striae verwijderen

Waterwratjes verwijderen: Zo doe je dat thuis!

Wil jij bij jezelf of bij je kind waterwratjes verwijderen? Dan zijn we hier om je uit te leggen hoe je dat op de meest veilige en effectieve manier doet.

Molluscum contagiosum, ook wel waterwratten genoemd, is een milde infectie die kleine wratjes op de huid van je kind veroorzaakt. Het treft meestal jonge kinderen, vooral tussen de één en tien jaar oud. Het is meestal onschadelijk en zal waarschijnlijk binnen ongeveer 18 maanden vanzelf beter worden.

De vlekken worden veroorzaakt door een virus dat bekend staat als molloscum contagiosum virus (MCV). Het virus kan van persoon op persoon worden overgedragen. Hoewel waterwratjes onschadelijk zijn en vanzelf overgaan, kunnen ze alsnog vervelend zijn. Ook kan het erg lang duren voordat ze helemaal weg zijn. 

Zelf waterwratjes verwijderen is daarom wenselijk voor veel mensen. Het kan de waterwratjes op een snelle en effectieve manier laten verdwijnen.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe je op een veilige manier waterwratjes kunt verwijderen!

Waterwratjes verwijderen: De beste tips

Vraag je je af wat te doen tegen waterwratjes? Dan weten wij het antwoord voor je! Allereerst zijn waterwratjes niet echt iets om je zorgen over te maken en ze gaan binnen enkele maanden uit zichzelf weg. Het kan soms echter wel 18 maanden duren voordat ze helemaal weg zijn.

Er zijn gelukkig manieren om sneller van waterwratjes af te komen en dat is vaak wenselijk. Hieronder volgen de beste tips om waterwratjes te verwijderen op en een veilige, snelle en effectieve manier:

1. Was je handen met betadine

Begin met het aanschaffen van betadine als je dit nog niet hebt. Dit middel helpt om het waterwrattenvirus te doden. Betadine is een effectief antisepticum op basis van jodium dat helpt het waterwrattenvirus te bestrijden en de wratten te elimineren. Betadine is zonder recept verkrijgbaar.

Het is zeer simpel te gebruiken. Maak je je handen nat met een beetje warm water en wrijf de betadine op de geïnfecteerde huid. Doe dit elke dag vijf minuten en je zult merken dat de waterwratjes snel zullen verdwijnen. Deze behandeling wordt niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor betadine of jodium.

2. Gebruik een speciaal middel

Een andere manier om waterwratten te verwijderen op een snelle en effectieve manier, is met een middel speciaal ontwikkelt voor het verwijderen van waterwratten. Hieronder volgen 3 van de beste middeltjes tegen waterwratten:

– HeltiQ Wrat Weg

HeltiQ Wrat Weg

Wil je op een eenvoudige, betrouwbare, veilige, effectieve en snelle manier waterwratjes verwijderen? Dan kan heltiQ Wrat Weg je daarbij helpen! Dit middel is gebaseerd op cryotherapie, een betrouwbare bevriezingsmethode die al jarenlang wordt toegepast en bewezen heeft effectief te zijn. Dankzij het nieuwe doseerventiel kunnen nu niet alleen hand- en voetwratten worden verwijderd maar ook waterwratjes worden behandeld.

HeltiQ Wratweg is direct vanuit de verpakking klaar voor gebruik en hoeft van tevoren niet in elkaar gezet te worden. Deze wrattenverwijderaar heeft een uniek vormgegeven, gepatenteerde kap, die over of op het wratje of het waterwratje wordt gezet. Hierdoor wordt het (water)wratje geïsoleerd van de gezonde huid. Er gaat geen kou verloren en je bevriest de wrat geleidelijk tot in de kern in slechts 10 seconden.

Deze geleidelijke bevriezing maakt de behandeling minder pijnlijk dan bestaande bevriezingsmethoden, wat zeer prettig is bij het behandelen van kleine kinderen.

Tijdens of direct na de behandeling kan er een licht prikkelend gevoel ontstaan wat geleidelijk weer zal verdwijnen. Tevens kan er na de behandeling blaarvorming optreden, hierbij is het belangrijk dat u deze niet doorprikt. Blaarvorming is meestal een indicatie voor een effectieve behandeling. Verder is het belangrijk dat je de wrat na de behandeling met rust laat en het behandelde gebied goed schoonhoud.

– Golden Naturals Naturalize Zwem- & kinderwratjes

Golden Naturals Naturalize Zwem- & kinderwratjes

Golden Naturals Naturalize Zwem- & kinderwratjes met etherische oliën is bedoeld voor de cosmetische verzorging van waterwratjes. Waterwratjes komen vaak voor bij kinderen boven de 1 jaar en verschijnen ineens. Zoals eerder vermeld kan het wel anderhalf jaar of langer duren voordat de wratjes helemaal weg zijn.

Als je sneller van de wratjes af wilt zijn, gebruik dan deze effectieve, snelle en veilige formule met calendula, rozemarijn en tea tree. Je kunt het gebruiken voor alle kinder-, zwem- en waterwratjes. Het product is hypoallergeen en zeer zacht en mild voor de gevoelige kinderhuid. Bovendien is het product vrij van parabenen, paraffine en parfum.

Dit middel werkt effectief, snel en veilig. Het wordt aangeraden om 2 à 3 keer per dag het hele gebied op en rondom de waterwratjes goed in te sprayen en in te laten trekken.

– Naturalize Wratten Olie

Naturalize Olie Wratten

Dit product lijkt veel op het vorige besproken product. Het is ook een natuurlijk middel bij de cosmetische verzorging van wratten en waterwratjes. Door de kracht van de natuurlijke etherische oliën is Naturalize Wrattenolie in staat diep in de wratten door te dringen en daar zijn heilzame werk te doen.

Deze wrattenolie tast de gezonde huid niet aan en veroorzaakt geen roodheid. Het is een krachtig aromatherapeutisch product met een diep zuiverend effect.

Het wordt aangeraden om 2 tot 3 maal per dag de waterwratjes aan te stippen met het penseeltje. Dek het daarna eventueel af met een pleister.

waterwratjes verwijderen

Veelgestelde vragen over waterwratjes

Hopelijk weet je nu hoe je het beste waterwratjes kunt verwijderen op een veilige manier. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes, of de wetenschappelijke naam Molluscum Contagiosum, is een veel voorkomende aandoening waarbij kleine wratachtige bultjes (Mollusca) op de huid verschijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat kan worden overgedragen door contact met de huid of door besmette handdoeken, washandjes, speelgoed enz. Het is niet ernstig en verdwijnt meestal binnen 12-18 maanden zonder enige behandeling. Het is echter mogelijk om het genezingsproces en het ongemak te versnellen met wat thuismiddeltjes en tips.

– Hoe zien waterwratjes eruit?

De huid ontwikkelt kleine knobbeltjes die parelwit of lichtroze zijn. Elke knobbel ziet eruit als een kleine zwelling op de huid en is rond, stevig en ongeveer 2-5 mm in diameter. Op elk molluscum / waterwratje kan zich een klein kuiltje ontwikkelen. Als je in een molluscum knijpt, komt er een witte kaasachtige vloeistof uit. Je kunt last hebt van maar één of twee waterwratjes, maar je kunt er ook wel 30 tegelijk op je lichaam hebben. Ze kunnen zich op elk deel van het lichaam ontwikkelen, maar verschijnen meestal in groepen, waarbij ze allemaal bij elkaar zitten.

– Wie krijgt vooral waterwratjes?

Het treft meestal kinderen, vooral de 1-10 jaar. leeftijdsgroep. Het kan echter ook volwassenen treffen, hoewel dit minder vaak voorkomt omdat de meeste volwassenen resistent zijn tegen het virus. Zodra een deel van de huid is aangetast, kan de uitslag zich uitbreiden naar andere delen van de huid. Om de kans op verspreiding naar anderen te verkleinen, is het verstandig om geen handdoeken, kleding, knuffels of badwater te delen als je waterwratjes hebt. Probeer ook niet te krabben, omdat dit de kans op infectie kan vergroten en het risico op verspreiding van de uitslag naar andere delen van het lichaam kan vergroten.

– Veroorzaken waterwratjes littekens?

Wanneer je niet aan je waterwratjes gaat pulken, zullen ze gewoonlijk geen littekens veroorzaken. Knijpen of krabben op de wratjes kan pijn en bloedingen veroorzaken en kan de kans op littekens vergroten. Het verhoogt ook het risico op verspreiding van de infectie.

– Moet je waterwratjes verwijderen?

Nee, je hoeft waterwratjes niet per se te verwijderen. Vooral als je er maar een paar hebt dan hoef je er eigenlijk niets mee te doen. Ze zijn namelijk onschadelijk en pijnloos. Je kunt de waterwratjes echter sneller laten verdwijnen, en dat kan wenselijk zijn in een of meerdere van de volgende gevallen:

  • Je kind zit er teveel aan (dit kan littekentjes en infectie veroorzaken)
  • Ze bevinden zich op wrijvingsgebieden (bijvoorbeeld de oksel)
  • Ze verspreiden zich snel
  • Het is een cosmetisch probleem

– Hoelang blijven waterwratjes zitten?

Waterwratjes gaan op den duur uit zichzelf weer weg, maar dit kan wel even duren. De kleine knobbeltjes verdwijnen gewoonlijk binnen 6 tot 18 maanden zonder behandeling. Als jij of je kind veel last heeft van de waterwratjes (als ze bijvoorbeeld erg lelijk zijn of op lastige plaatsen zitten of zich wijd verspreiden), dan kun je het beste de waterwratjes verwijderen op één van de hierboven besproken manieren. Je kunt ook contact met je huisarts opnemen, zij kunnen mogelijk ook antibiotica aanbevelen of de wratjes bevriezen met vloeibare stikstof.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *