Zelf body butter maken: 100% natuurlijk recept!
Wil je meer natuurlijke verzorgingsproducten opnemen in je huidverzorgingsroutine? Dan is de beste manier om dit te doen, zelf je producten maken. Zelf body butter maken is een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. Er zijn maar 2 basis ingrediënten die je nodig hebt en verder kun je optioneel wat ingrediënten toevoegen. Lees gauw verder voor een heerlijk body butter recept, gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten!
Wat is het verschil tussen een bodylotion en een bodybutter?
Bodybutter kan gemaakt worden met verschillende ingrediënten, maar het bestaat meestal uit een combinatie van oliën en boters. Vaak wordt er ook bijenwas aan toegevoegd en optionele ingrediënten zoals etherische oliën.
Bodylotion is een combinatie van water en oliën. Hierdoor is het maken van een bodylotion wat lastiger dan het maken van een bodybutter. Dit komt omdat water en oliën niet goed mengen en na een paar uur van elkaar scheiden. Daarom heb je hier een emulgator voor nodig om de twee te mengen. Voor zelf bodylotion maken heb je dus wat meer ingrediënten nodig, maar het is proces zelf is vrij eenvoudig. Ontdek hier een recept om zelf bodylotion te maken.
Het belangrijkste verschil tussen een bodylotion en een body butter is dat body butter meer oliën bevat, waardoor het een dikkere consistentie heeft dan bodylotion. De keuze tussen de twee hangt af van je huidtype. Degenen met een relatief drogere huid kunnen meer baat hebben bij body butters dan bij bodylotions.
Zelf body butter maken: Welke ingrediënten heb je nodig?
De 2 ingrediënten die je nodig hebt om zelf een body butter te maken zijn: boter en een dragersolie. Van beide kun je meerdere toevoegen voor een rijkere bodybutter.
Het mooie van body butter is dat als je eenmaal een eenvoudige formule / recept hebt, het gemakkelijk is om je body butter naar wens aan te passen. Het hoofdingrediënt in bodybutter is zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden: boter. Sheabutter is de perfecte basisboter, omdat het zacht en gemakkelijk te verwerken is. Je kunt ook cacaoboter en mangoboter mengen voor een heerlijke mix.
Wat is de werking van verschillende boter soorten om te gebruiken?
– Sheaboter:
Sheaboter komt van de “noot” (of pit) van de vrucht die op de Karite Tree zit. Het heeft een sterke geur wanneer het in ongeraffineerde staat wordt gekocht. Je kunt zelf kiezen of je voor ongeraffineerde / ruwe sheaboter gaat of voor geraffineerde sheaboter. Geraffineerde sheaboter heeft een wat minder sterke geur. Omdat sheaboter van nature zacht is, is het perfect om te gebruiken als hoofdingrediënt in een body butter. Je kunt het ook combineren met andere boters, bijvoorbeeld cacao of mangoboter, om een body butter op maat te maken.
Sheaboter is een sterk geconcentreerd vetzuur dat smelt bij lichaamstemperatuur, waardoor het ideaal is voor gebruik in huidproducten zoals lotions en body butters. En ondanks het feit dat het rijk is aan vet, is sheaboter niet comedogeen, dus het zal je poriën niet verstoppen als je een acnegevoelige of vette huid hebt.
– Cacaoboter:
Cacaoboter komt van de cacaoboon, dus het ruikt naar chocolade. Cacaoboter is bij kamertemperatuur hard, maar smelt gemakkelijk. Als je van chocola houdt is cacaoboter een heerlijke toevoeging aan je sheaboter. Het is echter niet handig om een 100% cacaoboter body butter te maken omdat het eindproduct dan veel te stevig wordt en niet goed smeerbaar is. Cacaoboter moet altijd worden gemengd met een zachtere boter, zoals shea- of mangoboter, om een zacht en smeerbaar eindproduct te verkrijgen.
Vooral als je striae, littekens of andere onvolkomenheden hebt die je graag wilt zien vervagen wordt het aangeraden om cacaoboter aan je bodybutter toe te voegen. Cacaoboter bevat vitamines en zuren die deze kunnen verminderen en het uiterlijk van je huid na verloop van tijd kunnen verbeteren.
– Mangoboter:
Mangoboter komt uit het zaad van (je raad het al) mangofruit. Het is een zachte boter, vergelijkbaar met sheaboter, die een beetje een korrelige textuur kan hebben voordat het wordt gesmolten om body butter van te maken. Als je geen sheaboter wilt gebruiken om body butter te maken, dan is mangoboter de beste vervanger. Mangoboter kan worden gecombineerd met shea- of cacaoboter om een op maat gemaakte body butter te maken.
Net zoals sheaboter en cacaoboter is mangoboter een effectieve vochtinbrengende crème en kan het helpen om je huid te verzachten. De overvloed aan vitamine E en vitamine C in mango’s kunnen je huid helpen beschermen tegen omgevingsfactoren zoals zonlicht, vervuiling en zelfs blauw licht van schermen. Deze stressoren kunnen leiden tot schade en vroegtijdige veroudering.
Wat is de werking van verschillende dragersoliën om te gebruiken?
Olie is het tweede hoofdingrediënt dat wordt gebruikt om body butter te maken. De oliën die in huidverzorgingsrecepten worden gebruikt, worden drageroliën genoemd. Welke olie je gebruikt is geheel aan jou. Je kunt ook verschillende oliën mengen. Hier volgen een aantal goed opties om te gebruiken en hun werkingen:
– Kokosolie
Koudgeperste en pure kokosolie is een uitstekende vochtinbrengende crème voor zowel haar als huid. Het heeft ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen en als leuke bonus ruikt het ook nog eens heerlijk! Ontdek hier alle voordelen van kokosolie voor je huid.
– Amandelolie
Net als kokosolie is amandelolie (ook wel zoete amandelolie genoemd) zeer hydraterend en wordt het vaak gebruikt als dragerolie. Het heeft een lichte en niet-vette textuur, een aangename nootachtige geur. Daarnaast trekt het gemakkelijk in en werkt het goed voor de meeste huidtypes. Ontdek hier alle voordelen van amandelolie voor je huid.
– Jojoba olie
Net zoals de andere genoemde dragersoliën is jojoba olie ontzettend goed voor je huid. Zo is het onder andere voedend, diep hydraterend, niet-comedogeen, antimicrobieel en verzacht het de huid. Ontdek hier alle voordelen van jojoba olie voor je huid.
Verder zijn er nog een tal van andere drageroliën die je kunt gebruiken zoals olijfolie, druivenpitolie, avocado olie etc.
Optionele ingrediënten voor in je body butter
Als je de bovenste 2 hoofdingrediënten bij elkaar voegt: boter en olie(en), heb je in principe al je body butter gemaakt. Je kunt echter ook nog optionele ingrediënten toevoegen. Twee belangrijk optionele ingrediënten zijn arrowroot poeder en etherische oliën.
Sommige mensen vinden body butter een beetje te vettig om over hun hele lichaam te smeren. Het goede nieuws is dat daar een makkelijke oplossing voor is: arrowroot poeder! Een kleine hoeveelheid arrowroot meel / zetmeel kan aan de vloeibare olie worden toegevoegd voordat de olie in de gesmolten boter (s) wordt gegoten. Dit zorgt ervoor dat het mengsel wat minder vettig wordt.
Ten slotte kan een etherische olie worden toegevoegd voor geur en extra huidverzorgingsvoordelen. Elke etherische olie heeft zijn eigen geur en eigen voordelen. Een aantal populaire toppers zijn lavendel, wierook, geranium en eucalyptusolie. Let wel op dat je niet teveel etherische olie gebruikt. Etherische olie is krachtig en met een klein beetje kom je al een heel eind.
Zelf bodybutter maken: Recept!
Hier volgt een recept om body butter te maken. Je kunt het recept zelf hier en daar wat aanpassen, naar je eigen smaak en voorkeur.
INGREDIËNTEN:
- 1/4 kopje Shea Butter ongeraffineerd / ruw of geraffineerd (41 g)
- 1/4 kopje mangoboter of cacaoboter (41 g mangoboter of 34 g cacaoboter)
- 1/4 kopje dragerolie naar keuze (42 g)
- 1/2 tl arrowroot poeder optioneel (5 g)
- 15 druppels etherische olie optioneel
INSTRUCTIES:
Stap 1: Doe de boter(s) in een glazen kom en smelt ze voorzichtig in de magnetron. Je kunt de glazen kom ook in een bak met kokend water zetten om de boters te smelten.
Stap 2: Als je van plan bent om arrowroot poeder in je body butter te gebruiken, klop dan in een kleine kom het meel door de dragerolie. Zet het mengsel opzij. Sla deze stap over als je geen arrowroot poeder gaat gebruiken.
Stap 3: Haal voorzichtig de kom (en de gesmolten boter) van het warme water of haal het uit de magentron. Voeg de olie of oliën toe (met het arrowroot-meel, indien gebruikt) en roer het goed door om de ingrediënten te combineren.
Stap 4: Laat het mengsel goed afkoelen.
Stap 5: Als je nieuwe body butter goed is afgekoeld, plaats deze dan in de koelkast en laat het ongeveer 30 minuten tot een uur stollen.
Stap 6: Als het mengsel ondoorzichtig en een beetje stevig is (niet zo hard als een steen), haal je de kom uit de koelkast. Voeg desgewenst de etherische olie of oliën naar keuze toe en meng het goed.
Stap 7: Schep de body butter in een potje of bakje met een deksel. Bewaar de body butter op kamertemperatuur (uit het zonlicht). Dit mengsel zou ongeveer zes maanden meegaan, zolang je niet met je handen in het mengsel zit. Als je wat van je bodybutter wilt gebruiken, schep het er dan uit met een schone spatel of lepel. Op deze manier komen er geen bacteriën in je bodybutter terecht en blijft deze zo lang mogelijk goed.
Waarom zelf body butter maken?
Er zijn veel verschillende redenen om zelf body butter te maken. Ten eerste is het de beste optie voor je huid. Je weet precies wat er in je eigen body butter zit en je kunt precies hem precies op maat maken naar jou wensen en voorkeuren. Ook kun je bepaalde ingrediënten weg laten of vervangen waar je allergisch voor bent.
Hoewel niet alle in de winkel gekochte bodybutter per se slecht zijn, bevatten de meeste ervan over het algemeen een aantal behoorlijk onhuidvriendelijke ingrediënten, die je liever niet op je lichaam zou willen smeren.
Enkele veel voorkomende ingrediënten die in commerciële bodylotions en bodybutters worden aangetroffen, zijn conserveermiddelen zoals parabenen (die onder andere in verband zijn gebracht met borstkanker en reproductieve problemen), gebutyleerd hydroxyanisol (een hormoonontregelaar en bekend carcinogeen) en synthetische geuren en parfums, die bestaan uit een hele reeks chemicaliën, met name ftalaten (die in verband zijn gebracht met de vroege puberteit bij meisjes, verminderd aantal zaadcellen bij mannen en reproductieve problemen, zoals evenals lever-, nier- en longschade).
Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en onze poriën zuigen alles op wat we op onze huid smeren. Om deze reden willen steeds meer mensen overgaan op volledig natuurlijke producten. Omdat dit in de winkel vaak lastig te vinden is, is het maken van je eigen verzorgingsproducten de beste optie.
Een ander voordeel van het maken van je eigen body butter is dat het op den duur in de kosten gaan schelen. In het begin moet je misschien wat ingrediënten in huis halen, maar op de lange termijn zal je kosten gaan besparen. Aan goede bodylotions en bodybutters in de winkel hangt al gauw een flink prijskaartje. Zelf kun je dit een stuk goedkoper (en gezonder voor je huid) maken!