Veelgestelde vragen over zonneallergie
Hopelijk weet je nu hoe je je zonneallergie natuurlijk kunt behandelen. Mocht je nog algemene vragen hebben over zonneallergie, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Wat is zonneallergie?
Zonneallergie is een vorm van fotodermatose, waarbij blootstelling aan zonlicht een reactie op je huid veroorzaakt. Deze reactie bestaat vaak uit een rode, jeukende huiduitslag die verschijnt nadat je in de zon bent geweest. Je kunt rode, jeukende baasjes, bultjes of vlekjes op de huid zien. Mensen met een lichte huid hebben het meeste last van zonneallergie.
– Hoe kun je zonneallergie voorkomen?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je risico op opnieuw zonneuitslag te minimaliseren. De belangrijkste is natuurlijk uitkijken met de zon. Draag altijd zonnebrand. Smeer ongeveer een half uur voordat je de zon in gaat zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 op en smeer je om de 2 uur opnieuw in. Als je veel zwemt of veel zweet dan moet je je vaker insmeren.
Bescherm je huid daarnaast tegen direct zonlicht met shirts met lange mouwen en een hoed met brede rand. Je kunt ook overwegen om speciaal gemaakte kleding te dragen die zonbeschermende factoren bevat.
Vermijd het liefste ook de zon wanneer deze het hardste brandt. Dit is meestal tussen 10.00 uur en 14.00 uur. De zonnestralen zijn dan het meest intens. Voor extra bescherming kun je het beste pas na 16:00 weer de zon in gaan.
– Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?
Zonneallergie of zonneuitslag verschijnt meestal enkele uren of dagen na blootstelling aan de zon. Het kan zich overal op het lichaam ontwikkelen dat wordt blootgesteld aan zonlicht.
De symptomen van zonneallergie kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van het huidtype, maar ze kunnen zijn:
- groepjes kleine bultjes of blaren
- jeukende rode plekken
- delen van de huid die aanvoelen alsof ze branden
- verheven of ruwe plekken op de huid
– Wat veroorzaakt een zonneallergie?
Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van zonneallergie is, en waarom sommige mensen er wel last van hebben en andere niet. Mensen met een lichte huidskleur en rood of blond haar zullen er vatbaarder voor zijn dan mensen met donker haar.
– Wanneer moet je contact opnemen met een dokter?
Als je ernstige huiduitslag krijgt nadat je in de zon bent geweest, is het belangrijk om met een arts te praten, zoals een dermatoloog. Ze kunnen namelijk andere aandoeningen zoals contactdermatitis of lupus uitsluiten.
Je moet ook onmiddellijk medische hulp inroepen als je huiduitslag zich verspreidt en pijnlijk wordt of als je ook koorts heeft. Soms kan huiduitslag door de zon andere, ernstigere aandoeningen nabootsen, dus het is het beste om je door een medische professional te laten onderzoeken.
– Hoe lang duurt het voordat uitslag van zonneallergie weggaat?
Dit is per persoon en per situatie verschillend. Een jeukende van brandende opkomst gebeurt binnen enkele uren, van tot 2 tot 3 dagen na blootstelling aan zonlicht. Het duurt maximaal 2 weken en geneest zonder littekens.
Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.
Bedankt!