Zelf lipgloss maken: Compleet stappenplan!

Een mooie lipgloss kan prijzig zijn en wanneer je voor een natuurlijke lipgloss wilt gaan, al helemaal. Dus waarom zou je niet je eigen lipgloss maken? Zelf lipgloss maken is makkelijker dan je nu misschien zou denken. Met het eenvoudige lipgloss recept in dit artikel maak je een natuurlijke en mooie lipgloss gewoon vanuit je eigen huis. Het is goedkoop en je kunt je lipgloss precies aanpassen naar elke gewenste tint en smaak.

Het lipgloss recept in dit artikel is een mix tussen een lipgloss en een lippenbalsem, vanwegen de hydraterende kracht van de ingrediënten die gebruikt worden.

Zeg maar dag tegen synthetische ingrediënten en kunstmatige smaakstoffen en probeer het recept zelf uit. Binnenkort zul je met trots je eigen, volledig natuurlijke, makkelijke en mooie lipgloss maken en je creaties delen / cadeau doen aan je vrienden en familie. Lees verder voor een compleet stappenplan om zelf lipgloss te maken.

Zelf lipgloss maken recept

Hieronder volgen alle ingrediënten die je nodig hebt, of optioneel kunt toevoegen, gevolgd door duidelijke stap voor stap instructies om zelf lipgloss te maken. Je kunt op sommige ingrediënten en hulpmiddelen klikken om ze aan te schaffen, mocht je ze nog niet in huis hebben.

zelf lipgloss maken

Basis ingrediënten:

  • Bijenwas – Bijenwas maakt de glans dikker en geeft het een goede stabiliteit. Het is een veelgebruikt ingrediënt in lippenbalsems vanwege het verzachtende vermogen en de manier waarop het de lippen een beschermende barrière geeft. In plaats van bijenwas zou je ook vasaline kunnen gebruiken.
  • Dragerolie – Kies je favoriete dragerolie, denk aan bijvoorbeeld: castorolie, amandel olie, jojoba olie, kokosolie, olijfolie, enz. – of een combinatie van het bovenstaande.

Optionele ingrediënten:

  • Cacaoboter of sheaboter (met cacaoboter heb je een lipgloss die heerlijk naar chocolade smaakt!)
  • Smaakstof: natuurlijk extract of etherische oliën
  • Kleur: een beetje van je favoriete lipstick of een klein beetje siroop

Hulpmiddelen:

Instructies:

Stap 1. Smelt de bijenwas

Voeg 1 eetlepel geraspte bijenwas toe aan het magnetronbestendige bakje. Smelt de was in de magenetron. Binnen 1 minuut zou deze al gesmolten moeten zijn. Let op dat je het niet laat verbranden.

Stap 2: Voeg de oliën toe

Roer 1 eetlepel van de dragerolie naar keuze door de bijenwas. Je kunt ook twee of meer dragersolie mixen. De keuze is aan jou.

Stap 3: Voeg eventueel cacao of sheaboter toe voor voedende voordelen voor je lippen

Wanneer je stap 1 en stap 2 hebt gedaan ben je klaar met het maken van een basis lipgloss. Je kunt nog optioneel cacaoboter of sheaboter toevoegen voor extra hydraterende en voedende voordelen voor je lippen. Voeg 1/4 theelepel cacao of sheaboter toe om je lippen zo zacht te maken.

Stap 4: Voeg ‘smaak’ toe

Voeg 1/8 theelepel van je favoriete extract of een paar druppels etherische oliën toe. Dit zorgt ervoor dat je lippengloss lekker ruikt en smaakt. Pas altijd goed op met het gebruik van etherische oliën. Zorg dat je ze voldoende verdund, aangezien ze erg sterk en krachtig zijn. Lees hier alles wat je moet weten over etherische oliën.

Stap 4: Voeg kleur toe

De beste manier om kleur toe te voegen aan je zelfgemaakte lipgloss is door een klein beetje van je favoriete kleur lippenstift toe te voegen. Als alternatief kun je ook kleurstof, siroop of zelfs bietensap proberen. Roer het mengsel goed door nadat je de kleur hebt toegevoegd. Mogelijk moet je je brouwsel op dit punt opnieuw in de magnetron zetten. Zorg ervoor dat je het maar heel kort opwarmt, maar wel lang genoeg om alles te laten smelten.

Stap 5: Doe het in de lipgloss / lippenbalsem bakjes

Laat het mengsel minimaal 15 minuten afkoelen en doe het dan in de speciale bakjes en voila, je bent klaar! Je kunt nu genieten van je zelfgemaakte lipgloss. Wat geweldig is aan deze lipgloss, is dat hij is gemaakt met volledig natuurlijke ingrediënten en dat hij zeer voedzaam is voor je lippen. Vaarwel droge lippen!

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang blijft de zelfgemaakte lipgloss goed?

Dit recept bevat geen conserveringsmiddelen. Zodra de lipgloss is blootgesteld aan water (dus ook speeksel van wanneer je het voor de eerste keer op je lippen aanbrengt), is het een goed idee om deze binnen een paar weken op te maken of weg te gooien. Als het niet aan water wordt blootgesteld, zal het langer vers blijven, omdat de ingrediënten op olie en niet op water zijn gebaseerd. In dit recept worden lipgloss / lippenbalsem bakjes aangeraden. Hierdoor komt de lipgloss niet in aanraking met je mond, maar gebruik je je vinger om het op je mond aan te brengen. In dit geval blijft de lipgloss dus een stuk langer goed, tot wel 7 maanden. 

2. Kan ik de ingrediënten in dit recept vervangen?

Het recept vraagt om een aantal vloeibare dragerolie, zoals olijfolie, kokosolie en amandel olie. Je kunt een andere vloeibare dragerolie van voedselkwaliteit gebruiken, maar de smaak en geur van de doe-het-zelf-lipgloss zullen waarschijnlijk veranderen als de ingrediënten worden gewijzigd. Ook kun je zelf etherische oliën naar keuze toevoegen.

3. Mijn zelfgemaakte lipgloss is erg dun (vloeibaar) of dik (hard), wat moet ik doen?

Als je lipgloss te dun is, verhoog dan de hoeveelheid bijenwas die je in het recept gebruikt. Als je lipgloss te dik (of hard) is, verlaag dan de hoeveelheid bijenwas. Je kunt dit bij je al gemaakte lipgloss doen door wat dragerolie toe te voegen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *