Zonneallergie natuurlijk behandelen - 7 tips!
Wil je een zonneallergie natuurlijk behandelen? Dan zijn we hier om je te vertellen hoe je dit kunt doen!
Veel mensen hebben last van een zonneallergie. Dit betekent niet dat ze niet de zon in kunnen, maar ze moeten wel beter uitkijken, want de symptomen zijn geen pretje.
Een paar uur of dagen na blootstelling aan de zon beginnen de aangetaste delen van de huid intens te jeuken en voelt de huid soms branderig aan. De huid wordt rood en er kunnen ook blaren of rode vlekken ontstaan. Deze komen voornamelijk voor op de armen en borst, minder vaak op het gezicht. Ook op de handen en voeten zie je het vaak.
Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om een zonneallergie natuurlijk te behandelen. We zijn opzoek gegaan naar de beste natuurlijke middeltjes om de symptomen van een zonneallergie natuurlijk te behandelen en voorkomen.
Lees gauw verder om te ontdekken hoe je een zonneallergie natuurlijk kunt behandelen!
Zonneallergie natuurlijk behandelen – De beste middeltjes en tips!
Een zonneallergie kun je gemakkelijk natuurlijk behandelen. Hieronder hebben we de beste middeltjes en de beste tips om dit te doen op een rijtje gezet.
1. Aloë Vera Gel
Als je zonneallergie natuurlijk wilt behandelen, dan is aloë vera absoluut een van de beste huismiddeltjes om voor te gaan. De gel van deze bijzondere medicinale plant kan helpen bij veel huidproblemen, zo ook bij zonneallergie.
Aloë vera is ieders huismiddeltje als het gaat om huidproblemen. De gel werkt als een geweldig koelmiddel en kan je huid binnen een paar minuten kalmeren en die rode huiduitslag aanzienlijk verminderen.
Als je last hebt van zonneallergie, is dit dan ook het #1 product om altijd in huis te hebben. Bovendien werkt het ook geweldig tegen bijvoorbeeld verbranding van de zon, waardoor je twee vliegen in 1 klap hebt wanneer je te lang in de zon gelegen hebt. Het verkoeld en hydrateert de huid intensief.
2. Breng koelte aan op uitslag
Een van de snelste en gemakkelijkste manieren om de pijn en jeuk van huiduitslag door de zon te stoppen, is door kou aan te brengen. Of je nu kiest voor een koud kompres, een koele douche of een vochtige en koude doek, koud water kan onmiddellijke verlichting brengen en zwelling helpen stoppen, jeuk verlichten en de ontwikkeling van huiduitslag vertragen. Een icepack (koop hier) is een gemakkelijke manier om op de juiste plek kou aan te brengen.
Koud beperkt de bloedtoevoer naar een ontstoken gebied. Wanneer je dus ijs of koud water op uitslag aanbrengt, kan dit zwelling en ontsteking helpen verminderen en de jeuk vrijwel onmiddellijk stoppen. Voor huiduitslag die een groter deel van het lichaam bedekt of die een gebied aantasten dat moeilijk te bedekken is met een ijskompres, kan een koel bad of douche het beste verlichting bieden.
3. Kokosolie
Een ander geweldig natuurlijk middel om een zonneallergie te behandelen is kokosolie. Kokosolie wordt, naast als bakolie, in tropische landen al eeuwenlang gebruikt als huidbevochtiger. Het is zeer hydraterend en heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen.
Masseer kokosolie zachtjes op je huid. Het geneest niet alleen de brandwonden en uitslag van zonneallergie, maar verstevigt ook de huid om rimpels en andere beschadigingen te voorkomen.
4. Rozenbottelolie
Een ander geweldig natuurlijk middeltje die kan helpen bij zonneallergie is rozenbottelolie. Rozenbottelolie is effectief in de strijd tegen huidirritatie veroorzaakt door de zon, omdat het rijk is aan vitamine C, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan je huid beschermen tegen verdere schade door de zon. Breng een paar druppels aan op de aangetaste plekken voor wat verlichting.
5. Plantaardige oliën
Veel verschillende plantaardige oliën kunnen effectief worden gebruikt om jeukende huid te hydrateren. Dit geldt dus voor uitslag van zonneallergie, maar ook een jeukende huid veroorzaakt door andere zaken. Daarnaast zijn plantaardige oliën geweldig om de huid te hydrateren. We hebben hierboven kokosolie al specifiek benoemd, maar andere plantaardige oliën die goed kunnen werken zijn:
- olijfolie
- arganolie
- jojoba olie
Elke olie heeft verschillende samenstellingen en verschillende effecten op de huid. Over het algemeen werken oliën om ontstekingen te verminderen en een beschermende huidbarrière te creëren. Bovendien werken plantaardige oliën ook bij de wondgenezing als je kleine wondjes hebt.
6. Baking soda
Baking soda is een huismiddeltje met ontzettend veel toepassingen. Zo kan het ook de symptomen van een zonneallergie verlichten! Je kunt een pasta van baking soda gemixt met wat water aanbrengen op het aangetroffen gebied, om de geïrriteerde huid te helpen kalmeren.
Indien je op een groot deel van je lichaam last hebt van zonneuitslag, dan kun je ook wat baking soda toevoegen aan een bad om erin te baden. Het zal irritatie en jeuk helpen verminderen.
7. Groene en zwarte thee
Zowel groene als zwarte thee, hebben ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Daarnaast verminderen ze ook het aantal zonnebrandcellen en beschermen ze de huidcellen tot op zekere hoogte tegen UV-schade. Door ze plaatselijk samen met je zonnebrandcrème aan te brengen, kan het helpen de huid te kalmeren en huiduitslag veroorzaakt door zonneallergie te voorkomen.
Nu vraag je je misschien af hoe je dit aan kunt brengen op de huid. Om dit te doen kun je het beste beide theeën mengen, of één van de twee kiezen en ze laten afkoelen. Doe ze vervolgens in een verstuiver / plantenspuit en spuit het dan op je huid, voordat je zonnebrandcrème aanbrengt.

Veelgestelde vragen over zonneallergie
Hopelijk weet je nu hoe je je zonneallergie natuurlijk kunt behandelen. Mocht je nog algemene vragen hebben over zonneallergie, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Wat is zonneallergie?
Zonneallergie is een vorm van fotodermatose, waarbij blootstelling aan zonlicht een reactie op je huid veroorzaakt. Deze reactie bestaat vaak uit een rode, jeukende huiduitslag die verschijnt nadat je in de zon bent geweest. Je kunt rode, jeukende baasjes, bultjes of vlekjes op de huid zien. Mensen met een lichte huid hebben het meeste last van zonneallergie.
– Hoe kun je zonneallergie voorkomen?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je risico op opnieuw zonneuitslag te minimaliseren. De belangrijkste is natuurlijk uitkijken met de zon. Draag altijd zonnebrand. Smeer ongeveer een half uur voordat je de zon in gaat zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 op en smeer je om de 2 uur opnieuw in. Als je veel zwemt of veel zweet dan moet je je vaker insmeren.
Bescherm je huid daarnaast tegen direct zonlicht met shirts met lange mouwen en een hoed met brede rand. Je kunt ook overwegen om speciaal gemaakte kleding te dragen die zonbeschermende factoren bevat.
Vermijd het liefste ook de zon wanneer deze het hardste brandt. Dit is meestal tussen 10.00 uur en 14.00 uur. De zonnestralen zijn dan het meest intens. Voor extra bescherming kun je het beste pas na 16:00 weer de zon in gaan.
– Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?
Zonneallergie of zonneuitslag verschijnt meestal enkele uren of dagen na blootstelling aan de zon. Het kan zich overal op het lichaam ontwikkelen dat wordt blootgesteld aan zonlicht.
De symptomen van zonneallergie kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van het huidtype, maar ze kunnen zijn:
- groepjes kleine bultjes of blaren
- jeukende rode plekken
- delen van de huid die aanvoelen alsof ze branden
- verheven of ruwe plekken op de huid
– Wat veroorzaakt een zonneallergie?
Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van zonneallergie is, en waarom sommige mensen er wel last van hebben en andere niet. Mensen met een lichte huidskleur en rood of blond haar zullen er vatbaarder voor zijn dan mensen met donker haar.
– Wanneer moet je contact opnemen met een dokter?
Als je ernstige huiduitslag krijgt nadat je in de zon bent geweest, is het belangrijk om met een arts te praten, zoals een dermatoloog. Ze kunnen namelijk andere aandoeningen zoals contactdermatitis of lupus uitsluiten.
Je moet ook onmiddellijk medische hulp inroepen als je huiduitslag zich verspreidt en pijnlijk wordt of als je ook koorts heeft. Soms kan huiduitslag door de zon andere, ernstigere aandoeningen nabootsen, dus het is het beste om je door een medische professional te laten onderzoeken.
– Hoe lang duurt het voordat uitslag van zonneallergie weggaat?
Dit is per persoon en per situatie verschillend. Een jeukende van brandende opkomst gebeurt binnen enkele uren, van tot 2 tot 3 dagen na blootstelling aan zonlicht. Het duurt maximaal 2 weken en geneest zonder littekens.
– Kan ik mijn dieet aanpassen om zonneallergie te behandelen?
Hoewel er geen specifiek dieet is dat zonneallergie kan genezen, kunnen bepaalde voedingsstoffen de huidgezondheid bevorderen. Het is aan te raden om voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, zoals bessen, groene bladgroenten, noten en zaden, toe te voegen aan uw dieet. Daarnaast kan het verminderen van de inname van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen, zoals bewerkte voedingsmiddelen en suiker, mogelijk helpen.
– Kan ik natuurlijke supplementen nemen voor zonneallergie?
Sommige supplementen kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van de huidgezondheid. Voorbeelden hiervan zijn vitamine C, vitamine E, omega-3-vetzuren en kurkuma. Het is echter altijd belangrijk om met een gezondheidsprofessional te praten voordat u supplementen inneemt om te zorgen voor de juiste dosering en mogelijke interacties met andere medicijnen.
Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.
Bedankt!