wat te doen tegen ontstoken tandvlees

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees? 5 tips!

Wil je leren wat te doen tegen ontstoken tandvlees? Dan ben je naar het juiste adres gekomen!

Je tandvlees is erg belangrijk voor je mondgezondheid. Het tandvlees is gemaakt van stevig, roze weefsel dat je kaakbeen bedekt. Dit weefsel is dik, vezelig en vol bloedvaten.

Als je tandvlees opzwelt / ontsteekt, kan het uitsteken of uitpuilen. Zwelling in je tandvlees begint meestal waar het tandvlees de tand raakt. Je tandvlees kan echter zo opgezwollen raken dat het delen van je tanden begint te verbergen. Gezwollen tandvlees lijkt rood in plaats van de normale roze kleur.

Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, is vaak geïrriteerd, gevoelig of pijnlijk. Je merkt misschien ook dat je tandvlees sneller bloedt bij het poetsen of flossen van je tanden.

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om zo snel mogelijk van ontstoken tandvlees af te komen. Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen ontstoken tandvlees!

1. Poets op de juiste manier en gebruik speciale tandpasta

Het is belangrijk om op te letten met het poetsen van je tanden als je ontstoken tandvlees hebt. Zoals je weet als je hier last van hebt, kan het pijn doen om te poetsen. Het is daarom belangrijk om minder krachtig te poetsen, om te voorkomen dat het weefsel rond je tanden wordt beschadigd. Hierdoor kan je tandvlees namelijk nog verder ontsteken. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en zorg ervoor dat je een zachte heen en weer poetsbeweging maakt.

Het gebruiken van de juiste tandpasta is ook zeer belangrijk. Er zijn een aantal speciale tandpasta’s ontwikkelt om tandvlees problemen tegen te gaan. Hier volgen 3 van de beste tandpasta’s tegen ontstoken tandvlees:

– Himalaya Herbals Kruiden Tandpasta Sensi-Relief

Himalaya Herbals Kruiden Tandpasta Sensi-Relief

De Sensi-Relief Tandpasta van Himalaya Herbals is speciaal ontwikkeld voor gevoelige tanden en gevoelig en/of ontstoken tandvlees. De tandpasta is  samengesteld op basis van bijzondere kruidenextracten, welke op natuurlijke wijze helpen om de mondweerstand te stimuleren. Zo zorgt de tandpasta ervoor dat het tandvlees beter beschermd wordt. Hierdoor worden gaatjes en gezwollen tandvlees effectief tegengegaan en blijft de mondhygiëne optimaal.

Bovendien bevat de Himalaya Herbals geen kunstmatige geur- en smaakstoffen, zoetstoffen en agressieve schuurmiddelen. In tegenstelling tot vele andere tandpasta’s is deze natuurlijke tandpasta 100% vegetarisch en niet getest op dieren.

De unieke natuurlijke ingrediënten in deze tandpasta:

 • Miswak; Vermindert en voorkomt tandvleesontstekingen en bloedend tandvlees
 • Spinazie; Tegen gevoelige tanden
 • Almond Shell; Natuurlijk samentrekkend middel wat het tandvlees versterkt
 • Menthol; Helpt bij het behouden van een langdurig frisse adem

– Curasept ADS 712 Gel-Tandpasta

Curasept ADS 712 Gel-Tandpasta

Als je opzoek bent naar de beste tandpasta tegen ontstoken tandvlees dan is Curasept ADS 712 Gel-Tandpasta ook een geweldige keuze. Dit is een  intensief beschermende tandpasta voor langduriger gebruik tot 3 maanden op basis van 0.12% chloorhexidine (CHX) en het innovatieve en gepatenteerde Anti Discoloration System (ADS).

Dit systeem vermindert het ontstaan van vlekken en smaakverlies door de twee chemische reacties die leiden tot pigmentatie (verkleuringen) af te remmen, zonder hierbij de anti-plaque werking in de weg te zitten. Bovendien geniet je dankzij de afwezigheid van alcohol van een irritatievrije poetsbeurt zonder branderig gevoel na afloop.

Deze tandpasta is ideaal als ondersteuning voor de behandeling van gingivitis/parodontis (ontstoken tandvlees), mucositis (mondproblemen na chemotherapie) en peri-implantatis (ontstekingen rondom implantaten). De pasta is zeer geschikt voor mensen die een prothese, orthodontisch apparatuur of implantaten dragen, maar ook voor iedereen met extra gevoelige tandvlees.

Emoform Tandpasta Sensitive Fluoride

Emoform Tandpasta Sensitive Fluoride is een tandpasta op basis van kaliumnitraat en fluoride. Kaliumnitraat is door vele onderzoeken aangetoond als een doeltreffend middel tegen gevoelige tandhalzen. Hierdoor is deze tandpasta zeer geschikt als je last hebt van ontstoken tandvlees.

Daarnaast bevat Emoform hoge concentraties aan mineraalzouten die plakvorming tegengaan. Tevens wordt de tandvleesoppervlakte verhard en wordt ontstoken en licht bloedend tandvlees tegengewerkt en op deze wijze pardontitis (ontstoken tandvlees) voorkomen. Bovendien wordt ook de groei van bacteriën geremd en daarmee ook schade die cariës veroorzaakt.

2. Gebruik een middel speciaal tegen ontstoken tandvlees

Als je je afvraagt wat te doen tegen ontstoken tandvlees, dan is het antwoord absoluut om een speciaal middeltje specifiek hiervoor te gebruiken. Er zijn verschillende mondspoelingen, spray’s en vloeistoffen die ontwikkelt zijn om ontstoken tandvlees effectief te genezen. Hier volgen 3 van de beste middeltjes tegen ontstoken tandvlees:

– Pyralvex Mondvloeistof 

Als je last hebt van ontstoken tandvlees dan is Pyralvex een geweldig hulpmiddel om daar zo snel mogelijk van af te komen. Het is een effectieve behandeling van tandvleesontsteking. Je kunt het ook gebruiken als aanvulling op een andere behandeling. Het is een aanstipvloeistof voor toepassing op de slijmvliezen van de mondholte.

Breng de vloeistof aan op de ontstoken plaatsen. De aanbevolen dosering is 3 tot 4 keer per dag. Je kunt het gemakkelijk met het penseeltje aanstippen. Indien je een kunstgebit draagt dien je dit eerst te verwijderen. Om het middel zijn werking ten volle te laten ontplooien verdient het aanbeveling gedurende minstens een half uur de mond niet te spoelen en in die tijd ook niets te eten of drinken.

– Gengigel Spray 

Gengigel Spray is een medisch middel dat helpt bij het tegengaan en voorkomen van tandvleesaandoeningen. Het middel bevat hyaluronzuur dat d.m.v een biotechnologisch proces uit niet dierlijke stoffen wordt verkregen. Deze methode garandeert een hoge graad van zuiverheid.

Hyaluronzuur is van nature actief in het regeneratieproces van het mondweefsel. Onderzoek toont aan dat hyaluronzuur (Gengigel®) het tempo van het genezingsproces van ontstoken of anderzins aangetast mondweefsel aanzienlijk versnelt. Gengigel® verbetert daarmee de volgende parodontale behandelingen:

 • Ontstoken tandvlees
 • Bloedend tandvlees
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Aften
 • Wondjes veroorzaakt door bijv. chirurgische ingreep, extractie, gebitsprothesen

– Curasept ADS 205 Mondspoeling

Curasept ADS 205 Mondspoeling

Curasept ADS 205 Mondspoeling 0.05% CHX + 0.05% FL is een zeer aangenaam smakende spoeling, welke perfect is om ontstoken tandvlees tegen te gaan. het middel is geschikt voor langdurig gebruik en op basis van 0.05% chloorhexidine (CHX), 0.05% natriumfluoride en het innovatieve en gepatenteerde Anti Discoloration System (ADS).

Dit systeem vermindert het ontstaan van vlekken en smaakverlies door de twee chemische reacties die leiden tot pigmentatie (verkleuringen) af te remmen, zonder hierbij de anti-plaque werking in de weg te zitten. De formule is bovendien alcoholvrij, waardoor je kunt genieten van een optimale mondhygiëne zonder irritaties en branderig gevoel.

Deze mondspoeling is speciaal samengesteld om cariërs (gaatjes) en gingivitis (ontstoken tandvlees) te voorkomen en om de algehele mondhygiëne na orthodontische behandelingen te ondersteunen. Bovendien is de spoeling zeer geschikt indien tandenpoetsen niet of nauwelijks mogelijk is.

Het wordt aangeraden om tweemaal daags gedurende 60 seconden te spoelen met 10ml (eetlepel) onverdund product, bij voorkeur na het tandenpoetsen. Gebruik het product echter niet langer dan 6 maanden of zoals aanbevolen door je mondhygiënist of tandarts.

3. Probeer thuismiddeltjes

Naast de bovengenoemde tandpasta’s en middelen speciaal tegen ontstoken tandvlees, zijn er ook wat huismiddeltjes die kunnen helpen om het ontstoken tandvlees tot rust te laten komen en de pijn te verlichten. We bespreken de beste opties hier:

– Spoeling met zout water

Een spoeling met zout water kan de mondgezondheid bevorderen en ontstekingen in het tandvlees verzachten. Het kan wondgenezing en ontstekingen helpen genezen.

Een eenvoudige spoeling met zout water met ongeveer 1 theelepel zout in 1 kopje warm water zou voldoende moeten zijn. Als het zout water ris opgelost, spoel het mengsel dan zachtjes door je hele mond heen voor ongeveer 30 seconden voordat je het weer uitspuugt.

Tot drie keer per dag spoelen kan tijdelijke zwelling helpen verminderen.

– Spoeling met etherische oliën

Sommige etherische oliën kunnen ook de algemene mondgezondheid bevorderen. Mondspoelingen met bepaalde etherische oliën kunnen tandplak en ontsteking bij mensen met gingivitis net zo effectief verminderen dan sommige medicinale mondspoelingen.

Etherische oliën die goed werken tegen ontstoken tandvlees zijn tijm, pepermunt, kruidnagel en tea tree. Deze opties zijn bijzonder nuttig bij het voorkomen van de groei van ziektekiemen die tot veelvoorkomende orale problemen kunnen leiden.

Voordat je echter een mondwater gebruikt dat etherische oliën bevat om zwelling in het tandvlees te behandelen, moet je eerst controleren of het geen andere agressieve ingrediënten bevat, zoals alcohol. Deze ingrediënten kunnen het tandvlees verder irriteren. Je kunt het beste zelf een spoeling maken van water en je etherische olie / oliën naar keuze.

Koop hier etherische oliën

– Spoeling met aloë vera

Aloë vera is een veel voorkomende plant die zeer nuttig kan zijn voor orale ontstekingen. Aloë vera-gel kan ontstekingen in het tandvlees door gingivitis verminderen.

Veel bedrijven maken nu mondwater met aloë vera als actief ingrediënt. Sommige mensen kiezen er ook voor om de gel van de plant direct te gebruiken. Door deze producten een paar minuten in de mond te spoelen voordat je ze uitspuugt, kan de zwelling in het tandvlees helpen verminderen.

Koop hier aloë vera gel

4. Flos elke dag en op een zachte manier

Dagelijks flossen is zeer belangrijk, zowel om ontstoken tandvlees te voorkomen als om het te genezen. Flossen is een geweldig hulpmiddel voor de behandeling van gingivitis, omdat het voedseldeeltjes verwijdert die tandplak kunnen voeden die je tandenborstel zou kunnen missen.

Zorg er wel voor dat je op een zachte en voorzichtige manier flost, zodat je je tandvlees niet nog verder irriteert en zodat het je niet teveel pijn doet. Steek de flosdraad niet te diep in je tandvlees en maak voorzichtige bewegingen. 

Je kunt flossen met en stuk flosdraad, maar je kunt ook een flosapparaat aanschaffen voor de meest effectieve resultaten. Bekijk hier verschillende flosapparaten.

5. Verbeter je voeding

De beste manier om te helpen bij pijnlijk en ontstoken tandvlees is om het in de eerste plaats te voorkomen. Een geweldige manier om ontstoken tandvlees te voorkomen en te verbeteren, is door je voeding te verbeteren. Begin met het opnemen van calcium, vitamine C en foliumzuur in je dieet.

Het niet hebben van deze vitamines in je dieet kan een van de boosdoeners zijn van gezwollen tandvlees. Vitamine C is te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals broccoli, paprika, sinaasappels, ananas, boerenkool, kiwi en aardbeien.

Het krijgen van de juiste hoeveelheid calcium kan veel voordelen opleveren voor je algehele mondgezondheid. Calcium wordt gevonden in zuivel, sojamelk, tofu, sardines, granen en boerenkool.

Voeg foliumzuur toe aan je dieet door bonen, linzen, broccoli, asperges, groenten, erwten en avocado’s te eten.

vezelrijk voedsel

Wat veroorzaakt ontstoken tandvlees?

Als je ontstoken tandvlees hebt, weet je dat dit tot ernstig ongemak kan leiden. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar het is vaak één van de volgende twee vormen:

Gingivitis:

Gingivitis is de meest voorkomende oorzaak van ontstoken tandvlees. Het is een tandvleesaandoening die ervoor zorgt dat je tandvlees geïrriteerd en gezwollen raakt. Veel mensen weten niet dat ze gingivitis hebben, omdat de symptomen vrij mild kunnen zijn. Als het echter onbehandeld blijft, kan gingivitis uiteindelijk leiden tot een veel ernstiger aandoening die parodontitis wordt genoemd en mogelijk tandverlies.

Gingivitis is meestal het gevolg van een slechte mondhygiëne, waardoor tandplak zich ophoopt op het tandvlees en de tanden. Plaque is een film die bestaat uit bacteriën en voedseldeeltjes die na verloop van tijd op de tanden worden afgezet. Als tandplak langer dan een paar dagen op de tanden blijft zitten, wordt het tandsteen.

Tandsteen is verharde tandplak. Je kunt het meestal niet verwijderen met alleen flossen en poetsen. Dit is het moment waarop je naar een tandarts moet. Ophoping van tandsteen kan leiden tot gingivitis.

Een van de meest voorkomende tekenen van tandvleesontsteking is ontstoken tandvlees dat kan gaan bloeden als je poetst of flost. Hoewel gingivitis niet ernstig is, is het belangrijk om de ziekte te behandelen om verdere progressie te voorkomen.

Parodontitis:

Wanneer gingivitis niet tijdig wordt behandeld, kan het overgaan in het ernstiger type tandvleesaandoening dat bekend staat als parodontitis. Op dit punt is ontstoken tandvlees pijnlijker en kunnen je tanden zelfs losraken. Dat komt omdat parodontitis het weefsel dat je tanden op hun plaats houdt, begint te beschadigen. De behandeling van ontstoken tandvlees en parodontitis is erg belangrijk voor je mondgezondheid op de lange termijn.

Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen ontstoken tandvlees. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoelang duurt het om ontstoken tandvlees effectief te behandelen?

De behandeling van ontstoken tandvlees / gingivitis kan enige tijd in beslag nemen. Het duurde even voordat het verscheen en het zal ook even duren voordat het ook weer weggaat. De uiteindelijke behandeltijd zal afhangen van hoe erg de tandvleesontsteking is. Relatief kleine gevallen zullen sneller verdwijnen dan meer uitgebreide problemen.

De bovengenoemde tips en middeltjes kunnen ervoor zorgen dat de genezingstijd in grote mate wordt versneld. Het is ook verstandig om contact met je tandarts op te nemen als de ontsteking erg is.

Voor welke behandeling je ook kiest, stop niet met goed poetsen en flossen. Beide zijn zeer belangrijk om van het probleem af te komen en het niet erger te maken. Doe beide wel voorzichtig en op een zachte manier.

Je kunt na een paar dagen behandeling met een van de bovenstaande ontstoken tandvlees middeltjes al verbeteringen verwachten, maar het kan even duren voordat de symptomen volledig verdwijnen. In de meeste gevallen verdwijnt gingivitis meestal binnen 10 tot 14 dagen. Als je gingivitis ernstiger is, kan de behandeling langer duren.

– Hoe kun je ontstoken tandvlees voorkomen?

Hier volgen een aantal maatregelen die je kunt nemen om ontstoken tandvlees te helpen voorkomen:

 • Poets regelmatig, minstens twee keer per dag of na elke maaltijd.
 • Flos elke dag, flossen verwijdert voedseldeeltjes die tussen je tanden achterblijven en tandplak en tandsteen kunnen veroorzaken, die beide kunnen leiden tot tandvleesaandoeningen en ontstoken tandvlees.
 • Flos voorzichtig, wees ook voorzichtig bij het flossen om ontstoken tandvlees te voorkomen. Schuif de floss voorzichtig tussen je tanden in plaats van hem naar beneden te duwen en je tandvlees te beschadigen.
 • Gebruik zachte orale producten zoals tandpasta en mondwater.
 • Spoel regelmatig, door je mond te spoelen, verwijder je voedselresten, evenals de koolhydraten die tandplak veroorzaken en tot tandvleesaandoeningen kunnen leiden.
 • Vermijd suikerhoudende dranken, omdat deze kunnen bijdragen aan de ophoping van bacteriën in de mond.
 • Vermijd tabak, inclusief roken of kauwen.
 • Vermijd alcohol en alcoholische mondspoelingen, omdat de alcohol kan uitdrogen en het tandvlees kan irriteren.
 • Vermijd scherp voedsel zoals chips, zaden en popcorn, die in de tanden kunnen blijven steken en pijn kunnen veroorzaken.

– Wanneer moet ik naar mijn tandarts of huisarts?

Hoe eerder je je gingivitis behandelt, hoe groter je kans op een snel en volledig herstel. Indien onbehandeld, kan gingivitis ernstige schade aan je tanden veroorzaken. Het kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Raadpleeg je arts of tandarts als je een of meerdere van de volgende symptomen hebt:

 • ernstige tandpijn
 • extreem slechte adem
 • tandvlees dat veel bloedt
 • extreem gezwollen of ontstoken tandvlees

Je tandarts kan je tanden poetsen en je kunt worden doorverwezen naar een parodontoloog. In sommige gevallen kunnen ze medicinale mondspoeling of antibiotica voorschrijven.

De mondhygiënist kan je leren om tandheelkundige hulpmiddelen en producten te gebruiken om je tandvlees gezond te houden. Je tandarts kan je ook bellen voor aanvullende reinigingen en verdere begeleiding geven over hoe je een goede mondhygiëne kunt toepassen.

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om je tandvlees te helpen genezen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *