herstel beschadigd haar

Beschadigd haar herstellen - Alle tips

Als er één ding is waar we allemaal een hekel aan hebben is het wel haarbeschadiging. Zeg wat je wilt over je ultieme haardoelen, maar ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat het hebben van droge, broze lokken die splijten en afbreken nooit een goede zaak is, ongeacht je haartype of kleur. Wil jij je beschadigd haar herstellen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Te veel stylen, blootstelling aan hitte, chemische verwerking en andere gewoonten kunnen het haar ontdoen van vocht en natuurlijke oliën, wat kan resulteren in beschadigd haar. In dit artikel bespreken we hoe haar beschadigd kan raken en hoe je beschadigd haar het beste kunt behandelen. Lees verder om jouw lokken de verzorging te geven die ze verdienen!

Waar is haar van gemaakt?

Haar bestaat uit twee structuren. Het haarzakje is het levende deel dat zich onder de huid bevindt. De menselijke hoofdhuid bevat ongeveer 100.000 haarzakjes. De haarschacht is het niet-levende deel boven het oppervlak van de hoofdhuid. De schacht is samengesteld uit het proteïne keratine, wat het haar sterk en flexibel maakt.

De schacht bestaat uit drie lagen:

 • Medulla:Dit is het binnenste deel van de schacht dat bestaat uit luchtruimten en een dunne kern van cellen.
 • Cortex: Dit bestaat uit lange keratinevezels die bij elkaar worden gehouden door waterstofbruggen, die het haar kracht, flexibiliteit en elasticiteit geven. De cortex bevat melanine, wat het haar kleur geeft.
 • Cuticula: De cuticula is samengesteld uit overlappende, dode cellen. Het beschermt de kwetsbare binnenste lagen tegen beschadiging. Een gezonde cuticula is glad en plat, waardoor het haar vochtig en veerkrachtig blijft.

Wat gebeurt er met haar als het beschadigd is?

Haarbeschadiging kan op verschillende manieren voorkomen. Meestal treedt het op wanneer agressors (denk aan wrijving, hitte en agressieve chemische behandelingen) de beschermende buitenste laag van je haar (ook bekend als de cuticula) aanvallen en scheuren in de buitenkant achterlaten. Eenmaal gebarsten, gaat de cuticula omhoog (of open), waardoor je haar er dof, droog, kroezend of broos uitziet. Hierdoor wordt het ook vatbaar voor beschadiging en breuk.

Maar maak je geen zorgen – alle hoop is niet verloren! Hoewel je haar dat al beschadigd is misschien niet volledig kunt herstellen, zijn er nog steeds genoeg stappen die je kunt nemen om het er beter uit te laten zien en om te voorkomen dat dit in de toekomst gebeurt.

Hoe beschadigd haar herstellen

De beste manier om gezond haar te behouden, is door regelmatig te knippen en schade door hitte en andere verzorgingsgewoonten te voorkomen.

Zodra een haarschacht is gespleten, moet je het haar knippen tot het punt waar de haarschacht heel is. Als een persoon de gespleten punten niet verwijdert, zal de splitsing doorgaan in de haarschacht, wat leidt tot haarbreuk en verdere schade.

Haarbeschadiging is voor het grootste deel permanent omdat haar in feite een verzameling van dode cellen is, waardoor ze niet meer te herstellen zijn. De enige echte remedie is tijd, een schaar en het nemen van maatregelen om nieuwe schade te voorkomen. Zwaar beschadigd haar herstellen is dus eigenlijk onmogelijk. 

Maar wanhoop niet, met de juiste haarverzorging en een paar gerichte behandelingen kun je helpen de buitenste cuticula te herstellen en het uiterlijk en het gevoel van je haar te verbeteren. Voor haar dat zich in de vroege stadia van beschadiging bevindt, kunnen haarbehandelingsmethoden de haarzakjes gladstrijken, wat vervolgens kan helpen het uiterlijk van beschadigd haar te herstellen.

Waardoor is je haar beschadigd?

Soms is het maar al te duidelijk hoe je haar is beschadigd. Bij verkeerd gebruik kunnen verf-, bleek- en stylingtools grote boosdoeners voor je haar zijn.

Lees verder om te leren hoe je verdere schade kunt voorkomen en je symptomen kunt verzachten totdat je het beschadigde haar kunt knippen.

Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van beschadigd haar. Kijk welke bij jou van toepassing is en wat je het beste kunt doen om je lokken te herstellen.

1. Haarbeschadiging door verven

Of je nu voor paars bent gegaan of gewoon een paar grijstinten hebt geprobeerd te bedekken, je haar verven kan negatieve gevolgen hebben die langer aanhouden dan de kleur. Chemische kleurstoffen kunnen namelijk het natuurlijke vocht van je haar verwijderen, waardoor glad haar snel grof aanvoelt.

Tenzij je haar in het begin licht was, heb je misschien ook je haar moeten bleken voordat je de verf aanbracht (zie “Haarbeschadiging door bleekmiddel” hieronder voor meer informatie).

Hoe je verdere schade kunt beperken

Experts raden aan om een kleurstof te kiezen binnen drie tinten van je natuurlijke kleur en te kiezen voor tinten die donkerder zijn in plaats van lichter om schade te beperken. Onnatuurlijke kleuren zijn moeilijker te onderhouden en moeten vaker worden bijgewerkt.

Minder vaak verven zal je haren ook ten goede komen. Het verlengen van de tijd tussen het bijwerken kan ook helpen om schade te verminderen. Wacht indien mogelijk 8 tot 10 weken – of langer! – tussen haarkleurings behandeling.

Om dit haalbaarder te maken:

 • Was je haar minder vaak.
 • Gebruik alleen shampoos die zijn samengesteld voor geverfd haar.
 • Spoel shampoo en conditioner af met koud water. Heet water kan ervoor zorgen dat de caticula opengaat of optilt, waardoor de kleurstof kan uitspoelen.
 • Ga naar een professional. Salons kunnen duur zijn, maar het kleuren kan vaak het beste aan de professionals worden overgelaten. Een professionele kleurspecialist weet hoe hij de juiste producten moet gebruiken om schade te minimaliseren.
 • Kies voor semi- of demi-permanent. Behandelingen die het haar permanent veranderen, kunnen het haar zo agressief veranderen dat de enige oplossing is om het uit te laten groeien en opnieuw te beginnen.
 • Blijf bij één dienst tegelijk. Als je bijvoorbeeld een permanentje wilt, kunt je dit het beste ten minste twee weken voor je haarkleurafspraak doen. Dit geeft je haar de tijd om te herstellen tussen behandelingen in.

Hoe bestaande schade verminderen

Gebruik olijfolie. Deze gewone bakolie is ook enorm populair in de haarverzorging. Er zijn oliën aangetoond die helpen het haar te hydrateren en de cuticula glad te maken. Vooral olijfolie zou het haar helpen verzachten en het broodnodige vocht aanvullen.

Het is ook gemakkelijk om mee te werken en relatief goedkoop. Wacht wel een paar dagen na het kleuren voordat je een olijfoliebehandeling uitvoert.

Gebruik kleurveilige shampoo en conditioner. Deze producten zijn geformuleerd met de juiste pH om te voorkomen dat de haarschacht opzwelt en de kleurstof weglekt. Je kleur blijft langer mooi en je haar ziet er beter uit en voelt beter. Hieronder volgen van populaire opties:

2. Haarbeschadiging door bleekmiddel

Als je van donker naar licht haar bent gegaan, weet je waarschijnlijk maar al te goed welke schade bleekmiddel je haar kan toebrengen. Bleekmiddel wordt gebruikt om de natuurlijke haarkleur van elke haar te verwijderen. Om dit te doen, laat het je haar opzwellen, waardoor het bleekmiddel het binnenste deel van het haar kan bereiken. Hier lost het de melanine op die je haar pigment geeft.

Dit proces kan het haar droog, poreus, broos en kwetsbaar maken. De permanente veranderingen in je haarstructuur kunnen het ook minder sterk en elastisch maken. Als je toch van haarkleur wilt veranderen dan is verven nog altijd een betere optie dan bleken.

Hoe je verdere schade kunt beperken

Minder vaak bleken. … of zelfs helemaal niet. Er is geen ontkomen aan. Bleekmiddel beschadigt je haar altijd tot op zekere hoogte. Hoe minder je het doet, hoe beter.

Voeg vocht toe. Besteed voor het bleken extra aandacht aan het hydrateren van je haar en vermijd enkele weken andere schadelijke activiteiten, zoals hittestyling.

Kijk uit met de zon. De uv-straling van de zon kan je haar beschadigen. Vooral gebleekt haar is gevoelig voor UV-schade. Draag een hoed met een brede rand of een haaromslag om je haar en hoofdhuid te beschermen. Je kunt ook een haarspray met UV-bescherming gebruiken.

Voed je haar. Gebruik voedende en hydraterende haarproducten om je kwetsbare haren te beschermen en verstevigen. Leave-in conditioners en haarmaskers zijn hier top producten voor. 

Wees extra voorzichtig met chloor. Behalve dat je lokken een onaangename groene tint krijgen, kan chloor vocht uit je haar verwijderen en het nog brozer en grover laten aanvoelen.

Om dit te vermijden:

 • Spoel je haar uit met zoet water voordat je het zwembad in gaat. Dit vocht kan helpen voorkomen dat het chloor de kleur van je haar verandert en je lokken uitdroogt.
 • Was je haar grondig zodra je uit het zwembad komt.

Hoe bestaande schade te verminderen

Probeer een spoeling met rijstwater. Hoe vreemd het ook lijkt, onderzoek suggereert dat het water dat je door de afvoer giet tijdens het spoelen van rijst je haar echt kan helpen. Van inositol, een ingrediënt dat in rijstwater wordt aangetroffen, is aangetoond dat het beschadigd haar binnendringt en het haar van binnenuit herstelt.

Gebruik amandelolie. Deze heerlijk ruikende olie kan je haar verzachten en versterken. Breng voor het drogen een kleine hoeveelheid aan op de punten van je haar om de lokken te hydrateren en kroezen te verminderen.

Populaire opties zijn onder meer:

3. Haarbeschadiging door het gebruik van hittegereedschap

Stijl of krul jij dagelijks of meerdere keren per week je haar? Dan is de kans groot dat hierdoor je haar beschadigd is. Styling met warmte kan haarvezels “koken” en leiden tot verhoogde cuticula en poreus haar. Door te vaak of bij hoge temperaturen warmte te gebruiken, kan je haar vatbaarder worden voor beschadiging.
 

Hoe je verdere schade kunt beperken

Föhn op afstand. Föhns zijn berucht omdat ze schade veroorzaken. Het goede nieuws is dat je het misschien niet helemaal hoeft op te geven. Uit een onderzoek bleek dat door de föhn 15 centimeter van je haar af te houden en de föhn continu te bewegen, de schade kan worden verminderd.
 
Gebruik een hittebeschermingsproduct. Deze producten zijn bedoeld om het haar te beschermen en gespleten punten te voorkomen. Lees hier uitgebreid waarom hittebeschermingssprays zo belangrijk zijn!
 
Populaire opties zijn onder meer:
 
Verlaag de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer schade je kunt aanrichten. Overmatige hitte kan je haar beschadigen, ongeacht waar het vandaan komt. Gebruik de laagste warmte-instelling op elk product en beperk de tijd dat de hete lucht, het strijkijzer of de krultang je haar raakt.
 
Laat de lucht je haar drogen. Vermijd hitte helemaal en laat de lucht al het werk voor je doen. Om dit te doen, wikkel je je haar na het douchen voorzichtig in een handdoek. Dit helpt overtollig water eruit te trekken voordat je het vrij laat drogen. Wrijf niet met de handdoek over je haar, dit kan onnodige wrijving veroorzaken en je haar beschadigen. Hittevrij drogen kan ook een goed idee zijn als je van plan bent te stylen met een stijltang of een krultang. Experts raden aan om warmtegereedschap niet vaker dan één keer per week te gebruiken.
 
Go natural! Omarm je eigen kapsel en de natuurlijk structuur. Mocht je je haar los niet mooi vinden zitten, draag dan wat vaker een staart of een knot om te minderen met het stijlen en/of krullen van je haar. 
 

Hoe bestaande schade te verminderen

Gebruik kokosolie. Deze tropische olie is een beauty bombshell. Een belangrijk voordeel? De moleculen van de olie zijn klein genoeg om de buitenste cuticula binnen te dringen en van binnenuit te hydrateren.  Lees hier alle voordelen van kokosolie voor je haar.
 
Het kan ook helpen om de beschermende oliën aan de buitenkant van je haar aan te vullen. Deze oliën helpen beschermen tegen hitteschade en breuk. 
 
Beschadigd haar herstellen met kokosolie is niet moeilijk, er zijn een hoop producten op de markt met deze voedende olie erin. Ook kun je pure kokosolie op je haar smeren voor de helende en beschermende effecten. Ga dus voor producten die kokosolie bevatten, of breng de olie één keer per week aan als een diep hydraterend masker.

4. Haarbeschadiging door het negeren van de telefoontjes van je kapper

Regelmatige knipbeurten kunnen al heel wat doen om je haar gezond en goed onderhouden te houden. Wanneer er te veel tijd tussen je afsrpaken zit kan dit leiden tot droge gespleten haarpunten. Hoewel het echte antwoord hier een knipbeurt is om de problematische uiteinden te verwijderen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen terwijl je op je afspraak wacht.
 

Hoe je verdere schade kunt beperken

Behandel je haar goed. Volg goede haarverzorgingspraktijken om schade te voorkomen, zodat je haar er geweldig uitziet als je de tijd tussen de afspraken door wat langer is. Gebruik regelmatig een haarmasker.
 
Ga vaker naar de kapper. Laat regelmatig je haar knippen om je droge, beschadigde punten te verwijderen. Je kapper kan je helpen beslissen hoeveel tijd er tussen knipbeurten moet zitten.
 

Hoe bestaande schade te verminderen

Gebruik een haarmasker of conditionerbehandeling. Haarmaskers kunnen geen wonderen verrichten, maar ze kunnen helpen bij het verbergen en beschermen tegen gespleten haarpunten.
 
Populaire opties zijn onder meer:
 

Je weet niet zeker wat de oorzaak is van je beschadigde haar

Er is misschien geen duidelijke oorzaak voor je haarproblemen. Dit maakt ook niet uit, je kunt de symptomen gewoon behandelen. Mogelijk moet je een aantal van de onderstaande opties proberen om effectief aan te pakken wat er aan de hand is.
 

1. Het is verward

Beschadigd haar raakt gemakkelijk in de klit en in de knoop. Het gebrek aan vocht op elke streng kan voornamelijk bijdragen aan je verwarde uiterlijk.
 

Hoe je verdere schade kunt beperken

Borstel en ontwar voorzichtig. Begin aan de uiteinden van het haar en werk langzaam de knopen uit terwijl je omhoog gaat naar je wortels. Als je bovenaan je hoofd begint en de borstel krachtig door je haar trekt, kan het haar breken en blijvende schade en ongewenste kroezen veroorzaken.
 
Borstel alleen droog haar. Borstel je haar alleen als het volledig droog is, tenzij je gestructureerd of strak gekruld haar hebt. Je kunt een kam met brede tanden gebruiken om conditioner of ontklitter door je haar te halen, maar wacht tot het droog is om de borstel uit te borstelen. Nat haar breekt gemakkelijker en is meer vatbaar voor overbelasting, wat schade kan veroorzaken langs de hele schacht.
 
Borstel minder. Het is niet intuïtief, maar bij borstelen is de kans het grootst dat de schade optreedt. Borstel je haar na het wassen en als het absoluut nodig is gedurende de dag. Wees voorzichtig als je borstelt.
 
Bind je haar vast. Doe je haar in een paardenstaart, vlecht of losse knot voordat je activiteiten gaat ondernemen waarbij je haar vaak in de war raakt. Dit omvat vaak gaan hardlopen of rijden met de ramen open.
 

Hoe bestaande schade te verminderen

Let op vocht. Haar dat geen natuurlijke oliën bevat, is vaak ruw, dof en vatbaar voor statische elektriciteit en klitten. Goed gehydrateerd haar raakt minder snel verstrikt of geknoopt. Als conditioner alleen niet genoeg is, overweeg dan om een leave-in-conditioner of ontklitter aan je routine toe te voegen.
 
Populaire opties zijn onder meer:

2. Het is futloos en droog

Beschadigd haar mist vaak de natuurlijke olie en het vocht dat de buitenkant van de cuticula bedekt. Zonder dit verliest het haar zijn glans.
 

Hoe je verdere schade kunt beperken

Minder wassen. Shampoo is ontworpen om de opeenhoping van olie en product op de hoofdhuid te verwijderen. Terwijl het zich een weg baant door je haar, verwijdert het ook de oliën uit je haar. Probeer minimaal om de dag te wassen – of minder als je kunt – om die oliën in je haar te houden en te voorkomen dat het vocht te veel wordt verwijderd.
 

Hoe bestaande schade te verminderen

 
Gebruik een shampoo en conditioner die zijn samengesteld voor droog haar. Shampoos met toegevoegd vocht en minder intensieve reinigingsmiddelen kunnen helpen voorkomen dat er te veel olie wordt verwijderd en weer vocht toevoegen. Pas op dat je alleen je hoofdhuid wast.
 
Gebruik jojoba-olie. Jojoba-olie kan het haar helpen versterken en rehydrateren. Jojoba wordt vaak aan conditioners toegevoegd, maar je kunt er ook wat aan toevoegen. Je kunt ook een kleine hoeveelheid pure olie ter grootte van een halve tot een kwart door je punten halen terwijl je haar vochtig is. Bestel hier pure jojoba olie!
 

3. Het is kroezend

Kroeshaar is een teken dat je caticula niet plat ligt. Het kan ook betekenen dat de binnenste vezels van je haar bloot komen te liggen.
 

Hoe je verdere schade kunt beperken

Afspoelen met koud water. Heet water opent de buitenste laag van je haar (cuticula), terwijl koud water kan helpen om het te sluiten. Spoelen met koud of koud water kan de binnenste laag van je haar helpen beschermen en hydraterende oliën vasthouden.
 

Hoe bestaande schade te verminderen

Gebruik het juiste product. Een te agressieve shampoo kan te veel van de natuurlijke oliën van je haar verwijderen. Dit kan je achterlaten met lokken die moeilijk te ontwarren zijn en die kroezen als ze droog zijn. Zoek naar een meer vochtinbrengende shampoo en conditioner.
 
Probeer een spoeling met appelciderazijn. Het water en de producten die je gebruikt, kunnen de pH-waarde van je haar beïnvloeden. Als de pH van je haar te hoog is, kan de cuticula gaan optillen en kroezen. Wie had verwacht dat beschadigd haar herstellen met appelciderazijn gedaan kon worden? Toch is het zo! Een appelciderazijn-spoeling kan helpen om de pH-balans in je haar en hoofdhuid te herstellen en weer glans te geven.
 
Gebruik arganolie. Deze Marokkaanse olie is zeer hydraterend en rijk aan vitamine A en E. Het kan ook helpen bij het voorkomen van breuk als je je haar meteen moet borstelen of stylen. Beschadigd haar herstellen doe je met argan olie! Zoek naar producten die Argan bevatten, of werk de olie door je punten terwijl je haar nog vochtig is.

4. Het is broos en breekt

Broos haar kan aanvoelen als stro en gemakkelijk afbreken. Het is een van de moeilijkste symptomen om te behandelen, en het komt vaak voor bij overdreven bewerkt haar.
 

Hoe je verdere schade kunt beperken

Eet een gebalanceerd dieet. Een dieet boordevol hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volle granen heeft tal van voordelen, waaronder gezond haar. Biotine, vitamine A en C en ijzer zijn allemaal belangrijk voor sterk, weelderig haar.
 
Bescherm tegen de zon. Te veel blootstelling aan de zon kan je haar broos en vatbaarder maken voor breuk. Lichter gekleurd haar, zoals blond en grijs, is ook gevoeliger voor schade door de zon. Draag een hoed of gebruik een UV-beschermingsproduct.
 
Sla producten over die aangeven een “langdurige hold” te hebben. Deze producten kunnen je haar uitdrogen. Door je haar te borstelen of te stylen nadat je ze hebt aangebracht, kan je haar ook breken.
 
Vermijd verven, bleken, chemische behandelingen en warmtestyling. Geef je haar een volledige rust totdat het minder broos is en beter bij elkaar blijft.
 

Hoe bestaande schade te verminderen

Gebruik een haarmasker en/of leave-in conditioner regelmatig. Producten als argan olie en kokosolie werken ook wonderen voor broos en snel afbrekend haar.
 

Conclusie 

Beschadigd haar herstellen is niet altijd even makkelijk en in sommige gevallen niet helemaal mogelijk. Wanneer je last hebt van zwaar beschadigd haar, kun je beter de gesplete haarpunten afknippen en maatregelen nemen om verdere schade te beperken.

Gelukkig is het wel mogelijk om de bestaande schade te verminderen. Met de juiste shampoo, conditioner en af en toe een haarmasker kom je al een heel eind. Daarnaast doen kokosolie en argan olie wonderen voor je haar! Met alle genoemde tips uit dit artikel is beschadigd haar herstellen geen hogere wiskunde meer!  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *