homegym maken

Wil jij een home gym maken? Dit heb je nodig!

Laten we eerlijk zijn, de kosten van een sportschoollidmaatschap kunnen soms hoger zijn dan de werkelijke waarde ervan. Wat je fitnessdoel ook is, thuis trainen is een geweldige manier om fit te worden zonder de kosten van een lidmaatschap van een sportschool. En met de opkomst van online trainingen van je favoriete trainers, is het gemakkelijker – en goedkoper – dan ooit om uithoudingsvermogen en kracht op te bouwen vanuit het comfort van je eigen huis. Dus als je enthousiast bent over het annuleren van je maandelijkse fitness abbo en je vastlegt aan een fitnessroutine voor 100 procent thuis, moet je je eigen home gym maken die je helpt jouw ​​doelen te bereiken.

Lees hier de stapsgewijze handleiding voor het creëren van een homegym voor elke ruimte en voor elk budget. Klaar om je eigen homegym te creëren? Hier zijn alle tips om aan de slag te gaan!

Stappenplan eigen home gym maken

Stap 1: Vind de juiste ruimte

Voordat je met kettlebells kunt gaan zwaaien en burpees kunt gaan doen, moet je beslissen waar je je homegym wilt opzetten. De plek zou op zijn minst voldoende ruimte moeten hebben voor een yogamat. Dit is alle ruimte die je nodig hebt om uit te rekken en kernoefeningen te doen. Van daaruit hangt de exacte ruimte voor je homegym af van hoeveel ruimte je hebt en de trainingen die je wilt doen. Een HIIT-training heeft misschien meer ruimte en een stevig (maar niet te hard) oppervlak nodig om op te springen, terwijl een yoga- of pilates-training weinig ruimte in beslag zal nemen. Een zwaar krachtprogramma met alle toeters en bellen vereist waarschijnlijk een hele eigen kamer.

Stap 2: Voorraad je homegym

Je hebt niet veel apparatuur of omvangrijke machines nodig om van je huis een effectieve plek te maken om te trainen. In feite is een aantal van de beste apparatuur voor thuistraining eigenlijk vrij klein en goedkoop. Hieronder volgen een aantal apparaten en attributen die handig zijn om aan te schaffen voor het maken van een thuis sportschool.

KRACHT TRAINING

Je hebt niet perse gigantische kabelmachines nodig om een ​​krachttraining te krijgen. Investeer in plaats daarvan in een enkele kettlebell, een paar verstelbare dumbbells en / of een set weerstandsbanden, die je dezelfde spierversteviging geven, zonder de omvangrijke opslagproblemen.

Een mat

First things first: Als je thuis in vorm wilt komen, heb je 100% een mat nodig. Er zijn verschillende soorten matten. De één is wat dikker dan de ander. Als je de voorkeur geeft aan wat meer demping is een dikkere mat fijner.

Shop hier voor verschillende yogamatten!

Weerstandsbanden

Weerstandsbanden zouden deel uit moeten maken van iedere home gym. Weerstandsbanden zijn een must in de sportschool in huis, ze nemen heel weinig ruimte in en zijn buitengewoon veelzijdig en kosteneffectief. Ze komen voor in verschillende soorten weerstand. niveaus van heel licht tot extreem zwaar waardoor je altijd de mogelijkheid hebt om je uit te dagen. Lees hier alles over de verschillende soorten weerstandsbanden.

weerstandsbanden set
Weerstandsbanden set van 5 – €13,95
zwarte weerstandsband
Weerstandsband zwart – €6,95
weerstandsband lang
Lange weerstandsbanden set van 3 – €29,50

Dumbbells

Het komt misschien niet als een schok, maar dumbbells zijn waarschijnlijk het eerste wat je zou moeten aanschaffen bij het bouwen van een homegym. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt voor eindeloze bovenlichaam-, onderlichaam- en kernoefeningen, maar ze zijn ook een van de beste methoden om kracht en spierdefinitie op te bouwen.

Als je de hele dag lichaamsgewichtoefeningen doen wilt doorbreken, is een set dumbbells precies wat je nodig hebt. Het is een goede investering en ze hoeven niet veel plek in beslag te nemen. Je kunt ze na gebruik gemakkelijk ergens opbergen.

Ga bij voorkeur voor verstelbare dumbbels, zodat je de intensiteit telkens een beetje kunt verhogen als je daar klaar voor bent. Op deze manier hoef je niet telkens nieuwe dumbbells te kopen.

dumbbells home gym
Basic-Fit Dumbbells - 2 x 3 kg Set - €31,99
verstelbare dumbbelset 10kg home gym
Verstelbare Dumbbellset 20kg totaal - €59,95
home gym halterset
Verstelbare Dumbbellset 30kg totaal - €139,95

Je kunt dumbbells gebruiken voor ontzettend veel oefeningen. Zo ook voor squatten. Wil jij liever squats of deadlifts doen met een halterstang? Een halterstang + gewichten zijn meestal wat prijziger, maar wel erg effectief.

Shop hier voor halterstangen en hier voor halterschijven (gewichten).

Kettlebell

Een kettlebell is ook een super handig apparaat door zijn formaat en functionaliteit. Het kan gemakkelijk worden opgeborgen wanneer je het niet nodig hebt. Het doet geen pijn om een ​​kettlebell op te pakken en te slingeren. Kettlebells bieden volledige lichaamsbevestiging en verbeteren je cardio oefeningen.

kettlebell home gym
Kettlebell - 6kg - €16,99
kettlebell 10kg home gym
Kettlebell - 10kg - €33,94
15kg kettlebell home gym
Kettlebell - 15kg - €69,-

Enkel- en pols gewichten

Enkel- en pols gewichten zijn ideaal om vele oefeningen, zoals bijvoorbeeld donkey kicks, nog wat zwaarder en effectiever te maken. 

enkelgewichten en polsgewichten
Enkelgewichten en Polsgewichten - €18,99
enkelband kopen
Fitness Enkelband - €14,50

Optrekstang / pull up bar

Laat je hierdoor niet afschrikken als je nog geen pull-ups hebt gedaan. Het is gewoon een goedkoop apparaat dat je op stand-by zou moeten hebben, want je zult tenslotte je bovenlichaamsterkte opbouwen met dumbbells! Iedereen heeft een deur, dus er is geen excuus. Het neemt bijna geen ruimte in beslag en is een onschatbaar stuk uitrusting, aangezien geen enkele oefening met een dumbbell de beweging van pull-ups kan nabootsen.

pull up bar home gym
Gymstick Optrekstang Deluxe - €28,90
optrekstang home gym
Optrekstang Deurpost - €14,84

Utility bench – Verstelbare Halterbank

Als je echt een thuis sportschool wilt maken, voelt het alleen echt aan met een bench om je dumbells mee te gebruiken of om buikspieroefeningen op te doen. Een verstelbare halterbank hoeft niet enorm te zijn, en past bijna in elke ruimte.

halterbank home gym
Halterbank met verstelbare haltersteunen - €125,90
fitnessbank home gym
Verstelbare halterbank / Buikspierbank - €249,-

CARDIO TRAINING

Een springtouw

Elke homegym heeft een goed springtouw nodig. Het is goedkoop en super effectief. Om de intensiteit te verhogen, kun je een verzwaard springtouw gebruiken, dat een beetje zwaarder is om te draaien, zodat je polsen en onderarmen harder zullen werken om het draaiend te houden.

springtouw
Springtouw - €12,94
springtouw met gewichtjes
Springtouw inclusief gewichtjes - €15,99

Loopband

Mocht je een wat hoger budget hebben voor cardio, dan is een loopband ook een zeer goede aankoopt. Je hoeft niet naar de gym of buiten door de regen en kunt tijdens je workout tv kijken, wat wil je nog meer?! Je kunt loopbanden vinden in verschillende prijsklasse.

Ontdek hier verschillende loopbanden!

Hometrainer

Ben je niet zo van het lopen, maar meer van het fietsen? Ga dan voor een crosstrainer. Of, als je genoeg plek en budget hebt, voor allebei, zodat je kunt afwisselen. Crosstrainers zijn er ook in verschillende prijsklasse.

Ontdek hier verschillende hometrainers!

Onthoud dat je niet alles in één keer hoeft te kopen voor je homegym. Begin met een paar onderdelen / apparaten en bouw vanaf daar geleidelijk op. Je kunt nog meer geld besparen door een aantal items op je verlanglijstje te zetten voor aanstaande feestdagen of je verjaardag.

Stap 3: Ontwerp de setup voor je home gym

Als je ooit naar een sportschool bent geweest die vol zit met apparatuur en waar je geen ruimte hebt om jezelf bicep-krullen te zien doen, weet je hoe belangrijk de daadwerkelijke inrichting van een fitnessruimte is. Zorg ervoor dat je in je thuis gym voldoende licht hebt – ofwel natuurlijk licht dat door ramen naar binnen valt of door genoeg lampen- zodat je je vorm gemakkelijk in de gaten kunt houden in de spiegel.

Op dezelfde manier wil je dus een spiegel aan je trainingsruimte toevoegen. Veel mensen vinden het fijn om in de spiegel te kijken tijdens het trainen. Spiegels kunnen niet alleen een handig hulpmiddel zijn voor feedback op je vorm tijdens oefeningen, ze kunnen ook helpen om een ​​ruimte te openen, waardoor deze groter lijkt dan hij in werkelijkheid is, waardoor je je misschien minder benauwd voelt in een kleinere homegym.

Het belangrijkste is dat je je sportschool thuis vrijmaakt van rommel en afleidingen die je aandacht van je training kunnen afleiden.

Stap 4: Maak goed gebruik van je thuis sportschool!

Nu het makkelijke en leuke gedeelte: je thuis gym gebruiken! Een home gym maken is één ding, maar nu begint het echte werk. Nodig je trainingsbuddy uit om samen lekker te gaan zweten, vraag je partner voor een couple work-out (couples who train together, stay together), of ga gewoon lekker op de loopband voor een geestverruimende solo-training. Net als bij een echte sportschool, zie je de meeste voordelen als je regelmatig te vinden bent in je eigen home gym! Veel sport plezier!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *