zelf tandpasta maken

Zelf tandpasta maken: Voordelen, nadelen + recept

Het schoonhouden van je tanden is belangrijk voor het behouden van een goede mondgezondheid. Het is dan ook belangrijk om je tanden de best mogelijke zorg te geven. Veel mensen stappen om deze reden over naar een natuurlijke tandpasta, maar is dit de beste optie? In dit artikel wordt ingegaan op zowel de voordelen als de nadelen van zelf tandpasta maken. Verder op in het artikel ontdek je natuurlijke recepten om zelf tandpasta te maken.

Waarom zelf tandpasta maken?

Veel mensen stappen steeds meer over naar volledig natuurlijke producten. Dit heeft ermee te maken dat veel producten in de winkel twijfelachtige ingrediënten bevatten, waarvan steeds meer mensen zich er bewust van worden dat dit misschien niet de beste optie is. Hetzelfde geldt voor tandpasta’s.

In een natuurlijke tandpasta zit bijvoorbeeld geen SLS (een synthetisch schuim middel dat ook wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen), parabenen en kunstmatige zoetstoffen. Deze worden allemaal toegevoegd aan tandpasta in de winkel maar zijn allemaal niet nodig om je tanden net zo goed te reinigen als zonder.

Hier volgt een lijstje van ingrediënten in tandpasta waarvan het mogelijk beter is om ze te vermijderen:

Zoetstoffen: kunstmatige zoetstoffen zoals natriumsacharine worden vaak in tandpasta gebruikt om de smaak te verbeteren, maar deze zijn niet allemaal even goed voor je tanden en je gezondheid.

Fluoride: het meest controversiële ingrediënt van tandpasta. Er is een enorme tweestrijd rondom dit ingrediënt. Sommige noemen het vergif en andere zeggen dat het juist je tanden beschermt. Het is een feit dat fluoride gaatjes helpt voorkomen en je tanden sterk houdt. Het verhardt je tandglazuur, zodat het minder kwetsbaar wordt en bacteriën minder de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken. Dit is de reden dat fluoride in bijna alle tandpasta’s en mondspoel middelen zitten die je in de winkel tegen zult komen. Fluoride is echter wel gevaarlijk wanneer het wordt ingeslikt.

Glycerine: een ander controversieel ingrediënt, glycerine wordt in veel tandpasta’s aangetroffen. Glycerine is een zoete, kleurloze vloeistof en volgens sommige onderzoeken kan het tanden bedekken en voorkomen dat ze profiteren van de mineralen in speeksel. Sommige mensen claimen echter dat het de tanden juist geel maakt.

Triclosan: een chemische stof die wordt gebruikt in antibacteriële zepen en producten. Het is schadelijk als het wordt ingeslikt.

Oppervlakteactieve stoffen: Veel soorten tandpasta bevatten oppervlakteactieve stoffen zoals natriumlaurylsulfaat, waardoor tandpasta meer schuimt. Sommige onderzoeken tonen aan dat SLS mondzweren en aften kan veroorzaken.

Kunstmatige kleuren / kleurstoffen of synthetische smaken: Dit zit in veel commerciële tandapasta’s en doet niets goed voor je gebit. Je kunt ze dan ook beter vermijden.

Zelf tandpasta maken voordelen

Het maken van je eigen tandpasta heeft een aantal geweldige voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Het is 100% natuurlijk
  • Je weet precies welke ingrediënten er in je tandpasta zitten
  • Het verbruik van plastic verpakkingen wordt geminimaliseerd, wat een groot voordeel is voor het milieu
  • Je kunt de textuur en smaak precies aanpassen naar je eigen wensen
  • Het bespaard kosten

Zelf tandpasta maken nadelen

Hoewel het verleidelijk is om zelfgemaakte tandpasta’s te gebruiken om je tanden op natuurlijke wijze schoon te maken en witter te maken, moet je dit idee met de nodige voorzichtigheid overwegen. Zelf tandpasta maken heeft grote voordelen, zoals je hierboven gelezen hebt, maar er zitten ook een nadeel aan.

Zelfgemaakte tandpasta’s bevatten bepaalde ingrediënten niet, zoals fluoride, die je helpen gaatjes te verminderen en andere mondgezondheidsproblemen aan te pakken. Hoewel fluoride volgens vele ‘vergif’ is, is het wel een feit dat ze gaatjes voorkomen.

Er zijn ook natuurlijke tandpasta’s die je in de winkel kunt kopen, die wel fluoride bevatten, maar geen andere onnodige chemische stoffen. Een goed voorbeeld daarvan is CHOOSE Tandpasta Tabletten. Deze natuurlijke tandpasta is ook vegan en dierproefvrij.

Zelf tandpasta maken: Is het een goed idee?

De keuze is helemaal aan jou. Zelf natuurlijk tandpasta maken heeft vele voordelen, maar ook wat nadelen. Daarnaast moet je op je hoede zijn voor veel natuurlijke tandpasta recepten, zelfs als ze ingrediënten bevatten die onschadelijk lijken. Gebruik nooit waterstofperoxide of azijn in zelfgemaakte tandpasta. Deze ingrediënten kunnen je tandglazuur afbreken en gele tanden en problemen met je tandvlees veroorzaken.

Sommige ingrediënten bij zelfgemaakte tandpasta recepten zijn zuur en kunnen het glazuur beschadigen, zoals citroensap. Deze kunnen bij regelmatig gebruik zeer schadelijk zijn voor het glazuur.

Als je het juiste tandpasta recept volgt, wordt dit gelukkig vermeden. Hieronder volgen een aantal recepten om zelf tandpasta te maken met ingrediënten die goed zijn voor je tanden.

Conclusie

Zelf tandpasta maken en het gebruiken van een volledig natuurlijke tandpasta is een goede en milieubewuste optie, maar om te zorgen dat je tanden 100% gezond blijven en gaatjes voorkomen worden is het ook belangrijk om af en toe nog commerciële tandpasta te gebruiken. Je kunt de 2 bijvoorbeeld afwisselen for the best of both worlds! Je kunt ook gaan voor een kant en klare natuurlijke tandpasta met fluoride, maar zonder alle andere troep.

Zelf tandpasta maken: Natuurlijk en veilig tandpasta recept

Natuurlijk tandpasta recept: baking soda, kokosolie, stevia en etherische oliën

Baking soda: Baking soda is een ingrediënt dat vaak in tandpasta’s wordt aangetroffen. Baking soda heeft veel voordelen. Het is veilig, het doodt ziektekiemen en het is een zacht schuurmiddel. Zorg er wel voor dat je niet teveel baking soda gebruikt, want daarmee kun je juist weer de bovenste laag van je glazuur slijten, een laag die niet terug kan groeien. Als je je netjes houdt aan het onderstaande recept zorg je ervoor dat je precies de juiste hoeveelheid baking soda gebruikt.

Kokosolie: Met kokosolie kun je effectief tandplak verminderen op een natuurlijke manier. Kokosolie kan ook bacteriën, virussen en schimmels in de mond bestrijden. Door het direct op je tanden aan te brengen (middels dit recept) worden de schadelijke bacteriën vernietigd die tandplak, een slechte adem en tandbederf kunnen veroorzaken.

Etherische oliën: Etherische oliën zijn de vluchtige of aromatische oliën die uit planten en bloemen gewonnen wordt. Ze zijn kermerkend voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Elke etherische olie heeft ook zijn eigen voordelen. In dit recept worden etherische oliën gebruikt die je gebit en mond ten goede komen.

Stevia & bakpoeder: Deze natuurlijke ingrediënten zorgen ervoor dat alles goed samen gemengd blijft en dat je een tandpasta structuur krijgt en wat zoeter wordt.

INGREDIËNTEN:

* Je kunt de artikelen aanschaffen door erop te klikken

INSTRUCTIES:

Stap 1: Smelt of verzacht de kokosolie
Stap 2: Meng de andere ingrediënten erdoor en roer goed.
Stap 3: Giet het mengsel in een kleine glazen pot
Stap 4: Laat het volledig afkoelen.
Stap 5: Je natuurlijke tandpasta is nu klaar om gebruikt te worden! Je kunt je tandenborstel in het mengsel dompelen om een kleine hoeveelheid op de borstelharen te krijgen. Je kunt ook een klein lepeltje gebruiken om het zo op je tandenborstel te leggen. De tweede optie is waarschijnlijk het meest hygiënische, vooral als je de tandpasta met meerdere personen deelt.

Natuurlijke tandpasta kopen

Heb je toch niet zoveel zin om zelf aan de slag te gaan, maar wil je wel je tanden poetsen met een natuurlijke tandpasta? Dan zijn er gelukkig nog andere opties. Je kunt ook kant en klare natuurlijke tandpasta’s kopen. Sommige met fluoride (maar zonder alle andere troep in de meeste commerciële tandpasta’s) en sommige zonder fluoride. Hier volgen een aantal van de beste en meest populaire natuurlijke tandpasta’s:

tandpasta natuurlijk
Natuurlijke Tandpasta Tabletten - Met Fluoride
natuurlijke tandpasta met houtskool
Dr. Brite 100% Natuurlijke Tandpasta met charcoal (houtskool) - Zonder Fluoride
Weleda Natuurlijke Kindertandpasta - Zonder Fluoride

Andere manieren om je glimlach stralend en wit te houden

1. Houtskool / charcoal

In de afgelopen jaren heeft houtskool steeds meer aandacht gekregen als gezondheids- en schoonheidsproduct. Houtskool wordt veel gebruikt in moderne tandpasta’s, vooral vanwegen het vermogen om je tanden witter te maken. Ontdek hier hoe houtskool werkt om je tanden te bleken.

2. Remineraliseren

Je tanden verliezen mineralen naarmate je ouder wordt. Probeer, in plaats van alleen te vertrouwen op een natuurlijke tandpasta, gezonde levensstijlgewoonten aan te houden, zoals het eten van fruit en groenten en het verminderen van suikerachtig en zuur voedsel om tanden te remineraliseren.

3. Vermijd donker gekleurde dranken en tabak

Het eten van een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van dranken die vlekken op de tanden veroorzaken kan je ook helpen je tanden gezond en wit te houden. Donkere dranken zoals koffie, thee, frisdrank en rode wijn kunnen vlekken op je tanden veroorzaken. Tabaksproducten kunnen ook de natuurlijke witte glans van uw tanden wegnemen.

Zelf monderwater maken

Als je zelf tandpasta gaat maken, hoort daar natuurlijk ook een zelfgemaakte natuurlijke mondwater bij. Zelf mondwater maken heeft dezelfde voordelen als zelf tandpasta maken: je weet precies wat er in gaat, waardoor je schadelijke ingrediënten voorkomt en het scheelt in de kosten. Ontdek hier hoe je zelf monderwater kunt maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *