selflove

Zelfliefde vergroten: Tips die écht werken!

Van jezelf houden is magisch. Zelfliefde is ontzettend krachtig en kan elk aspect van je leven positief zal beïnvloeden. Nooit meer toegeven aan je innerlijke criticus; niet meer luisteren naar die stem die je vertelt dat je niet goed genoeg bent; niet meer genoegen nemen met minder dan je verdient. Zelfliefde stelt je in staat om gezonde beslissingen te nemen die je in het hoogste goed dienen.

We besteden zoveel tijd aan ons beste werk aan de buitenkant – werken aan ons lichaam, carrières, relaties, doelen etc. Het is echter net zo belangrijk, of eigenlijk nog veel belangrijker, om tijd te besteden aan innerlijk werk. Het ontwikkelen van diepe en blijvende eigenliefde, acceptatie en mededogen. Hoe meer we onszelf als individu houden, hoe meer we de wereld te bieden hebben.

We hebben allemaal over de voordelen van zelfliefde gehoord en we weten dat zelfliefde iets is dat we nodig hebben. De echte vraag is hoe. Hoe kunnen we van onszelf leren houden? Hoe cultiveren we die diepe, liefdevolle relatie met onszelf? Lees verder om hier achter te komen! In dit artikel volgen 10 mooie en effectieve manieren om je zelfliefde te vergroten.

Zelfliefde betekenis

Wat is zelfliefde?

Voordat je probeert je zelfliefde te vergroten, is het eerst belangrijk om te weten wat het precies betekent. Zelfliefde is een staat van waardering voor jezelf die voortkomt uit acties die onze fysieke, psychologische en spirituele groei ondersteunen. Zelfliefde betekent dat je veel respect hebt voor je eigen geluk en welzijn. Zelfliefde betekent voor je eigen behoeften zorgen en je welzijn niet opofferen om anderen een plezier te doen. Zelfliefde betekent dat je geen genoegen neemt met minder dan je verdient.

Zelfliefde kan voor elke persoon iets anders betekenen, omdat we allemaal veel verschillende manieren hebben om voor onszelf te zorgen. Uitzoeken hoe zelfliefde er voor jou als individu uitziet, is een belangrijk onderdeel van je geestelijke gezondheid.

Waarom is zelfliefde belangrijk?

Zelfliefde is het belangrijkste dat je in je leven kunt leren. Je moet leren je op je gemak te voelen bij jezelf om echt gelukkig te zijn. Een gebrek aan eigenliefde zal allerlei problemen in je leven veroorzaken. Er kunnen fysieke redenen zijn waarom je niet van jezelf houdt of emotionele dingen.

Denk maar eens na over de volgende vragen:

 • Ben je ooit ergens niet heen gegaan, omdat je jezelf er niet goed uit vond zien?
 • Heb je het in de zomer wel eens heet gehad omdat je geen korte broek of topje wilde dragen?
 • Heb je ooit een outfit zo leuk gevonden, maar gedacht je dat je het niet kon dragen vanwege je lichaam?
 • Heb je ooit een vriendschap, relatie of baan vermeden omdat je dacht dat je niet goed genoeg was?
 • Ben je ergens heen gegaan en heb je je niet vermaakt omdat je niet kon stoppen met nadenken over hoe je eruitzag zag of hoe je minder was dan anderen om je heen?
 • Heb je wel eens in de spiegel gekeken en negatief tegen jezelf gepraat of heb je de hele dag negatieve gedachten over jezelf gehad?
 • Heb je foto’s vermeden omdat je er niet van houdt hoe je eruitziet?

Denk na over al deze bovenstaande vragen. Je hebt je door negatieve zelfgedachten laten tegenhouden om optimaal van je leven te genieten. Weiger dit nog te doen! Zeg tegen die negatieve zelfgedachten dat ze hun mond moeten houden omdat je zelf liefde en al het geluk van de wereld waard bent. Als je een of meerdere van deze vragen met ja hebt beantwoord, wordt het hoog tijd om te gaan werken aan de liefde voor jezelf.

10 x Tips zelfliefde vergroten

1. Herhaal positieve affirmaties

Als je je hebt verdiept in de wereld van zelfhulp, heb je ongetwijfeld gehoord van positieve affirmaties. Affirmaties zijn korte positieve uitspraken en kunnen over van alles gaan. Het idee is dat je na verloop van tijd je onderbewustzijn kunt herprogrammeren om de negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt los te laten, wat resulteert in een hoger zelfbeeld en positievere gedachten.

De wet van aantrekkingskracht kan helpen verklaren waarom affirmaties zo goed werken. Het idee achter de wet van aantrekking is dat we in ons leven aantrekken waar we ons op concentreren. Helaas zijn veel mensen verwikkeld in negatieve gedachten, voortdurend gericht op het niet waardig zijn of aan zichzelf twijfelen. Om de wet van aantrekking in jouw voordeel te laten werken, is het belangrijk om meer positiviteit in je leven te brengen, en positieve affirmaties zijn een perfecte plek om te beginnen.

Lees hier alles over hoe affirmaties precies werken en waarom ze zo belangrijk zijn.

Voorbeelden van positieve affirmaties voor zelfliefde:

 1. Ik ben het waard.
 2. Ik ben genoeg.
 3. Ik ben mooi van binnen en van buiten.
 4. Ik ben heel blij met wie ik ben.
 5. Ik hou van mezelf en keur mezelf goed.
 6. Ik ben omringd door liefde.
 7. Ik word gekoesterd om wie ik werkelijk ben.
 8. Ik ben geluk en liefde waardig.
 9. Ik voel me vredig en gelukkig als ik alleen ben.
 10. Ik ben een liefdevol, vriendelijk persoon die ware liefde verdient.
 11. Ik hou van alles aan mijn lichaam.
 12. Ik waardeer de unieke eigenschappen van mijn lichaam.
 13. Mijn lichaam is mooi en aantrekkelijk.
 14. Ik vul mijn geest met positieve, voedende gedachten.
 15. Ik word geliefd en gewaardeerd door degenen om me heen.

Het is belangrijk dat je deze affirmaties minstens één keer opschrijft. Hoe vaker je dit doet, hoe krachtiger ze worden. Het is verstandig om hier een speciaal notitieboekje voor te kopen. In dit boekje kun je je favoritie affirmaties opschrijven en elke dag oplezen. Je kunt hier jou ‘zelfliefde boekje’ van maken. Zo kun je ook dagelijks dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent, zoals je gezonde lichaam en dingen die je mooi aan jezelf vindt. De bovenstaande affirmaties zijn slechts voorbeelden. Kies je favorieten uit, of bedenk zelf postieve affirmaties voor zelf liefde.

notitieboek affirmaties
Notitieboekje - €14,75
affirmatiekaarten
Affirmatiekaarten - €29,95

2. Zorg goed voor jezelf

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen: Slaap voldoende zodat je je altijd energiek voelt; volg een yogales; ga hardlopen; vul je koelkast met gezond voesel; drink veel water; plan tijd in voor plezier, avontuur of ontspanning. Waardeer jezelf genoeg om zelfzorg een vast onderdeel van je routine te maken.

3. Stel grenzen

Hoe je je laat behandelen door andere mensen, laat zien hoeveel je van jezelf houdt.

 • Lopen ze over je heen?
 • Gaat je naar de uiteinden van de aarde om hen te plezieren, ten koste van jezelf?
 • Spreken of handelen ze onvriendelijk tegen je?
 • Komen ze altijd naar jou toe omdat ze weten dat je toch wel ‘ja’ zegt?

Hoewel het belangrijk is om voor andere mensen klaar te staan en behulpzaam te zijn, mag dit nooit ten koste gaan van jezelf. Als je merkt dat je altijd ‘ja’ zegt tegen mensen uit angst om ze anders van streek te maken, stop daar dan direct mee. Het is niet de bedoeling dat je andere mensen een plezier doet en jezelf daarmee te kort doet. Denk aan je eigen energie.

Grenzen stellen is vaak net zo eenvoudig als weten wanneer je nee moet zeggen. We zijn bang dat mensen ons niet meer leuk zullen vinden als we dit doen. Maar wanneer je dit zelfverzekerd en liefdevol doet, zullen degenen die om je geven, je ervoor respecteren en zelfs hun gedrag naar jou veranderen. En degenen die weglopen, heb je toch niet nodig in je leven!

Onthoud: Een ‘nee’ voor een ander is een ‘ja’ voor jezelf!

4. Oefen dankbaarheid voor jezelf en alles om je heen

Dankbaarheid tonen is één van de beste en meest krachtige dingen die je kunt doen om je zelfliefde te vergroten, of in het algemeen, om meer dingen aan te trekken waarvoor je dankbaar kunt zijn. In plaats van je te concentreren op de dingen die je niet kunt of niet bent, concentreer je je op al de verbazingwekkende dingen die je te bieden hebt. Energie stroomt waar je aandacht aan geeft, dus hoe meer je je perceptie verschuift naar je positieve eigenschappen, hoe meer je ervan zult ontdekken.

Hou van je lichaam, geniet van je lichaam, zorgt ervoor en voel waardering voor alle geweldige dingen die het je in staat stelt te doen, maar investeer je eigenwaarde niet alleen op je uiterlijk. Je bent geen lichaam, je hebt een lichaam – je bent een ziel.

Probeer elke dag dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit hoeft niet alleen of jezelf te gaan, maar ook voor de dingen om je heen. Dit zal er voor zorgen dat je je veel beter gaat voelen in het algemeen en over jezelf. Een krachtige manier om dit te doen is door een dankbaarheidsdagboek bij te houden.

dankbaarheidsdagboek
Dankbaarheid Dagboek - €15,95

5. Let op hoe je tegen jezelf praat

“Als je met je vrienden zou praten zoals je tegen jezelf praat, zouden ze dan nog steeds je vrienden zijn?”
In veel gevallen zouden ze dat zeker niet doen, want veel mensen praten negatief tegen zichzelf. Een aantal van de volgende zinnen zullen je misschien wel bekend voorkomen:

 • Je gaat je doelen niet bereiken.
 • Je hebt niet het recht om te vragen wat je wilt of je mening te geven – blijf stil.
 • Andere mensen zijn belangrijker dan jij; hun wensen moeten op de eerste plaats komen.
 • Je bent … jaar oud en je krijgt nog steeds puistjes
 • Je lichaam ziet er niet uit, trek wat anders aan.

Stel je voor dat je dat tegen je vrienden zegt! Je zou het nooit tegen ze zeggen, dus zeg het niet tegen jezelf. Met zelfbewustzijn en oefening kunnen we deze gedachten in onze geest opmerken en een bewuste beslissing nemen om ze te stoppen of om te zetten in positieve punten. Positieve affirmaties kunnen in in grote mate bij helpen.

6. Geef jezelf de ruimte om je emoties te voelen.

Een belangrijk onderdeel van zelfliefde vergroten is jezelf de ruimte geven om je emoties te voelen. Om de een of andere reden hebben we geleerd om gevoelens van pijn, verdriet, angst, depressie, hopeloosheid enzovoort te vermijden, alsof ze op de een of andere manier ongelijk hebben. Dit is echter het slechte wat je kunt doen, want op die manier blijven deze emoties en gevoelens altijd bij je. Het is oké om deze gevoelens te erkennen en doorheen te gaan. Alleen op deze manier kun je jezelf helen. Probeer je over te geven aan je gevoel. Probeer in plaats daarvan over te geven aan het gevoel. Observeer waar je de pijn in je lichaam kunt voelen, met geduld, liefde en het besef dat het niet is wie je werkelijk bent. Het zal snel vervagen als je er niet aan vasthoudt of het verergert door negatief te denken.

We zijn allemaal kwetsbaar als we pijn hebben, dus we moeten onszelf ondersteunen, onszelf troosten en van onszelf houden wanneer we dat het meest nodig hebben.

7. Let op met wie je tijd doorbrengt

“Met wie je omgaat, word je mee besmet”

Een goede tip om jezelf uit een negatieve toestand te helpen, is door jezelf te omringen met positieve energie. Het doel is niet om mensen te vinden die altijd positief zijn – niemand van ons is dat. Het is om tijd door te brengen met mensen die een bewuste poging doen om negativiteit los te laten. Je leven is te kostbaar. Houd genoeg van jezelf om afstand te nemen van mensen die je licht dimmen en diegenen te vinden die je helpen helderder te schijnen.

8. Wees eerlijk tegen jezelf en anderen

Als iemand oneerlijk tegen je is, vind je het niet leuk. Hetzelfde geldt voor wanneer je oneerlijk bent met jezelf – het doet pijn! Eerlijk zijn betekent dat onze woorden en daden de waarheid van ons hart en onze ziel weerspiegelen – in het bijzijn van iedereen. Hoe meer je het doet, hoe gemakkelijker het wordt, en zolang je niemand pijn doet, opent expressie vanuit een plaats van eerlijkheid zoveel ruimte in je. Je voelt je vrij. Je voelt je waardig. Je voelt je geliefd.

9. Wees niet te streng voor jezelf

Er bestaat niet zoiets als perfectie, hoewel je zou kunnen zeggen dat je perfect bent in je imperfectie. Iedereen maakt fouten of worstelt met sommige dingen, het is normaal. Het is onmogelijk om perfect te zijn.
Praat dus niet slecht over jezelf en scheld jezelf niet uit als je iets fout doet, dit is het tegenovergestelde van liefde. Baal ook niet omdat je niet voldoet aan een norm die in de eerste plaats onmogelijk te bereiken is. Daar valt niet te winnen! De enige manier om te winnen is door van jezelf te houden precies zoals je bent.

10. Lees een goed boek over zelfliefde

Wil jij je zelfliefde vergroten? Dan is het lezen van een goed boek over zelfliefde zeker een aanrader. Een ‘zelfliefde boek’ is ook een leuk om cadeau te geven aan iemand waarvan je geeft en waarvan je weet dat hij of zij wel wat meer van zichzelf mag gaan houden. Hier volgen wat populaire opties.

De kracht van zelfliefde - €20,99
Gezonde zelfliefde - €24,95
ik hou van mij boek
(Ik) Hou van mij - €28,-

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *