Wat te doen tegen zweetoksels

Wat te doen tegen zweetoksels? Beste tips!

Vraag je je af wat te doen tegen zweetoksels? Ontdek dan hier de beste tips om zwetende oksels tegen te gaan.

Soms kan zweten heel goed voelen, als je je bijvoorbeeld hebt uitgeleefd in de sportschool of wanneer je in de sauna zit. Niets is echter frustrerender dan zweten wanneer je hier helemaal niet op zit te wachten.

Het feit is echter dat zweten normaal is. Iedereen zweet ook verschillende hoeveelheden. Sommige mensen kunnen minder dan een liter per dag zweten, terwijl anderen enkele liters kunnen zweten. Dit hangt allemaal af van je lichaam, je genetica, het klimaat waarin je leeft en je fysieke activiteitsniveau.

Maar als je het gevoel hebt dat je oksels veel natter zijn dan ze zouden moeten zijn (en niet alleen als het daar buiten bloedheet is of als je fysiek actief bent) dan kan het dat je last hebt van overmatig zweten / hyperhidrose. Vooral wanneer het je irriteert en beperkt, dan is het belangrijk om er wat aan te doen.

In dit artikel bespreken we wat te doen tegen zweetoksels. We geven de beste tips en tricks op overmatig zweten te voorkomen, te verminderen en te verdoezelen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen zweetoksels!

Wat te doen tegen zweetoksels? 10 tips!

Als je je afvraagt wat te doen tegen zweetoksels, dan zijn we hier om je te helpen. Er zijn verschillende natuurlijke, vrij verkrijgbare en medische remedies die overmatig zweten onder de oksels kunnen verminderen of elimineren. Hier volgen de beste tips:

1. Gebruik anti-transpiranten

Als je momenteen een deodorant gebruikt i.p.v. een anti transpirant, dan kan overstappen een groot verschil maken. Als je de zweetvlekken in je kleding beu bent, verwissel dan je standaard deodorant voor een anti-transpirant. Deodorant kan de geur onder je armen doden, maar het is niet ontworpen om te voorkomen dat je gaat zweten. Een anti transpirant is hier wel specifiek voor ontworpen.

Anti-transpiranten doden geurveroorzakende bacteriën en blokkeren actief de zweetklieren van het produceren van okselzweet. Hierdoor zul je dus veel minder tot geen zweetoksels meer hebben.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je je anti-transpirant op de juiste manier aanbrengt, zodat het zijn werk kan doen zoals bedoeld. Denk daarom aan de volgende dingen:

 • Breng anti-transpirant alleen aan op een droge, schone huid (niet aanbrengen op al bezwete oksels of oksels die nog vochtig zijn van het douchen).
 • Gebruik je anti-transpirant ‘s nachts, na het baden, wanneer je lichaam het koelst is; hierdoor kan het actieve ingrediënt zijn volledige effect bereiken.
 • Scheer je oksels, want haar kan de anti-transpirant belemmeren om zijn werk te doen. (Gebruik het echter niet direct na het scheren, want anti-transpirant kan je pas geschoren huid irriteren.)
 • Geef het de tijd om te werken. Het kan tot 4 dagen duren voordat je het volledige effect van de anti-transpirant ervaart.

Niet elke anti transpirant is bovendien van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen om de beste optie voor jou te vinden. Er zijn een aantal anti transpiranten met ontzettend veel en positieve klanten beoordelingen. Hier volgen een aantal van de best beoordeelde anti transpiranten:

syNeo 5 Anti-Transpirant Deodorant
syNeo 5 Anti-Transpirant Deodorant - €20,-
anti transparant odaban
Odaban Anti-Transpirant Spray - €14,19
Therme Anti Transpiratie Behandelspray - €15,-

2. Scheer je oksels

Als je veel last hebt van zweetoksels dan kan het verstandig zijn om je oksels te scheren. Het scheren van je oksels kan namelijk overmatig zweten verminderen.

Technisch gezien houdt het scheren van je oksels het zweet onder de oksels niet tegen. Haar houdt echter vocht vast, dus het hebben van okselhaar zal het zweet probleem alleen maar verergeren, vooral als je veel zweet.

Als je al last hebt van hevig zweten onder je armen, is scheren essentieel. Zweet wat in je okselharen blijft hangen kan namelijk ook die zweetgeur versterken, die je juist probeert de elimineren. Geschoren oksels zullen er ook voor zorgen dat je anti-transpirant beter werkt.

3. Vermijd zweetopwekkend voedsel

Wist je dat je dieet invloed kan hebben op hoeveel je zweet? Sommige voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam meer zweet produceert.

Hoewel je misschien geniet van een pittige lunch op het werk of happy hour-cocktails aan het einde van een lange werkdag, waardeer je misschien niet hoe ze meer lichaamszweten aanmoedigen. Pittig voedsel, cafeïne en alcohol bevorderen de transpiratie. Door deze zweetopwekkende voedingsmiddelen te vermijden, kun je overmatig zweten onder de oksel verminderen.

4. Eet meer voedsel dat zweet vermindert

Net zoals dat er voedsel is dat zweet kan aanmoedigen, is er ook voedsel dat zweet juist kan verminderen. Sommige voedingsmiddelen kunnen de hoeveelheid zweet die je lichaam produceert zelfs verminderen en tegelijkertijd overactieve zweetklieren kalmeren.

Wanneer u zweet wilt verminderen door je dieet, is het belangrijk om je te concentreren op voedingsmiddelen die uw spijsverteringsstelsel niet belasten. Je zult ook voedsel willen zoeken dat je zenuwstelsel niet overstimuleerd en in plaats daarvan kalmeert.

Sommige zweetverminderende voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen zijn:

 • water
 • voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte (zoals zuivelproducten en kaas)
 • amandelen
 • bananen
 • groenten en fruit met een hoog watergehalte (bijv. watermeloen, druiven, meloen, broccoli, spinazie, bloemkool, paprika, aubergine, rode kool)
 • olijfolie
 • haver
 • groene thee
 • zoete aardappelen

5. Gebruik okselpads

okselpads

Deze tip doet niets tegen het zweten zelf, maar zorgt er wel voor dat het niet zichtbaar is. Niets is zo vervelend als een mooie outfit aan hebben en twee ronde zweetvlekken bij je oksels te zien. Het gebruiken van okselpads kan dit voorkomen. 

Je plakt de dunne pads gemakkelijk in je shirtje. Ze zitten comfortabel en je ziet ze niet, terwijl ze al het zweet opvangen en dus niets door je shirtje laten lekken. Zo blijft je kleding droog, schoon en zweetvrij.

6. Let op de kleding die je draagt

Als je veel zweet onder je oksels, dan kun je het beste kleuren dragen die zweet beter verbeteren, zoals zwart of donkerblauw. Lichte en felle kleuren zijn berucht als het gaat over het zichtbaar maken van je zweetvlekken. Als je toch lichtere kleding wilt dragen, draag dan okselpads (zie de vorige tip).

Wat nog belangrijker is, zorg ervoor dat je je kledingkast uitrust met zweetbestendige kleding en items gemaakt van natuurlijke, lichtgewicht materialen die vocht absorberen.

Draag stoffen gemaakt van natuurlijke, ademende, waterminnende vezels zoals katoen, linnen of rayon van bamboe. Draag geen synthetische, waterbestendige vezels zoals polyester, rayon of lycra-katoenmengsels.

Vermijd kleding die wordt geadverteerd als ‘zweetafvoerend’ of ‘vochtafvoerend’. Deze kleding is gemaakt van synthetische vezels die zweet daadwerkelijk van je huid (en op je kleding) afstoten in plaats van het op te nemen en te absorberen.

Koop in plaats daarvan ‘zweetbestendige’ kleding en natuurlijke vezels. Deze nemen vocht op en voorkomen dat okselzweet je buitenste lagen bereikt en zweetvlekken veroorzaakt.

7. Blijf gehydrateerd

Zorgen dat je gehydrateerd blijft is ook erg belangrijk om overmatig weten tegen te gaan. Veel water drinken en voedsel eten met een hoog watergehalte kan je lichaam koel houden en overmatig zweten onder de oksels voorkomen. Drink dus wat extra glazen water. Dit kan ook je algehele gezondheid ten goede komen.

8. Stop met roken

De nicotine die je binnenkrijgt als je rookt – net als cafeïne – verhoogt je lichaamstemperatuur, laat je hart sneller kloppen en zorgt ervoor dat je zweetklieren overuren maken.

Roken wordt in verband gebracht met tal van andere hygiëne- en gezondheidsproblemen, zoals een slechte adem, verkleurde tanden en kanker. Het is dus een hele goede stap om hiermee te stoppen.

Dus als je klaar bent om het overtollige zweet te verminderen en je algehele gezondheid te verbeteren, is stoppen met roken misschien de oplossing voor jou.

9. Praat met je arts over geneesmiddelen op recept voor hyperhidrose

Als je oksels altijd extreem veel zweten, dan bestaat er een kans dat je hyperhidrose hebben. Dit houdt in dat je overmatig zweet. Als je alles hebt geprobeerd om zweetoksels te stoppen zonder succes, neem dan contact op met je arts of dermatoloog. Ze kunnen speciale medicijnen op recept voorschrijven om zweetoksels te voorkomen, zoals:

 • Anticholinergica: geneesmiddelen die chemicaliën blokkeren waardoor bepaalde zenuwen met elkaar kunnen communiceren, waardoor lichaamszweet wordt verminderd
 • Bètablokkers: medicijnen die zenuwimpulsen verminderen die zweten veroorzaken
 • Qbrexza: een nieuwe anticholinergische behandeling van Dermira in de vorm van een doekje

Let wel op, de bijwerkingen van medicijnen tegen hyperhidrose kunnen heftig zijn. Zorg ervoor dat je je opties evalueert en probeer eerst andere oplossingen, zoals huismiddeltjes of sterke anti-transpiranten, voordat je medicijnen tegen zweten gebruikt.

10. Overweeg Botox-injecties of een operatie

Als alle andere methoden niet werken, kun je een medische procedure overwegen, zoals Botox-injecties of een operatie om overmatig zweten onder de oksels te stoppen.

Onderzoek heeft aangetoond dat Botox-injecties effectief zijn bij de behandeling van overmatig zweten onder de oksel. Botox is een neurotoxine dat een dermatoloog kan toedienen om de communicatie van de sympathische zenuwen die zweten veroorzaakt, te blokkeren.

Let wel op, dit is geen eenmalige oplossing. De effecten van Botox-injecties nemen af, dus de procedure zal na verloop van tijd moeten worden herhaald om effectief te blijven.

Er zijn verschillende chirurgische opties voor de behandeling van hyperhidrose, waarvan er twee thoracale sympathectomie en verwijdering van de zweetklier zijn.

Thoracale sympathectomie is een minimaal invasieve operatie waarbij de chirurg de sympathische zenuwen doorsnijdt, zodat de zenuwen geen signalen naar de zweetklieren kunnen sturen. De zweetklieren kunnen ook operatief worden verwijderd met verschillende chirurgische technieken, waaronder excisie, curettage en liposuctie.

beste deodorant tegen zweetgeur

Veelgestelde vragen over zweetoksels

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen zweetoksels. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen.

– Waarom heb ik zweetoksels?

Zweten is een natuurlijk verschijnsel. Transpiratie is de manier waarop je lichaam je temperatuur onder controle houdt en je koel houdt. Als je oververhit raakt, bijvoorbeeld omdat je aan het sporten bent of omdat het een warme dag is, zweet je lichaam en dan verdampt het zweet van je huid, wat helpt om je algehele lichaamstemperatuur te reguleren.

Omdat iedereen zweet, en in verschillende hoeveelheden, kan overmatig zweten (of wat hyperhidrose wordt genoemd) heel moeilijk zijn voor mensen om te identificeren als een medisch probleem.

– Wat is hyperhidrose?

Hyperhidrose is overmatig zweten. Iemand met hyperhidrose zweet meer dan fysiek nodig is voor het lichaam en ook als hij geen verkoeling nodig heeft. Het is niet helemaal duidelijk wat hyperhidrose in alle gevallen veroorzaakt, maar het kan voor sommige mensen genetisch zijn of verband houden met een ander onderliggend gezondheidsprobleem.

Er zijn twee soorten hyperhidrose: primair en secundair:

 • Primaire hyperhidrose: dit betekent dat geen onderliggende oorzaak is voor je zweet. Mensen met primaire hyperhidrose beginnen meestal als kind of tiener overmatig zweten op te merken.
 • Secundaire hyperhidrose: dit is wanneer het zweten verband houdt met een ander onderliggend gezondheidsprobleem – het is niet alleen iets dat je lichaam doet. Je neemt bijvoorbeeld een medicijn dat overmatig zweten veroorzaakt, je hebt diabetes, je gaat door de menopauze of je hebt een overactieve schildklier.

Hoewel het behoorlijk ongemakkelijk klinkt, is overmatig zweten geen ernstig risico voor je gezondheid. Toch kan het ontzettend vervelend zijn en je in je leven beperken omdat je je schaamt.

– Hoe weet ik of ik hyperhidrose heb?

Dit kan lastig zijn om te bepalen. Sommige mensen zweten nou eenmaal meer dan andere mensen, maar dat betekent niet meteen dat ze hyperhidrose hebben. Het is mogelijk om te denken dat je overmatig zweet, terwijl je eigenlijk een heel normale hoeveelheid zweet.

Als het mooi weer is, maar niet erg heet en je zit rustig, maar als toch het zweet onder je oksels druipt, dan is de kans groot dat je overmatig zweet. Als je twijfelt kun je het beste een afspraak maken met je huisarts of dermatoloog. Zij kunnen mee bepalen of je mogelijk primaire hyperhidrose of secundaire hyperhidrose hebt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *