zwanger worden

Zwanger worden tips en Q&A!

Als het gaat om het maken van baby’s, zijn er meer vragen, verhalen en mythen dan seksuele posities in de Kama Sutra. In dit artikel worden de beste ‘zwanger worden tips’ besproken, evenals enkele veelvoorkomende vragen als het gaat om zwanger worden. De informatie in dit artikel zal je kansen om zwanger te worden vergroten, dus lees gauw verder!

Zwanger worden tips

Het belangrijkste advies voor een vrouw die zwanger wil worden, is om haar lichaam te leren kennen, en dan met name haar menstruatiecyclus. Daarnaast is een gezonde levensstijl erg belangrijk. Hier volgende de beste tips op zwanger te worden. Lees ze goed door en neem ze in je op.

1. Leer je cyclus kennen

Hoeveel weet je over je menstruatiecyclus? Als je je cyclus echt begrijpt, weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent. Ovulatie is de beste tijd om zwanger te worden. Dit is het moment om je te concentreren op seks.

– Noteer de frequentie van de menstruatiecyclus

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om te controleren of de eerste dagen van je menstruatie elke maand rond dezelfde tijd is. Het kan ook zijn dat de menstruaties onregelmatig zijn, wat betekent dat de cyclusduur van maand tot maand varieert. Door deze informatie op een kalender bij te houden, kan je beter voorspellen wanneer je mogelijk ovuleert (het tijdstip waarop je eierstokken elke maand een eicel vrijgeven). Het eitje van een vrouw is slechts 12 tot 24 uur vruchtbaar. Het sperma van een man kan echter tot vijf dagen in het lichaam van een vrouw overleven.

– Houd de ovulatie in de gaten

Vrouwen met regelmatige cycli ovuleren ongeveer twee weken voor de komst van hun menstruatie. Het is moeilijker om ovulatie te voorspellen bij vrouwen met onregelmatige cycli, maar het gebeurt meestal 12 tot 16 dagen voor het begin van haar volgende menstruatie.

Er zijn verschillende methoden die vrouwen kunnen gebruiken om elke maand hun meest vruchtbare dagen te bepalen. Ovulatietesten kunnen een deel van het giswerk wegnemen bij het uitzoeken wanneer een vrouw ovuleert. Deze testen, testen urine op luteïniserend hormoon, een stof waarvan het gehalte elke maand tijdens de eisprong stijgt en ervoor zorgt dat de eierstokken een eicel afgeven. De drie dagen direct na een positief testresultaat zijn de beste tijd voor koppels om seks te hebben om hun kans op zwangerschap te vergroten.

Koop hier een ovulatie test!

Een andere methode om de eisprong te voorspellen, is het volgen van baarmoederhalsslijm, waarbij een vrouw regelmatig zowel de hoeveelheid als het uiterlijk van slijm in haar vagina controleert. Net voor de eisprong, wanneer een vrouw het meest vruchtbaar is, neemt de hoeveelheid slijm toe en wordt het ook dunner, helderder en gladder. Wanneer baarmoederhalsslijm gladder wordt, kan het sperma helpen om zijn weg naar het ei te vinden.

2. Heb regelmatig seks tijdens de vruchtbare periode

Het “vruchtbare venster” omvat een interval van zes dagen, de vijf dagen voorafgaand aan de eisprong en de dag zelf. Dit zijn de dagen elke maand waarop een vrouw het meest vruchtbaar is. Sommige vrouwen wenden zich tot nieuwe technologische hulpmiddelen, zoals apps en websites voor het bijhouden van vruchtbaarheid, om hen te helpen bij te houden wanneer de kans groter is dat ze zwanger worden, maar onthou dat deze app niet altijd even nauwkeurig zijn. Heb zovaak seks in deze periode als goed voelt, maar probeer minimaal om de dag aan te houden in deze periode.

3. Maak je geen zorgen over de beste houdingen om zwanger te worden.

Er zijn een aantal algemene misvattingen over de beste manier om zwanger te worden. Zo is er een overvloed aan mythes over de beste posities om zwanger te worden, maar het zijn precies dat – mythen. Er is helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat zegt een bepaald standje beter is om de kansen op zwangerworden te maximaliseren. Maar zeer zelden bevindt de baarmoederhals van een vrouw zich in een ongebruikelijke positie waar bepaalde posities een verschil kunnen maken.

Ook verhoogt een vrouw die gedurende een bepaalde tijd na geslachtsgemeenschap op haar rug ligt met haar benen niet de kans om zwanger te worden. Deze ‘trucjes’ hoef je dus niet te proberen. Wanneer een man ejaculeert, zwemt het sperma naar buiten en gaat het rechtstreeks in en in de eileiders. Dit gebeurt binnen enkele seconden, ongeacht de positie tijdens geslachtsgemeenschap. Sommige vrouwen denken dat 20 minuten na de seks op je rug liggen met je heupen omhoog, ervoor zal zorgen dat elk laatste sperma een kans krijgt om de prijs te winnen, maar de overtuiging heeft geen wetenschappelijke basis. Je kunt het zeker gebruiken als excuus om lekker even te ontspannen, maar als je weinig tijd hebt, hoef je niet te ‘wachten’ tot sperma zijn weg naar binnen vindt.

4. Neem ​​prenatale vitamines en/of multivitamines

Het wordt aanbevolen om te beginnen met het nemen van prenetale vitamines als je zwanger probeert te worden. Op deze manier kan je de juiste vitamine vinden en deze blijven slikken tijdens de zwangerschap.

Een andere mogelijkheid is om dagelijks een multivitamine te nemen, zolang deze maar minstens 400 microgram (mcg) foliumzuur per dag bevat, een vitamine B die belangrijk is voor het voorkomen van geboorteafwijkingen in de hersenen en ruggengraat van een baby. De Centers for Disease Control and Prevention spoort vrouwen aan om elke dag 400 mcg foliumzuur in te nemen gedurende ten minste een maand voordat ze zwanger worden om geboorteafwijkingen te helpen voorkomen.

Een voorsprong krijgen met foliumzuursuppletie is een goed idee, omdat de neurale buis zich 3 tot 4 weken na de conceptie ontwikkelt tot de hersenen en de wervelkolom, voordat veel vrouwen zich realiseren dat ze in verwachting zijn.

zwangerschapsvitamines
Prenataal dagelijks multivitamine & mineraal supplement - €32,50
vitamines zwanger worden
Vitaminstore - Prenatal (multivitamine) - €24,95
zwanger worden multivitamines
Multivitamines Zwanger Worden - met foliumzuur €7,19

5. Streef naar een gezond lichaamsgewicht

Te zwaar zijn kan de kans op zwanger worden van een vrouw verkleinen, maar te mager zijn kan het nog moeilijker maken om een ​​baby te krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat een vrouw met overgewicht twee keer zo lang nodig heeft om zwanger te worden dan een vrouw wiens BMI als normaal wordt beschouwd. En een vrouw met ondergewicht kan vier keer zo lang nodig hebben om zwanger te worden. Als je te veel lichaamsvet hebt, produceer je overtollig oestrogeen, wat de ovulatie kan verstoren. Vrouwen die te mager zijn, krijgen mogelijk geen regelmatige menstruatie of kunnen stoppen met ovuleren.

6. Eet gezond voedsel

Hoewel er misschien geen specifiek vruchtbaarheidsbevorderend dieet is, kan het eten van een verscheidenheid aan gezond voedsel je lichaam helpen voorbereiden op zwangerschap door haar voldoende voorraden essentiële voedingsstoffen zoals calcium, proteïne en ijzer te geven. Dit betekent het eten van veel fruit en groenten, magere eiwitten, volle granen, zuivelproducten en gezonde vetbronnen.

Naast het nemen van een supplement met foliumzuur, kan je deze vitamine B ook halen uit voedingsmiddelen zoals donkergroene bladgroenten, broccoli, verrijkte broden en granen, bonen, citrusvruchten en sinaasappelsap.
Als je probeert zwanger te raken, eet dan kleinere hoeveelheden kwikrijke vis, zoals bijvoorbeeld zwaardvis en koningsmakreel. Beperk te veel witte tonijn om de blootstelling aan dit giftige metaal te verminderen.

Doe ook rustig aan met cafeïne: het consumeren van meer dan 500 milligram cafeïne per dag is in verband gebracht met een afname van de vruchtbaarheid bij vrouwen. Het hebben van 1 tot 2 kopjes koffie, of minder dan 250 mg cafeïne, per dag voordat je zwanger wordt is geen probleem.

7. Verminder zware trainingen

Door de meeste dagen van de week lichamelijk actief te zijn, kan het lichaam van een vrouw zich voorbereiden op de eisen van zwangerschap en bevalling. Maar als je te veel beweegt of regelmatig zware trainingen doet, kan dit de ovulatie verstoren.

Maar wanneer sport je te veel? Nou dit kan voor verschillende vrouwen anders zijn. Als je een fanatieke sporter bent en nog steeds regelmatig menstrueert, is je trainingsroutine waarschijnlijk geen probleem. Je moet het een beetje zelf aan voelen. Ga in ieder geval niet je training zwaarder maken.

8. Ontstress op elke mogelijke manier

Probeer niet gestrest te raken als het zwanger worden niet zo snel gaat als u gehoopt had. Stress kan de eisprong verstoren! Dus hoe meer ontspannen je bent, hoe beter en hoe sneller het gaat! Alles wat je helpt te ontstressen, is prima, zolang het maar gezond is. Zo zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat acupunctuur kan helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van je kansen om zwanger te worden. Ook het nemen van een heerlijk warm bad of een rustige mediatie kunnen je helpen relaxen. Kijk wat voor jou goed voelt en goed werkt.

9. Houd rekening met leeftijdsgebonden vruchtbaarheidsdalingen

Naarmate vrouwen ouder worden, neemt hun vruchtbaarheid af als gevolg van leeftijdsgerelateerde veranderingen in de eierstokken die een afname van de hoeveelheid en kwaliteit van haar eicellen veroorzaken. Met het ouder worden is er ook een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld verstopping van de eileiders, wat kan bijdragen aan een verminderde vruchtbaarheid.

Er is een geleidelijke daling van de vruchtbaarheid bij vrouwen vanaf hun dertigste, een scherpere achteruitgang na de leeftijd van 37 en een scherpe daling na de leeftijd van 40. Deze dalingen betekenen dat het langer kan duren om zwanger te worden.

10. Stop met rook- en drinkgewoonten

Roken kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Chemische stoffen die in sigarettenrook worden aangetroffen, zoals nicotine en koolmonoxide, versnellen het verliespercentage van de eitjes van een vrouw. Roken veroudert de eierstokken en put de voorraad eieren voortijdig uit.

Het is ook een goed idee om uit de buurt te blijven van passief roken, wat je kansen op zwangerschap kan beïnvloeden. Marihuana en ander recreatief drugsgebruik moeten ook worden vermeden tijdens het proberen zwanger te worden.

Daarnaast is het het veiligst voor een vrouw om alcohol te vermijden als ze hoopt zwanger te worden. Je kunt beter ook alvast stoppen met het consumeren van alcohol als je stopt met het gebruik van anticonceptie omdat je zwanger wil worden.

11. Weet wanneer je hulp moet zoeken

Zowel de vrouw als de man moeten een onvruchtbaarheidsevaluatie overwegen als de vrouw 35 jaar of ouder is en niet zwanger is geworden na zes maanden regelmatig seks te hebben gehad zonder anticonceptie te gebruiken. Dit wordt ook geadviseert aan vrouwen jonger dan 35 jaar wanneer ze na een jaar regelmatig onbeschermde geslachtsgemeenschap niet zwanger is geworden.

Zwanger worden Q&A

In deze Q&A (questions and answers) worden enkele van de meest besproken vragen omtrent zwanger worden besproken.

Vraag: Kan ik zwanger worden als ik net met anticonceptie ben gestopt?

Antwood: Sommige mensen denken dat je even moet wachten voordat je probeert zwanger te worden na het stoppen met anticonceptie, maar dit is niet waar. Jaren geleden was de conventionele wijsheid om na het stoppen van de anticonceptie een bepaalde tijd te wachten om te proberen zwanger te worden, maar dat is niet langer waar. Je kunt meteen proberen zwanger te worden nadat je bent gestopt met anticonceptie. Het enige dat je in gedachten moet houden, is dat je zwanger kunt worden voordat je ongesteld wordt, dus het volgen van de ovulatie kan moeilijk zijn en het kan moeilijker zijn om je uitgerekende datum te achterhalen. Om deze reden zullen sommige mensen het fijner vinden om te wachten tot ze zelf een menstruatie hebben gekregen.

Vraag: Is het het beste om alleen seks te hebben tijdens de ovulatie?

Antwoord: Nee dit is niet het beste. Je denkt misschien dat het verminderen van seks om het sperma van je man te ‘besparen’ – of alleen seks hebben tijdens de eisprong – het gemakkelijker zal maken om zwanger te worden. Dit is echter niet het geval. Dit kan de conceptie van de wijs brengen. Het uitstellen van seks kan de beweeglijkheid van het spema verminderen. Het is gemakkelijk om de vruchtbare periode te missen als seks alleen beperkt is tot wanneer je denkt dat je ovuleert, omdat veel vrouwen denken dat ze ovuleren terwijl ze dat niet doen.
Aan de andere kant kan te vaak seks ook potentiële problemen veroorzaken. Als het alleen voor reproductieve doeleinden is, kan meerdere keren per dag of zelfs elke dag seks hebben een ‘burn-out’ veroorzaken, en het paar kan seks gaan zien als niet meer dan een pre-ovulatoir karwei. En als je het meest vruchtbaar bent, is het mogelijk dat een of beide partners niet meer geïnteresseerd zijn in seks, wat resulteert in een gemiste kans. Probeer dus een goede middenweg te zoeken. Kijk wat voor jullie beide goed voelt.

Vraag: Welk tijdstip van de dag kun je het beste seks hebben als je zwanger probeert te worden?

Antwoord: Als je je afvraagt wanneer je seks moet hebben om zwanger te worden, is de ochtend misschien de beste keuze. Of, specifieker gezegd, nadat je man een goede nachtrust heeft gehad. Wanneer hij slaapt, regenereert zijn lichaam het verloren sperma van gedurende de dag.

Vraag: Zal een orgasme me helpen zwanger te worden?

Antwoord: Ja! Sommige deskundigen zijn van mening dat samentrekkingen van de baarmoeder tijdens een orgasme kunnen helpen om sperma in de baarmoederhals te drijven, maar één ding is zeker: de tintelingen (en de stroom oxytocine) tijdens een orgasme zorgen ervoor dat je zeker ontspannen wordt. En dat betekent dat je de grootste blokkering van het maken van baby’s al hebt gewist: stress. Natuurlijk kan gewone seks, zonder vrouwelijk orgasme, kan ook resulteren in een baby, maar waarom zou je niet voor het goud gaan?

Vraag: Hoelang duurt het voordat je zwanger bent na de seks?

Antwoord: De conceptie is het resultaat van sperma dat de eicel in het voortplantingsstelsel bevrucht, wat tot zes dagen na de seks kan gebeuren. Van daaruit zal het bevruchte ei naar de baarmoeder reizen en zich in het baarmoederslijmvlies implanteren om de zwangerschap te beginnen. Dus hoe lang na de seks vindt implantatie plaats? Meestal ongeveer zes tot twaalf dagen. Sommige vrouwen merken misselijkheid of krampen op, terwijl anderen dat niet doen (beide situaties zijn normaal).

Vraag: Kan orale seks de kans op zwanger worden beïnvloeden?

Antwoord: Ja, speeksel kan de kansen op conceptie beïnvloeden. Het kan theoretisch je baarmoederhalsslijm verstoren, de pH in je vaginale kanaal veranderen (waardoor het onherbergzaam wordt voor sperma) en zelfs spermacellen uitschakelen.

Vraag: Kan glijmiddel de zwangerschap beïnvloeden?

Antwoord: Als je zwanger wilt worden denk dan twee keer na wanneer je naar het glijmiddel grijpt. Je baarmoederhalsslijm beweegt het sperma geheel vanzelf voort, dus je hebt het niet nodig. Plus, verandert het de pH in je vaginale kanaal en heeft het een negatieve invloed op de beweeglijkheid van het sperma, waardoor het voor het sperma moeilijker wordt om het eitje te bereiken. Als je echt wat extra smering nodig hebt tijdens seks (een veelvoorkomend probleem als je meer gefocust bent op het maken van baby’s dan op het vrijen), dan is het aanschaffen aan een ‘spermavriendelijk’ glijmiddel de beste manier om de kans op zwangerschap te vergroten. Koop hier speciale glijmiddel als je zwanger wilt worden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *