Wat te doen tegen zweetoksels

Wat te doen tegen zweetoksels? Beste tips!

Vraag je je af wat te doen tegen zweetoksels? Ontdek dan hier de beste tips om zwetende oksels tegen te gaan.

Soms kan zweten heel goed voelen, als je je bijvoorbeeld hebt uitgeleefd in de sportschool of wanneer je in de sauna zit. Niets is echter frustrerender dan zweten wanneer je hier helemaal niet op zit te wachten.

Het feit is echter dat zweten normaal is. Iedereen zweet ook verschillende hoeveelheden. Sommige mensen kunnen minder dan een liter per dag zweten, terwijl anderen enkele liters kunnen zweten. Dit hangt allemaal af van je lichaam, je genetica, het klimaat waarin je leeft en je fysieke activiteitsniveau.

Maar als je het gevoel hebt dat je oksels veel natter zijn dan ze zouden moeten zijn (en niet alleen als het daar buiten bloedheet is of als je fysiek actief bent) dan kan het dat je last hebt van overmatig zweten / hyperhidrose. Vooral wanneer het je irriteert en beperkt, dan is het belangrijk om er wat aan te doen.

In dit artikel bespreken we wat te doen tegen zweetoksels. We geven de beste tips en tricks op overmatig zweten te voorkomen, te verminderen en te verdoezelen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen zweetoksels!

Wat te doen tegen zweetoksels? 10 tips!

Als je je afvraagt wat te doen tegen zweetoksels, dan zijn we hier om je te helpen. Er zijn verschillende natuurlijke, vrij verkrijgbare en medische remedies die overmatig zweten onder de oksels kunnen verminderen of elimineren. Hier volgen de beste tips:

1. Gebruik anti-transpiranten

Als je momenteel een deodorant gebruikt i.p.v. een anti transpirant, dan kan overstappen een groot verschil maken. Als je de zweetvlekken in je kleding beu bent, verwissel dan je standaard deodorant voor een anti-transpirant. Deodorant kan de geur onder je armen doden, maar het is niet ontworpen om te voorkomen dat je gaat zweten. Een anti transpirant is hier wel specifiek voor ontworpen.

Anti-transpiranten doden geurveroorzakende bacteriën en blokkeren actief de zweetklieren van het produceren van okselzweet. Hierdoor zul je dus veel minder tot geen zweetoksels meer hebben.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je je anti-transpirant op de juiste manier aanbrengt, zodat het zijn werk kan doen zoals bedoeld. Denk daarom aan de volgende dingen:

 • Breng anti-transpirant alleen aan op een droge, schone huid (niet aanbrengen op al bezwete oksels of oksels die nog vochtig zijn van het douchen).
 • Gebruik je anti-transpirant ‘s nachts, na het baden, wanneer je lichaam het koelst is; hierdoor kan het actieve ingrediënt zijn volledige effect bereiken.
 • Scheer je oksels, want haar kan de anti-transpirant belemmeren om zijn werk te doen. (Gebruik het echter niet direct na het scheren, want anti-transpirant kan je pas geschoren huid irriteren.)
 • Geef het de tijd om te werken. Het kan tot 4 dagen duren voordat je het volledige effect van de anti-transpirant ervaart.

Niet elke anti transpirant is bovendien van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen om de beste optie voor jou te vinden. Er zijn een aantal anti transpiranten met ontzettend veel en positieve klanten beoordelingen. Hier volgen een aantal van de best beoordeelde anti transpiranten:

syNeo 5 Anti-Transpirant Deodorant
syNeo 5 Anti-Transpirant Deodorant - €20,-
anti transparant odaban
Odaban Anti-Transpirant Spray - €14,19
Therme Anti Transpiratie Behandelspray - €15,-

2. Scheer je oksels

Als je veel last hebt van zweetoksels dan kan het verstandig zijn om je oksels te scheren. Het scheren van je oksels kan namelijk overmatig zweten verminderen.

Technisch gezien houdt het scheren van je oksels het zweet onder de oksels niet tegen. Haar houdt echter vocht vast, dus het hebben van okselhaar zal het zweet probleem alleen maar verergeren, vooral als je veel zweet.

Als je al last hebt van hevig zweten onder je armen, is scheren essentieel. Zweet wat in je okselharen blijft hangen kan namelijk ook die zweetgeur versterken, die je juist probeert de elimineren. Geschoren oksels zullen er ook voor zorgen dat je anti-transpirant beter werkt.

3. Vermijd zweetopwekkend voedsel

Het is interessant om te weten dat je voeding invloed kan hebben op de hoeveelheid zweet die je produceert. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam meer gaat zweten.

Hoewel het wellicht verleidelijk is om te genieten van een pittige lunch op het werk of cocktails tijdens een gezellige avond, realiseer je je misschien niet dat ze de transpiratie kunnen stimuleren. Pittig voedsel, cafeïne en alcohol kunnen het zweten bevorderen. Door deze voedingsmiddelen te vermijden die zweetopwekkend zijn, kun je het overmatig zweten onder de oksels verminderen.

4. Eet meer voedsel dat zweet vermindert

Net zoals dat er voedsel is dat zweet kan aanmoedigen, is er ook voedsel dat zweet juist kan verminderen. Sommige voedingsmiddelen kunnen de hoeveelheid zweet die je lichaam produceert zelfs verminderen en tegelijkertijd overactieve zweetklieren kalmeren.

Wanneer u zweet wilt verminderen door je dieet, is het belangrijk om je te concentreren op voedingsmiddelen die uw spijsverteringsstelsel niet belasten. Je zult ook voedsel willen zoeken dat je zenuwstelsel niet overstimuleerd en in plaats daarvan kalmeert.

Sommige zweetverminderende voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen zijn:

 • water
 • voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte (zoals zuivelproducten en kaas)
 • amandelen
 • bananen
 • groenten en fruit met een hoog watergehalte (bijv. watermeloen, druiven, meloen, broccoli, spinazie, bloemkool, paprika, aubergine, rode kool)
 • olijfolie
 • haver
 • groene thee
 • zoete aardappelen

5. Gebruik okselpads

Deze tip doet niets tegen het zweten zelf, maar zorgt er wel voor dat het niet zichtbaar is. Niets is zo vervelend als een mooie outfit aan hebben en twee ronde zweetvlekken bij je oksels te zien. Het gebruiken van okselpads kan dit voorkomen. 

Je plakt de dunne pads gemakkelijk in je shirtje. Ze zitten comfortabel en je ziet ze niet, terwijl ze al het zweet opvangen en dus niets door je shirtje laten lekken. Zo blijft je kleding droog, schoon en zweetvrij.

6. Let op de kleding die je draagt

Als je last hebt van overmatig zweten onder je oksels, kun je het beste kiezen voor kleding in kleuren die zweetvlekken minder zichtbaar maken, zoals zwart of donkerblauw. Lichte en felle kleuren hebben de neiging om zweetvlekken juist meer op te laten vallen. Als je toch graag lichtere kleding wilt dragen, kun je okselpads gebruiken (zie de vorige tip).

Belangrijker nog, zorg ervoor dat je je kledingkast voorziet van zweetbestendige kleding en items gemaakt van natuurlijke en lichtgewicht materialen die vocht absorberen.

Kies voor stoffen die gemaakt zijn van natuurlijke, ademende en vochtabsorberende vezels zoals katoen, linnen of bamboe rayon. Vermijd synthetische vezels zoals polyester, rayon of katoen-lycra-mengsels, omdat deze geen vocht opnemen maar juist van je huid afstoten (en op je kleding belanden).

Let op: Vermijd kleding die wordt geadverteerd als “zweetafvoerend” of “vochtafvoerend”. Deze kledingstukken zijn gemaakt van synthetische vezels die zweet daadwerkelijk van je huid afvoeren in plaats van het op te nemen en te absorberen.

Kies in plaats daarvan voor kleding die specifiek is ontworpen om zweet te weerstaan en ga voor natuurlijke vezels. Deze vezels nemen vocht op en voorkomen dat okselzweet je buitenste kledinglaag bereikt, waardoor zweetvlekken worden voorkomen.

7. Blijf gehydrateerd

Zorgen dat je gehydrateerd blijft is ook erg belangrijk om overmatig weten tegen te gaan. Veel water drinken en voedsel eten met een hoog watergehalte kan je lichaam koel houden en overmatig zweten onder de oksels voorkomen. Drink dus wat extra glazen water. Dit kan ook je algehele gezondheid ten goede komen.

8. Stop met roken

Net zoals cafeïne, verhoogt de nicotine die je consumeert bij het roken je lichaamstemperatuur, versnelt het je hartslag en stimuleert het je zweetklieren om overmatig te werken.

Roken wordt geassocieerd met verschillende hygiëne- en gezondheidsproblemen, zoals een onaangename adem, tandverkleuring en kanker. Daarom is stoppen met roken een zeer positieve stap om te nemen.

Als je op zoek bent naar manieren om overmatig zweten te verminderen en je algehele gezondheid te verbeteren, kan stoppen met roken wellicht de oplossing zijn die je zoekt.

9. Praat met je arts over geneesmiddelen op recept voor hyperhidrose

Als je last hebt van overmatig zweten onder je oksels, kan het zijn dat je hyperhidrose hebt. Hyperhidrose verwijst naar overmatig zweten. Als je al van alles hebt geprobeerd om dit probleem te verhelpen zonder succes, is het verstandig om contact op te nemen met je arts of dermatoloog. Zij kunnen speciale medicijnen op recept voorschrijven om overmatig zweten onder de oksels te verminderen. Enkele van deze medicijnen zijn:

 • Anticholinergica: Dit zijn geneesmiddelen die de communicatie tussen bepaalde zenuwen blokkeren, waardoor de productie van lichaamszweet wordt verminderd.
 • Bètablokkers: Deze medicijnen verminderen de zenuwimpulsen die zweten veroorzaken.
 • Qbrexza: Dit is een nieuwe anticholinergische behandeling in de vorm van een doekje, ontwikkeld door Dermira.

Het is belangrijk op te merken dat medicijnen tegen hyperhidrose bijwerkingen kunnen hebben. Het is raadzaam om je opties te evalueren en eerst andere oplossingen te proberen, zoals huismiddeltjes of krachtige anti-transpiranten, voordat je besluit medicijnen tegen zweten te gebruiken.

10. Overweeg Botox-injecties of een operatie

Wanneer andere methoden geen succes opleveren, kun je overwegen om een medische procedure te ondergaan om overmatig zweten onder de oksels te verminderen. Een van de opties is het gebruik van Botox-injecties.

Onderzoek heeft aangetoond dat Botox-injecties effectief kunnen zijn bij de behandeling van overmatig zweten onder de oksels. Een dermatoloog kan Botox, een neurotoxine, toedienen om de communicatie van de sympathische zenuwen die zweten veroorzaken, te blokkeren.

Het is echter belangrijk op te merken dat Botox-injecties geen permanente oplossing bieden. Na verloop van tijd zullen de effecten van de injecties afnemen, waardoor herhaalde procedures nodig zijn om het gewenste resultaat te behouden.

Naast Botox zijn er ook verschillende chirurgische opties beschikbaar voor de behandeling van hyperhidrose, zoals thoracale sympathectomie en verwijdering van de zweetklieren.

Thoracale sympathectomie is een minimaal invasieve operatie waarbij de chirurg de sympathische zenuwen doorsnijdt, waardoor de zenuwen geen signalen naar de zweetklieren kunnen sturen. Er zijn ook chirurgische technieken beschikbaar om de zweetklieren te verwijderen, zoals excisie, curettage en liposuctie.

beste deodorant tegen zweetgeur

Veelgestelde vragen over zweetoksels

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen zweetoksels. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen.

– Waarom heb ik zweetoksels?

Zweten is een natuurlijk verschijnsel. Transpiratie is de manier waarop je lichaam je temperatuur onder controle houdt en je koel houdt. Als je oververhit raakt, bijvoorbeeld omdat je aan het sporten bent of omdat het een warme dag is, zweet je lichaam en dan verdampt het zweet van je huid, wat helpt om je algehele lichaamstemperatuur te reguleren.

Omdat iedereen zweet, en in verschillende hoeveelheden, kan overmatig zweten (of wat hyperhidrose wordt genoemd) heel moeilijk zijn voor mensen om te identificeren als een medisch probleem.

– Kan stress bijdragen aan zweetoksels?

Ja, stress kan bijdragen aan zweetoksels. Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de regulatie van de zweetklieren. Wanneer je gestrest bent, kunnen de zweetklieren overactief worden en meer zweet produceren, ook onder de oksels. Dit kan leiden tot overmatig zweten en zweetoksels. Het is dus mogelijk dat stress een factor is die bijdraagt aan het probleem van overmatig zweten onder de oksels. Het is belangrijk om stressmanagementtechnieken toe te passen en indien nodig een arts te raadplegen voor verdere behandeling van zweetoksels.

– Wat is hyperhidrose?

Hyperhidrose is overmatig zweten. Iemand met hyperhidrose zweet meer dan fysiek nodig is voor het lichaam en ook als hij geen verkoeling nodig heeft. Het is niet helemaal duidelijk wat hyperhidrose in alle gevallen veroorzaakt, maar het kan voor sommige mensen genetisch zijn of verband houden met een ander onderliggend gezondheidsprobleem.

Er zijn twee soorten hyperhidrose: primair en secundair:

 • Primaire hyperhidrose: dit betekent dat geen onderliggende oorzaak is voor je zweet. Mensen met primaire hyperhidrose beginnen meestal als kind of tiener overmatig zweten op te merken.
 • Secundaire hyperhidrose: dit is wanneer het zweten verband houdt met een ander onderliggend gezondheidsprobleem – het is niet alleen iets dat je lichaam doet. Je neemt bijvoorbeeld een medicijn dat overmatig zweten veroorzaakt, je hebt diabetes, je gaat door de menopauze of je hebt een overactieve schildklier.

Hoewel het behoorlijk ongemakkelijk klinkt, is overmatig zweten geen ernstig risico voor je gezondheid. Toch kan het ontzettend vervelend zijn en je in je leven beperken omdat je je schaamt.

– Hoe weet ik of ik hyperhidrose heb?

Dit kan lastig zijn om te bepalen. Sommige mensen zweten nou eenmaal meer dan andere mensen, maar dat betekent niet meteen dat ze hyperhidrose hebben. Het is mogelijk om te denken dat je overmatig zweet, terwijl je eigenlijk een heel normale hoeveelheid zweet.

Als het mooi weer is, maar niet erg heet en je zit rustig, maar als toch het zweet onder je oksels druipt, dan is de kans groot dat je overmatig zweet. Als je twijfelt kun je het beste een afspraak maken met je huisarts of dermatoloog. Zij kunnen mee bepalen of je mogelijk primaire hyperhidrose of secundaire hyperhidrose hebt.

– Werken bepaalde huismiddeltjes tegen zweetoksels?

Hoewel huismiddeltjes niet altijd dezelfde krachtige effecten hebben als medische behandelingen, kunnen ze in sommige gevallen helpen bij het verminderen van zweetoksels. Hier zijn enkele huismiddeltjes die mogelijk verlichting kunnen bieden:
 1. Appelciderazijn: Dep een beetje appelciderazijn onder je oksels om de pH-waarde van de huid in balans te brengen en geur te verminderen.

 2. Baking soda: Strooi een kleine hoeveelheid baking soda op je oksels om geur te absorberen. Houd er echter rekening mee dat baking soda de huid kan uitdrogen, dus gebruik het met mate en vermijd het gebruik op een geïrriteerde huid. Lees hier meer over de toepassingen van baking soda.

 3. Natuurlijke deodorants: Kies deodorants op basis van natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, kokosolie en essentiële oliën. Deze kunnen helpen bij het verminderen van geur en het absorberen van vocht. Wees er echter op bedacht dat natuurlijke deodorants mogelijk niet zo langdurig effectief zijn als reguliere deodorants. Lees hier meer over natuurlijke deodorants.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *