thuis zeep maken

Zelf zeep maken - Een eenvoudig recept!

Wanneer je veel vrije tijd hebt, is een doe-het-zelf-knutselproject een ideale manier om je middag door te brengen. Zelf zeep maken is is zo’n project. De kunst van het maken van zeep is niet alleen een ontspannende bezigheid, het is ook nog eens nuttig voor je huid! Een milde zeep maken is leuk en kostenbesparend. Je kunt de ingrediënten en geuren kiezen op basis van jouw voorkeuren. Je kun elke olie gebruiken die het beste bij jouw huidtype past. Lees verder voor een recept en tips om te leren hoe je zelf zeep maakt!

Hoe zeep werkt

Zeep is gemaakt van de combinatie van een vet en een alkalisch materiaal, die reageren via een chemisch proces dat verzeping wordt genoemd.

Verzeping maakt een stof die kan worden gecombineerd met zowel water als olie. Wanneer ze in water worden opgelost, vormt zeep een amfotere micel, of een groep moleculen die worden aangetrokken door water aan de buitenkant en olie aan de binnenkant.

Ziektekiemen kunnen zich aan de olie en het vet op ons lichaam hechten, en als je je alleen met water wast, worden de ziektekiemen niet verwijderd, omdat water en olie niet mengen.

Maar wanneer zeep oliën tegenkomt, worden ze vermengd met het midden van de amfotere micel. Dus als je je handen wast met water en zeep, kan de combinatie vet, viezigheid en vuil wegvoeren, samen met de ziektekiemen die ze bevatten.

De belangrijkste ingrediënten voor het maken van zeep

Om thuis zeep te maken, heb je de twee elementen voor verzeping nodig: een vet en een alkalisch materiaal. Elk type vet is geschikt – van olijfolie tot amandelolie tot kokosolie – verschillende vetten geven de zeep verschillende eigenschappen.

Het alkalische materiaal is loog. Natriumhydroxide is het type loog dat wordt gebruikt voor stukzeep, terwijl kaliumhydroxide wordt gebruikt voor vloeibare zepen. Een combinatie van beide kan worden gebruikt om gelachtige zepen te maken. Loog, of is een chemische stof die uit zout wordt gemaakt en die nodig is voor het verharden van de zeep. In combinatie met plantaardige oliën treedt een chemische reactie op die de vetten of oliën in vetzuurketens afbreekt. 

Vervolgens, wanneer warmte wordt toegepast, worden de watermoleculen in de staaf verdampt en begint het verzepingsproces (daarover meer). Het is handig om te gaan voor loog in de vorm van vlokken. Ze zijn brokkeliger dan de vloeistof, en de zeep komt er altijd een beetje beter uit. Loog kan over het algemeen online worden gekocht, bij grote winkels of bouwmarkten.

Loog is essentieel voor het maken van zeep, maar het kan gevaarlijk zijn om mee te werken omdat het erg bijtend is. Het kan huid en stof verbranden. Daarom mag loog alleen worden gehanteerd in een goed geventileerde ruimte, door iemand die handschoenen en oogbescherming draagt en volgens de juiste veiligheidsprocedures te werkt gaat.

Zonder loog is er geen zeep. Door het verzepingsproces, dat dagen tot weken kan duren, wordt de loog uit het recept verwijderd. De chemische reactie die plaatsvindt, herschikt de moleculen in loog en transformeert het vet en de loog in zeep. Zodra deze reactie is voltooid, wordt alle loog omgezet in zeep; er blijft geen loog meer achter in de afgewerkte zeep.

Zeep maken zonder loog

Als je extra voorzichtig bent en liever zelf geen loog wilt gebruiken, kun je ook een zeepbasis kopen. Dit is niet alleen makkelijker, maar ook veiliger. Een zeep basis is letterlijk zoals de naam al zegt een basis voor zeep. Deze basiszeep heeft al het verzepingsproces doorgemaakt. Je kunt het smelten en de ingrediënten, kleuren en geuren naar keuze aan toevoegen. Zo kun je dus je eigen zeep maken, zonder het moeilijke proces, maar met hetzelfde resultaat.

Koop hier zeepbasis!

Recept om thuis zeep te maken

Hieronder volgt een recept om zelf zeep te maken. In dit recept zijn verchillende oliën opgenomen die goed zijn voor de huid.

Zeep recept:

Ingrediënten

Benodigheden

 • Thermometer van roestvrij staal
 • Handschoenen, oogbescherming, gezichtsmasker
 • Hand mixer
 • Roestvrijstalen pot
 • Mengkommen
 • Maatbekers en lepels
 • Roestvrijstalen lepel
 • Siliconen spatel
 • Zeepvorm – koop hier een zeep bakvorm 
 • bakpapier en handdoek
loog zeep
Loog
organic kokosolie
Kokosolie
pure amandelolie
Amandelolie
pure olijfolie
Olijfolie

1. Voorbereiden en berekenen

Als je eenmaal hebt besloten welk type olie je wilt gebruiken, op basis van je voorkeur, controleer dan nogmaals je verhoudingen. Zorg ervoor dat je een zeepcalculator gebruikt om je metingen exact te krijgen. De vereisten voor loog zijn afhankelijk van het vetgehalte van de olie die je kiest. Dit wordt de verzepingswaarde genoemd en geeft aan hoeveel milligram loog nodig is om één gram vet in zeep om te zetten (via de zeepcalculator weet je dit met 1 druk op de knop, erg makkelijk). Als je eenmaal de loogverhouding hebt berekend, is de rest van het proces a piece of cake! Als je kiest om een basis zeep te kopen en daar je eigen zeep van te maken, kun je deze stap overslaan. 

Dit recept maakt gebruik van een mix van kokosolie, olijfolie en amandelolie en is ontworpen om vijf 100 gram repen koud verwerkte zeep te maken.

Houd er bij het voorbereiden van je gereedschap voor het maken van zeep (bijv. Maatbekers, keukengerei en potten) rekening mee dat alles dat in contact komt met loog alleen mag worden gebruikt voor het maken van zeep en niet langer veilig is voor culinair gebruik. Het is ook belangrijk om geen koperen of aluminium keukengerei of kommen te gebruiken, omdat deze zullen reageren met de loog.

2. Meng de formule

Nu kan het zelf zeep maken echt beginnen! Begin met het smelten van de kokosolie in de pan op laag vuur. Draag beschermende kleding, in een goed geventileerde ruimte, giet de loog langzaam in warm water en roer de oplossing voorzichtig en langzaam. Dit start de chemische reactie die nodig is om zeep te maken. Ga achteruit en pas op voor de dampen. Zodra het mengsel van water en loog helder is, laat je het intrekken terwijl je de oliën klaarmaakt.

Meng nu olijf- en amandelolie en verwarm zachtjes in een magnetron gedurende ongeveer een minuut. Wanneer je olieoplossing een temperatuur van 100 tot 120 graden bereikt, ben je klaar om met het emulgatieproces te beginnen.

3. Emulgeren / Mengen

Wanneer je hebt gekozen voor het zelf maken van zeep met loog, in plaats van met een basiszeep, wordt het nu tijd om alles te mengen. Wanneer de loogoplossing zich binnen 10 graden van je oliën bevindt, ben je klaar om de twee in een mengkom te mengen door de onderstaande stappen te volgen:

 • Giet de loogoplossing in de olie, meng en laat indikken.
 • Roer vijf minuten met een staafmixer. Stop met roeren als je mengsel de consistentie van pudding heeft.
 • Voeg wat etherische oliën toe aan het mengsel voor een lekkere zintuiglijke traktatie. (15-20 druppels werken goed voor deze formule). Wees echter voorzichtig: sommige etherische oliën kunnen irriterend zijn, dus als je een bijzonder gevoelige huid heeft, begin dan met slechts een paar druppels.
zelf zeep maken

4. Giet de zeep in de vorm

Giet het mengsel langzaam in je siliconen vorm en tik er zachtjes op om luchtbellen te laten ontsnappen. Bedek met bakpapier en wikkel de vorm in een handdoek om goed uit te harden en het uithardingsproces te starten.

5. Uithardingsproces

Verwijder na 48 uur de handdoek en haal de zeep uit de vorm. Het kan zijn dat je de zeep nog een dag moet laten zitten voordat het mogelijk is om deze te snijden. De zeep begint nu met zijn uithardingsproces, wat vier tot zes weken kan duren. Het is belangrijk dat je de zeep laat verzepen, zodat al het water kan verdampen.

Als je zeep op de juiste manier is uitgehard, is het belangrijk om een ​​goede opslagplaats te vinden. Bewaar de zeep op een koele, droge plaats – zo kan het enkele maanden meegaan. Het beste van doe-het-zelfzeep is de op maat gemaakte de formule van de soorten olie die het beste voor je huid zijn plus eventuele extra’s (zoals etherische oliën of geuroliën) die de zeep de jouwe maken. Dat vind je niet in een commercieel product.

Nou is het tijd om te genieten van je eigengemaakte zeep!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *