zelf vloeibare handzeep maken

Zelf vloeibare handzeep maken: Natuurlijk recept!

Als je bang bent dat te veel handen wassen je handen uitdroogt, kies dan voor natuurlijke, zelfgemaakte handzepen. Ze zullen je leven veranderen! Ze zijn effectief, vochtinbrengend en ruiken lekker. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze gemakkelijk te combineren zijn en op de lange termijn veel betaalbaarder zijn. Zelf handzeep maken is een van de eenvoudigste natuurlijke recepten die je kunt maken. Lees verder om te ontdekken waarom zelf handzeep maken zo belangrijk is en om uit 3 heerlijke vloeibare handzeep recepten te kiezen.

Waarom zelf handzeep maken?

Er zijn zoveel geweldige en heerlijk ruikende handzepen op de markt, waarom zou je zelf handzeep maken? Nou het antwoord is simpel. Het overgrote deel van de handzepen op de markt zijn helaas gevuld met giftige chemicaliën die je eigenlijk niet op je handen zou willen krijgen. Dit is de reden dat steeds meer mensen overgaan naar volledig natuurlijke producten en daarvoor zelf aan de slag gaan. Denk aan zelf deodorant maken, zelf tandpasta maken, zelf bodylotion maken enzovoort. Eigenlijk zowat elk verzorgingsproduct kun je zelf maken om er zeker van te zijn dat je alleen huidvriendelijke ingrediënten gebruikt.

Het grootste voordeel van zelf handzeep maken is dus dat je precies weet wat er in je handzeep zit. Hiermee doe je je huid een groot plezier. Daarnaast is zelf handzeep maken heel eenvoudig, je hebt maar een paar ingrediënten nodig en je kunt de handzeep precies naar jouw zin maken. Dit is ook erg handig als je bijvoorbeeld een allergie hebt voor bepaalde ingrediënten.

Een ander voordeel is dat het je op den duur geld gaat besparen. De eerste keer moet je wat ingrediënten aanschaffen om zelfs vloeibare handzeep te maken, maar als je deze ingrediënten eenmaal hebt, kun je er lang mee doen en vaker zelfs handzeep maken. Daarnaast kun je veel van deze ingrediënten ook gebruiken in andere doe-het-zelf recepten. Het scheelt in de kosten als je niet telkens een nieuwe handzeep in de winkel hoeft te halen.

Zelf handzeep maken: Welke ingrediënten heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt om zelf handzeep te maken is wat vloeibare castillezeep, wat water, etherische oliën voor geur (optioneel) en een dragerolie om te voorkomen dat je handen uitdrogen. Het kost dan ook weinig tijd om je eigen handzeep te creëren. Meng alles gewoon door elkaar en doe het in je zeepdispenser. Er is eigenlijk niet eens een recept voor nodig, zo simpel is het.

Hier volgen de ingrediënten voor je een doe-het-zelf vloeibare handzeep:

Castillezeep: Castillezeep is een verbazingwekkend veelzijdige zeep op plantaardige basis die vrij is van dierlijke vetten en synthetische ingrediënten. Deze natuurlijke, niet-giftige, biologisch afbreekbare zeep is verkrijgbaar in staaf- of vloeibare vorm. Het is een basis zeep die gebruikt wordt voor veel doe-het-zelf producten.

Water: Water helpt de zeep te verdunnen, waardoor je meer zeep krijgt, zonder de effectiviteit te verminderen. Gebruik gedestilleerd water. Gedestilleerd water is stoom uit kokend water dat is afgekoeld en weer vloeibaar is geworden. Al het water – of het nu uit een natuurlijke bron, een put of een gewone kraan komt – kan sporen van veilige hoeveelheden mineralen, bacteriën, pesticiden en andere verontreinigingen bevatten. Destilleren ontdoet het water van al die onzuiverheden. Het verwijdert ook meer dan 99,9% van de in water opgeloste mineralen.

Dragerolie: Je kunt de dragerolie gebruiken die je wilt. Kokosolie, amandelolie, olijfolie en jojoba olie zijn allemaal uitstekende keuzes on de huid te hydrateren.

Etherische oliën: Etherische oliën is de vluchtige of aromatische olie uit planten en bloemen. Elke etherische olie heeft een andere geur en verschillende voordelen. In de recepten in dit artikel worden etherische oliën gebruikt die gunstig zijn voor de huid. Tea tree olie heeft anti bacteriële eigenschappen, dus het toevoegen van tea tree olie zorgt ervoor dat je een antibacteriële handzeep krijgt. Dit wordt dan ook zeker aangeraden.

Waar kan ik mijn zelfgemaakt handzeep in doen?

Je kunt elke container of elk bakje met deksel gebruiken die je hebt. Als je een leeg handzeep flesje hebt, is dit helemaal ideaal. Maak deze goed schoon en vul hem vervolgens met je eigen zelfgemaakt zeep.

Je kunt ook een leeg zeepdispenser kopen. Je kunt dan nog kiezen tussen een ‘gewoon’ zeep dispenser of een schuimzeep dispenser om heerlijke schuimende handzeep te creëren.

handzeep zelf maken

Zelf vloeibare handzeep maken: 100% natuurlijk recept

INGREDIËNTEN:

* Je kunt de ingrediënten aanschaffen door erop te klikken
** Je kunt ook gekookt water gebruiken (en laten afkoelen) in plaats van gedestilleerd water.

INSTRUCTIES:

Meng de castille zeep, dragerolie en water in een kom. Voeg vervolgens etherische olie(n) naar keuze toe. Giet het mengsel in je bakje of zeepdispenser. Schud voorzichtig om alle ingrediënten goed door elkaar te mengen.

RECEPT NOTITIES:

– Etherische oliën zijn optioneel. Ze zijn een geweldige toevoeging aan je zelfgemaakte handzeep, omdat ze een heerlijke geur aan je zeep geven en verschillende huidvoordelen hebben. Mocht je geen etherishe oliën in huis hebben en deze ook niet willen aanschaffen is het ook mogelijk om deze weg te laten. Je kunt ook experimenteren met andere opties (citroen, grapefruit, pepermunt, etc.).

– Olie en water mengen niet met elkaar. Het is daarom belangrijk om voor elk gebruik je handzeep even goed te schudden.

– Wanneer je water in een product brengt zonder conserveermiddel loop je altijd het risico op bacteriën wanneer je het te lang gebruikt. Het is daarom belangrijk om niet langer dan 2 maanden met je handzeep te doen.

zelf handzeep maken

De voordelen van het zelf maken van handzeep

Het maken van je eigen vloeibare handzeep heeft veel voordelen. Zo is het leuk om te doen en kan het je op den duur geld besparen. Er zijn echter nog meer voordelen. Hier volgen de belangrijkste voordelen van zelf handzeep maken:

1. Het is gemaakt zonder chemicaliën en kunststoffen

De meeste commerciële zepen zijn helemaal geen echte zeep. Vaak vervaardigd met synthetische ingrediënten, zijn ze vergelijkbaar met wasmiddelen. Deze kunnen parabenen, petrochemicaliën, ftalaten, triclosan en fosfor omvatten, die de huid irriteren en uitdrogen. Wetenschappers koppelen sommige van deze ingrediënten zelfs aan hormoonontregeling en kanker.

Zelfgemaakte handzeep bestaat vaak uit volledig natuurlijke ingrediënten, of bijna alles maar natuurlijke ingrediënten. Dit is veel beter voor je huid.

2. Het is niet schadelijk voor waterwegen

De natuurlijke ingrediënten in de meeste handgemaakte zepen zijn biologisch afbreekbaar. Ondertussen stromen de synthetische ingrediënten in commerciële zepen, zoals fosfor, weg in rivieren en meren en beschadigen ze vissen en andere levende wezens.

3. Het is palmolievrij

Veel commerciële zeepbedrijven gebruiken palmolie die is geoogst uit ontboste gebieden. Palmolie is totaal niet duurzaam.Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, met alle gevolgen van dien: De lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan verliezen hun leefgebied.

4. Het is vaak vegan en dierproefvrij

Veel handgemaakte zepen bevatten geen dierlijke vetten, melk of honingproducten, dus ze zijn veganistisch. Ook zijn ze niet getest op dieren. Wanneer je zelf je eigen zeep maakt weet je precies wat erin zit en wat ermee gebeurt.

5. De verpakking is duurzaam

Wanneer je zelf vloeibare handzeep gaat maken, schaf je waarschijnlijk eenmalig een zeepdispenser aan. Deze kun je vervolgens steeds blijven vullen. Hiermee voorkom je dat je steeds plastic koopt en weg gooit, wat dus veel beter is voor onze planeet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *