Zelf droogshampoo maken - De beste recepten

We weten allemaal wat een lifesaver droogshampoo kan zijn, helemaal op drukke dagen wanneer je geen tijd hebt om je haar te wassen. Droogshampoo zou voor deze momenten altijd een vast plekje in je badkamerkastje moeten hebben. Maar hoewel droogshampoo een redder kan zijn, kan het ook de neiging hebben om je hoofdhuid te verstoppen en te irriteren, wat zowel slecht is voor je hoofdhuid zelf als je haar. De oplossing? Zelf droogshampoo maken!

In plaats van drooghampoos in spuitbussen die ingrediënten als synthetische geur en butaan bevatten en slecht zijn voor het milieu, kun je makkelijk zelf een product klaarmaken dat net zo goed werkt en beter is voor je gezondheid en onze planeet. 

Lees verder voor 4 DIY droogshampoo recepten, voor verschillende haarkleuren.

Waarom zou je droogshampoo gebruiken?

Wie wil nou niet dat hun haar er altijd fris uitziet en heerlijk ruikt? Dit kun je bereiken door elke dag je haar te wassen, maar zoals je misschien al weet is dit helemaal niet goed voor je haar. Op deze manier worden de natuurlijk en essentiële oliën verwijderd, die je haar juist nodig heeft om gezond te blijven. Dat is waar droogshampoo van pas komt. Het helpt vies en vet haar weer fris te maken, zonder dat je haar er droog of zwak van wordt. Zelf droogshampoo maken heeft de voorkeur, omdat je zo precies weet dat er alleen haarvriendelijke ingrediënten in je droogshampoo zitten. In in de winkel gekochte oplossingen wordt alcohol gebruikt om de overtollige olie op te nemen. Ze bevatten ook droogmiddelen om de chemicaliën die in je haar worden gespoten, te neutraliseren.

Hoe werkt droogshampoo?

De ingrediënten in droogshampoos zijn ontworpen om olie snel en effectief op te nemen. Ze absorberen letterlijk het overtollige olie op je hoofdhuid, waardoor je haar er meteen weer frist en gewassen uitziet.

Waarom droogshampoo zelf maken?

Waarom zou je kiezen voor een natuurlijke droogshampoo, als je ook een bus in de winkel kan kopen? Hoewel het natuurlijk makkelijk is om gewoon een droogshampoo bij de drogisterij te halen, is dit niet de beste optie voor je haar. Veel vrij verkrijgbare producten bevatten schadelijk ingrediënten die je haar een hoofdhuid meer schaden dan dat ze helpen. Zo bevatten sommige droogshampoo’s in de winkel butaan, isobutaan, propaan of andere gassen die door sommige panelen en onderzoeken als veilig worden beschouwd. Dit zijn echter geen ingrediënten die je elke dag op je haar of hoofdhuid wilt aanbrengen.

Vrijwel alle olie absorberende producten bij de drogisterij hebben “geur”, wat in werkelijkheid een algemene term is voor honderden verschillende ingrediënten. Dit kan een probleem veroorzaken, want zonder te weten wat er in zit, stel je jezelf bloot aan mogelijke bijwerkingen tijdens het gebruik van deze producten.

Natuurlijke prodcuten zijn de veiligste en beste oplossing, omdat je precies weet wat er op je lichaam gebeurt en je de verhoudingen kunt controleren. Droogshampoo zelf maken is dan ook altijd de beste optie voor je haar en hoofdhuid. Vooral wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt is een natuurlijke droogshampoo en absolute must.

Zelf droogshampoo maken: Ingrediënten

De meest populaire ingrediënten om zelf droogshampoo’s te maken zijn baking soda, babypoeder (talkpoeder) en maizena of arrowroot poeder.

koop baking soda
Baking Soda (Natriumbicarbonaat / Zuiveringszout) 1200 gram - €14,50
zwitsal talkpoeder
Zwitsal Talkpoeder - €6,79
maizena
Maizena - €9,49
Arrowroot Poeder - €11,99

Voor deze 3 ingrediënten heb je verder eigenlijk niet perse recept nodig om ze op zichzelf al werken als een effectieve natuurlijke droogshampoo. Je kunt een aantal ingrediënten echter ook mixen en eventueel etherische oliën erbij mengen voor extra geur en voordelen.

Er zijn een aantal manieren waarop je je natuurlijke droogshampoo kan aanbrengen. Je kunt het in een speciaal potje bewaren met gaatjes erin, zodat je het direct op je haar kan schudden (denk aan een schoon zout potje of een wat groter potje met gaatjes). Een schone make-upborstel is een andere optie om de droogshampoo poeder op je haar aan te brengen. Hoe je het ook aan brengt, het belangrijkste is dat je het goed over je hoofdhuid masseert.

Veel mensen met donker haar zullen niet zo snel droogshampoo gebruiken omdat ze bang dat de witte poeder op hun hoofdhuid zichtbaar is. Daar is gelukig wat op te verzinnen! Als je donker haar hebt, kun je een beetje cacaopoeder mengen met je zelfgemaakte droogshampoo. Op deze manier valt de droogshampoo niet op wanneer je het op je hoofdhuid hebt aangebracht. Gebruik ongeveer de helft van de droogshampoo poeder en de helft van de cacaopoeder. Wees niet bang, dit zal je haar niet vet maken. De droogshampoo zal nog even effectief werken. Als je rood haar hebt kun je het beste wat kaneel mengen met je droogshampoo.

Zelf droogshampoo maken: Recepten

Hier volgen een aantal recepten voor de beste DIY droogshampoo’s, voor zowel licht als donker haar.

1. Droogshampoo voor blond, wit of zilver haar

Arrowroot poeder of maizena is perfect als basis voor een droogshampoo voor lichtere haarkleuren zoals blond, wit of zilver, omdat het bijna niet zichtbaar is. Arrowroot-poeder en maizena kunnen beide olie absorberen en volume toevoegen terwijl ze gemakkelijk in het haar worden gemengd. Het maakt niet uit hoe dik of dun je haar is, één van deze twee producten zal je nieuwe beste vriend worden in haarverzorging.

Om je droogshampoo nog beter te maken, is het ook belangrijk om baking soda toe te voegen. Dit zorgt voor een goede hygiëne en een gezonde hoofdhuid. Baking soda absorbeert niet alleen overtollige oliën, maar zal ook de geur bestrijden en het haar en de hoofdhuid verfrissen.

Je kunt eventueel nog etherische oliën toevoegen voor een heerlijke geur. Etherische oliën zijn 100% natuurlijk en elke olie heeft zijn eigen voordelen.

INGREDIËNTEN EN MATERIALEN:

 • 1/2 kopje arrowroot poeder of maizena
 • 1 eetlepel baking soda
 • 15 druppels etherische olie van lavendel of citroengras
 • maatbeker
 • kleine metalen trechter
 • bakje om het in te bewaren. Denk aan een hergebruikt zout- of specerijenschudbekertje

INSTRUCTIES:

 • Combineer alle ingrediënten samen in een maatbeker en meng ze goed met een garde of vork.
 • Gebruik een trechter om het mengsel in je bakje of shaker te doen. Draai de deksel goed vast. 
 • Strooi wat over je wortels.
 • Je kunt het mengsel met je vingers of een niet gebruikte make-up borstel goed inwrijven en verdelen over je hoofdhuid.

2. Droogshampoo voor rood haar

Wanneer je zelf droogshampoo gaat maken voor rood haar, is het belangrijk dat je je droogshampoo een rood/oranje achtige kleur geeft. Je kunt echter niet zomaar elk rood getint kruid of poeder hiervoor gebruiken. De meeste rode kruiden zitten namelijk in de paprikafamilie en kunnen wat irritatie van de hoofdhuid veroorzaken. In plaats daarvan kun je beter gaan voor kaneel. Kaneelpoeder mengt zich van nature in rood haar terwijl het de kleur van andere ingrediënten maskeert. Kaneel verhoogt ook de bloedstroom wanneer het op de hoofhuid wordt aangebracht, waardoor het de haargroei kan bevorderen en haaruitval kan voorkomen.

Indien je niet wilt dat je naar kaneel ruikt, kun je wat etherische oliën van bijvoorbeeld lavendel of citroengras toevoegen. Deze geuren zullen overheersen en zorgen dat je haar heerlijk fris ruikt. Ook hebben deze etherische oliën vele voordelen voor huid en haar.

INGREDIËNTEN EN MATERIALEN:

 • 1/2 kopje arrowroot poeder of maizena
 • 1/4 kopje kaneelpoeder (voeg meer of minder toe afhankelijk van je haarkleur)
 • 1 eetlepel baking soda
 • 15 druppels etherische olie van lavendel of citroengras
 • maatbeker
 • kleine metalen trechter
  Bakje met deksel, of hergebruikte zout- of specerijenschudbeker

INSTRUCTIES:

 • Combineer alle ingrediënten samen in een maatbeker en meng ze tot één geheel met een garde of vork.
 • Gebruik een trechter om het mengsel in je hergebruikte shaker of bakje te doen.
 • Strooi wat over de wortels van je haar.
 • Je kunt het mengsel met je vingers of een make-up borstel inwrijven.

3. Droogshampoo voor bruin haar

Droogshampoo voor bruin haar dient natuurlijk een bruine kleur te hebben, zodat het niet opvalt. Voor bruine tinten is biologisch cacaopoeder perfect. Het ziet er natuurlijk uit en maskeerd de kleur van de andere ingrediënten. Daarnaat zit cacaopoeder boordevol voedingstoffen zoals eiwitten en ijzer die de hoofdhuid en de haarzakjes voeden en sterk, gezond haar bevorderen.

INGREDIËNTEN EN MATERIALEN:

 • 1/2 kopje arrowroot poeder of maizena
 • 1/4 kopje rauw
 • cacaopoeder (voeg meer of minder toe afhaneklijk van je haarkleur)
 • 1 eetlepel baking soda
 • 15 druppels etherische olie van lavendel of citroengras
 • maatbeker
 • kleine metalen trechter
  schudbakje of hergebruikte zout- of specerijenschudbeker

INSTRUCTIES:

 • Combineer alle ingrediënten samen in een maatbeker en meng ze goed met een garde of vork.
 • Gebruik een trechter om het mengsel in je hergebruikte shaker te doen of schep het in een shakerbakje.
 • Strooi wat over je haarworstels.
 • Je kunt het mengsel met je vingers of een borstel inwrijven en verspreiden.

4. Droogshampoo voor zwart haar

Voor heel dronker bruin of zwart haar kun je het beste actieve koolpoeder, ook wel bekend als charcoal, toevoegen. Actieve houtskool zorgt er niet alleen voor dat je droogshampoo de juiste kleur voor je haren krijgt, maar het heeft ook vele voordelen. Het helpt overtollige oliën absorberen van je hoofhuid en wortels en helpt om te reinigen en ontgiften. Als je roos of roodheid ervaart, kan geactiveerde houtskool helpen om de boel te verlichten.

INGREDIËNTEN EN MATERIALEN:

 • 1/2 kopje arrowroot poeder of maizena
 • 1 el actief koolpoeder
 • 1 eetlepel baking soda
 • 15 druppels etherische olie van lavendel of citroengras
 • maatbeker
 • kleine metalen trechter
 • schudbakje of hergebruikte zout- of specerijenschudbeker

INSTRUCTIES:

 • Combineer alle ingrediënten samen in een maatbeker en meng ze goed met een garde of vork.
 • Gebruik een trechter om het mengsel in je hergebruikte shaker te doen of schep het in een shaker-bak.
 • Strooi wat over je haarwortels.
 • Je kunt het mengsel met je vingers of een make-up borstel inwrijven en verdelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *