Weerstandsbanden: Alles wat je moet weten!
Weerstandsbanden zijn geweldig voor degenen die thuis willen trainen of die hun trainingen graag meenemen op reis, maar daar houdt hun waarde niet op. Dit eenvoudige trainingshulpmiddel heeft heel veel voordelen, waaronder veelzijdigheid, gemak, veiligheid en effectiviteit. Hoe meer je leert over de voordelen van weerstandsband oefeningen, hoe meer je gemotiveerd raakt om ze toe te voegen aan je eigen homegym.
Deze goedkope trainingshulpmiddelen zijn een handige optie voor mensen van elke leeftijd of fitnessniveau. Maar laat je niet misleiden door hun eenvoud. Weerstandsbandoefeningen zijn verrassend effectief en bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele losse gewichten.
Wat is een weerstandsband?
Een weerstandsband, ook wel resistance band genoemd in het engels, heb je vast wel eens gezien in workout video’s op youtube. Een weerstandsband is een lichtgewicht elastische band die wordt gebruikt om spiercontractie op te wekken. Deze samentrekkende beweging bouwt kracht op in de spieren terwijl de gebruiker aan de band trekt.
Resistance bands bestaan in een of andere vorm al sinds het begin van de 20e eeuw. In eerste instantie werden ze vooral gebruikt voor revalidatie. Degenen met beschadigde spieren zouden de banden gebruiken om hun verloren kracht te herstellen. Je kunt een weerstandsband gebruiken om je hele lichaam mee te trainen.
Hoe werken weerstandsbanden?
Weerstandsbanden werken door een externe weerstandskracht toe te voegen die kan worden toegepast zonder per se extra gewicht te hoeven dragen. Het zijn platte, soms lusvormige banden die variëren van dun tot dik. Ze bieden weerstand in verschillende moeilijkheidsgraden (licht, gemiddeld, zwaar, extra zwaar) wanneer je de tegenkracht voorziet van je eigen lichaamsgewicht. Als ze op hun plaats zijn verankerd, kun je duwen, trekken enz. tegen de weerstand in.
Verschillende soorten weerstandsbanden
Nu je het antwoord weet op ‘wat zijn weerstandsbanden?’, is het tijd om dieper te graven en meer te weten te komen over de verschillende soorten weerstandsbanden die er in de fitnesswereld bestaan.
Dit geeft je een beter idee over de voordelen van weerstandsbanden in het algemeen. Als je weet hoe verschillende soorten weerstandsbanden zich tijdens de training op meerdere delen van het lichaam kunnen concentreren en verschillende weerstandsniveaus kunnen bieden, kun je de juiste banden voor jouw training kiezen.
1. Mini weerstandsbanden
Als je regelmatig naar de sportschool gaat, associeer je de term ‘weerstandsbanden’ waarschijnlijk sterk met de mini weerstandsbanden. Ze zijn een van de meest gebruikte en goedkope modellen en ontlenen hun naam aan hun typische uiterlijk van een rubberen band.
Mini resistance bands hebben geen handvatten of grepen, maar ze hebben wel verschillende weerstandsniveaus. Om deze reden hebben ze meestal een kleurcode, waaraan je kunt zien welke meer of minder weerstand geven.
Omdat ze de kleinste van de verschillende soorten weerstandsbanden zijn, worden ze naast voor het vergrote van spiermassa vaak gebruikt voor revalidatiedoeleinden. Atleten gebruiken ze ook om zich uit te strekken voor of na het sporten. Dit type band wordt het meeste gebruikt voor bilspier oefeningen. Als je goals is om grotere en rondere billen te krijgen is dit een top uitvinding!
Wanneer je een beginner bent met weerstandsbanden of zelfs een beginner met sporten/fitnessen, kun je het beste gaan voor een weerstandsbanden set. Hier zitten verschillende banden in, zodat je laag kunt beginnen en geleidelijk aan kunt opbouwen naar de zwaarste band. Wanneer je al vaak in de sportschool te vinden bent, en al gewend bent aan trainen met een weerstandsband of met gewichten, kun je er ook voor kiezen om meteen voor de zwaarste band te gaan.
2. Lange weerstandsbanden
In dezelfde klasse als de mini weerstandsband, zijn de langere weerstandsbands ook een vrij algemeen verschijnsel in de meeste gezondheids- en fitnessomgevingen. Sterker nog, ze worden waarschijnlijk het meest gebruikt door fitnessliefhebbers.
Als het gaat om de voordelen van weerstandsbanden, heeft deze soort weerstandsband een voordeel ten opzichte van de mini resistance band. Ze hebben meer potentieel als het gaat om het uitvoeren van een grotere verscheidenheid aan bewegingen, omdat ze vanwege hun dikte meer weerstand toevoegen aan oefeningen.
Ze zijn een geweldige optie voor degenen die gewend zijn aan mini weerstandsbanden en voor degenen die nieuw zijn in fitness, omdat ze relatief gemakkelijk te begrijpen zijn. Net als hun dunnere tegenhangers hebben ze meestal op dezelfde manier een kleurcode. Zo niet dan geldt, dan hoe dikker de band, hoe groter de weerstand.
3. Weerstandsband met handvaten
Weerstandsbanden met handvaten zijn het best te beschrijven als een elastische koord van katoen en latex waar je handvatten aan kunt bevestigen. De handgrepen op de resistance band geven het voordeel dat ze vrijwel overal kunnen worden verankerd, waardoor het gemakkelijker wordt om onderweg een sportschoolachtige training te krijgen.
Je kunt ze bijvoorbeeld onder je voeten verankeren in plaats van aan een lantaarnpaal of deurklink, waardoor ze uiterst praktisch en gebruiksvriendelijk zijn. De grip van de handvatten is meestal ook gemakkelijker voor je handpalmen, wat altijd een pluspunt is als je vaker wilt trainen.
10 Voordelen weerstandsband
Trainen met een weerstandsband heeft vele voordelen. Hier volgen de belangrijkste op een rijtje:
1. Bespaar kosten
Of je ze nu afzonderlijk of als set koopt, weerstandsbanden zijn een goedkope aanvulling op je fitnessapparatuur thuis. Sommige weerstandsbanden worden zelfs verkocht met een begeleide oefen-dvd. In vergelijking met loopbanden, hometrainers of power towers zijn ze duidelijk een van de meest goedkope manieren om fit te worden (en daarnaast ook nog een van de meest effectieve en gemakkelijke). De exacte prijs is afhankelijk van welke van de verschillende soorten weerstandsbanden je wilt kopen.
2. Pas je gemakkelijk aan aan meerdere fitnessniveaus
Het is je misschien opgevallen dat weerstandsbanden in verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar zijn. Elke maat en kleur correleert typisch met een bepaald weerstandsniveau. Weerstandsbanden zijn er in meerdere weerstandsniveaus, meestal licht, gemiddeld of zwaar. Je kunt de hoeveelheid weerstand tijdens het trainen verder aanpassen door gewoon meer of minder speling op de band te geven en door meerdere weerstandsbanden te combineren om de uitdaging te vergroten. Dit maakt deze fitness-tool met meerdere niveaus geweldig voor alle niveaus, of je nu een beginner of een ervaren sporter bent.
3. Te gebruiken in plaats van gewichten
Weerstandsbandoefeningen zijn vaak gebaseerd op bekende krachttrainingbewegingen. Als je bijvoorbeeld op het ene uiteinde van het koord staat en je arm omhoog krult terwijl je het andere uiteinde vasthoudt, heb je je standaard dumbbell biceps curl vervangen.
4. Train je hele lichaam
Veel sets met weerstandsbanden worden geleverd met aanbevolen oefeningen voor bijna elke grote spiergroep in je lichaam. Door op het ene uiteinde van een weerstandsband te stappen of deze om een stilstaand object te lussen, ontstaan er veel oefeningsmogelijkheden.
5. Bespaar op opslagruimte
Als je niet veel ruimte hebt voor een homegym, zijn weerstandsbanden een geweldige optie die je in heel weinig ruimte kunt opbergen. Je kunt ze na het sporten aan een haak hangen of ze oprollen om in een doos of la op te bergen.
6. Train onderweg
Omdat ze zo klein en makkelijk mee te nemen zijn, zijn weerstandsbanden een geweldige manier om je training mee te nemen als je op reis gaat. Er zijn veel weerstandsbandoefeningen die gemakkelijk in de kleine ruimte van een hotelkamer kunnen worden gedaan. Stop dus gewoon je favoriete resistance band in je bagage en je kunt je eigen homegym midden in je hotelkamer opzetten.
Weerstandsbanden kunnen letterlijk overal worden gebruikt: in de sportschool, in het park, bij je thuis. Ze zijn compact en licht, zodat ze niet veel ruimte innemen. Kortom, ze zijn perfect voor training onderweg en op elke bestemming.
7. Voeg variatie toe aan je trainingen
Na verloop van tijd passen je spieren zich aan elke nieuwe trainingsroutine aan. Het is een goed idee om het af te wisselen door crosstraining met losse gewichten, machines en weerstandsbandoefeningen. Elk zal je spieren op een iets andere manier trainen.
Het gebruik van een weerstandsband is geweldig voor het activeren van spiergroepen voorafgaand aan zwaar tillen of cardio-oefeningen om ervoor te zorgen dat de juiste spiergroepen werken en hun werk doen. Ze zijn ook geweldig om kleinere spiergebieden te versterken.
Je hoeft ook geen nieuwe oefeningen te leren om de banden te gebruiken. Doe oefeningen die je al kent en maak ze uitdagender door extra weerstand toe te voegen. Als alternatief kun je sommige bewegingen zelfs gemakkelijker maken door de banden te gebruiken als hefboom en om een deel van je lichaamsgewicht te compenseren.
Ze bieden afwisseling aan een routinematige training en zorgen ervoor dat spieren concentrisch en excentrisch kunnen werken – ze bieden weerstand tijdens de ‘werkfase’ en de ‘rustfase’.
8. Oefen veilig, zelfs alleen
Weerstandsbanden bieden krachttraining zonder het risico dat je een zwaar gewicht op uw voet laat vallen of je vingers tussen de halterschijven bekneld raken. Dat maakt ze ideaal om te trainen als je geen personal trainer of trainingspartner hebt. Ook als je schouder- of polsproblemen hebt, kunnen deze je verwondingen soms verergeren. Als je weerstandsbanden gebruikt, kun je de hoek bepalen waarmee je traint. Dit betekent dat je training in ongemakkelijke posities kunt vermijden terwijl je je toch op de juiste spiergroepen richt.
Zelfs als je niet geblesseerd bent, is het altijd de moeite waard om je training zoveel mogelijk te variëren om overbelasting van je gewrichten te voorkomen.
9. Combineer met andere trainingsapparatuur
Hoewel weerstandsbanden op zichzelf prima werken, kunnen ze ook worden gecombineerd met andere fitnessapparatuur. Het uitvoeren van bijvoorbeeld biceps curls met zowel een weerstandsband als een halter geeft je de gecombineerde voordelen van elk type apparaat.
10. Krijg een effectieve training
Als je aan weerstandsbandtraining denkt, is de eigenlijke trainingsstijl compleet anders dan wanneer je zoiets als een halter zou gebruiken. In plaats van simpelweg een gewicht op te tillen, staan je spieren constant onder spanning. Dit betekent dat de feitelijke kwaliteit van elke herhaling aanzienlijk wordt verbeterd. En als je spieren harder werken, krijg je een betere samentrekking, wat de sleutel is om sterker te worden.
Hoewel er verschillen zijn tussen oefeningen met vrij gewichten en een weerstandsband, zijn beide effectief. Stel je de boogbeweging voor die je arm maakt tijdens het maken van een biceps curl. Vrije gewichten zullen aan het begin van die boog het zwaarst aanvoelen, terwijl weerstandsbanden je spieren harder laten werken aan het einde van de boog (wanneer de band het meest strak is). Hoe dan ook, je lichaam beweegt tegen de weerstand in, en dat zal je spieren een effectieve training geven.
Werken weerstandsbanden voor krachttraining?
Als het je doel is om te trainen en aan kracht te winnen gedurende een gestage periode, dan zul je de voordelen van weerstandsbanden meer dan genoeg ontdekken!
Ja, ze werken wel voor krachttraining gedurende een gestage periode, maar als hetzelfde als elke andere oefening, alleen als je de maximale inspanning levert. Je moet consequent je persoonlijke record verslaan als het gaat om herhalingen of weerstandsniveaus.
Ga voor steeds hogere herhalingen als je aan uithoudingsvermogen wilt werken en zo snel en effectief mogelijk aan kracht wilt winnen. Weerstandsbanden zijn vooral handig voor uithoudingsvermogen omdat ze een lage intensiteit hebben in vergelijking met gewichten, zodat je sneller hogere herhalingen kunt maken.
Echter, gewichten zouden je op de lange termijn naar een hoger niveau van kracht brengen. Dit komt omdat ze een grotere verscheidenheid aan gewichten / moeilijkheidsgraden hebben om uit te kiezen, dus het kost veel meer tijd om je maximale niveau te halen bij krachttraining dan bij banden (en er is meer potentieel voor verbetering).
Werken weerstandsbanden om spiermassa op te bouwen?
Kortom, JA. Het verkrijgen van spiermassa is een van de belangrijkste voordelen van weerstandsbanden. Wanneer je snel veel spieren wilt opbouwen, wordt het aangeraden om het gebruik van weerstandsbanden te combineren met de sportschool / gewichten. Dit zal je spieren nog zwaarder belasten.
Werken weerstandsbanden om af te vallen?
Dit is een van de meest gestelde vragen online over dit onderwerp. Elke fysieke activiteit die je helpt om spieren op te bouwen en overtollige calorieën kwijt te raken, zal je helpen af te vallen.
Dit is waar zolang je goede voeding hebt (inclusief het eten van de juiste hoeveelheid voedsel), gehydrateerd blijft en 3-4 keer per week traint, waarbij je alles geeft als je dat doet.
Combineer het trainen met weerstandsbanden met cardio met hoge intensiteit, en je zult alle voordelen van weerstandsbanden voelen terwijl je tegelijkertijd afvalt! Het is een win-win.
Welke oefeningen kan ik doen met een weerstandsband?
Je kunt weerstandsbanden gebruiken als onderdeel van verschillende fitnessroutines en trainingen. Maar ze zijn vooral handig als het gaat om kracht- en spiertrainingen.
De voordelen van het gebruik van weerstandsbanden voor krachttraining zijn eindeloos. Je kunt oefeningen doen voor elke grote spiergroep en je bestaande routine uitdagen. Je kunt ook je bewegingsbereik, flexibiliteit en spieruithoudingsvermogen vergroten.
Er zijn ontzettend veel oefeningen die je met weerstandsbanden kunt doen. Hier volgen er een aantal: jumping jacks, squat met beenheffing, glute bridges, lunge, bicep curl en nog veel meer!
Zijn weerstandsbanden beter dan losse gewichten en fitnessapparaten?
Hoewel weerstandsbanden geweldig zijn, betekent dit niet dat je de losse gewichten en fitnessapparaten volledig moet mijden. Ze zijn juist een goede aanvulling op gewichte en machines. Ze voegen een ander element toe aan krachttraining en zijn vooral geweldig als er geen gewichten en machines beschikbaar zijn. Je kunt bijna alle oefeningen nabootsen en dezelfde spiergroepen trainen met weerstandsbanden.
Het ligt er natuurlijk ook aan wat je fitness goal is. Met weerstandsbanden alleen kan je al ontzettend ver komen en veel spiermassa opbouwen. Indien je een ervaren sporten bent is het het beste om ze in combinatie te gebruiken.
Studies tonen zelfs de effecten aan van het combineren van elastische en vrije gewichtsweerstand op kracht bij atleten. Een combinatie van de banden en losse gewichten geeft bijvoorbeeld significant betere resultaten in vergelijking met alleen het gebruik van losse gewichten.
Om je algehele lichaamssamenstelling te verbeteren, moet je uiteindelijk niet alleen op het een of het ander vertrouwen. Gebruik een combinatie van weerstandsbanden, losse gewichten en machines om jezelf een geweldige training te geven.
Gerelateerd: 5 beste weerstandsband oefeningen voor je billen!