zelf huisspray maken

Zelf huisspray maken - 5 makkelijke recepten!

Zelf huisspray maken is niet alleen gemakkelijk en leuk, het zal je leefomgeving ook lekkerder laten ruiken op een natuurlijke manier. Daarnaast zal het je op den duur geld gaan besparen. Als je eenmaal alle benodigdheden hebt aangeschaft, wat voornamelijk etherische oliën zijn, dan doe je hier ontzettend lang mee, wat veel geld bespaard ten opzichte van iedere keer een nieuwe homespray aanschaffen.

De zelfgemaakte recepten en ideeën voor huisspray in dit artikel zullen je huis vullen met de geuren waar je het meest van houdt. Met slechts een paar ingrediënten kun je je eigen huisparfum mengen en weet je dat je een geweldige spray hebt gemaakt, welke natuurlijk is en vrij van agressieve chemicaliën. Een zelfgemaakte huisspray is een eenvoudig doe-het-zelf-project wat iedereen zonder moeite kan maken.

Zelfgemaakte huissprays zijn prachtige cadeaus voor de feestdagen, housewarmings, verjaardagen en meer. Lees gauw verder om zelf huisspray te leren maken!

Zelf huisspray maken – Wat moet er allemaal in?

Een zelfgemaakte huisspray heeft een paar veelvoorkomende ingrediënten nodig om effectief te kunnen werken. De basis van de kamerspray is water en veel recepten gebruiken destillatie om het water te zuiveren. Etherische oliën zijn vervolgens het belangrijkste ingrediënt. Ze worden toegevoegd voor geur en vervolgens wordt een emulgator toegevoegd om ervoor te zorgen dat het water en de oliën zich mengen. Dit kan alcohol, toverhazelaar, zeezout of een andere emulgator zijn.

Zelf huisspray maken: Benodigdheden

– Water

Gedestileerd water wordt aanbevolen omdat dit het meest puur is. Gedestilleerd water is water in de zuiverste vorm omdat het helemaal vrij is van virussen, ziektekiemen en bacteriën. Mocht je geen gedestilleerd water hebben en wil je het niet aanschaffen dan is kraanwater ook oké.

Koop hier gedestilleerd water

– Etherische oliën

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten in zelfgemaakte huissprays en ze komen voor in alle van de volgende recepten. Ze zorgen niet alleen voor de gewenste geuren, ze helpen ook om de lucht te reinigen. In de recepten hieronder geven we voorbeelden van heerlijke geurcombinaties, maar zelf mixen en matchen mag je zeker weten.

Koop hier verschillende etherische oliën

– Emulgator

Je hebt een emulgator nodig om de water en de oliën met elkaar te laten mengen. Alcohol is een goede emulgator. Je kunt gewoon een beetje ontsmettingsalcohol aan je sprays toevoegen. Een andere geweldige emulgator is toverhazelaar / witch hazel. Welke je gebruikt maakt niet zoveel uit, ze werken allebei goed. Kijk wat je eventueel al in huis hebt liggen of schaf anders een van de twee aan.

– Sprayfles

Je hebt natuurlijk ook een lege sprayfles nodig om te vullen met je zelfgemaakte huisspray. Ga voor een fijne spray met een zachte sproeier, zodat je fijne nevel kunt produceren. Je kunt meerdere van dit soort flesje kopen om verschillende recepten te maken, of je kunt er één kopen welke je telkens op nieuw vult.

Koop hier lege sprayflesjes

zelf huisspray maken

Zelf huisspray maken in 3 eenvoudige stappen

Stap 1: Verzamel de materialen en ingrediënten. Gebruik een van de onderstaande recepten als uitgangspunt, maar wees niet bang om etherische oliën naar voorkeur te mixen en matchen, afhankelijk van wat je in je voorraad hebt, of van welke geuren je houdt.

Stap 2: Combineer alle ingrediënten. Je kunt dit gemakkelijk doen door ze rechtstreeks aan je spuitfles toe te voegen. Gebruik hiervoor eventueel een trechter als je deze hebt, om morsen te voorkomen.

Stap 3: Goed schudden en sprayen maar! Omdat de etherische oliën de neiging hebben om op het water te drijven, moet je altijd je spuitfles goed schudden voordat je deze in je huis spuit. Natuurlijke zelfgemaakte huissprays blijven niet zo lang in je huis hangen als commerciële chemische sprays, maar de meeste mensen vinden het niet erg om wat vaker te spuiten als dit betekent dat er geen gifstoffen in de lucht terecht komen.

Zelf huisspray maken: 5 heerlijke recepten

Nu je weet welke spullen je nodig hebt en je hopelijk alles hebt verzameld, wordt het tijd voor het echte werk: zelfs huisspray maken! Als je eenmaal alle ingrediënten hebt verzameld (wat er niet veel zijn) ben je letterlijk binnen 5 minuten klaar met het maken van je eigen huisspray. Het is namelijk ontzettend simpel. Hier volgen 5 heerlijke recepten die je kunt maken:

1. Verfrissende Citrus Mint Spray

Er is geen combinatie beter dan citrus en munt om je huis een fris en verkwikkend gevoel te geven.

 • 3/4 kopje water
 • 2 eetlepels ontsmettingsalcohol of toverhazelaar
 • 10 druppels etherische olie van sinaasappel (koop hier)
 • 8 druppels etherische pepermuntolie (koop hier)

2. Ontspannende Lavendel spray

Lavendel en kamille bekend om de ontspannende eigenschappen. Deze zachte, kalmerende spray is daardoor perfect om in jouw of in de slaapkamer van je kinderen te sprayen voor het slapen gaan.

 • 3/4 kopje water
 • 2 eetlepels ontsmettingsalcohol of toverhazelaar
 • 10 druppels etherische lavendelolie (koop hier)
 • 5 druppels kamille etherische olie (koop hier)

3. Bloementuin Spray

Deze spray is heerlijk bloemig, fruitig en fris!

 • 3/4 kopje water
 • 2 eetlepels ontsmettingsalcohol of toverhazelaar
 • 8 druppels essentiële lavendelolie (koop hier)
 • 5 druppels geranium etherische olie (koop hier)
 • 4 druppels etherische olie van grapefruit (koop hier)

4. Ontgeurende luchtverfrisserspray

Als je huisdieren binnenshuis hebt, zul je de luchtzuiverende eigenschappen van deze eenvoudige spray zeker te weten waarderen!

 • 3/4 kopje water
 • 2 eetlepels ontsmettingsalcohol of toverhazelaar
 • 4 druppels tea tree olie (koop hier)
 • 8 druppels essentiële citroenolie (koop hier)
 • 6 druppels etherische olie van eucalyptus (koop hier)

5. Boswandeling spray

Deze houtachtige mix die stabiliserend en aardend is, is geweldig voor al je chaotische dagen.

 • 3/4 kopje water
 • 2 eetlepels ontsmettingsalcohol of toverhazelaar
 • 6 druppels etherische olie van cederhout (koop hier)
 • 5 druppels wierook etherische olie (koop hier)

Zelf huisspray maken met je favoriete etherische oliën

De recepten hierboven zijn slechts voorbeelden van heerlijke roomsprays die je zelf kunt maken. Je kunt echter ook je eigen versie maken, door je favoriete etherische oliën samen te voegen. Etherische oliën zijn krachtige planten extracten, met naast een heerlijke geur, ook allemaal unieke voordelen. We zullen hieronder de toepassingen en voordelen van een aantal populaire etherische oliën benoemen, zodat je op basis daarvan de perfecte mix voor jou kunt samenstellen.

 • Citroen: Verbetert de huid
 • Pepermunt: Ontgrendelt sinussen, vermindert hoofdpijn
 • Lavendel: kalmerend, ontspannend, verbetert de stemming
 • Tea tree: geruststelling, kalmerend, ontstekingsremmend
 • Eucalyptus: Verfrissend
 • Cederhout: Verfrissend, verlichtend
 • Limoen: Helpt bij het verbeteren van de stemming, biedt verfrissing en revitalisering
 • Ylang-ylang: Ontspant en kalmeert, biedt hydratatie
 • Grapefruit: Biedt verfrissing, werkt als een samentrekkend middel
 • Kamille: Ontspannend, verbetert slaap
 • Geranium: Helpt bij ontspanning, stemmingsverbeterend
 • Ginger: Verfrissend, ontstekingsremmende eigenschappen, helpt bij de spijsvertering
 • Wierook: Verjongend, verfrissend
 • Jasmijn: Kalmerende eigenschappen
 • Neroli: Kalmerend, geruststellend
 • Munt: Helpt concentratie

Wat zijn etherische oliën precies?

Etherische oliën of essentiële oliën zijn in feite plantenextracten. Ze worden gemaakt door verschillende delen van een plant (bloemen, schors, bladeren of fruit) te stomen of te persen om de verbindingen die geur produceren op te vangen. Er kunnen enkele kilo’s van een plant nodig zijn om een enkele flesje etherische olie te produceren. 

Naast het creëren van geur, vervullen etherische oliën ook andere functies in planten en zo ook voor ons. Zo heeft elke etherische olie zijn eigen voordelen en toepassingen. Dit kan zijn helpen bij het ontspannen en sneller in slaapvallen (bijvoorbeeld lavendel), verminderen van hoofdpijn (pepermunt), maar ook andere fysieke voordelen wanneer het plaatselijk wordt aangebracht (nadat het verdund is met een dragerolie), zoals het natuurlijk uitroeien van luizen of het verbeteren van een acne gevoelige huid (tea tree olie).

Wat is aroma therapie?

Aromatherapie is de praktijk van het gebruik van etherische oliën voor therapeutisch voordeel. Aromatherapie wordt al eeuwenlang gebruikt. Wanneer ze worden ingeademd, reizen de geurmoleculen in etherische oliën van de reukzenuwen rechtstreeks naar de hersenen en hebben ze vooral invloed op de amygdala, het emotionele centrum van de hersenen.

Wanneer je dus zelf huisspray gaat maken, zorg je niet alleen voor een heerlijke geur in je huis, maar ook voor aromatische voordelen. Afhankelijk van welke olie / oliën je gebruikt zal dit bepaalde voordelen met zich meebrengen bijvoorbeeld je stemming.

Etherische oliën kunnen ook door de huid worden opgenomen. Een massagetherapeut kan een druppel of twee van een bepaalde etherische olie aan massageolie toevoegen om strakke spieren te helpen ontspannen. Veel huidverzorgingsmerken voegen ook etherische oliën, zoals lavendel toe aan badzout om een ​​extra ontspannend effect te creëren.

Wat zijn de voordelen van zelf huisspray maken?

Er zijn een aantal reden waarom steeds meer mensen overstappen op het zelf maken van huisspray in plaats van de kant en klare sprays uit de winkels kopen. Allereerst en waarschijnlijk de meest belangrijke reden, is dat steeds meer mensen natuurlijk willen gaan. De laatste jaren zien we steeds meer vraag naar natuurlijke gezichtsverzorging, natuurlijke deodorant, natuurlijke shampoo etc. Deze voorbeelden zijn allemaal verzorgingsproducten, omdat we ons steeds bewuster worden van wat we op onze huid aanbrengen.

Huissprays zijn echter ook belangrijk om naar te kijken, omdat we deze letterlijk in de lucht spuiten, waardoor het ook op onze huid terecht komt en waardoor we dit inademen. Je zult er van schrikken als je erachter komt hoeveel schadelijke chemicaliën veel van de huissprays en luchtverfrissers op de markt bevatten. Dit is een van de belangrijkste reden waarom mensen zelf huisspray maken. Als je zelf huisspray maakt worden de schadelijke ingrediënten achterwegen gelaten en weet je precies wat je erin stopt. Dit is dus veel beter voor jouw gezondheid en die van je mede mensen en dieren.

Het hoofdingrediënt van zelfgemaakte huissprays zijn etherische oliën. Deze geven de heerlijke geur aan de spray. Naast dat ze lekker ruiken zitten er ook nog heel veel gezondheidsvoordelen aan het inademen van etherische oliën, zoals we hierboven besproken hebben. Hierdoor dient een zelfgemaakte huisspray niet alleen als lekkere geur maar heeft het ook voordelen voor je stemming.

Een ander voordeel aan het zelf maken van huisspray zijn de kosten. Aan een huisspray in de winkel ben je vaak tussen de €10 en €30,- kwijt, terwijl als je zelf regelmatig huisspray maakt je veel minder kwijt bent. De eerste keer kan het even wat kosten omdat je dan misschien nog de etherische oliën in huis moet halen en eventueel de toverhazelaar als je deze producten nog niet in huis hebt. De keren daarop kun je contact nieuwe spray maken, zonder extra geld kwijt te zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *