Wierookolie / Frankincense olie: Alle voordelen!

Allereerst is het belangrijk om te weten waar wierookolie, ook wel frankincense olie, vandaan komt. Wierook, ook wel olibanum en in het engels frankincense genoemd, wordt gemaakt van de hars van de Boswellia boom. Het groeit typisch in de droge, bergachtige streken van India, Afrika en het Midden-Oosten.

Wierook heeft een houtachtige, kruidige geur en kan worden ingeademd, door de huid worden opgenomen, in thee worden gedompeld of als supplement worden ingenomen.

Wierook wordt al honderden jaren in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt en lijkt bepaalde gezondheidsvoordelen te bieden, van verbeterde artritis en spijsvertering tot verminderde astma en een betere mondgezondheid. Het kan zelfs helpen bij het bestrijden van bepaalde soorten kanker.

Lees verder om alles te ontdekken over wierookolie!

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt vanwege hun therapeutische en helende eigenschappen als onderdeel van de beoefening van aromatherapie. Ze zijn afkomstig van bladeren, stengels of wortels van planten die bekend staan ​​om hun gezondheidseigenschappen.

Wierook, of ook wel frankincense, is een veel voorkomende soort etherische olie die wordt gebruikt in de aromatherapie en die een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder het verlichten van chronische stress en angst, het verminderen van pijn en ontstekingen en het versterken van de immuniteit.

10 voordelen van wierookolie / frankincense olie

1. Helpt stressreacties en negatieve emoties te verminderen

Bij inademing is aangetoond dat wierookolie de hartslag en hoge bloeddruk verlaagt. Het heeft anti angst en depressieve vermogens, maar in tegenstelling tot voorgeschreven medicijnen heeft het geen negatieve bijwerkingen en veroorzaakt het geen ongewenste slaperigheid.

2. Helpt de werking van het immuunsysteem versterken en voorkomt ziekte

Studies hebben aangetoond dat de voordelen van wierook zich uitstrekken tot immuunversterkende vermogens die kunnen helpen bij het vernietigen van gevaarlijke bacteriën, virussen en zelfs kankers. Onderzoekers van de Mansoura University in Egypte voerden een laboratoriumstudie uit en ontdekten dat wierookolie een sterke immunostimulerende werking vertoont.

Het kan worden gebruikt om de vorming van ziektekiemen op de huid, mond of in je huis te voorkomen. Dit is de reden waarom veel mensen ervoor kiezen wierook te gebruiken om mondgezondheidsproblemen op natuurlijke wijze te verlichten; de antiseptische eigenschappen van deze olie kunnen tandvleesontsteking, slechte adem, gaatjes, tandpijn, zweertjes in de mond en andere infecties helpen voorkomen.

3. Het is samentrekkend en kan schadelijke ziektekiemen en bacteriën doden

Wierook is een antiseptisch en desinfecterend middel dat antimicrobiële effecten heeft. Het heeft het vermogen om op natuurlijke wijze verkoudheids- en griepkiemen uit het huis en het lichaam te verwijderen, en het kan worden gebruikt in plaats van chemische huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

4. Kan mogelijk helpen bij het bestrijden van kanker 

Verschillende onderzoeksgroepen hebben ontdekt dat frankincense olie veelbelovende ontstekingsremmende en antitumorale effecten heeft wanneer het in laboratoriumstudies en op dieren wordt getest. Het is aangetoond dat wierookolie helpt bij het bestrijden van cellen van specifieke soorten kanker.

5. Geneest de huid en voorkomt tekenen van veroudering

Voordelen van wierook zijn onder meer het vermogen om de huid te versterken en de toon, elasticiteit, afweermechanismen tegen bacteriën of puistjes en het uiterlijk naarmate iemand ouder wordt te verbeteren. Het kan helpen de huid te versterken en op te tillen, littekens en acne te verminderen en wonden te genezen. Het kan ook gunstig zijn voor het vervagen van striae, operatielittekens of zwangerschapsvlekken en voor het genezen van een droge of gebarsten huid.

6. Kan helpen hormonen in evenwicht te brengen en de vruchtbaarheid te verbeteren

Voordelen van wierookolie kunnen het verminderen van symptomen die verband houden met menstruatie en menopauze zijn door hormoonspiegels in evenwicht te brengen, hoewel het onderzoek naar dit onderwerp beperkt is. Het is gebruikt om pijn, krampen, constipatie, hoofdpijn, angst, misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen te verlichten. Wierookolie kan ook helpen bij het reguleren van de oestrogeenproductie en kan het risico op de ontwikkeling van tumoren of cysten bij premenopauzale vrouwen verminderen.

7. Vergemakkelijkt de spijsvertering

Wierook helpt het spijsverteringssysteem om goed te ontgiften en stoelgang te produceren. Het kan ook helpen om pijn en krampen in de maag te verminderen, misselijkheid te verlichten, overtollig water uit de buik te spoelen dat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken en zelfs PMS-gerelateerde buikpijn te verlichten.

Het doet dit door de afscheiding van spijsverteringsenzymen te versnellen, de urineproductie te verhogen, de spieren van het spijsverteringskanaal te ontspannen en ook de bloedsomloop te verbeteren, wat nodig is voor een goede spijsvertering. Het is aangetoond dat het gunstig is bij het verminderen van de symptomen van het lekkende-darmsyndroom, chronische colitis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en IBS.

8. Fungeert als slaapmiddel

Het gebruik van wierook omvat onder meer het verlagen van angstniveaus of chronische stress die je ‘s nachts wakker kunnen houden. Het heeft een kalmerende, aardende geur die je van nature kan helpen om in slaap te vallen. Dit natuurlijke slaaphulpmiddel helpt bij het openen van ademhalingswegen, zorgt ervoor dat je lichaam een ​​ideale slaaptemperatuur bereikt en kan pijn wegnemen die je wakker houdt.

9. Helpt ontstekingen en pijn te verminderen

Wierook kan de productie van belangrijke ontstekingsmoleculen remmen die verband houden met aandoeningen zoals artritis, astma, pijnlijke darmaandoeningen zoals IBS en nog veel meer aandoeningen. Het kan nuttig zijn om de afbraak van het kraakbeenweefsel te helpen voorkomen en het is aangetoond dat het de niveaus van gevaarlijke en pijnlijke ontstekingen aanzienlijk vermindert, waardoor het een natuurlijke behandelingsoptie is voor pijngerelateerde aandoeningen die de spieren, gewrichten en pezen aantasten.

10. Verbetert astma

In de traditionele geneeskunde wordt al eeuwenlang wierook gebruikt om bronchitis en astma te behandelen. Onderzoek suggereert dat de verbindingen de productie van leukotriënen kunnen voorkomen, waardoor je bronchiale spieren samentrekken bij astma.

Waarnaar te zoeken

Als je etherische oliën koopt, vermijd dan oliën die ‘geurolie’ of ‘parfumolie’ zeggen, aangezien deze synthetisch kunnen zijn en niet de gewenste gezondheidsvoordelen bieden. Zoek in plaats daarvan naar oliën die ‘pure etherische olie’ of ‘100% etherische olie’ zeggen voor etherische oliën van de hoogste kwaliteit.

Als je pure etherische olie van wierook koopt, kijk dan op het etiket voor de Latijnse naam, Boswellia carterii of Boswellia sacra. Er mogen geen andere ingrediënten van oliën worden vermeld. Als je een andere olie ziet, zoals gefractioneerde kokosolie, jojoba-olie of zoete amandelolie, wordt de wierook verdund en mag deze niet in een diffuser worden gebruikt.

Essentiële oliën moeten worden verpakt in een donkere amberkleurige of kobaltfles en buiten zonlicht worden bewaard. Zo dus ook wierook / frankincense olie. Let hier altijd goed op. Indien het in een doorzichtig of plastic flesje zit is dit een teken van slechte kwaliteit.

Wierook olie kopen

Dosering

Er is geen standaard of aanbevolen dosis voor etherische olie van wierook. Wanneer een druppel of twee wordt gecombineerd met een dragerolie (zoals jojoba, zoete amandel- of avocado-olie), kan etherische olie van wierook op de huid worden aangebracht of in kleine hoeveelheden aan baden worden toegevoegd.

Wierook etherische olie kan ook worden ingeademd door een druppel of twee van de olie op een doek of tissue te strooien, of door een aromatherapie diffuser of verdamper te gebruiken. Bij aromatherapie worden verschillende andere etherische oliën vaak gebruikt in combinatie met wierook.

Hoe kun je wierookolie gebruiken?

8 toepassingen

1. Stressverlichtende badsoak

Wierookolie wekt onmiddellijk het gevoel van rust, ontspanning en voldoening op. Wil je weten hoe je wierookolie gebruikt om stress te verminderen? Voeg gewoon een paar druppels wierookolie toe aan een heet bad. Je kunt ook wierook toevoegen aan een oliediffuser of verdamper om angst te bestrijden en om de hele tijd ontspanning in je huis te ervaren. Sommige mensen geloven dat de geur van wierook je intuïtie en spirituele connectie kan vergroten.

2. Natuurlijke huishoudelijke reiniger

Wierookolie is een antiseptisch middel, wat betekent dat het helpt bij het elimineren van bacteriën en virussen in je huis en het schoonmaken van binnenruimtes. De plant wordt vaak verbrand om een ​​gebied te desinfecteren en wordt gebruikt als natuurlijke deodorant. Gebruik het in een etherische oliediffuser om vervuiling binnenshuis te verminderen en elke kamer of oppervlak in je huis te ontgeuren en te desinfecteren.

3. Natuurlijk hygiëneproduct

Vanwege zijn antiseptische eigenschappen is wierookolie een geweldige aanvulling op elke mondhygiëne. Zoek naar natuurlijke mondverzorgingsproducten die wierookolie bevatten, vooral als je van het aroma houdt. Het kan tandheelkundige gezondheidsproblemen zoals tandbederf, slechte adem, gaatjes of mondinfecties helpen voorkomen. Je kunt ook overwegen om je eigen tandpasta te maken door wierookolie te mengen met baking soda.

4. Anti-veroudering en rimpelbestrijder

Wierook etherische olie is een krachtig samentrekkend middel, wat betekent dat het de huidcellen helpt beschermen. Het kan worden gebruikt om acne puistjes te verminderen, grote poriën te laten verdwijnen, rimpels te voorkomen, en het helpt zelfs de huid op te tillen en strakker te maken om op natuurlijke wijze tekenen van veroudering te vertragen.

De olie kan overal worden gebruikt waar de huid slap wordt, zoals de buik, wangen of onder de ogen. Meng zes druppels olie met een 100ml dragerolie zoals kokos of amandelolie en breng het rechtstreeks op de huid aan. Zorg ervoor dat je altijd eerst een patch test doet om te testen op mogelijke allergische reacties. Dit doe je door een klein beetje frankincense / wierook olie op bijvoorbeeld je pols aan te brengen en dit 24 uur te laten zitten. Indien er geen reactie optreed is het veilig om op de rest van je huid aan te brengen.

5. Remedie voor littekens, wonden, striae of acne

Wierookolie kan helpen bij wondgenezing en kan de verschijning van littekens verminderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van het verschijnen van donkere vlekken veroorzaakt door acne, striae, eczeem en helpt bij het genezen van chirurgische wonden. Meng twee tot drie druppels olie met een ongeparfumeerde basisolie of lotion en breng het rechtstreeks op de huid aan. Pas op dat je het niet op een beschadigde huid aanbrengt, het is wel prima voor een huid die aan het genezen is.

6. Verlicht symptomen van indigestie

Als je spijsverteringsproblemen hebt, zoals gasvorming, obstipatie, buikpijn, prikkelbare darmsyndroom, PMS of krampen, kan wierookolie gastro-intestinaal ongemak helpen verlichten. Het helpt de vertering van voedsel te versnellen, vergelijkbaar met spijsverteringsenzymen. Voeg een tot twee druppels olie toe aan 250 ml water of aan een eetlepel honing voor GI-verlichting. Als je het oraal gaat innemen, zorg er dan voor dat het 100 procent pure frankincense olie is; neem geen geur- of parfumoliën in.

7. Natuurlijk medicijn tegen verkoudheid of griep

De volgende keer dat je een luchtweginfectie hebt door verkoudheid of griep, gebruik dan etherische olie van wierook om hoesten te verlichten. Het kan helpen bij het elimineren van slijm in de longen. Het werkt ook ontstekingsremmend in de neusholtes, waardoor het ademen gemakkelijker wordt, zelfs voor mensen met allergieën of astma. Voeg een paar druppels frankincense olie toe aan een doek en adem het in of gebruik een oliediffuser.

8. Helpt bij het verlichten van ontstekingen en pijn

Om de bloedsomloop te verbeteren en de symptomen van gewrichtspijn of spierpijn te verminderen die verband houden met aandoeningen zoals artritis, spijsverteringsstoornissen en astma, kun je wierookolie masseren op het pijnlijke gebied of het in je huis verspreiden.

Je kunt een druppel frankincense olie toevoegen aan dampend water en er een handdoek in laten weken, en de handdoek vervolgens op je lichaam of over je gezicht leggen om hem in te ademen om spierpijn te verminderen. Verstuif ook meerdere druppels in je huis, of combineer meerdere druppels frankincense olie met een dragerolie om in je spieren, gewrichten, voeten of nek te masseren.

Bijwerkingen van wierookolie

Wat de veiligheid van olie betreft, moet je weten dat etherische olie van wierook buitengewoon goed wordt verdragen, vooral in vergelijking met voorgeschreven medicijnen. Tot op heden zijn er geen ernstige bijwerkingen gemeld bij het gebruik van wierookolie. Het is echter altijd een goed idee om de veiligheid van etherische oliën in acht te nemen en slechts een paar druppels etherische olie per keer in water of een andere drank in te nemen.

Zelden kan wierookolie bij sommige mensen bepaalde reacties veroorzaken, waaronder lichte huiduitslag en spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid of buikpijn. Van wierook is ook bekend dat het bloedverdunnende effecten heeft, dus iedereen die problemen heeft met bloedstolling, mag geen wierookolie gebruiken of moet eerst een arts raadplegen. Anders kan de olie mogelijk negatief reageren met bepaalde anticoagulantia.

Wierookolie DIY-recepten

Wierookolie / frankincense olie combineert goed met drageroliën zoals jojoba olie, kokosolie of sheaboter. Het kan worden gecombineerd met andere etherische oliën, afhankelijk van de voordelen die je zoekt. Het mengt bijvoorbeeld goed met citrusoliën (zoals citroen- en wierookolie) als “opkikker”; ook mengen lavendel- en wierookoliën goed en werken ze als een ontspannend middel. Dit maakt het een veelzijdige en populaire olie die zich goed leent voor vele combinaties en praktische toepassingen. Probeer een van deze recepten om de voordelen van wierookolie te ervaren:

Littekenreducerende Body Butter

Totale tijd: 5 minuten

INGREDIËNTEN:

 • 2 gram sheaboter of kokosolie
 • 10 druppels jasmijnolie
 • 10 druppels wierookolie
 • Kleine pot om de ingrediënten te mengen

BEREIDINGSWIJZE:

 • Smelt de sheaboter in een pannetje tot deze vloeibaar is.
 • Zorg ervoor dat de olie niet zo heet is dat je je eraan verbrandt.
 • Voeg vervolgens de andere oliën toe en roer door elkaar om te combineren. Het is het beste om de sheaboter op kamertemperatuur of een beetje warmer te laten zijn.
 • Je kunt het meteen op je litteken smeren, of als je er een houdbare crèmetextuur van wilt maken, plaats je het mengsel een paar minuten in de koelkast tot het afgekoeld is en gebruik je een handmixer op hoge snelheid om de oliën tot een witte room te kloppen.
 • Giet in een bakje en bewaar het op kamertemperatuur om te gebruiken wanneer je maar wilt.

Slaapverwekkende gezichtscrème of lichaamsreiniging

Totale tijd: 5 minuten

Deze volledig natuurlijke nachtcrème is geweldig om je te helpen in slaap te vallen. Het werkt ook als een boost voor de gezondheid van de huid als je het op je gezicht aanbrengt en kan mogelijk helpen bij het verminderen van puistjes.

INGREDIËNTEN:

 • 5 druppels etherische olie van wierook
 • 5 druppels etherische olie van lavendel
 • 1/4 eetlepel biologische kokosolie
 • 1/2 theelepel olijfolie
 • Kleine bak om de ingrediënten te mengen

BEREIDINGSWIJZE:

 • Gebruik kokosolie die niet vast is, maar eerder zacht. Verwarm het indien nodig eerst in een pannetje.
 • Voeg de andere oliën toe en roer door elkaar om te combineren.
 • Verspreid over je gezicht en lichaam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *