wat te doen tegen rusteloze benen

Wat te doen tegen rusteloze benen? 7 tips!  

Wil je leren wat te doen tegen rusteloze benen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Je kent het misschien wel. Het is tijd om naar bed te gaan, maar in plaats van in slaap te vallen, ben je aan het woelen en draaien, in een poging je benen comfortabel en ontspannen te krijgen. Je blijft maar wiebelen met je benen en komt moeilijk in slaap.

De kans is groot dat je last hebt van het rusteloze benen syndroom. Restless Leg Syndrome (RLS) is een naam die een verscheidenheid aan irriterende symptomen in de benen omvat. De benen van sommige mensen trillen ongecontroleerd, sommige mensen voelen vreemde, moeilijk te beschrijven sensaties in hun benen, en sommige mensen hebben gewoon de drang om hun benen vaak te bewegen, of continu als ze ‘s nachts in bed liggen.

Of je nu last hebt van milde of ernstige rusteloze benen, in dit artikel delen we de beste tips met je om het te verlichten en weer goed te kunnen slapen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen rusteloze benen!

Wat te doen tegen rusteloze benen? De beste tips 

Heb je last van benen die maar niet stil willen blijven liggen/zitten? Ontdek dan hier wat te doen tegen rusteloze benen! We hebben de beste tips om de symptomen van het rusteloze benen syndroom te verlichten op een rijtje gezet. 

1. Zorg voor gezonde slaapgewoonten

Goede slaapgewoonten hebben is voor iedereen aan te raden, maar misschien vooral voor mensen die moeite hebben met slapen, zoals mensen met RLS.

Hoewel beter slapen je rusteloze been symptomen mogelijk niet oplost, kan het je helpen het slaapverlies dat je lijdt door je aandoening te compenseren. Ook is er een oplossing omdat de symptomen ‘s nachts wel te verlichten (hier gaan we hieronder verder op in). Probeer de volgende tips om je slaap zo rustgevend en herstellend mogelijk te maken.

– Zorg voor een vast ritme

Door elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wakker te worden, slaapt bijna iedereen beter. Wanneer je last van rusteloze benen hebt, kan het een slecht ritme je vermoeidheid en je symptomen verergeren. De meeste volwassenen hebben zeven tot negen uur slaap per nacht nodig om volledig fit te zijn, dus probeer dit te bereiken.

beste verzwaringsdeken

– Koop een verzwaringsdeken

Dit is misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. De andere tips om te zorgen voor gezonde slaapgewoonten, zorgen er simpelweg voor dat je beter zult slapen, maar deze tip is echt specifiek om je rusteloze benen verlichting te geven.

Mensen met het rusteloze benen syndroom kunnen veel baat hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Dit komt omdat het gevoel van de deken op je benen dat rusteloze beengevoel kan opheffen. Dankzij het extra gewicht, heb je een lichte druk op je benen, wat vaak de drang om met je benen te bewegen stopt.

Verzwaringsdekens kunnen de symptomen ook verlichten door serotonine vrij te maken en cortisolspiegels te verlagen, die onze zenuwen kalmeren en de pijn en het ongemak van RLS verlichten.

– Neem natuurlijke slaapmiddelen

Als je heel veel moeite hebt met slapen, dan kom je misschien in de verleiding om een slaappil te nemen. Dit zou af en toe best kunnen, maar dit is geen lange termijn oplossing. Natuurlijke slaapmiddelen daarentegen zijn een betere oplossing en veel werken er net zo effectief. Ze kunnen je helpen sneller in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. Als je rusteloze benen je vaak lang wakker houden of zelfs wakker maken, dan zijn natuurlijke slaapmiddelen een geweldige optie om voor te gaan.

– Rek en strek voordat je gaat slapen

Zacht strekken voor het slapengaan kan ook helpen en verlichting bieden. Voor een kuitrek, stap naar voren en buig je voorste been terwijl je je achterste been recht houdt, in een kleine uitval. Je kunt je hand op een muur leggen voor ondersteuning. Herhaal aan de andere kant. Rekken helpt ook als je lang hebt gezeten.

– Ga in een warm bad

Een warm bad voor het slapengaan ontspant je en maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Het is dus waarschijnlijk niet verwonderlijk dat deze klassieke manier van ontspannen ook de symptomen van rusteloze benen kan verminderen.

2. Sluit de mogelijke oorzaken uit

Het kan zijn dat je rusteloze benen hebt, zonder dat hier een oorzaak voor is. Het kan bijvoorbeeld genetisch bepaald zijn. Dit wordt primaire RLS genoemd. Sommige andere mensen hebben echter ook secundaire RLS. Ze hebben dan rusteloze benen als gevolg op iets, zoals een zenuwproblemen, zwangerschap, ijzertekort of chronisch nierfalen.

Als je van de een op de andere dag last hebt gekregen van rusteloze benen, dan kan het zijn dat iets het veroorzaakt. Het kan dan slim zijn om erachter te komen wat de oorzaak is. Als het zwangerschap is dan kun je er natuurlijk niets aan doen, maar als het bijvoorbeeld een ijzertekort is, natuurlijk wel.

Hier volgen een aantal mogelijke oorzaken van rusteloze benen:

– Gewoontes

Drink je gedurende dag meerdere kopjes koffie? Dan kan dit je rusteloze benen erger maken. Het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak kunnen allemaal de symptomen van RL verergeren. Het beperken van deze stoffen kan op zijn beurt de symptomen ook weer sterk verminderen.

– Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen ook rusteloze benen veroorzaken of verergeren. Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van alle medicijnen die je gebruikt, zowel op recept als zonder recept. Praat met je arts over de vraag of ze je RLS kunnen verergeren.

– Gezondheidscondities

Er is vastgesteld dat bepaalde gezondheidsproblemen verband houden met het rusteloze benen syndroom. Eindstadium nierziekte, of ESRD, en zenuwbeschadiging door diabetes zijn in verband gebracht met RLS. Bloedarmoede door ijzertekort heeft ook een sterk verband met RLS, hier gaan we verder op in dit artikel nog meer op in.

3. Masseer je beenspieren

Het masseren van je beenspieren kan je rusteloze benen ook verlichting geven. Je kunt dit ook gemakkelijk thuis doen door eventueel je partner aan het werk te zetten of door een massage apparaat aan te schaffen.

Een kuitmassage voor het slapengaan kan je RLS-symptomen kalmeren en je eerder helpen in slaap te vallen. Een massage van 10 minuten is genoeg en kan zeer effectief zijn.

Verschillende soorten massages zijn effectief en je kunt dan ook verschillende soorten massage apparaten aanschaffen en gebruiken op je beenspieren. Er is echter één soort massage apparaat die bijzonder goed werkt tegen rusteloze benen. Dat is een been-en voetmassage apparaat die werkt op basis van bloed- en lymfecirculatie therapie. Het apparaat pompt lucht in de airbags van de voeten naar de benen in een continue cyclus om het voor je spieren te laten voelen als een knedende hand massage.

Tijdens een compressiemassage wordt er door het geleidelijke toepassen en weer verwijderen van druk zowel het lymfevaten- als het veneus stelsel gedraineerd. De druk zorgt voor een ontspannen gevoel en heeft een soepel makend en licht mobiliserende werking.

massage apparaat tegen rusteloze benen

4. Neem ijzer- en vitaminesupplementen

IJzertekort wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van het rusteloze benen syndroom. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ijzersupplementen je rusteloze benen in grote mate kunnen verlichten.

Een eenvoudige bloedtest kan controleren op ijzertekort, dus als je denkt dat je dit hebt, neem dan contact op met je arts. Als je positief test op ijzertekort, kan je arts orale ijzersupplementen aanbevelen, die jou bij je plaatselijke apotheek kunt vinden. Als je al van jezelf weet dat je een ijzer tekort hebt, dan kun je ook zelf de juiste supplementen aanschaffen. Bekijk hier verschillende ijzersupplementen.

Een tekort aan vitamine D is ook in verband gebracht met het rusteloze benen syndroom. Het nemen van Vitamine D kan dan ook weer de symptomen verlichten. Bekijk hier verschillende vitamine D supplementen.

5. Zorg voor genoeg beweging

Zorgen voor genoeg beweging. Beweging kan helpen om je beter te laten voelen als je last hebt van rusteloze benen. Je hoeft je hiervoor niet per se helemaal uit te leven in de sportschool. Matige lichaamsbeweging gedurende de dag loont met een betere nachtrust en een vermindering van symptomen.

Pas wel op dat je het niet overdrijft. Intensief sporten of sporten vlak voor het slapengaan kan je symptomen in sommige gevallen juist verergeren.

6. Probeer yoga uit

Net als andere soorten oefeningen, is aangetoond dat yoga en rekoefeningen voordelen hebben voor mensen met het rusteloze benen syndroom. Daarnaast kan het ook helpen het humeur te verbeteren en stressniveaus te verminderen. Dit kan op zin beurt ook weer de slaap verbeteren.

Als je yoga wilt uitproberen, zoek dan een yogaklasje bij jou in de buurt, of doe het vanuit het comfort van je huis. Je hoeft dan enkel een van de beste yogamatjes aan te schaffen en een online yogales te volgen. Dit kan door af en toe een keer een filmpje te volgen via youtube, of door echt een online yoga cursus aan te schaffen waarbij je alles stap voor stap leert.

7. Medicijnen op recept

Als je last hebt van ernstige RLS dan kunnen medicijnen op recept een oplossing zijn. Dopaminerge medicijnen zijn meestal de eerste medicijnen die worden voorgeschreven. Ze zijn effectief in het verlichten van RLS-symptomen, maar ze kunnen bijwerkingen en andere problemen veroorzaken. Andere soorten medicijnen kunnen ook helpen om RLS-symptomen te verlichten zonder dezelfde soorten problemen te veroorzaken. Praat met je arts over mogelijke medicijnen tegen RLS.

Veelgestelde vragen over rusteloze benen

Hopelijk weet je bij deze beter wat te doen tegen rusteloze benen. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen.

– Wat zijn rusteloze benen?

Als je op dit artikel bent beland en je afvraagt wat te doen tegen rusteloze benen, dan weet je waarschijnlijk al wat het is. We zullen het hier toch even helder uitleggen. Rusteloze benen zijn benen die letterlijk vertaald geen rust hebben. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, maar andere mensen wel elke dag.

In dat laatste geval spreken we over het rusteloze benen syndroom, of de engelse term restless leg syndrome (RLS). Het is een aandoening die ongemakkelijke gevoelens veroorzaakt, meestal in de benen. Je voelt dan een soort tintelingen in je benen, waardoor je de drang krijgt om deze te bewegen.

– Wanneer heb je last van rusteloze benen?

Je kunt er gedurende de hele dag op en af last van hebben. Rusteloze benen treden echter meestal op wanneer je zit, rust of slaapt. Veel mensen hebben er dan ook vaak ‘s nachts last van. Bij sommige mensen kan dit zelfs ernstige slaapproblemen veroorzaken.

– Wat is de oorzaak van het rusteloze benen syndroom?

Er is niet altijd een oorzaak of een duidelijke oorzaak. Sommige mensen hebben primaire RLS, die geen bekende oorzaak heeft. Anderen hebben secundaire RLS, die meestal wordt geassocieerd met zenuwproblemen, zwangerschap, ijzertekort of chronisch nierfalen.

– Is het hebben van rusteloze benen ernstig?

Voor de meeste mensen met RLS zijn de symptomen mild, waardoor ze er niet zoveel last van hebben. Als de symptomen echter matig tot ernstig zijn, kan RLS een grote impact hebben op je leven. Het kan ervoor zorgen dat je niet voldoende slaapt en daardoor problemen veroorzaakt met je focus en denken overdag, je werk en je sociale activiteiten.

Als gevolg van deze problemen kan RLS leiden tot angst en depressie. En hoe langer je de aandoening hebt, hoe erger het kan worden. Het kan zich zelfs uitbreiden naar andere delen van je lichaam, zoals je armen.

– Moet je altijd iets doen aan rusteloze benen?

Dat hangt af van hoe erg het bij jou is. Als je hele milde symptomen hebt en als je leven, dagelijkse activiteiten en nachtrust er niet onder lijden, dan hoef je niet per se op zoek naar oplossingen. Als je echter ernstige symptomen hebt, dan is het wel belangrijk om er wat mee te doen. Vanwege de effecten die RLS dan op je leven kan hebben, is behandeling belangrijk.

De behandelingsmethoden zijn gevarieerd, omdat de oorzaak van RLS niet echt bekend is. In dit artikel hebben we de beste behandelingen voor het rusteloze benen syndroom gedeeld. De meeste kun je zelf thuis proberen. Anderen kun je met je arts bespreken, die je kan helpen bij het opstellen van een behandelplan om je RLS-symptomen te verlichten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *