wat te doen tegen zonneallergie

Wat te doen tegen zonneallergie? De beste tips!

Vraag je je af wat te doen tegen zonneallergie? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Het is allemaal “fun in the sun” totdat je last krijgt van een ongemakkelijke uitslag. Klinkt bekend? Dan kan het zijn dat je een zonneallergie hebt, waardoor je ontspannende tijd in de zon verandert in een jeukende, onaangename aangelegenheid.

Zonneallergie is een term die vaak wordt gebruikt om een aantal aandoeningen te beschrijven waarbij een jeukende rode uitslag optreedt op een huid die is blootgesteld aan zonlicht.

Sommige mensen hebben een erfelijke vorm van zonneallergie. Anderen ontwikkelen alleen tekenen en symptomen wanneer ze worden veroorzaakt door een andere factor, zoals een medicijn of blootstelling van de huid een bepaalde stof.

Hoe mild of ernstig je zonneallergie ook is, er zijn manieren om de uitslag snel te behandelen en te laten verdwijnen. Ook zijn er manieren om het zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen zonneallergie!

Wat te doen tegen zonneallergie? 3 tips!

Als je je afvraagt wat te doen tegen zonneallergie, dan hebben we hier de 3 beste tips voor je. Daarnaast is voorkomen altijd beter dan genezen (ook al is dat niet altijd 100% mogelijk). Maar zorg er in ieder geval voor dat je jezelf goed beschermt tegen de zon en zo veel mogelijk uit de zon blijft tijdens de heetste uren van de dag.

Als je al een uitslag door zonneallergie hebt, dan volgen hier de 3 beste middeltjes om de symptomen te verlichten en de huid sneller te genezen:

1. Gebruik een crème tegen zonneallergie

Als je last hebt van een uitslag veroorzaakt door zonneallergie, dan is het slim om hier een speciale crème tegen zonneallergie op aan te brengen. We hebben de markt afgezocht en de beste die we konden vinden is de zonneallergie crème an Lucovitaal.

Als jij last hebt van zonneallergie, dan is deze crème onmisbaar. De Zonneallergie Crème van Lucovitaal® behandelt overgevoeligheidsreacties zoals zonneallergie en zonneblaasjes. De crème ondersteunt het afweersysteem van de huid en verlicht de symptomen van huiduitslag en irritatie.

Het ingrediënt Aloë Vera koelt de huid waardoor de irritatie en branderigheid vermindert. Daarnaast beschermt de Zonneallergie Crème tegen vochtverlies en blokkeert het de hechting van schadelijke bacteriën waardoor de crème een herstellende, kalmerende, hydraterende en beschermende werking heeft.

De crème tegen zonneallergie bevat zonbeschermingsfactor 30 (UVA en UVB) waardoor de crème ook meteen een zonnebrandcrème is. Het is daarom een geweldig 2-in1 product om te gebruiken om je te beschermen tegen de zon en zonneallergie. Je kunt daardoor zonneallergie behandelen en voorkomen met deze crème.

De crème kan door zowel volwassenen als kinderen gebruikt worden en behandelt overgevoeligheidsreacties.

Gebruik: Breng na het zonnen een dun laagje crème aan op de aangedane lichaamsdelen. De crème bevat SPF 30 waardoor de crème ook gebruikt kan worden ter voorkoming van (een terugkerende) zonneallergie. Breng de crème dan een half uur voor het zonnen aan. Het wordt aangeraden om de crème meerdere malen per dag (elke 2 tot 3 uur) aan te brengen om optimale bescherming te behouden.

Lucovitaal heeft ook een speciale zonnebrandcrème in factor 50 tegen zonneallergie -> Bekijk hier

2. Aloë vera gel

Naast een speciale zonneallergie crème, of in plaats daarvan, kun je ook aloë vera gel gebruiken. De gel van deze plant is goed voor een hele hoop verschillende huidaandoeningen en irritaties en ook voor zonneallergie.

Aloë vera wordt aanbevolen als een huismiddeltje voor zonneallergie vanwege de verkoelende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het voelt rustgevend aan op de huid en zal het ongemak en de jeuk verlichten. Ook zal het de huid sneller doen genezen. Aloë vera is ook een populair huismiddeltje tegen verbranding door de zon.

Zorg wel dat je een zo puur mogelijke aloë vera gel gebruikt, van 90+%. Zo weet je zeker dat er geen andere toevoegingen in de gel zitten die de huid mogelijk verder kunnen irriteren.

3. Neem een antihistaminica

Je kunt het ongemak van een zonneallergie uitslag ook verlichten door een vrij verkrijgbare antihistaminicum te nemen om jeuk te verlichten. Enkele voorbeelden zijn loratadine (koop hier), fexofenadine (koop hier) en cetirizine (koop hier). Deze medicijnen onderdrukken de histamine-respons in de uitslag die je krijgt van zonneallergie.

gebruik zonnebrandcreme

Veelgestelde vragen over zonneallergie

Hopelijk weet je bij deze beter wat te doen tegen zonneallergie. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen.

– Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een zeldzame allergie voor zonlicht die een reactie veroorzaakt op de huid die wordt blootgesteld aan de zon. De jeukende, roodachtige vlekken of striemen verschijnen meestal binnen enkele minuten na blootstelling aan de zon. Ze kunnen een korte tijd of tot uren duren. De oorzaak van zonneallergie is niet bekend. De allergie kan chronisch worden, maar de symptomen kunnen worden behandeld.

– Wie lopen het meeste kans op een zonneallergie?

Risicofactoren voor het hebben van een allergische reactie op zonlicht zijn onder meer:

  • Ras: Iedereen kan een zonneallergie hebben, maar bepaalde zonneallergieën komen vaker voor bij mensen met een lichtere huid.
  • Blootstelling aan bepaalde stoffen: Sommige huidallergiesymptomen worden geactiveerd wanneer je huid wordt blootgesteld aan een stof en vervolgens aan zonlicht. Veelvoorkomende stoffen die verantwoordelijk zijn voor dit soort reacties zijn geurstoffen, ontsmettingsmiddelen en zelfs sommige chemicaliën die in zonnebrandmiddelen worden gebruikt.
  • Bepaalde medicijnen: Een aantal medicijnen kan ervoor zorgen dat de huid sneller verbrandt, waaronder tetracycline-antibiotica, op sulfa gebaseerde medicijnen en pijnstillers, zoals ketoprofen.
  • Een andere huidaandoening hebben: Het hebben van dermatitis verhoogt het risico op een zonneallergie.
  • Familie hebben met een zonneallergie: Je hebt meer kans op een zonneallergie als je een broer of zus of ouder hebt met een zonneallergie.

– Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

De belangrijkste symptomen van zonneallergie zijn roodachtige vlekken op je huid die jeuken, prikken en branden. Deze kleine bultjes kunnen ook overgaan in verhoogde plekken en soms blaren worden of korstvorming krijgen.

Het uiterlijk van de uitslag kan variëren, afhankelijk van de individuele gevoeligheid. Tekenen en symptomen treden meestal alleen op op de huid die aan de zon is blootgesteld en ontwikkelen zich doorgaans binnen enkele minuten tot uren na blootstelling aan de zon. Als je erg gevoelig bent voor de zon, kan er ook uitslag ontstaan ​​op delen van je huid die bedekt zijn met dunne kleding.

Als de uitslag een groot deel van je huid bedekt, kun je  andere veel voorkomende allergiesymptomen hebben, zoals:

  • lage bloeddruk
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • moeite met ademhalen

– Wat is de oorzaak van een zonneallergie?

De exacte oorzaak van zonneallergie is onbekend. Het treedt op wanneer zonlicht de afgifte van histamine of een vergelijkbare chemische stof in je huidcellen activeert. Het mechanisme wordt beschreven als een antigeen-antilichaamreactie. Dat type reactie treedt op wanneer je immuunsysteem antilichamen aanmaakt om het specifieke antigeen of irriterende middel dat op het zonlicht reageert, tegen te gaan.

Bepaalde medicijnen, chemicaliën en medische aandoeningen kunnen de huid gevoeliger maken voor de zon. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen een zonneallergie hebben en anderen niet. Erfelijke eigenschappen kunnen een rol spelen.

– Ik twijfel of ik een zonneallergie heb, hoe weet ik het zeker?

Als je na contact met de zon, voor het eerst huiduitslag ziet en denk dat het een zonneallergie is, raadpleeg dan je huisarts of een dermatoloog voor de juiste diagnose.

Als je last hebt van gevoeligheid voor de zon en ook huiduitslag en andere symptomen hebt (bijvoorbeeld gewrichtspijn en zwelling, haaruitval of extreme vermoeidheid), maak dan altijd een afspraak met je huisarts. Een huiduitslag in de zon kan namelijk ook een teken zijn van bepaalde auto-immuunziekten, zoals lupus.

– Hoe kan ik zonneallergie voorkomen?

Als je een zonneallergie of een verhoogde gevoeligheid voor de zon hebt, kun je een reactie helpen voorkomen door de volgende stappen te nemen:

  • Vermijd de zon tijdens de spitsuren. Probeer tussen 10.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven.
  • Vermijd plotselinge blootstelling aan veel zonlicht. Veel mensen hebben last van zonneallergiesymptomen als ze in de lente of zomer aan meer zonlicht worden blootgesteld. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid tijd die je in de zon doorbrengt, zodat je huidcellen de tijd hebben om zich aan te passen aan zonlicht.
  • Draag een zonnebril, hoed en beschermende kleding. Shirts met lange mouwen en hoeden met een brede rand kunnen je huid helpen beschermen tegen blootstelling aan de zon. Vermijd stoffen die dun zijn of los geweven zijn – UV-stralen kunnen hier namelijk doorheen gaan.
  • Gebruik zonnebrandcrème. Gebruik een breedspectrumzonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30. Breng de zonnebrandcrème royaal aan en breng deze om de twee uur opnieuw aan – of vaker als je zwemt of zweet.
  • Vermijd bekende triggers. Als je weet dat een bepaalde stof je huidreactie veroorzaakt, zoals een medicijn of contact met bepaalde voedingsmiddelen, vermijd die trigger dan.

– Wanneer moet ik naar een dokter gaan?

De meeste mensen die zonneallergie krijgen hoeven niet naar de huisarts. Het gaat meestal vanzelf over en met de tips die we in dit artikel benoemd hebben, kun je ze nog sneller genezen (en zoveel mogelijk voorkomen).

Raadpleeg echter je huisarts als je ongewone, vervelende huidreacties krijgt na blootstelling aan zonlicht. Voor ernstige of aanhoudende symptomen moet je mogelijk een arts raadplegen die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van huidaandoeningen, zoals een dermatoloog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *