boek over de overgang

Wat te doen tegen opvliegers? De beste tips!

Wil je leren wat te doen tegen opvliegers? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Een opvlieger is een veel voorkomend symptoom van de overgang. Ze zijn ontzettend ongemakkelijk en kunnen vele jaren aanhouden. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander, maar iedereen die ze wel eens ervaart wilt graag verlichting en vraagt zich waarschijnlijk af wat te doen tegen opvliegers.

Wanneer ze ‘s nachts gebeuren, worden opvliegers nachtelijk zweten genoemd. Sommige vrouwen merken dat opvliegers hun dagelijks leven onderbreken.

Je kunt besluiten dat je je levensstijl niet hoeft te veranderen of behandelingsopties hoeft te onderzoeken omdat je symptomen mild zijn. Als je echter last hebt van opvliegers, weet dan dat er genoeg dingen zijn die je zelf kunt doen.

In dit artikel delen we de beste tips met je om opvliegers zoveel mogelijk te verminderen en om er op zo’n goed mogelijke mannier mee om te gaan. Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen opvliegers!

Wat jij kunt doen tegen opvliegers

Als je je afvraagt wat te doen tegen opvliegers, dan volgen hier de beste tips voor je! Probeer alle tips uit en kijk welke het beste bij jou passen en het meeste voor jou kunnen betekenen! 

1. Gebruik een overgangssupplement

De beste overgangssupplementen kunnen je in grote mate helpen om van die vervelende opvliegers af te komen. Ze kunnen ze misschien niet 100% voorkomen, maar kunnen ze wel degelijk verminderen en minder heftig maken.

Er zijn veel overgangssupplementen op de markt en helaas zijn ze niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Zo doen sommige niet wat ze beloven of zijn ze zelfs slecht voor je gezondheid, doordat ze gevuld zijn met twijfelachtige ingrediënten. Dit wil je natuurlijk niet. 

Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste overgangssupplementen om opvliegers tegen te gaan en we hebben de 3 beste opties hier op een rijtje gezet met een korte beschrijving:

– Ymea Overgang 8 in 1 

Ymea Overgang 8 in 1 - Voedingssupplement overgang

Ben je op zoek naar een effectief middel om opvliegers tijdens de overgang tegen te gaan? Dan is Ymea 8-1 het perfecte supplement voor jou. Deze overgangstabletten zijn speciaal ontwikkeld om vrouwen te ondersteunen tijdens deze fase van hun leven en pakken maar liefst 8 veelvoorkomende overgangsverschijnselen aan, waaronder opvliegers.

De formule van Ymea 8-1 is uitgebreid en zorgvuldig samengesteld om diverse symptomen te verlichten. Het innovatieve supplement helpt niet alleen bij opvliegers, maar ook bij nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen. Daarnaast biedt het ondersteuning bij vermoeidheid, gewichtsverlies en het behoud van een gezonde spijsvertering.

Ymea 8-1 bevat een blend van natuurlijke ingrediënten die specifiek zijn geselecteerd vanwege hun gunstige eigenschappen tijdens de overgang:

  • Salie: Deze plant helpt niet alleen bij opvliegers en nachtelijk transpireren, maar ondersteunt ook bij een rusteloos gevoel, stemmingswisselingen en prikkelbare gevoelens.
  • Maca: Deze wortel helpt vermoeidheid te verminderen en biedt ondersteuning tijdens stressvolle situaties. Daarnaast geeft het meer energie en draagt het bij aan een positieve stemming.
  • Zink & Vitamine B6: Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde hormoonhuishouding.
  • Cayenne: Dit kruid draagt bij aan vetverbranding en gewichtsverlies, waardoor het behoud van je figuur wordt gestimuleerd.
  • Artisjok: Deze plant is goed voor een gezonde spijsvertering.
  • Vitamine D3 & Zink: Deze voedingsstoffen dragen bij aan een normaal functionerend immuunsysteem.
  • Zink: Naast de hormoonhuishouding ondersteunt zink ook de gezondheid van haar, nagels en huid.
  • Vitamine D3: Deze vitamine helpt bij het behoud van sterke botten en spieren.

Ymea 8-1 is vrij van conserveermiddelen en geschikt voor mensen met een glutenvrij, lactosevrij en gelatinevrij dieet. Bovendien is het supplement geschikt voor vegetariërs. De combinatie van vitamines, mineralen en natuurlijke extracten in Ymea 8-1 zorgt voor een comfortabele en gemakkelijke overgang tijdens de menopauze.

– Femeno 1 Overgang Tabletten

Femeno 3 Ondersteuning in de overgang

Een ander uitstekend supplement dat opvliegers effectief bestrijdt, is Femeno 2. Dit speciale supplement voor de menopauze helpt bij het reguleren van hormonale activiteit (vitamine B6) en draagt bij aan de normale synthese en het metabolisme van steroïdhormonen (vitamine B5). Hierdoor verlicht het supplement alle veelvoorkomende symptomen van de menopauze, waaronder opvliegers.

Femeno 2 bevat een krachtige mix van natuurlijke ingrediënten, waaronder:

  • Vitamine B5: Draagt bij aan de normale synthese en het metabolisme van steroïdhormonen, zoals oestrogeen en testosteron. Het speelt een belangrijke rol in het energiemetabolisme, ondersteunt de weerstand tegen stress en helpt vermoeidheid te verminderen.
  • Vitamine B6: Draagt bij aan de regulering van hormonale activiteit, ondersteunt het immuunsysteem, is belangrijk voor het zenuwstelsel, vermindert vermoeidheid en activeert natuurlijke energie in het lichaam.
  • Trimethylglycine (TMG): Een belangrijke bron van methylgroepen.
  • Broccoli-extract van broccoli kiemen: Bevat waardevolle voedingsstoffen.
  • Glutathion: Een van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam.

Met Femeno 2 kun je opvliegers effectief verminderen en genieten van een meer comfortabele menopauze.

– Davitamon Compleet Vrouw Overgang

Davitamon Compleet Vrouw Overgang

Het laatste overgangssupplement die we graag willen uitlichten is Davitamon Compleet Vrouw Overgang. Dit unieke supplement is specifiek ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van vrouwen tijdens de overgang, en het voorziet in de dagelijkse aanvulling van essentiële vitamines en mineralen.

Dit supplement biedt ook ondersteuning bij verschillende overgangsverschijnselen. Het bevat een extract van Cimicifuga racemosa (zilverkaars), wat helpt bij symptomen zoals opvliegers en nachtelijk transpireren.

Naast deze voordelen biedt het supplement ook:

  • Ondersteuning voor het ijzergehalte in het bloed (betacaroteen, B2 en C)
  • Ondersteuning voor een gezonde hormoonhuishouding (vitamine B6 en zink)
  • Ondersteuning voor gezond haar en nagels (selenium en zink)

Bovendien is dit supplement vrij van conserveermiddelen, aroma’s en suikers, waardoor het een gezonde keuze is tijdens de overgang.

2. Veranderingen in levensstijl

Veranderingen in je levensstijl zijn ontzettend belangrijk als je je afvraagt wat te doen tegen opvliegers. Probeer, voordat je medicatie overweegt, eerst je levensstijl aan te passen. Let op, de hierboven genoemde supplementen zijn geen medicatie. Ze bevatten natuurlijke ingrediënten die juist goed voor je zijn, en werken dus perfect samen met alle andere tips die we in dit artikel geven.

– Hou jezelf koel ‘s nachts

Als opvliegers je ‘s nachts wakker houden, verlaag dan de temperatuur in je slaapkamer en probeer voor het slapengaan kleine hoeveelheden koud water te drinken. Gebruik een dunner deken, of leg je beddengoed in lagen zodat het naar behoefte kan worden aangepast. Zet ook een ventilator of airco aan als je het warm hebt.

– Kleed je in lagen

Een andere slimme tip is om je in lagen te kleden. Dit houdt in dat je verschillende lagen kleding draagt, waardoor je kledingstukken kunt verwijderen, wanneer je een opvlieger krijgt. Daar bijvoorbeeld een topje een t-shirt en een jasje of vestje. Op deze manier kun je 2 kledingstukken uittreken voor directe verkoeling.

– Koop een draagbare ventilator

Het kan slim zijn om een draagbare ventilator aan te schaffen, die je overal mee naar toe kunt nemen. Deze kun je gebruiken, zodra je een opvlieger voelt aankomen. Dit kan snel verlichting bieden en ervoor zorgen dat je het niet extreem heet krijgt. Koop hier een draagbare ventilator.

– Let op wat je eet en drinkt

Warm en gekruid voedsel, cafeïnehoudende dranken en alcohol kunnen allemaal opvliegers veroorzaken of verergeren. Leer je triggers te herkennen en te vermijden.

– Stop met roken

Roken is gekoppeld aan verhoogde opvliegers. Door niet te roken, kun je opvliegers verminderen, evenals je risico op veel ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, beroertes en kanker.

– Behoud een gezond gewicht

Vrouwen met overgewicht of obesitas kunnen vaker en ernstiger opvliegers krijgen. Als je momenteel overgewicht hebt, dan is het dus aan te raden om stappen te ondernemen om af te vallen. Veel vrouwen komen ook aan in de overgang, of vinden het extra moeilijk om af te vallen in de overgang. Ontdek hier de beste tips en manieren om af te vallen in de overgang.

– Beoefen mindfullness

Sommige vrouwen vinden verlichting van milde opvliegers door middel van mindfulness. Voorbeelden zijn meditatie; langzame, diepe ademhaling; technieken voor stressbeheersing; en geleide beelden. Zelfs als deze benaderingen je opvliegers niet helpen, kunnen ze andere voordelen bieden, zoals het verlichten van slaapstoornissen die vaak optreden tijdens de overgang.

Veelgestelde vragen over opvliegers

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen opvliegers. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is een opvlieger?

Een opvlieger is een plotselinge golf van warmte door je hele lichaam, het meest intens op je gezicht. Je huid kan rood en vlekkerig worden. Je kunt gaan zweten en je hart kan sneller gaan kloppen. Je kunt het juist koud hebben als het eenmaal voorbij is.

Elke vrouw heeft een andere ervaring. Voor sommigen kunnen opvliegers snel en mild zijn. Voor anderen kunnen ze een ware nachtmerrie zijn en zelfs om een verandering van outfit vragen.

Opvliegers kunnen op elk moment in je leven voorkomen, maar ze komen vooral voor tijdens de overgang. De daling van de oestrogeenervaring gedurende deze tijd veroorzaakt veranderingen in de thermostaat van het lichaam, waardoor een vrouw een stuk gevoeliger wordt voor temperatuurveranderingen.

– Hoe lang kun je last hebben van opvliegers?

Dat hangt ervan af, dit is per persoon verschillend. Ongeveer 2 op de 10 vrouwen krijgen nooit opvliegers. Anderen hebben slechts voor een zeer korte tijd opvliegers. Weer anderen kunnen ze 11 jaar of langer hebben. Er is dus geen vast antwoord te geven op deze vraag. Gemiddeld krijgen vrouwen echter ongeveer 2 tot 6 jaar opvliegers of nachtelijk zweten.

– Wat veroorzaakt opvliegers?

Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak is van opvliegers. Meerdere onderzoeken proberen ze te begrijpen. Er is duidelijk bewijs dat opvliegers het gevolg zijn van hormonale veranderingen in het lichaam. Hun verband met andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, wordt ook bestudeerd. Er wordt gedacht dat obesitas en metabool syndroom de incidentie van opvliegers verhogen.

Sommige vrouwen merken opvliegers nauwelijks op of beschouwen ze als een kleine ergernis. Voor anderen kan de intensiteit hun kwaliteit van leven op een nogal negatieve manier beïnvloeden.

– Hoe krijg je snel verlichting als je een opvlieger hebt?

Als je een opvlieger hebt dan wil je waarschijnlijk het liefste zo snel mogelijk verlichting. Sommige vrouwen kunnen hun opvliegers onder controle houden met enkele eenvoudige hulpmiddelen of technieken. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om verlichting te vinden:

  • Kleed je in laagjes, zelfs op de koudste dagen, zodat je je kleding kunt aanpassen aan hoe je je voelt. Draag bijvoorbeeld een topje, een shirtje en een vestje. Zo kun je je vestje en misschien zelfs je shirtje uittreken als je een opvlieger krijgt.
  • Drink water met ijs erin, wanneer je een opvlieger voelt aankomen.
  • Draag een katoenen pyjama (als je een pyjama draagt) en gebruikt katoenen beddengoed
  • Zorg ervoor dat je een waaier bij de hand hebt, voor als je ineens wordt overspoeld door warmte.

– Is de overgang de enige oorzaak van opvliegers?

Nee er zijn ook andere dingen die opvliegers kunnen veroorzaken. Andere medische aandoeningen zoals schildklieraandoeningen, infectie of (zelden) kanker kunnen ook opvliegers veroorzaken.

Geneesmiddeltherapieën zoals tamoxifen voor borstkanker, raloxifene voor osteoporose en sommige antidepressiva produceren ze ook. Ga er niet vanuit dat alle opvliegers alleen door de overgang worden veroorzaakt. Als het onwaarschijnlijk is dat de overgang de oorzaak is of als er andere ongebruikelijke symptomen zijn, raadpleeg dan je huisarts.

– Op welke leeftijd beginnen opvliegers?

Opvliegers zijn een symptoom van de menopauze dat kan optreden tijdens deze overgangsfase van het leven. Gemiddeld vindt de menopauze plaats in je late 40s tot vroege 50s. Dit kan echter per persoon verschillen.

– Gaan opvliegers weg na de overgang?

Net als veel andere aspecten van opvliegers, kan de duur van de opvliegers van persoon tot persoon verschillen. Je kunt tijdens de menopauze slechts een korte tijd opvliegers ervaren, maar niet de hele tijd. Je opvliegers kunnen eindigen zodra je uit de overgang bent of zelfs gedurende de overgang. In andere gevallen kunnen ze de rest van je leven meegaan. Opvliegers die lang aanhouden, worden gelukkig vaak minder ernstig naarmate de tijd verstrijkt.

– Hebben opvliegers medische behandelingen nodig?

In de meeste gevallen niet. Met de tips en middeltjes in dit artikel kom je al een eind om opvliegers te verlichten. Soms is een medische behandeling echter wel gewenst, als niets anders lijkt te werken. Afhankelijk van de ernst, frequentie, aard van de episode van opvliegers en je tolerantie voor deze episoden, kan de behandeling variëren van eenvoudige huismiddeltjes tot hormonale vervanging.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *