiken om mee eters te verwijderen. Ze kunnen zelfs een reeks dermabrasiebehandelingen of voorgeschreven retinoïden aanbevelen om te voorkomen dat mee eters terugkomen.

12. Verander je make-up

Met alle bovenstaande tips kun je je zwarte mee eters verwijderen binnen een bepaalde tijd. Dit werkt natuurlijk niet binnen één dag. Dit is waar goede make-up van pas komt! Het feite dat je mee eters hebt hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze ook voor iedereen zichtbaar zijn. Je kunt ze gemakkelijk weg werken!

Ja, als het gaat om het bedekken van mee eters, kan het verleidelijk zijn om die concealer met hoge dekking te gebruiken, maar doe dat niet… Veel make-upformules kunnen de poriën verstoppen en de huid die vatbaar is voor acne verergeren.

Je kunt beter een lichtere basis kiezen, zoals Clinique’s Anti-Blemish Solutions Foundation, die erg licht is en de poriën tot een minimum beperkt. Je poriën raken met deze foundation niet verstopt, maar je blackheads worden wel perfect weg gewerkt!

Mee eters voorkomen

Je kunt mee eters voorkomen zonder veel geld uit te geven door een paar van de volgende dingen uit te proberen:

Was regelmatig

Was je gezicht als je wakker wordt en voordat je naar bed gaat om de olieophoping te verwijderen. Elke dag meer dan twee keer wassen kan je huid irriteren en je acne verergeren. Gebruik een milde reiniger die je huid niet rood of geïrriteerd maakt. Sommige producten voor het reinigen van acne hebben antibacteriële ingrediënten die P. acnes-bacteriën doden.

Was ook meteen je haar wanner het vet begint te worden. Haaroliën kunnen bijdragen aan verstopte poriën. Het is ook belangrijk om je gezicht te wassen nadat je olieachtig voedsel hebt gegeten, zoals pizza, omdat olie uit dit voedsel de poriën kan verstoppen.

Gebruik olievrije producten

Elk product dat olie bevat, kan bijdragen aan nieuwe blackheads. Kies olievrije of niet comedogene make-up, lotions en zonnebrand om te voorkomen dat je probleem erger wordt.

Probeer een exfoliërend product

Exfoliërende scrubs en maskers verwijderen dode huidcellen van je gezicht en kunnen zwarte mee eters helpen verminderen. Zoek naar producten die je huid niet irriteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *