zelf bodylotion maken

Zelf bodylotion maken: 100% natuurlijk recept!

Ben je de overstap aan het maken naar natuurlijke cosmetica? Dan mag een natuurlijke bodylotion natuurlijk niet missen! Zelf bodylotion maken is eenvoudig en leuk om te doen. Daarnaast zullen je huid en portemonnee je dankbaar zijn.

In dit artikel leer je hoe je een huidvriendelijke en gemakkelijke basis bodylotion maakt. Aan deze basis kun je veel verschillende soorten ingrediënten toevoegen zodat je precies de bodylotion krijgt waar je naar op zoek was. Zo kan het ook worden aangepast aan verschillende huidtypes of om een breed scala aan producten te maken. Lees gauw verder voor het recept en uitgebreide informatie over het proces!

Waarom zelf bodylotion maken?

Zelf bodylotion maken heeft veel voordelen. Hier volgen de belangrijkste redenen om je eigen bodylotion te maken:

– Je weet precies wat er in je bodylotion zit

Dit is voor veel mensen de belangrijkste reden van zelf bodylotion maken. In tegenstelling tot cosmetica die je in de winkel koopt, weet je bij je zelfgemaakte bodylotion precies wat er allemaal in zit. Je hebt de volledige controle over de ingrediënten. Als je graag alles biologisch hebt, kun je bijvoorbeeld alleen biologische ingrediënten gebruiken. Of als je houd van alles 100% natuurlijk, kun je hier voor gaan. Voor mensen met een hele gevoelige huid of met bepaalde allergieën is het ook een groot voordeel om zelf producten te maken waarvan ze weten dat ze er geen huidproblemen van krijgen.

– Geld besparen

Wanneer je een goede bodylotion koopt, kan hier al gauw een prijskaartje aan hangen. Hoewel je vast wel goedkopere bodylotions kunt vinden, is dit misschien niet helemaal waar je naar op zoek bent. Een goedkopere bodylotion heeft waarschijnlijk goedkope ingrediënten en is daardoor minder effectief.

– Duurzaamheid

Door je eigen producten te maken, wordt afval tot een minimum beperkt. Als je je eigen lotion maakt, kun je je verpakking desinfecteren en hergebruiken of in ieder geval kiezen voor iets duurzamers.

– Je kunt alle soorten bodylotion maken

Met dit basis recept voor een lotion, kun je letterlijk elk soort lotion maken. Heb je bijvoorbeeld last van eczeem of acne? Voeg dan wat etherische oliën toe die hiertegen helpen zoals bijvoorbeeld tea tree olie. Zo is er voor elk huidprobleem wel een ingrediënt wat kan helpen. Het leren maken van een basis bodylotion dient als basis voor het maken van allerlei andere cosmetica. Door de verschillende componenten van een zelfgemaakte lotion aan te passen, kun je vrijwel elk crèmeachtig cosmetisch product maken dat je maar kunt bedenken.

Zelf bodylotion maken: Welke ingrediënten heb je nodig?

Het maken van een basislotion is heel eenvoudig. Het bestaat uit 4 eenvoudige ingrediënten: water, olie, was en een emulgator.

Zoals eerder benoemd kun je die ingrediënten naar behoefte enigszins aanpassen. Je kunt ook etherische oliën voor geur en / of andere ingrediënten zoals vitamines toevoegen vanwege hun gunstige eigenschappen. Maar voorlopig concentreren we ons op de belangrijkste essentiële ingrediënten om een basis lotion te maken.

Je zou als je wilt hier nog een 4e basis ingrediënt aan toe kunnen voegen: een conserveermiddel. Aan het gebruik van een conserveermiddel zitten voor en nadelen. Conserveermiddelen zorgen ervoor dat crèmes langer houdbaar blijven. Ze zitten in zowat alle in de winkels gekochte cosmetica. Veel mensen willen echter 100% natuurlijk gaan en gebruiken liever geen conserveermiddelen. Omdat het recept in dit artikel 100% natuurlijk is, bevat het geen conserveermiddelen. Houd er wel rekening mee dat je de crème hierdoor niet zo lang kunt bewaren.

– Water:

Het belangrijkste bestanddeel van lotion, en hetgeen wat ervoor zorgt dat het verschilt van een body butter, is water. In de meeste gevallen vormt water meer dan 50% van de ingrediënten in een bodylotion!

Wat voor soort water moet je gebruiken?

Om verontreinigingen tot een minimum te beperken, kun je het beste gedestilleerd water gebruiken voor je zelfgemaakte cosmetica. Je kunt ook recent gekookt water gebruiken. Door het water te koken voordat je het gebruikt, kun je alle pathogene microben die in het water aanwezig zijn, doden.

Andere in water oplosbare ingrediënten

Hoewel je in dit recept alleen water kunt gebruiken, kun je ook een deel van het water vervangen door andere ingrediënten op waterbasis. Stel dat je een milde geur aan je lotion wilt toevoegen zonder etherische oliën te gebruiken, kun je bijvoorbeeld een gelijke hoeveelheid water en rozenwater gebruiken.

– Olie:

Oliën en “boters” voegen voedingsstoffen en antioxidanten toe aan je lotions en crèmes. Verschillende oliën hebben verschillende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor verschillende huidtypes.

Ondanks wat velen denken, veroorzaken niet alle oliën acne of zijn ze slecht voor de acnegevoelige huid. Sommige oliën kunnen acne en de daardoor veroorzaakte ontsteking juist helpen verminderen door de oliën in je huid in balans te brengen. Andere oliën zijn vooral goed voor het genezen van de droge huid, het opruimen van eczeem en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Welke oliën moet je gebruiken?

De keuze is aan jou. Kokosolie en olijf olie doen het altijd goed. Je kunt ook een combinatie maken van eerdere oliën. Als je bijvoorbeeld ook jojoba olie, amandelolie of druivenpitolie aan de mix wilt toevoegen.

Hoogwaardige cosmetica voegen vaak een verscheidenheid aan dure oliën in kleine hoeveelheden toe. Dit is niet alleen vanwege hun gunstige eigenschappen, maar ook vanwege de aantrekkingskracht van het product. (Een product gemaakt met weidevorm en rozenbottelolie klinkt bijvoorbeeld een stuk duurder dan een product gemaakt met alleen olijfolie, ook al zit er maar heel weinig van elk van die oliën in het product.)

Het maken van een eenvoudige lotion met slechts één olie is ook mogelijk. Vooral voor mensen met huidgevoeligheden is dit het beste. Door het aantal ingrediënten te minimaliseren, is het gemakkelijker om vast te stellen welke ingrediënten voor elke persoon problematisch zijn.

– Was

Je hebt ook was nodig. Elke was zou hiervoor kunnen werken, denk bijvoorbeeld aan sojawas of bijenwas. In dit recept wordt bijenwas gebruikt. Als je voor een andere was gaat, moet je mogelijk het recept wat aanpassen, omdat alle was anders is – sommige harder, andere zachter.

Wassen kunnen helpen om een lotion dikker te maken, en ze geven bepaalde cosmetica blijvende kracht. Ze helpen ook bij het creëren van een barrière die vocht in je huid houdt. Was gebruik je voor veel zelfgemaakte producten, zoals bijvoorbeeld zelfgemaakte lippenbalsem.

– Emulgator

Olie en water gaan op zichzelf niet goed samen, ze mengen niet. Om ze samen te laten komen tot een stabiel product, heb je een soort emulgator of emulgerende was nodig. Emulgatoren hebben zowel een waterminnende als olieminnende component, dus ze werken als een soort “lijm” om zowel de olie- als de waterfase van je lotion bij elkaar te houden.

Bijenwas wordt wel eens gepromoot als emulgator. Hoewel bijenwas inderdaad een klein beetje emulgerende stoffen bevat is dat zo weinig dat je bijenwas in de praktijk niet goed als emulgator kan gebruiken. Je kunt wel een combinatie van borax en bijenwas gebruiken als emulgator. Borax is een soort zout. Het werkt als emulgator en als natuurlijk conserveermiddel. Je kunt dit ingrediënt ook gebruiken voor andere dingen zoals een zelfgemaakt wasmiddel of zelfgemaakt vaatwasmiddel.

– Extra ingrediënten

Items die je in kleine hoeveelheden kunt toevoegen zijn boter, zoals mangoboter, sheaboter of cacaoboter. Voor dit recept voor zelfgemaakte bodylotion kun je beter niet meer dan een theelepel toevoegen en het smelten met je oliën. Je kunt ook hennepzaadolie of vitamine E uit een capsule toevoegen. Steek gewoon een gaatje in een capsule en knijp het eruit.

Etherische oliën zijn geweldig voor het toevoegen van geur en helende eigenschappen. Probeer lavendel olie of tea tree olie. Deze moeten in zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt, denk aan 10 druppels of minder.

Zelf bodybutter maken

Wil je liever een nog makkelijk ‘smeersel’ maken voor je lichaam, waarvoor je minder ingrediënten nodig hebt? Ga dan voor een bodybutter. Het verschil tussen een bodylotion en een bodybutter is dat er in bodybutter meer oliën zitten. Het is compleet gemaakt van boter en oliën en er is geen water aan toegevoegd. Hierdoor heb je ook geen emulgator nodig om een bodybutter te maken.

Ontdek hier een recept om zelf een volledig natuurlijk bodybutter te maken.

zelf bodylotion maken

Zelf bodylotion maken: 100% natuurlijk recept

Als je eenmaal alle basis producten hebt uitgekozen, is het maken van de bodylotion vrij eenvoudig. Dit basisrecept voor lotion vormt de basis voor veel verschillende soorten cosmetica. Het kan worden aangepast aan verschillende huidtypes of om een breed scala aan producten te maken! 

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Afkoeltijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten

INGREDIËNTEN:

* Klik op de intrediënten om ze aan te schaffen.

INSTRUCTIES:

Stap 1: Zorg ervoor dat al het keukengerei en je werkoppervlakken volledig schoon zijn.

Stap 2: Doe je oliën en was in een hittebestendige bak of beker. Gebruik bijvoorbeeld een glazen maatbeker die tegen hoge temperaturen kan. Doe het vervolgens in de magnetron voor een minuut en controleer het dan. Je hebt waarschijnlijk 3 minuten nodig om het helemaal te laten smelten. Hou het goed in de gaten, zodat het niet aanbrand. Je kunt het ook in een roestvrijstalen komen boven een pannetje kokend water plaatsen om de oliën te laten smelten. Hoe dan ook, het mengsel moet erg heet worden, bijna aan de kook.

Stap 3: Voeg eventuele boters, zoals sheaboter, toe aan de hete olie en blijf smelten.

Stap 4: Verwarm het water in een andere kom tot het kookt. Voeg de borax toe en roer het. Dit mengsel moet ook erg heet worden gehouden.

Stap 5: Als beide mengsels heet en gesmolten zijn, giet dan langzaam een kleine hoeveelheid water in de olie. Beide fasen moeten rond dezelfde temperatuur zijn, zodat het emulgatieproces correct kan plaatsvinden. Wees voorzichtig, want dit kan borrelen en naar boven komen. Blijf roeren in het water totdat het helemaal is opgenomen. Het moet een romige consistentie worden. Raak niet in paniek als dit niet het geval is of als het uit elkaar gaat. Het betekent alleen dat het een of het ander niet warm genoeg was. Blijf een paar minuten roeren en gebruik vervolgens een staafmixer. Op deze manier wordt het romig. Mix ongeveer 5 minuten, mogelijk minder. Je zult merken dat het dikker wordt en romig wordt. Als je geen staafmixer hebt, kun je een garde of een staafmixer gebruiken, maar houd er rekening mee dat ze extra lucht kunnen toevoegen.

Stap 6: Voeg een paar druppels etherische olie toe als het gemengd en romig is. Roer en ruik. Voeg desgewenst meer toe. Voor deze hoeveelheid kun je het beste rond de 10 tot 15 druppels toevoegen. Wanneer de gewenste consistentie en geur is bereikt, schenk het dan over naar schone bakjes. Je kunt hiervoor ook oude bodylotion of gezichtscrème bakjes gebruiken die goed schoongemaakt zijn.

Stap 7: Wacht tot de lotion volledig is afgekoeld tot kamertemperatuur voordat je het afdekt. Dit is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat er condensatie in de container ontstaat en bovenop de lotion drijft om schimmelvorming te voorkomen. In elk geval is het een goed idee om de containers, eenmaal afgedekt, te schudden om ervoor te zorgen dat eventuele vochtigheid van mogelijke condensatie in de rest van de lotion wordt opgenomen.

Stap 8: Geniet van je zelfgemaakte bodylotion! Bewaar het in de koelkast en gebruik het maximaal 1 maand. Maak dan een nieuwe lotion.

Andere gebruiken van dit basis bodylotion recept

Dit is in de eerste plaats een zelfgemaakte bodylotion, maar met een beetje fantasie kan het voor andere dingen worden gebruikt:

  • Voeg aloëwater en essentiële lavendelolie toe voor een aftersuncrème.
  • Gebruik arnica-geïnfundeerde olie voor een crème tegen kneuzingen. (Opmerking: gebruik arnica niet op open wonden of inwendig, want het kan giftig zijn als het op deze manier wordt gebruikt!)
  • Voeg gember, kurkuma en hete peper toe voor een artritiscrème.
  • Gebruik muntthee en essentiële olie van rozemarijn voor een voetcrème.
  • Voeg tea tree olie en etherische olie van lavendel toe voor een crème voor op wondjes
  • Hoewel deze crème te zwaar is voor een gezichtscrème, kan het op de meeste andere delen van je lichaam worden gebruikt. Ontdek hier een recept om gezichtscrème zelf te maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *