Waarom wierook branden? - 15 voordelen!

Wil je weten waarom wierook branden zo populair is? Dan ben je hier aan het juiste adres! Geuren en aroma’s kunnen worden gebruikt om specifieke reacties te activeren. Bijvoorbeeld; om ontspanning aan te moedigen, slaap te bevorderen, concentratie te bevorderen, creativiteit te stimuleren, motivatie te vergroten en seksueel verlangen te vergroten. Daarnaast zijn er ook een hele reeks religieuze, esthetische en praktische redenen. Specifieke geuren of ingrediënten kunnen worden gebruikt voor specifieke doeleinden. Lees verder om achter alle voordelen te komen.

Wat is wierook?

Wierook is een plantaardig materiaal dat wordt verbrand om hun geurige aroma’s vrij te geven. In feite is het woord “wierook” afgeleid van het Latijnse woord voor “branden”. Ze zijn verpakt in stokjes, kegels en poeders in geuren van sandelhout tot jasmijn tot palo santo.

Geschiedenis wierook

Wierook bestaat al eeuwen en heeft nog steeds een plaats in vele spirituele en religieuze rituelen in culturen over de hele wereld. Door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag hebben mensen over de hele wereld wierook om verschillende redenen gebruikt, onder meer als:

 • Onderdeel van verschillende religieuze praktijken
 • Hulpmiddel om slechte of onaangename geuren tegen te gaan
 • Manier om demonen of boze geesten af ​​te weren (wierook tegen zwarte magie)
 • tot rust te komen

Waar is wierook van gemaakt?

Wierook is meestal gemaakt van een aromatisch materiaal dat een geur produceert en een brandbaar bindmateriaal dat het in een bepaalde vorm bij elkaar houdt.
De aromatische materialen die worden gebruikt voor het maken van wierook zijn typisch plantaardig en kunnen een verscheidenheid aan harsen, schors, zaden, wortels en bloemen bevatten.

De specifieke ingrediënten die in wierook worden gebruikt, kunnen per regio en fabrikant verschillen. Enkele specifieke voorbeelden van aromatische ingrediënten die je wellicht kent, zijn:

 • kaneel
 • muskus
 • mirre
 • patchouli
 • sandelhout

Het brandbare bindmateriaal dat in wierook wordt aangetroffen, is wat ontsteekt, waardoor de wierook kan branden en rook kan produceren. De gebruikte materialen variëren, maar kunnen zaken als houtskool of houtpoeder bevatten.

Waarom wierook branden?

15 voordelen

Je zult je misschien afvragen “Waar is wierook goed voor?” Nou een heleboel! Wierook is een van de beste manieren om je kamer heerlijk te laten ruiken. Het heeft echter veel andere voordelen waar mensen misschien niet bekend mee zijn. Hier zijn de top 15 voordelen van wierook branden:

1. Ontspan en kom tot rust

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom wierook branden zo populair is – het is ontzettend rustgevend. Steek wat wierook aan, kruip op de bank met een kopje thee, een boek en wat relaxte muziek. Je kunt ook een bad laten lopen en kaarsen vervangen door een wierookstokje of twee. Zachte geuren zullen voor extra ontspanning zorgen, zodat je jezelf tijd en ruimte kunt gunnen, weg van het gedoe en de stress van de dag. Wierook, sandelhout en cederhout zijn allemaal “kalmerende geuren” en werken goed voor algemene ontspanning.

2. Verminder stress en angst

Naast onstpanning, doet het nog veel meer met je gemoedstand – verminder lichaamsactiviteiten zoals hartslag en ademhaling. Moedig je geest ook aan om je niet langer zorgen te maken en van het een naar het ander te racen. Ga hiervoor voor de puurste en beste kwaliteit sandelhout. Lavendel en rozemarijn zijn hier ook geweldige keuzes voor.

3. Meditatie

Wierook wordt in veel religieuze praktijken gebruikt om de aandacht te verdiepen, de zintuigen te versterken en de eigen geest te verheffen tijdens het beoefenen van meditatie. Als je jezelf wilt vinden of gewoon wat tijd voor jezelf nodig hebt om na te denken, kan wierook je helpen rustig na te denken over wat je bezighoudt. Sandelhout en lotus worden het meest gebruikt voor meditatie, maar je kan kiezen wat het beste bij jouw past. 

4. Spiritualiteit

Het branden van wierook kan dienen als een deur naar spiritualiteit, formeel of informeel, erkende religie of seculier. Wierook is en wordt al duizenden jaren dagelijks gebruikt in vele religies over de hele wereld – hindoeïsme, boeddhisme en christendom.

5. Vrijgevigheid en opmerkzaamheid

Of het nu formeel of informeel, religieus of esthetisch is, je creëert goede karma door een wierookstokje te nemen en het aan te steken als een offer. Een eenvoudige manier om iets te doen, zonder verwachting van rendement. Een daad van vrijgevigheid en loslaten.

6. Luchtzuivering

Wierrook werkt als een natuurlijke luchtverfrisser. Wierook is volledig natuurlijk, dus er zullen geen agressieve chemicaliën in de lucht stromen. Luchtverfrissers van grote merken bevatten meestal vier agressieve chemicaliën. Deze chemicaliën zijn formaldehyde, petroleumdestillaten, aerosol-drijfgassen en p-dichloorbenzeen, die allemaal bekend staan om hun talrijke gezondheidseffecten, zoals brandende ogen, longschade, verhoogd kankerrisico en leverschade.

Wierook is een gemakkelijke, snelle, veilige en toegankelijke manier om ongewenste huishoudelijke geuren, zoals van koken, huisdieren, vochtige kleding enz., te verdoezelen. Ceder-, mirre- en citrusgeuren ‘zuiveren’ de lucht en laten een frisheid en een nieuw begin achter.

7. Wierook tegen muggen

Er is speciale wierook tegen muggen. Deze wierook met citronella geur houdt muggen en andere insecten op afstand. Perfect wanneer je rustig een avondje buiten wilt zitten zonder vervelende insecten, muggen, wespen en vliegjes.

8. Medicinaal

Het is aangetoond dat het effect van goede aroma’s, gegenereerd uit wierookstokjes, serotonine in de hersenen verhoogt. Als alternatief voor het nemen van medicijnen, kunnen niet-farmacologische methoden om serotonine in de hersenen te verhogen niet alleen de stemming verbeteren, maar ook zonder bijwerkingen of gevaren van verslaving.

Serotonine wordt beschouwd als een natuurlijke stemmingsstabilisator en helpt bij het slapen, eten en spijsvertering. Serotonine helpt ook om depressie te verminderen, angstgevoelens te reguleren en hoofdpijn te verminderen.

9. Yoga beoefening

Help de geest te concentreren en het lichaam klaar te maken door de juiste aromatische sfeer te creëren. Als je zo’n natuurlijke en gezonde activiteit doet, wil je alles wat kunstmatig, giftig of gewoon afleidend is, vermijden.

10. Hulp bij het slapen

Slapeloosheid is een toenemende aandoening, vooral in onze moderne, altijd actieve en onderbroken georiënteerde samenleving. Als je ‘s nachts moeite hebt met slapen, kan wierook net zo effectief zijn als slaappillen. Zoals eerder vermeld, helpt het bij het verminderen van angst door het zenuwstelsel te vertragen, waardoor je lichaam en geest ontspannen. Er is een overvloed aan geuren waaruit je kunt kiezen om je dromen lekker te laten ruiken. Lavendel, vanille, jasmijn en vele andere kunnen je helpen beter te slapen.

11. Verhoog seksueel verlangen

Ja! Gebruik geuren zoals jasmijn, vanille en roos om een ‘get it on’-sfeer te creëren. Probeer ook eens Cinnamon om passie en liefdevolle momenten te stimuleren.

12. Verhoog de focus

Verbrand Aloeswood en verkwikkende geuren tijdens het werken of studeren om de focus en concentratie te vergroten. Geuren zijn minder opdringerig dan muziek op de achtergrond en hebben een subtieler effect op lichaam en geest, waardoor ze een perfecte partner zijn voor werk, studie of voor een hobby die gedetailleerde aandacht vereist.

13. Verbetert de bloedcirculatie

Boswellic zuur is een ingrediënt in een populaire wierook die bekend staat als wierook. Boswellic zuur staat bekend om zijn ontstekingsremmende effecten en het verbeteren van de doorbloeding en circulatie. Dit helpt de inflammatoire effecten van artritis, cysten en de ziekte van Crohn te bestrijden.

14. Helpt de luchtwegen

Wierook kan je helpen bij het bestrijden van bronchitis, astma, sinusitis, frequente verkoudheid en allergieën. Adem elke dag een kleine hoeveelheid in en je zult resultaten zien.

15. Helpt bij depressie en neurologische schade

Wierook staat bekend als een van de beste soorten wierook voor algehele genezing, maar een van de belangrijkste voordelen is het verlichten van depressie en neurologische schade. Het is bewezen dat extracten van wierook helpen bij het verminderen van depressie en neurologische schade.

Wierook kopen

Wil je graag wierook kopen? Je kunt heel makkelijk online wierook bestellen! Je hebt hier het grootste aanbod en alle verschillende soorten geuren die je je maar kan bedenken.

Wierook Hem 25 pakjes wierook + wierookhouder

Prijs: €28,99

Dit uitgebreide pakket kun je voorlopig wel vooruit! Het pakket bestaat uit 25 pakjes met elk 20 stokjes. Dit staat gelijk aan 500 stokjes van verschillende geuren wierook. Het pakket komt inclusief wierook houder van mangowood.

Deze wierook is van de beroemdste wierookfabriek “Hem” en is gemaakt van hoge kwaliteit.  

De 25 verschillende geuren wierook :aloe vera-arruda-black opium-blue sage-cannabis-cedar-cinnamon-clove-dragons blood-eucalyptus-jasmne-lavender-lemongrass-lotus-magnolia-musk-opium-palo santo-passion-patchouli-rain forest-red rose-sandalwood-vanilla-white sage

Wierook Satya Nag Champa – Agarbatti klassiek staafjes

Prijs: €14,90

Deze wierook staafjes zijn de klassieke staafjes waarvan de geur je vast bekend zal voorkomen. Nag Champa is met de hand gerold en een mengeling van bloesems, specerijen en harssoorten. Elk stokje brandt ongeveer drie kwartier lang door. De natuurlijke ingrediënten van kruiden, harsen en Indiase specerijen (masala) worden gemengd om te komen tot een perfect, zacht aroma.

Deze geurige wierook met haar zoetige, maar toch aardse geur zal elke stemming opbeuren en elke ruimte karakter geven. 

Inhoud: 12 doosjes van 15 gram.

Witte Salie wierook 12 pakjes, 20 stokjes per pakje

Prijs: €18.00

Witte Salie staat bekend om haar reinigende werking.
Deze wierook werkt volgens de Oosterse visie, rustgevend, kalmerend en zuivert je omgeving van nare invloeden.

Met witte salie kan een leefomgeving dus energetisch gereinigd worden. Losse energie die is blijven “hangen” kan een vervelende en slechte invloed hebben op een leefomgeving. Door verbranding van witte salie kan de energie opgeschoond worden.

Één stokje brandt circa 20-25 minuten.

Wierook houder kopen

Wanneer je wierook gaat kopen, heb je natuurlijk ook een wierook houder kopen. Dit is erg belangrijk voor de veiligheid. Er zijn veschillende wierook houders op de markt, van een simpel houten plankje tot een prachtige wierook waterval.  Hieronder volgen wat top productkeuzes.

Kleine wierook houder

Prijs: €9,00

Deze kleine wierookhouder is ideaal wanneer je niet wilt dat de wierookbrander te aanwezig is in je interieur. Je kunt de wierookhouder gebruiken voor meditatie, aromatherapie of andere spirituele rituelen.

Wierook waterval van keramiek

Prijs: €20,00

Waarom wierook branden in een simpele wierookhouder als je ook voor een prachtige waterval wierookhouder kan gaan?Deze wierook waterval is een prachtige aanwinst voor in huis. De waterval wierookbrander is een van de meest populairevarianten van de wierookhouders. In deze houder komt de rook geleidelijk naar beneden van boven naar onder, zoals je kunt zien op de afbeelding. Voor dit model heb je speciale wierook kegels nodig. Shop hier je wierook kegels!

Wierook houder Keramische Draak

Prijs: €32,50

Deze wierookhouder in de vorm van een draak maakt de hele ervaring van het branden van wierookstokjes en -kegels compleet. Op het hoofd van de draak kan een kegel geplaatst worden en aan het uiteinde van de houder een wierookstok. De houder zal ervoor zorgen dat er een prachtige mistwolk zal ontstaan bovenop de houder.

Al het as wordt opgevangen door de houder, hierdoor heb je geen last meer van afval en wegwaaiende as. Deze prachtige houder komt inclusief 10 gratis wierook kegels.

Hoe wierook te branden

Wierook is er in verschillende vormen, zoals je hierboven geizen hebt.  Om wierook te branden, steek je deze eerst voorzichtig aan. Om bijvoorbeeld een wierookstokje te branden, gebruik je een aansteker of een lucifer om de punt aan te steken. Zodra de wierook is aangestoken, doof je de vlam voorzichtig, meestal door deze uit te blazen. De wierook zal dan gloeien en geurende rook gaan produceren.

De brandtijd verschilt per vorm. Een wierookstokje kan bijvoorbeeld tussen de 50 en 90 minuten meegaan. Als deze klaar is met branden, dooft hij vanzelf. Wierook is van nature een brandgevaar. Let op de volgende dingen:

 • Gebruik een wierookbrander of standaard bij het branden van wierook. Dit zal helpen om de brandende wierook en zijn as op te vangen.
 • Plaats wierookhouders op een vuurvaste ondergrond.
 • Laat het nooit branden zonder toezicht.

Is wierook schadelijk?

Nu je weet waarom wierook branden zo goed voor je is, zul je je misschien afvragen, zitten er alleen maar voordelen aan? Is wierook ongezond voor sommige mensen? Nou, over het algemeen is wierook niet schadelijk voor je gezondheid. Ga er echter wel voorzichtig mee om. Het is nooit goed wanneer je teveel rook binnen krijgt. Brand dus niet dag en nacht wierook, maar doe dit met mate. Daarnaast is het ook belangijk dat je goede kwaliteit wierook koopt. Sommige goedkope wierook stokjes zitten vol chemicaliën en slechte ingrediënten. Let dus goed op de kwaliteit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *