zelf mondwater maken

Zelf mondwater maken: 100% natuurlijk recept!

Ben jij de overstap aan het maken naar steeds meer natuurlijke verzorgingsproducten? Dan mag een natuurlijke zelfgemaakte mondwater natuurlijk niet ontbreken. Zelf mondwater maken is heel eenvoudig en net zo effectief als commerciële opties. Lees verder om te ontdekken wat de voordelen zijn van mondwater (en in het bijzonder zelfgemaakte mondwater) en leer zelf mondwater maken met een 100% natuurlijk recept!

Het doel van mondwater

De meeste mensen gebruiken mondwater in de hoop een slechte adem te elimineren of om hun mond fris en schoon te laten aanvoelen. Dat gezegd hebbende, er zijn talloze mondspoelingen beschikbaar die naar verluidt verschillende doeleinden dienen. Sommigen beweren dat ze aftes helpen bestrijden, anderen helpen tandplak, tandsteen of gingivitis te verwijderen. Sommige mondwaters beweren zelfs dat ze helpen bij het witter maken van tanden.

Waarom zelf mondwater maken?

Door je eigen zelfgemaakte mondwater te maken, heb je 100% controle over de ingrediënten. Je weet precies wat er in je mondwater zit en je kunt deze helemaal natuuurlijk maken als dit je voorkeur heeft. Je kunt ervoor kiezen om al dan niet etherische oliën toe te voegen en welke precies.

Een ander voordeel van het zelf maken van mondwater is dat je geld kunt besparen. Zelf mondwater maken is een goedkope, snelle en makkelijke optie voor een natuurlijke en effectieve mondwater.

Zelf mondwater maken: Welke ingrediënten moet je gebruiken?

– Zout

Zout is een genezend ingrediënt dat al sinds de oudheid in de geneeskunde door veel culturen wordt gebruikt. Het is misschien wel het belangrijkste ingrediënt om te gebruiken in een zelfgemaakt mondwater vanwege zijn helende eigenschappen. Spoelingen met zout water worden niet voor niets vaak voorgeschreven na een tandheelkundige ingreep. Dit is omdat ze kunnen helpen kalmeren en de genezing kunnen bevorderen door ontstekingen te verminderen en de weefsels samen te trekken.

Spoelen met zout water kan ook helpen om de mond alkalisch te maken door de zuurvormende bacteriën die gaatjes en gingivitis veroorzaken te vernietigen. Het gebruik van een natuurlijk zout, zoals Himalayazout, kan nuttig zijn bij het leveren van essentiële sporenmineralen die kunnen helpen bij de remineralisatie van je tanden.

De toevoeging van zout helpt ook om je zelfgemaakte mondwater te conserveren.

– Baking soda

Baking soda, of ook wel zuiveringszout genoemd, heeft een pH van ongeveer 9. Door het toe te voegen aan je zelfgemaakte mondwater kan de mond alkalisch worden, waardoor het een minder gastvrije plek wordt voor bacteriën die gaatjes en gingivitis veroorzaken. Het kan ook helpen om je orale pH in evenwicht te brengen nadat je zuur voedsel hebt gegeten dat schadelijk kan zijn voor je gebit.

Het is niet nieuw om zout en baking soda samen te gebruiken in een spoeling. Het is al een eeuwenoude manier om mondpijn en enkele van de orale bijwerkingen van chemotherapie te verminderen. Het is een natuurlijke, zachte, genezende combinatie die geweldig is voor verschillende problemen.

– Etherische olien (optioneel)

Etherische oliën zijn vluchtige, gearomatiseerde extracten uit planten en bloemen. Elke etherische olie heeft zijn eigen geur en voordelen. Het toevoegen van etherische oliën, zoals pepermunt olie en/of tea tree olie, is een optionele stap in het maken van mondwater. Het is echter wel een hele goede toevoeging. Pepermuntolie geeft een verkoelende, muntachtige smaak aan het mondwater. Tea tree olie heeft gunstige reinigende eigenschappen. Beide oliën worden vaak gebruikt in huishoudelijke schoonmaakproducten en zelfgemaakte schoonheidsproducten, dus ze zijn niet beperkt tot alleen tandheelkundige zorg.

– Xylitol (optioneel)

Xylitol is een een natuurlijke zoetstof waarvan is bewezen dat het een positief effect heeft op de gezondheid van tanden en tandvlees. Verder raden alle natuurlijke tandartsen xylitol aan en het is nu een populair ingrediënt in natuurlijke tandpasta, tandvlees en mondwater. Ter verduidelijking: het is geen noodzakelijk ingrediënt voor deze natuurlijke zelfgemaakte mondspoeling, maar het verbetert de smaak en zelfs de effectiviteit.

Waarschuwing: Xylitol kan zeer giftig zijn voor honden. Het is het beste om Xylitol producten of items die gezoet zijn met Xylitol veilig buiten het bereik van honden te bewaren.

– Gedestilleerd water

Gedestilleerd water is water in een zeer zuivere vorm. Gedestilleerd water is stoom uit kokend water dat is afgekoeld en weer vloeibaar is geworden. Al het water – of het nu uit een natuurlijke bron, een put of een gewone kraan komt – kan sporen van veilige hoeveelheden mineralen, bacteriën, pesticiden en andere verontreinigingen bevatten. Destilleren ontdoet het water van al die onzuiverheden. Het verwijdert ook meer dan 99,9% van de in water opgeloste mineralen.

Zelf mondwater maken: 100% natuurlijk recept!

zelf mondwater maken

INGREDIËNTEN:

* Je kunt de ingrediënten aanschaffen door erop te klikken
** Gedestilleerd water is water in een zeer zuivere vorm. De mineralen en chemicaliën zijn hierbij uit het water verwijdert. Je kunt ook water koken (en laten afkoelen) in plaats van gedestilleerd water te gebruiken.

INSTRUCTIES:

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een fles met een dop en meng het goed.
  • Schud de mondwater goed voor elk gebruik, omdat de baking soda en zout naar de bodem zakken wanneer deze niet wordt gebruikt.
  • Spoel ongeveer 2-3 theelepels van deze zelfgemaakte formule een minuut of twee in je mond.
  • Eindig met het gorgelen van het mondwater om de achterkant van de tong en keel schoon te maken.

OPMERKINGEN:

Mondwater kan voor of na het tandenpoetsen worden gebruikt. Het kan ook worden gebruikt tussen poetsbeurten door, wanneer je overdag je tanden niet gemakkelijk kunt poetsen. Je kunt het ook gebruiken als gorgeldrank bij keelpijn.

Wees voorzichtig bij het gebruik van etherische oliën bij kinderen. Als je denkt dat ze de mondwater (perongeluk) in zullen slikken in plaats van het uit te spugen, is het waarschijnlijk het beste om de etherische oliën weg te laten of ze het gebruik van mondwater helemaal te laten vermijden.

Hoewel het zout en de alkaliteit van zuiveringszout helpen om het mondwater te behouden, is het het beste om vaker kleine beetjes te maken in plaats van een grote voorraad voor een langere tijd te bewaren.

Is mondwater effectief?

Het recept in dit artikel is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en zeker effectief. Het zorgt voor een frisse adem en verzorging van de mond.

Of mondwater in de winkel effectief is, hangt af van wat dat specifieke mondwater moet doen. Sommige mondspoelingen worden als cosmetisch beschouwd en andere worden als therapeutisch beschouwd.

Cosmetische mondspoelingen zijn bedoeld om een tijdelijk fris gevoel te geven en kunnen tijdelijk helpen bij een slechte adem. Verder doen ze niet echt veel. Voor de meeste mensen is dat genoeg.

Therapeutische mondspoelingen bevatten actieve ingrediënten die bedoeld zijn om een soort langetermijndoel te dienen. Mogelijk hebben ze fluoride toegevoegd om gaatjes te voorkomen. Peroxide kan worden toegevoegd in de hoop tanden witter te maken. Anderen voegen ingrediënten toe zoals chloorhexidine, een antimicrobieel middel, bedoeld om gingivitis en parodontitis te bestrijden.

Veel van deze therapeutische mondspoelingen kunnen in bepaalde situaties helpen, maar kunnen andere bijwerkingen hebben waardoor ze niet de beste keuze zijn voor dagelijks gebruik.

Moet je mondwater met alcohol vermijden?

Sommige mondwaters die je in de winkel koopt bevatten alcohol. Dit is echter geen ingrediënt waarmee je dagelijks je mond wilt spoelen. Mondwater op basis van alcohol voelt reinigend aan. Ze hebben een verkoelend effect dat verfrissend aanvoelt. Bij langdurig gebruik kunnen ze echter mogelijk leiden tot een droge mond. Dit komt omdat het gebruik van alcohol in een mondspoeling kan uitdrogen op het slijmvlies.

Als je een droge mond hebt, wordt je vatbaarder voor het krijgen van gaatjes. Het is dus logisch dat als het voorkomen van gaatjes de belangrijkste reden is om mondwater te gebruiken, je jezelf misschien meer kwaad dan goed doet door mondwater op alcoholbasis te gebruiken.

Natuurlijk zou je in plaats daarvan een spoeling op basis van fluoride kunnen kiezen, maar daarvan zijn ook veel mensen van mening dat het niet de beste optie voor ons gebit is. 

Zelf tandpasta maken

Als je zelf mondwater gaat maken, mag zelfgemaakt natuurlijke tandpasta natuurlijk niet achterblijven. Zelf tandpasta maken heeft dezelfde voordelen als zelf mondwater maken: je weet precies wat er in je product zit en vermijd dus schadelijke ingrediënten en het is beter voor je portemonnee. Ontdek hier hoe je zelf natuurlijke tandpasta kunt maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *