Wat te doen tegen misselijkheid

Wat te doen tegen misselijkheid? De beste tips!

Wil je leren wat te doen tegen misselijkheid? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Iedereen is ooit in zijn leven wel eens misselijk. Misselijkheid is dat ongemakkelijke, misselijkmakende gevoel dat je in je maag krijgt waardoor je het gevoel krijgt dat je gaat overgeven. Het kan onder andere worden veroorzaakt door een virus, een spijsverteringsaandoening, zwangerschap, reisziekte of zelfs een onaangename geur.

Vaak is het onduidelijk waarom je ineens misselijk bent. Wat de reden ook is, als het toeslaat voelt het ontzettend ongemakkelijk en wil je er het liefste zo snel mogelijk vanaf.

Er zijn gelukkig genoeg dingen die je zelf kunt doen om misselijkheid tegen te gaan. In dit artikel bespreken we de beste tips en de beste middeltjes om misselijkheid zo snel mogelijk te stoppen en om je weer op je gemak te laten voelen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen misselijkheid!

Wat te doen tegen misselijkheid? 10 tips!

Vraag je je af wat te doen tegen misselijkheid? Volg dan de volgende 10 tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen! Probeer alle tips uit om erachter te komen welke het beste voor jou werken. Veel tips zijn voor misselijkheid in het algemeen, maar sommige tips zijn ook alleen voor een bepaald type misselijkheid, zoals door reisziekte. 

1. Ga rechtop zitten en vermijd het samentrekken van de maag

Als je misselijk bent, ga dan vooral niet liggen. Ga juist goed rechtop zitten. Als je plat gaat liggen, kunnen maagsappen stijgen en gevoelens van misselijkheid en algeheel ongemak vergroten, vooral als je gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) hebt.

Het samentrekken van je maag kan ook misselijkheid verergeren, omdat het het gebied samendrukt en je in het algemeen minder comfortabel maakt. Als je misselijk bent, probeer dan achterover te leunen met je bovenlichaam omhoog en beweeg zo min mogelijk.

2. Open een raam of ga voor een ventilator zitten

Als je misselijk bent, ga dan naar buiten of ga bij een open raam zitten. Voor een ventilator gaan zitten kan ook goed helpen. Je ziet mensen die wagenziek zijn, niet voor niets met hun hoofd zowat uit het raam hangen.

Frisse lucht kan bij veel mensen misselijkheidssymptomen verlichten, hoewel het niet duidelijk is waarom. Het kan misselijkmakende geuren wegwerken, of het kan je gewoon helpen je te concentreren op iets anders dan de misselijkheid.

Wanneer je misselijkheid voelt opkomen is het daarom verstandig om meteen een raampje te openen en frisse lucht te krijgen.

3. Gebruik medicijnen tegen misselijkheid

Vrij verkrijgbare medicijnen tegen misselijkheid kunnen ook ontzettend effectief zijn om misselijkheid snel te verlichten. We hebben de hele markt afgespeurd naar de beste geneesmiddelen en medicijnen tegen misselijkheid en daar zijn 3 toppers uitgekomen, welke we hieronder kort uitlichten.

– Iberogast Druppels

iberogast darmklachten

Iberogast is een 100% natuurlijk én zeer effectief geneesmiddel bij maag- en darmklachten. Het geneesmiddel bestaat uit een unieke combinatie van negen geneeskrachtige kruiden: Bittere Scheefbloem (Iberis Amara), Engelwortel, Kamillebloem, Karwijvrucht, Citroenmelisseblad, Pepermuntblad, Stinkende Gouwekruid en Zoethoutwortel.

Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat het transport van eten en drinken door jouw maag en darmen normaliseert. Het verlicht effectief maagklachten en darmklachten, zoals maagkramp, darmkramp, vol gevoel, misselijkheid, maagpijn en/of maagzuur en prikkelbare maag en darmen.

Dit geneesmiddel is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. Je mag hier driemaal daags 20 druppels van pakken. Neem het voor of tijdens de maaltijden met wat vloeistof in.

– A.Vogel Boldocynara Tabletten

A.Vogel Boldocynara Tabletten

A.Vogel Boldocynara Tabletten is ook een 100% natuurlijk geneesmiddel dat misselijkheid tegen gaat. Naast het tegengaan van misselijkheid, helpt het ook bij een opgeblazen gevoel, winderigheid en brandend maagzuur.

A.Vogel Boldocynara Tabletten is een traditioneel kruidengeneesmiddel op basis van Cynara scolymus, Taraxacum officinalis, Peumus boldus en Silybum marianum ter ondersteuning van je spijsvertering en bij darmklachten. Het helpt bij alle meest voorkomende spijsverteringsklachten, waaronder misselijkheid.

De aanbevolen dosering is 2x daags 1 tablet na de maaltijd met wat water innemen.

– Wapiti Antimetil Gember Tabletten

Wapiti Antimetil Gember Tabletten

Wapiti Antimetil Gember Tabletten is een voedingssupplement op basis van gestandaardiseerd gember extract dat 10x meer geconcentreerd is dan traditioneel gemberpoeder. Dit voedingssupplement ondersteunt de gezonde spijsvertering en draagt bij aan normale maag- en darmfuncties.

Daarnaast is het ook goed tegen misselijkheid en overmatig overgeven tijdens de zwangerschap. Ook bij andere oorzaken van misselijkheid zoals medicijngebruik, reisziekte, stress en een ander eetpatroon en/of voeding brengt Wapiti Antimetil de maag tot rust. Gember zorgt voor een snellere maaglediging en bevordert een rustige spijsvertering. Daarnaast verlicht het ook darmkrampen.

Aanbevolen dosering:

  • Kinderen 3-5 jaar: 1 tablet, 1 tot 2 maal per dag.
  • Kinderen 6-11 jaar: 1 tablet, 1 tot 4 maal per dag.
  • Volwassenen: 2 tabletten, 1 tot 4 maal per dag.
  • Zwangere vrouwen: 1 tablet ‘s morgens en ‘s middags.

4. Oefen druk uit op specifieke plekken

Acupressuur is een alternatieve therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke delen van het lichaam om verschillende problemen te verlichten.

Het drukpunt voor misselijkheid bevindt zich op je binnenpols, ongeveer 6,4 centimeter naar beneden, tussen twee grote pezen. Er is algemene overeenstemming dat een paar minuten op dit drukpunt drukken enige verlichting van de misselijkheid kan geven.

Deze methode wordt ook vaak gebruikt om reisziekte te voorkomen en te verlichten. Er zijn veel speciale polsbandjes beschikbaar, die gebruik maken van dit drukpunt om misseijkheid tegen te gaan. 

polsbandje tegen misselijkheid

5. Haal een aantal keer diep adem

Als je misselijk bent, haal dan een aantal keer diep adem. Dit kan misselijkheid helpen verlichten. Adem langzaam in door je neus, houd je adem drie seconden vast en adem langzaam uit. Herhaal dit meerdere keren totdat je misselijkheid afneemt.

Het kan ook helpen om te mediteren. Meditatie, de oefening om de geest te concentreren en te kalmeren, kan je laten focussen op andere dingen, of eigenlijk beter gezegd op niets, om zo je gedachten van de misselijkheid af te houden. Ook kan het misselijkheid helpen verlichten omdat je tijdens meditatie vaak ook bezig bent met je ademhaling.

6. Breng een koel kompres aan

Het aanbrengen van een rustgevend, koel kompres op de achterkant van de nek kan misselijkheid ook wat helpen verminderen. Een paar minuten lang een koel kompres op de achterkant van je nek leggen, kan zeer rustgevend zijn. Het helpt ook om je lichaamstemperatuur te verlagen, wat, indien hoog, misselijkheid kan verlichten.

7. Zorg dat je veel drinkt

Als je door misselijkheid niet kunt eten of drinken, kan uitdroging optreden. Als je overgeeft omdat je misselijk bent, loop je nog meer kans op uitdroging. Omgekeerd is misselijkheid ook een symptoom van uitdroging. Als je je misselijk voelt, drink dan indien mogelijk de hele dag door vloeistoffen.

Water drinken kan lastig zijn als het moeilijk is om iets binnen te houden. Toch is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Zelfs zelfs als je moet overgeven, wordt een deel van het water dat je drinkt opgenomen. Je kunt ook thee drinken om vocht binnen te krijgen, of andere drankjes.

Uitdroging kan mild of ernstig zijn. Milde uitdroging veroorzaakt weinig problemen, maar in zijn ernstige vorm kan uitdroging levensbedreigend zijn. Zorg dus dat je goed gehydrateerd blijft.

drink water voor hoofdhuid problemen

8. Denk aan andere dingen

Door alsmaar aan je misselijkheid te bijven denken, wordt het waarschijnlijk alleen maar ergers. Je gedachten zijn krachtig en hebben letterlijk invloed op je fysieke staat. Hoe meer je stilstaat bij je misselijkheid, hoe misselijker je je waarschijnlijk zult voelen.

De volgende keer dat misselijkheid optreedt, is het verstandig om jezelf af te leiden. Doe dit bijvoorbeeld door een boek te lezen of door televisie te kijken.

9. Vermijd koolzuurhoudende dranken

Neem geen koolzuurhoudende dranken wanneer je misselijk bent.Koolzuurhoudende dranken kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken en zure reflux en GERD verergeren, die allemaal misselijkheid kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen de meeste koolzuurhoudende dranken erg zoet zijn, waardoor je misselijkheid erger kan worden.

Eet een kleine maaltijd of iets neutraals

Het volgen van een neutraal dieet kan misselijkheid helpen verminderen en voorkomen dat je gaat overgeven. Eet voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, pasta, noedels, aardappelen en eieren. Vermijd gefrituurd voedsel, zuivelproducten zoals kaas en melk, vlees en vezelrijk voedsel totdat de misselijkheid afneemt.

10. Probeer huismiddeltjes tegen misselijkheid

Er zijn een aantal natuurlijke middeltjes die je mogelijk al in huis hebt die ook kunnen helpen om misselijkheid te verlichten. Hier volgen de meest effectieve:

– Kamillethee

Kamillethee is een populair huismiddeltje tegen misselijkheid. Het heeft een kalmerend effect dat je kan helpen slapen als je misselijk bent. Het kan ook helpen om angst te verminderen.

– Citroen

Citroenen bevatten citroenzuur, een van nature voorkomende stof waarvan gedacht wordt dat het de spijsvertering bevordert en de maag kalmeert. Probeer vers geperst citroensap aan water toe te voegen en drink de hele dag door.

Als misselijkheid het gevolg is van constipatie, kan het drinken van warm water met citroensap je darmen stimuleren. Doe echter rustig aan. Het innemen van te veel citroensap in een korte periode kan de misselijkheid juist verergeren.

De geur van citroenen kan ook misselijkheid verlichten. Het inademen van etherische citroen olie zou dus ook je misselijkheid kunnen verlichten.

– Gember

Gember is misschien wel het meest populaire huismiddeltje tegen misselijkheid. Het is effectief voor het beheersen van milde tot matige misselijkheid.

Eet een klein stukje verse gember om misselijkheid tegen te gaan. Je kunt ook gemberthee drinken. Schil simpelweg wat verse gember en gooi het in kokend water. Laat het 5 minuten intrekken en geniet van je verse, helende thee!

– Pepermunt

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat pepermunt ook kan helpen tegen misselijkheid. Je kunt op verschillende manieren de voordelen van pepermunt tegen misselijkheid gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je diffuser vullen met wat druppels etherische olie van pepermunt, zodat het door de hele kamer wordt verstuift. Ook kun je er gewoon aan ruiken voor dezelfde resultaten.

Daarnaast kun je pepermuntcapsules nemen of pepermuntthee drinken. De beste pepermunt thee is een gemaakt van verse perpmuntbladeren.

natuurlijke middeltjes tegen keelpijn

Wat zijn de oorzaken van misselijkheid?

Misselijkheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Soms is er ook geen aanwijsbare oorzaak. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van misselijkheid.

– Zwangerschap

Zwangerschap is een van de meest voorkomende oorzaken van maagklachten, vaak ochtendmisselijkheid, hoewel de aandoening op elk moment van de dag kan optreden. Vaak veroorzaakt door veranderende hormonen, is misselijkheid tijdens de zwangerschap meestal geen reden tot bezorgdheid, hoewel het hinderlijk kan zijn.

– Stress en angst

Als je gestrest of angstig bent, wordt het normale spijsverteringsritme van je darmen verstoord, waardoor je je misselijk kunt voelen. Door diep en kalmerend adem te halen, kun je je rustiger voelen en de misselijkheid verminderen. Veel van de andere tips hierboven, zoals het drinken van gemberthee helpen ook tegen misselijkheid veroorzaakt door stress en angst.

– Uitdroging

Zelfs milde uitdroging kan maagklachten veroorzaken, dus als je dorst hebt, negeer het dan niet. Het drinken van een glas gewoon water is misschien alles wat je nodig hebt om je misselijkheid te laten verdwijnen. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je symptomen van ernstige uitdroging hebt, zoals vermoeidheid of duizeligheid.

– Lage bloedsuikerspiegel

Als je een paar uur niet hebt gegeten, heb je mogelijk een lage bloedsuikerspiegel, waardoor je je misselijk en zelfs duizelig voelt. Als je iets eet, met name koolhydraten, zal je bloedsuikerspiegel weer normaal worden, zodat je je beter gaat voelen.

– Medicijnen

Veel medicijnen, waaronder supplementen en vrij verkrijgbare medicijnen, kunnen maagklachten veroorzaken. Het zal meestal helpen als je iets kleins eet voordat je je medicijnen inneemt.

De beste manier om misselijkheid te behandelen zonder een aanwijsbare oorzaak, is door alles te stoppen dat irritatie van de maagwand kan veroorzaken. Vermijd alcohol, gekruid voedsel en roken.

– Voedselvergiftiging of buikgriep

Gastro-intestinale infecties, zoals die veroorzaakt door voedselvergiftiging of virussen, behoren tot de meest voorkomende redenen voor misselijkheid.

Symptomen kunnen zijn:

  • misselijkheid
  • maagpijn of krampen
  • braken
  • diarree

Voedselvergiftiging treedt op wanneer een persoon voedsel of drank binnenkrijgt die een virus, toxine of bacterie bevat, zoals Salmonella en Escherichia coli. Andere gastro-intestinale virussen, zoals norovirus of rotavirus, ontstaan ​​door nauw contact met iemand die ziek is.

Deze infecties verdwijnen meestal vanzelf thuis. Het drinken van voldoende vocht is belangrijk om uitdroging te voorkomen, vooral bij jonge kinderen.

– Spijsverteringsstoornissen

Een reeks spijsverteringsstoornissen kunnen misselijkheid veroorzaken, waaronder:

  • Gastritis: zuur of een bacterie genaamd H. pylori veroorzaakt vaak ontsteking van de maag, wat kan leiden tot maagzweren.
  • Gastroparese: bij deze aandoening wordt de maag veel langzamer geleegd dan zou moeten. Bepaalde medicijnen of zenuwbeschadiging veroorzaken dit meestal, wat vaak voorkomt bij mensen met diabetes.
  • Gastro-oesofageale refluxziekte: triggert chronische zure reflux en indigestie.
  • IBS: veroorzaakt maagkrampen, samen met diarree of constipatie.
  • Coeliakie: een auto-immuunziekte die symptomen veroorzaakt als reactie op gluten.
  • Galblaasaandoeningen: omvat problemen zoals galstenen.
  • Pancreasaandoeningen: omvat problemen zoals pancreatitis.
wat te doen tegen misselijkheid

Veelgestelde vragen over misselijkheid

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen misselijkheid. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoelang duurt misselijkheid?

De oorzaak van misselijkheid zal bepalen hoe lang het duurt of hoe vaak het voorkomt. Wanneer de oorzaak kan worden herleid tot bedorven voedsel, reisziekte of een virale ziekte, is misselijkheid meestal van korte duur en zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. In de meeste gevallen duurt het misselijkmakende gevoel niet langer dan enkele minuten tot een paar uur en verdwijnt meestal vanzelf binnen 24 uur.

– Hoe kan ik misselijkheid voorkomen?

Sommige oorzaken van misselijkheid zijn niet gemakkelijk te voorkomen. Terwijl de oorzaak van je misselijkheid wordt vastgesteld, kun je de misselijkheid tot een minimum beperken door enkele basisrichtlijnen te volgen:

  • Eet om de paar uur kleine maaltijden, zodat je maag niet vol aanvoelt.
  • Probeer hinderlijke geuren zoals parfum, rook of bepaalde kookluchtjes te vermijden.
  • Als je weken tot maanden misselijk bent geweest, overweeg dan om een ​​voedingsdagboek bij te houden om voedingsmiddelen te identificeren die misselijkheid veroorzaken.
  • Vermijd het eten van voedsel dat ruikt of bedorven lijkt of niet goed is gekoeld.
  • Als je vatbaar bent voor reisziekte, lees dan niet in een rijdend voertuig en probeer ook niet op je telefoon te zitten.
  • Vermijd alcohol.

– Is het slim om mezelf te laten overgeven om misselijkheid te stoppen?

Jezelf laten overgeven wordt niet aanbevolen om misselijkheid te verminderen. De hierboven genoemde remedies kunnen nuttiger zijn als het gaat om het bieden van verlichting.

Overgeven kan in sommige gevallen helpen om misselijkheid te verminderen, bijvoorbeeld wanneer de misselijkheid wordt veroorzaakt door voedselvergiftiging of alcohol. Dit zal echter meestal slechts op korte termijn verlichting bieden en kan ook misselijkheid verergeren.

– Is overgeven door misselijkheid schadelijk?

Meestal is overgeven ongevaarlijk, maar het kan een teken zijn van een ernstigere ziekte. Enkele voorbeelden van ernstige aandoeningen die kunnen leiden tot misselijkheid of braken zijn onder meer hersenschudding, meningitis (infectie van de membraanbekledingen van de hersenen), darmblokkade, blindedarmontsteking en hersentumoren.

Een ander probleem is uitdroging. Volwassenen hebben een lager risico om uitgedroogd te raken, omdat ze meestal de symptomen van uitdroging kunnen detecteren (zoals verhoogde dorst en droge lippen of mond). Maar jonge kinderen hebben een groter risico om uitgedroogd te raken, vooral als ze ook diarree hebben, omdat ze symptomen van uitdroging vaak niet kunnen communiceren.

– Wanneer moet ik naar mijn dokter gaan met misselijkheid?

Wanneer misselijkheid gepaard gaat met andere symptomen, kan deze ernstig zijn. Misselijkheid met pijn op de borst is bijvoorbeeld een klassiek teken van een hartaanval. Misselijkheid met ernstige hoofdpijn of ernstige duizeligheid kan wijzen op een neurologisch probleem. In deze gevallen moet je altijd naar de dokter.

Raadpleeg ook je arts als episodes van misselijkheid langer dan een maand aanhouden, of als je misselijkheid en onverklaarbaar gewichtsverlies hebt.

Zoek meteen hulp als je misselijk bent en één of meer van de volgende symptomen hebt:

  • ernstige buikpijn of krampen
  • pijn op de borst
  • wazig zien
  • hoge koorts en stijve nek
  • verwardheid
  • ernstige hoofdpijn
  • duizeligheid
  • droge mond
  • extreme dorst
  • zwakheid
  • donkere urine
  • onregelmatig urineren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *