Zelf wax maken: Harde, zachte + sugaring wax!
Wil jij zelf wax maken / zelf hars maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Als het op doe-het-zelf-projecten aankomt, is het weghalen van je lichaamshaar bij de wortels iets wat je gemakkelijk zelf thuis kunt doen. Momenteel doen veel mensen het nog in een salon. Harsen is een populaire keuze voor het verwijderen van haar, maar afhankelijk van hoe vaak je ervoor kiest om te harsen, kunnen de kosten snel oplopen als je rekening houdt met de procedure en nazorg.
Thuis harsen kan een geweldige manier zijn om geld te besparen, vooral als je je eigen zelfgemaakte wax maakt. Een bekende zelfgemaakte wax is suikerwax, ook wel bekend als sugaring wax. Daarnaast kun je ook zelf harde wax en zachte wax maken. Zelf wax maken is makkelijk en leuk om te doen.
In dit artikel bespreken we de verschillende soorten zelfgemaakte wax voor ontharing, wax recepten, hoe je thuis veilig kunt waxen en enkele voordelen van het maken en gebruiken van je eigen zelfgemaakte wax.
Soorten zelfgemaakte wax
Er zijn verschillende soorten wax die kunnen worden gebruikt voor het waxen van het lichaam. Veel van de waxingrediënten kunnen worden gekocht in supermarkten, speciaalzaken voor salons en online.
Harde wax
Harde wax is een van de meest gebruikte soort wax / hars voor gevoelige delen van het lichaam. Harde wax is een soort wax dat zich hecht aan het haarzakje (versus de huid) en verhardt en vanzelf wordt verwijderd, waardoor er geen papieren stroken nodig zijn. Omdat de wax aan het haar kleeft, kunnen bepaalde gebieden meerdere keren worden gewaxt om ervoor te zorgen dat al het haar wordt verwijderd zonder de huid te beschadigen of te irriteren. Andere soorten zachten wax, zoals bijvoorbeeld honing wax verwijdert de eerste laag van de huid samen met het haar, wat betekent dat je niet meerdere keren over het gebied kunt gaan en losse haren kunt achterlaten.
Als je merkt dat je huid meer rood is na het waxen met papieren stroken, dan komt dat doordat de eerste huidlaag is verwijderd. Er wordt vaak gezegd dat harde wax een veel minder pijnlijke ervaring is dan zachte was voor alle delen van het lichaam. Dat gezegd hebbende, er zijn ook zachte wassen die glyceryl rosinaat bevatten, dat werkt als een buffer om alleen aan het haar te hechten.
Harde wax voordelen:
Harde was heeft veel voordelen. Ten eerste is het zachter voor de huid. Harde wax is goed voor mensen met een gevoelige huid, omdat het als een dikkere laag wordt aangebracht en zonder strip wordt verwijderd. Het is meestal iets minder pijnlijk en beter voor kleinere, gevoelige delen van het lichaam. Het verwijdert ook het haar netjes vanaf de wortel en laat geen plakkerige puinhoop achter. Waxen verwijdert het haar vanaf de wortel, zodat de resultaten ongeveer 3-4 weken aanhouden.
De belangrijkste ingrediënten in harde wax zijn bijenwas en hars. Andere therapeutische ingrediënten, zoals oliën en vitamines, worden meestal toegevoegd.
Als je je eigen harde wax wilt maken, kun je het beste een wax kit kopen, hars bolletjes die je zelf kunt verwarmen in een speciale waxverwarmer. Harde wax kan in de warmer binnen 10 minuten op de hoge stand worden gesmolten. Eenmaal gesmolten, kan het op lage stand warm worden gehouden voor verder gebruik.
Hoe harde wax te gebruiken:
- Reinig het gebied om vuil, make-up, olie en lotions te verwijderen.
- Breng een pre-wax olie aan om de huid te beschermen en een barrière te creëren tussen de huid en de wax.
- Verhit de harde wax in een waxverwarmer, roer lichtjes om hem af te koelen.
- Gebruik een spatel en breng de wax in dezelfde richting van de haargroei aan om breuk te voorkomen. Zorg ervoor dat je aan het uiteinde een lip maakt (met lichte druk) om iets vast te houden tijdens het verwijderen.
- Wacht tot de wax is uitgehard (dit duurt meestal ongeveer vijf minuten).
- Trek de wax eraf in de tegenovergestelde richting van de haargroei. Herhaal op alle gewenste gebieden.
- Breng een serum aan zodra het haar is verwijderd.
Zachte wax
Zachte wax is het beste voor grotere gebieden, zoals benen, armen en andere niet gevoelige lichaamsdelen. Het bevat ingrediënten die vergelijkbaar zijn met harde wax. Zachte wax vereist waxstrips of ander soort strips om het te verwijderen.
Recept voor zachte wax
Mensen die zachte wax gebruiken, volgen over het algemeen dit eenvoudige recept:
INGREDIËNTEN:
- 1 kopje witte kristalsuiker
- 1 eetl. citroensap
- 1/4 kopje honing
INSTRUCTIES:
Smelt de suiker in een pan op middelhoog vuur. Voeg als de suiker is gekarameliseerd langzaam citroensap en honing toe. De hars moet de consistentie van beslag hebben. Als de hars te dik is, voeg dan een kleine hoeveelheid water toe en roer. Zachte hars/ wax kan op dezelfde manier in de warmer worden gesmolten als harde wax.
Suikerwax
Als je een doe-het-zelver bent, ben je waarschijnlijk al bekend met sugaring wax / suikerwax maken. Suikerwas is een volledig natuurlijke waxoplossing die al vele jaren wordt gebruikt. Suikerwax kan worden gebruikt voor alle gebieden en huidtypes. Het wordt gemaakt van suiker, water en een vorm van citroenzuur, zoals citroensap. De voordelen van suikerwax zijn de exfoliërende en hydraterende resultaten, die je doorgaans niet aantreft na harsen of scheren. Terwijl scheren ingegroeide haartjes kan veroorzaken bij grovere haartypes en het haar snel teruggroeit, trekt suiker aan de wortel, wat leidt tot een langdurigere, meer permanente haarvermindering. De resultaten houden tot 28 dagen aan en het kan worden gedaan met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Een ander voordeel is dat de ingrediënten in een suikerwax volledig natuurlijk zijn, waardoor het een droom is voor gevoelige huidtypes. Dan is er het feit dat suikervorming aan de wortel van het haar trekt, en minder aan de huid (oftewel: het is minder pijnlijk).
Hoe werkt het? Laten we eens kijken hoe je thuis je eigen suikerwaxrecept kunt maken om je huid zijdezacht te laten aanvoelen.
Sugaring wax maken- suikerwax recept
Hier is een eenvoudig recept voor suikerwax.
INGREDIËNTEN:
- 2 kopjes kristalsuiker
- 1/4 kopje citroensap
- 2 eetlepels. water
- 1 theelepel. zout
INSTRUCTIES:
Smelt alle ingrediënten in een pan op middelhoog vuur. Zodra het begint te koken, roer je het mengsel om alle ingrediënten te combineren. Laat het mengsel doorkoken tot het een gekarameliseerde kleur heeft zoals honing. Eenmaal volledig gaar, schep je het in een bak en laat je het afkoelen. Suikerwax kan worden opgewarmd en op dezelfde manier worden gebruikt als harde wax.
Wax van chocolade, fruit of honing
Deze waxsoorten kunnen op alle gebieden worden gebruikt, vooral op kleinere plekken en op een gevoelige huid. Chocolade-, fruit- en honingwas gebruiken dezelfde basis als een harde of zachte wax, maar er wordt gezegd dat ze gunstiger zijn voor de huid. Cacao bevat veel ontstekingsremmende plantaardige stoffen, terwijl fruit veel antioxidanten, vitamines en mineralen bevat. Honing is ook rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen.
Chocolade-, fruit- of honingwax recepten:
- Volg het bovenstaande recept voor harde of zachte wax.
- Voor chocolade: voeg 10 tot 20 gram (g) biologisch cacaopoeder toe.
- Voor fruit: voeg 10 tot 20 g puur vruchtensap of fruitpoeder toe.
- Voor honing: voeg 10 tot 20 g pure honing of honingextract toe.
- Wax van chocolade, fruit of honing kan worden opgewarmd en op dezelfde manier worden gebruikt als harde of zachte was, afhankelijk van de basis die wordt gebruikt.
Welke lichaamsdelen waxen met welke wax?
– Bovenlip
De beste zelfgemaakte was voor de bovenlip zijn harde wax, suikerwas of chocolade, fruit of honingwas. Bij het harsen van het gebied tussen neus en bovenlip, kun je de wax indien nodig tot aan de mondhoeken aanbrengen.
– Wenkbrauwen
De beste zelfgemaakte wax voor de wenkbrauwen zijn harde wax en suikerwax. Zorg ervoor dat je bij het harsen boven de wenkbrauw de natuurlijke boog van de wenkbrauw volgt om te voorkomen dat je te veel haar verwijdert. Wanneer je onder de wenkbrauw harst, moet je erop letten dat je niet te dicht bij het ooglid of het oog harst.
– Armen
De beste zelfgemaakte wax voor de armen zijn zachte wax en suikerwas. Zachte wax is het beste voor grotere gebieden, zoals de arm, omdat je een grotere ruimte moet bedekken. De armen moeten in twee of drie afzonderlijke delen worden gewaxt om de meeste ontharing te garanderen.
– Benen
De beste zelfgemaakte wax voor de benen zijn zachte wax en suikerwas. Het haar op de benen kan moeilijker te waxen zijn, waardoor zacht waxen een populairdere optie is. De benen moeten in afzonderlijke secties worden gewaxt om de meeste ontharing te garanderen.
– Bikinilijn
De beste zelfgemaakte wax voor de bikinilijn zijn harde wax en suikerwas. Harde wax en suikerwas zijn geweldige opties voor dit gebied, omdat ze zacht genoeg zijn om op deze gevoelige huid te gebruiken. Zorg er bij het harsen van de bikinilijn voor dat de wax uit de buurt van de vagina blijft. Vermijd ook het gebruik van chocolade, fruit of honingwax in dit gebied, omdat dit soort ingrediënten vaginale irritatie kan veroorzaken.
Nazorg na zelf wax maken en gebruiken
Een beetje kokosolie kan worden gebruikt om achtergebleven wax op de huid te verwijderen. Vitamine E-olie kan ook helpen om ontstekingen na het waxen te verminderen. Voor de beste resultaten houdt je de huid schoon en vrij van agressieve chemicaliën en geuren.
Voordelen van zelf wax maken
Zelf wax maken lijkt misschien meer moeite dan het waard is, maar het maken en gebruiken van je eigen zelfgemaakte wax heeft veel voordelen. Deze voordelen zijn:
– Lagere kosten. Als je je regelmatig in het salon laat harsen kunnen deze kosten oplopen, helemaal als je meerdere lichaamsdelen wilt laten harsen. Veel van de ingrediënten en gereedschappen voor zelfgemaakte wax kunnen worden gekocht, schoongemaakt en hergebruikt voor aanzienlijke besparingen op de lange termijn.
– Betere ingrediënten. Niet alle salons gebruiken natuurlijke wax en sommige waxsoorten kunnen additieven en kleurstoffen bevatten die de huid kunnen irriteren. Door je eigen zelfgemaakte wax te maken, kun je ervoor zorgen dat je alleen veilige, natuurlijke ingrediënten gebruikt.
– Meer privacy. Hoewel het harsen van het lichaam wordt uitgevoerd door professionals, kunnen sommige mensen zich te ongemakkelijk of verlegen voelen om door een vreemde in de wax te worden gezet. Thuis een bikini wax aanbrengen, elimineert een mogelijk ongemakkelijke ontmoeting.
– Je kunt het doen wanneer je wilt. Heb je ineens een ongepland afspraakje? Dan kun je jezelf snel van te voren nog even waxen. Of boek je onverwachts een last minute naar de zon? Dan geldt hetzelfde. Je hoeft niet eerst een afspraak te maken, met het risico dat je pas over enkele dagen/weken terecht kunt.
Thuis waxen – waar moet je op letten?
Voordat je je lichaamshaar verwijdert met je nieuwe waxrecepten voor thuis, zijn er een paar stappen die je moet nemen voordat je met waxen begint.
- Reinig de huid om ervoor te zorgen dat de wax volledig aan het haar hecht.
- Scrub zachtjes om dode huidcellen te verwijderen, open de poriën en laat het wasmengsel dieper in de haarschachten doordringen.
- Breng voor het waxen eerst poeder aan om overtollig vocht te verwijderen. Vermijd het gebruik van poeder in het genitale gebied en het inademen van zwevende poeders.
- Breng een zeer kleine hoeveelheid olie aan om harde wax gemakkelijker aan de haren te laten hechten.
- Wax moet altijd in de richting van de haargroei worden aangebracht en in de tegenovergestelde richting worden verwijderd.
- Haar moet ongeveer 1/2 inch of langer zijn voor de beste resultaten.
- Test altijd je wax om er zeker van te zijn dat het niet te heet is voordat je het aanbrengt op gevoelige gebieden zoals je gezicht.
Risico’s van zelf wax maken
Ondanks alle voordelen aan zelf wax maken en aanbrengen, kan het ook wat risico’s met zich meebrengen. De risico’s van harsen thuis zijn groter als je niet bekend bent met veilige harstechnieken. Deze risico’s zijn onder meer:
Jezelf verbranden. Als je de hete wax te snel gebruikt voordat je deze laat afkoelen, kun je per ongeluk je huid verbranden. Afhankelijk van de ernst van de brandwond, heb je mogelijk eerste hulp thuis of een bezoek aan de eerste hulp nodig.
Huid verwijderen in plaats van haar. Als de huid die je wilt waxen te droog is, kan de wax per ongeluk aan de huid blijven plakken in plaats van alleen aan het haar. Dit kan pijn en ontsteking veroorzaken terwijl de huid geneest.
Infectie door ingrediënten. Salons moeten professionele hygiënepraktijken volgen om verspreiding van infecties te voorkomen. Als je zelfgemaakte wax plek niet hygiënisch is, loop je mogelijk een verhoogd risico op infecties door besmette ingrediënten.
Conclusie
Zelfgemaakte haar wax is een geweldig alternatief voor waxen in de salon. Er zijn tal van mogelijkheden om zelf wax te maken, waaronder zachte wax, harde wax, suikerwas en zelfs fruitige waxmengsels.
Je benen, bovenlip, bikini en andere delen kunnen thuis veilig worden gewaxt met volledig natuurlijke lichaamswax. Hoewel er enkele risico’s zijn aan harsen thuis, zijn er ook tal van voordelen en als je je aan de veiligheidsregels houd kan er niks mis gaan! Veel plezier met wax maken!