wat te doen tegen snurken

Wat te doen tegen snurken: 11 beste tips!

Ben je opzoek naar wat te doen tegen snurken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Als je op dit artikel bent beland, hoor je waarschijnlijk tot de 45% van de volwassenen die (op zijn minst) af en toe snurken, of je kent iemand die dat doet. Snurken is een serieuze zaak en het is ook voor degene die naast een snurkend persoon ligt, geen pretje.

Niet alleen is snurken hinderlijk, maar 75% van de mensen die snurken heeft obstructieve slaapapneu (wanneer de ademhaling gedurende korte perioden wordt verstoord), wat het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen verhoogt. Het is dus verstandig dat je opzoek bent naar manieren om snurken tegen te gaan.

Lees gauw verder voor de beste tips en oplossingen om te stoppen met snurken!

Waarom snurken mensen?

Voordat we ingaan op de tips om te stoppen met snurken, is het misschien eerst handig om te weten waarom mensen snurken. Er zijn ontzettend veel mensen die snurken, dus je bent zeker niet de enige. Zoals we in het intro al vertelde snurkt maar liefst 45% van de volwassenen.

Snurken gebeurt wanneer lucht door je keel stroomt wanneer je in je slaap ademt. Dit zorgt ervoor dat de ontspannen weefsels in je keel gaan trillen en harde (vaak irritante) snurkgeluiden veroorzaken.

Snurken kan jouw slaap, of die van je partner, ernstig verstoren. Zelfs als je er niet al te veel last van hebt, is het geen voorwaarde om te negeren. In feite kan snurken een teken zijn van een gezondheidstoestand, waaronder:

  • Slaapapneu (geblokkeerde luchtwegen)
  • Overgewicht
  • Een probleem met de structuur van je mond, neus of keel
  • Slaaptekort

Als je bijna nooit snurkt, kan het zijn dat die ene keer wanneer je snurkt wordt veroorzaakt door simpelweg op je rug te slapen of doordat je veel alcohol hebt gedronken net voor het slapen gaan. In deze gevallen hoef je niet naar oplossingen te zoeken. Als je echter regelmatig, of misschien zelfs elke nacht snurkt is het wel belangrijk om nog even door te lezen en de beste tips en oplossingen tegen snurken in je op te nemen!

Wat te doen tegen snurken?

Wat te doen tegen snurken is een iets wat velen zich afvragen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om snurken te verminderen of zelfs helemaal te stoppen met snurken. De onderstaande tips en oplossingen kunnen allemaal helpen om snurken tegen te gaan. Sommige zijn natuurlijke oplossingen, zoals het veranderen van je slaaphouding of stoppen met alcohol drinken, en andere zijn hulpmiddelen om het snurken te verminderen, zoals het dragen van een snurkbeugel of neusstrip. Hoe dan ook, neem alle anti snurk tips goed door en bekijk welke oplossingen het beste voor jou zijn.

Snurken stoppen: 11 tips

1. Verander je slaaphouding

Als je op je rug ligt, zakt de basis van je tong en je zachte gehemelte naar de achterwand van je keel, wat een trillend geluid veroorzaakt tijdens de slaap. Op je zij slapen kan dit helpen voorkomen. Het is misschien alles wat je hoeft te doen om de lucht gemakkelijk te laten stromen en je snurken te verminderen of zelfs helemaal te stoppen.

Een lichaamskussen (een kussen over de volledige lengte dat je hele lichaam ondersteunt) biedt een gemakkelijke oplossing. Het stelt je in staat om op je zij te blijven slapen en kan een groot verschil maken.

Het hoofdeinde van je bed een beetje optillen kan ook een verschil maken. Als je het hoofdeinde van je bed tien centimeter hoger zet, kun je je snurken verminderen door je luchtwegen open te houden.

Bekijk hier verschillende lichaamskussens

2. Afvallen

Als je te zwaar bent, kan afvallen zo maar eens het einde van snurken betekenen. Houd echter wel in je achterhoofd dat dit geen garantie is. Gewichtsverlies helpt sommige mensen, maar niet iedereen. Er zijn ook veel slanke mensen die snurken.

Als je bent aangekomen en nu snurkt, maar voordat je was aangekomen niet,  kan gewichtsverlies zeker helpen. Vooral als je zwaarder bent geworden rond je nek, knijpt het in de inwendige diameter van de keel, waardoor het meer kans heeft om in te klappen tijdens de slaap, wat snurken veroorzaakt.

Je kunt afvallen door je totale calorie-inname te verminderen door kleinere porties en meer gezond voedsel te eten. Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

3. Gebruik neusstrips

Als snurken in je neus begint, kan het helpen om de neusholtes open te houden. Het zorgt ervoor dat lucht langzamer kan bewegen. Als je neus verstopt of vernauwd is door een verkoudheid of een andere verstopping, is de kans groter dat de snel bewegende lucht snurken veroorzaakt.

Neusstrips kunnen helpen om de neusholtes op te tillen en te openen. Een neusstrip is een plakstrip die op de neusbrug kan worden geplaatst om de ruimte in de neusholte te vergroten. Dit kan je ademhaling effectiever maken en je snurken verminderen of zelfs helemaal elimineren. Een neusspreider heeft hetzelfde effect.

Koop hier neustrips om snurken te verminderen

4. Vermijd alcohol en kalmerende middelen

Alcohol en kalmerende middelen verminderen de rusttonus van de spieren achter in je keel, waardoor de kans groter wordt dat je gaat snurken. drie tot vier uur voor het slapengaan alcohol drinken maakt het snurken erger. Mensen die normaal niet snurken, zullen vaak wel snurken na het drinken van alcohol. Zij kunnen dus snurken voorkomen door geen alcohol te drinken vlak voor het slapen gaan. Naast alcohol en kalmerende middelen kan roken snurken ook verergeren. Stoppen met roken is dus voor snurken en je algehele gezondheid ook een goed idee.

5. Slaap genoeg

Te weinig slaap kan een effect hebben dat vergelijkbaar is met het drinken van alcohol. Als je eindelijk slaapt na veel te lang wakker te zijn, zul je waarschijnlijk hard en diep slapen, wat de spieren slapper zal maken en snurken kan veroorzaken. Zorg dat je elke nacht zeven tot acht uur slaap hebt. Als je moeite hebt met in slaap komen of blijven, ontdek dan hier de beste tips voor een betere nachtrust.

6. Gebruik een snurkbeugel

Afneembare mondstukken kunnen aan je mond worden bevestigd om je kaak, tong en zachte gehemelte op hun plaats te houden om snurken te voorkomen. Deze mondstukken worden ook wel snurkbeugels genoemd.

Je kunt een snurkbeugel / snurkbitje eenvoudig op maat maken door het zachte materiaal. Hierdoor vormt het bitje helmaal naar jouw gebit, waardoor je er ’s nachts geen last van hebt.

Een anti snurk bitje voorkomt dat de onderkaak naar beneden zakt, waardoor de lucht een vrije toevoer heeft naar jouw longen. Op deze manier krijg jij eindelijk weer de zuurstof die je nodig hebt en verdwijnt het snurkende geluid. Doordat er weer voldoende zuurstof naar jouw hersenen en longen gaat, voel je je ook weer fit, gezond en gelukkig (en je partner ook).

Bekijk hier verschillende snurkbeugels

7. Stomen voor het slapen

Gebruik een gezichtsstoomkom om je luchtwegen te openen vlak voordat je naar bed gaat. Dit is vooral handig als een verstopte neus door verkoudheid of allergieën de oorzaak is van je snurken. Vul eerst een grote kom met heet water. Ga er vervolgens met je hoofd boven hangen. Kom dichtbij genoeg zodat de stoom zijn werk kan doen, maar niet te dichtbij zodat je je niet verbrandt. Leg een handdoek over je hoofd om het vocht vast te houden. Je kunt ook een gezichtssauna / stomer kopen. Het nemen van een warm bad of een warme douche heeft ook dezelfde effecten.

8. Drink genoeg water

Blijf gehydrateerd. Snurken verhelpen kan soms zo gemakkelijk zijn als het drinken van wat extra glazen water. Afscheidingen in je neus en zachte gehemelte worden plakkeriger als je uitgedroogd bent en dit kan meer snurken veroorzaken. Zorg ervoor dat je minimaal 2 liter vocht per dag binnen krijgt.

drink water tegen snurken

9. Behandel chronische allergieën

Allergieën kunnen de luchtstroom door je neus verminderen, waardoor je door je mond moet ademen. Dit vergroot de kans dat je gaat snurken. Praat met je arts over wat voor soort vrij verkrijgbare of voorgeschreven allergiemedicatie je toestand zou kunnen verbeteren.

10. Gebruik een CPAP machine

Een CPAP-machine pompt ‘s nachts lucht in je luchtwegen, waardoor de symptomen van snurken en slaapapneu afnemen. Het helpt ook om je luchtweg open te houden. Om het apparaat te laten werken, moet je tijdens het slapen een zuurstofmasker dragen. Dit kan even wennen zijn, maar het kan helpen om je symptomen meteen te verminderen. Als slaapapneu bij je is vastgesteld, zal je verzekering waarschijnlijk je CPAP-machine vergoeden.

11. Overweeg chirurgische opties

Als het probleem heel erg is en je hebt al van alles geprobeerd en niets helpt, kan chirurgie een optie zijn. Er zijn verschillende chirurgische opties die je kunnen helpen stoppen met snurken. Sommige hebben betrekking op het wijzigen van de luchtweg. Dit kan worden gedaan door filament in je zachte gehemelte te steken, het overtollige weefsel in je keel weg te snijden of het weefsel in je zachte gehemelte te verkleinen. Praat met je arts om te zien of chirurgische ingrepen eventueel een optie voor je zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *