Wat te doen tegen maagzuur? De beste tips!
Wil je leren wat te doen tegen maagzuur? Dan ben je hier naar het juiste adres gekomen!
Brandend maagzuur is ontzettend ongemakkelijk en veel mensen hebben er zo nu en dan last van. Gelukkig is het zo’n probleem die gemakkelijk op te lossen is met vrij verkrijgbare geneesmiddelen en/of wat aanpassingen in je dieet en levensstijl. Op beide gaan we in.
In dit artikel lichten we eerst de 5 beste geneesmiddelen / maagzuurremmers uit. Hier zitten ook wat volledig natuurlijke opties bij als je voorkeur hier naar uit gaat. Vervolgens bespreken we de beste tips om de symptomen van brandend maagzuur te verlichten en in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.
Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen maagzuur!
Wat te doen tegen maagzuur – De beste middeltjes:
1. Rennie Suikervrij kauwtabletten bij brandend maagzuur

Een van de beste geneesmiddelen tegen brandend maagzuur is Rennie. Rennie ken je vast wel van tv of de radio. Het is een zeer populair middel om brandend maagzuur tegen te gaan.
Rennie Suikervrij Kauwtabletten bieden een unieke oplossing voor brandend maagzuur en zuur gerelateerde maagklachten, met een verfrissende spearmint smaak. Deze kauwtabletten werken snel en effectief om je onmiddellijke verlichting te geven. Wat Rennie zo bijzonder maakt, is dat het een maagzuurbinder is die specifiek en direct in de maag werkt, zonder in het bloed te worden opgenomen. Het teveel aan maagzuur wordt snel en efficiënt omgezet in water of andere lichaamseigen stoffen.
Met Rennie kun je vertrouwen op een zelfzorggeneesmiddel dat dag en nacht gebruikt kan worden, met gemoedsrust. Zodra je een Rennie kauwtablet neemt, zul je binnen slechts 40 seconden verlichting voelen van brandend maagzuur. Say goodbye tegen dat ongemakkelijke en pijnlijke gevoel van brandend maagzuur.
Daarnaast zijn deze tabletten suikervrij, waardoor ze ook geschikt zijn voor diabetici. Ze kunnen ook worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Deze tabletten zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar, waardoor ze een veelzijdige oplossing zijn voor het hele gezin. Ervaar de doeltreffendheid van Rennie Suikervrij Kauwtabletten en geniet van een comfortabeler leven, vrij van brandend maagzuur.
2. Losecosan Tabletten

Losecosan maagsapresistente tabletten zijn speciaal ontwikkeld om effectieve verlichting te bieden bij brandend maagzuur. Deze tabletten bevatten het actieve bestanddeel omeprazol, dat behoort tot de geneesmiddelengroep die bekend staat als ‘protonpompremmers’. Ze werken door de hoeveelheid zuur die je maag produceert te verminderen, waardoor brandend maagzuur effectief wordt aangepakt.
Losecosan is geformuleerd om reflux-klachten, zoals brandend maagzuur en zure oprispingen, te behandelen. De tabletten zijn maagsapresistent en bevatten een unieke, gepatenteerde technologie genaamd MUPS® die zorgt voor snelle opname van de actieve stof. Bovendien zijn de tabletten gemakkelijk door te slikken met water, maar ze kunnen ook worden opgelost in water of andere vloeistoffen voor gebruik.
De aanbevolen dosering van Losecosan is éénmaal daags 1 tablet van 20 mg, zoals voorgeschreven door een arts of zoals aangegeven in de bijsluiter. Vertrouw op Losecosan voor effectieve verlichting van brandend maagzuur, zodat je kunt genieten van een comfortabeler leven. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor specifiek advies over dosering en gebruik.
3. Zantac Snel Kauwtabletten

De Zantac Snel Kauwtabletten zijn een uitstekende oplossing om brandend maagzuur en zure oprispingen effectief te behandelen. Deze tabletten bieden snelle verlichting, zodat je geen last meer zult hebben van ongemak veroorzaakt door brandend maagzuur.
De kauwtabletten zijn samengesteld met Phycodol, een gepatenteerde formule die is afgeleid van hoogwaardige extracten uit bruine algen. Dit unieke alginaat creëert een krachtige beschermende laag boven de maaginhoud, waardoor voorkomen wordt dat maagzuur ontsnapt naar de slokdarm en het risico op pijn en ongemak vermindert.
De natuurlijke en effectieve formule van de kauwtabletten is volledig suikervrij en geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 12 jaar. Wanneer de symptomen optreden, neem je 2 tot 4 tabletten na de maaltijd of voor het slapengaan, en je zult snel verlichting ervaren. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 16 tabletten per dag in te nemen.
Kies voor Zantac Snel Kauwtabletten en geniet van een comfortabeler leven zonder de hinder van brandend maagzuur en zure oprispingen. Raadpleeg altijd de bijsluiter of een zorgverlener voor specifieke instructies over dosering en gebruik.
4. A.Vogel Boldocynara Tabletten

Ben je opzoek naar een natuurlijke maagzuurremmer? Dan is dit een van de beste opties om voor te gaan (samen met nummer 5 hieronder).
Voor effectieve verlichting van brandend maagzuur, biedt A.Vogel Boldocynara Tabletten een natuurlijk supplement dat speciaal is ontwikkeld om spijsverteringsklachten aan te pakken.
Deze tabletten bevatten een unieke combinatie van natuurlijke ingrediënten, waaronder Cynara scolymus, Taraxacum officinalis, Peumus boldus en Silybum marianum. Deze kruiden staan bekend om hun ondersteunende werking bij spijsverteringsproblemen, zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en brandend maagzuur.
Wat deze tabletten nog beter maakt, is dat ze uitsluitend bestaan uit natuurlijke en ecologisch geteelde ingrediënten. Hierdoor kun je ze met een gerust hart nemen, zonder de bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen.
Voor optimale resultaten wordt aanbevolen om twee keer per dag één tablet in te nemen, bij voorkeur na de maaltijd met een glas water. Geef je spijsvertering de ondersteuning die het verdient met A.Vogel Boldocynara Tabletten en geniet van een comfortabeler gevoel in je maag en darmen.
5. Iberogast Druppels

Een ander natuurlijk middel om brandend maagzuur aan te pakken is Iberogast. Deze natuurlijke druppels zijn zeer effectief bij verschillende maag- en darmklachten. Het werkt geweldig tegen brandend maagzuur, maar ook tegen andere klachten, zoals een vol gevoel, maagpijn, misselijkheid en krampen.
Deze unieke plantaardige formule bevat een zorgvuldig samengestelde combinatie van negen geneeskrachtige kruiden, waaronder Bittere Scheefbloem (Iberis Amara), Engelwortel, Kamillebloem, Karwijvrucht, Citroenmelisseblad, Pepermuntblad, Stinkende Gouwekruid en Zoethoutwortel.
Dankzij deze speciale mix wordt het spijsverteringsproces genormaliseerd, waardoor maag- en darmklachten effectief worden verlicht, waaronder brandend maagzuur.
Dit natuurlijke maagzuurremmende middel is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. De aanbevolen dosering is 20 druppels, driemaal daags. Neem de druppels voor of tijdens de maaltijden in, samen met een beetje vloeistof.
Geef je maag en darmen de verzachting die ze verdienen met deze natuurlijke formule. Raadpleeg de bijsluiter of een zorgverlener voor meer specifieke informatie over dosering en gebruik van dit plantaardige geneesmiddel.
Wat te doen tegen maagzuur – Andere tips:
Naast het nemen van een van de bovenste middeltjes om brandend maagzuur te verlichten, zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Met de tips die we hieronder delen kun je de symptomen van brandend maagzuur verlichten en het in sommige gevallen zelfs voorkomen.
1. Eet een rijpe banaan
Het hoge kaliumgehalte van een banaan maakt het een redelijk alkalisch voedsel. Dit betekent dat het kan helpen het maagzuur dat je slokdarm irriteert, tegen te gaan.
Onrijpe bananen zijn echter minder alkalisch, zetmeelrijk en kunnen voor sommige mensen zelfs een zure reflux-trigger zijn. Kies dus altijd voor een banaan die helemaal rijp is.
Andere alkalische voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen helpen verlichten, zijn meloenen, bloemkool, venkel en noten.
2. Kauw op een kauwgom
Kauwgom verhoogt de speekselproductie. Volgens onderzoeken helpt dit om brandend maagzuur te verminderen, omdat speeksel het slikken kan bevorderen, wat kan helpen het zuur laag te houden. Ook kan speeksel het maagzuur dat terugvloeit in je slokdarm neutraliseren.
3. Let op voeding die brandend maagzuur triggeren
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen brandend maagzuur veroorzaken, zoals chocola, koffie, sterke thee, pepermunt, zure vruchten zoals citroen en mandarijn en alcohol.
Misschien dat niet al deze voedingsmiddelen bij jou brandend maagzuur tripleren, maar het is wel verstandig om dit in de gaten te houden. Het is slim om te identificeren welke specifieke voedingsmiddelen je het meest waarschijnlijk problemen geven. Dit kun je doen door erop te letten of door een voedsel- en symptoomlogboek bij te houden. Als je ze eenmaal hebt geïdentificeerd, vermijd deze voedingsmiddelen en dranken dan waar mogelijk.
4. Eet niet te veel en eet niet te snel
Als het gaat om het voorkomen van brandend maagzuur, kan het kijken naar portiegroottes bij maaltijden een slimme zet zijn. Als je een grote hoeveelheid voedsel in je maag hebt, kan dit meer druk uitoefenen op de klep die maagzuur uit je slokdarm houdt, waardoor zure oprispingen en brandend maagzuur waarschijnlijker worden. Als je vatbaar bent voor brandend maagzuur, overweeg dan om vaker kleinere maaltijden te eten.
Snel eten kan ook brandend maagzuur veroorzaken, dus zorg ervoor dat je het rustiger aan doet en de tijd neemt om op voedsel te kauwen en dranken te drinken.

5. Let op de tijden wanneer je eet
De tijden wanner je eet kan ook een oorzaak zijn van je brandend maagzuur. Vermijd late maaltijden, tussendoortjes voor het slapengaan en eten voor het sporten. Liggen met een maag vol voedsel kan zure reflux veroorzaken en de symptomen van brandend maagzuur verergeren. Eet daarom niet binnen 3 uur voor het slapengaan, zodat je maag voldoende tijd heeft om te legen.
Voor sporten geldt hetzelfde. Het is niet slim om met een volle maag te gaan sporten en veel bewegingen te maken. Je kunt het beste minimaal twee uur wachten voordat je gaat sporten.
6. Onderneem stappen om af te vallen als je overgewicht hebt
Overgewicht legt extra druk op je maag, waardoor het risico op zure oprispingen en brandend maagzuur toeneemt. Het eten van een uitgebalanceerd dieet en het krijgen van 150 minuten lichaamsbeweging per week zijn de eerste twee stappen om een gezond gewicht te behouden en overtollig gewicht te verliezen. Bekijk hier de beste tips om af te vallen zonder een zwaar dieet.
7. Stop met roken als je rookt
Roken vermindert de hoeveelheid speeksel die wordt geproduceerd en heeft invloed op de effectiviteit van de klep die ervoor zorgt dat maagzuur niet in de slokdarm terechtkomt, waardoor de kans op brandend maagzuur groter wordt. Stoppen met roken kan de frequentie en ernst van zure reflux verminderen en in sommige gevallen zelfs volledig voorkomen.
8. Verminder stress
Je weet waarschijnlijk al hoe slecht stress kan zijn voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Chronische stress eist een fysieke tol van je lichaam, onder meer door de spijsvertering te vertragen en je gevoeliger te maken voor pijn. Hoe langer voedsel in je maag zit, hoe groter de kans dat maagzuur terugvloeit.
Bovendien kan een verhoogde gevoeligheid voor pijn ervoor zorgen dat je de brandende pijn van brandend maagzuur intenser voelt. Maatregelen nemen om stress te verminderen, kan de effecten van zure oprispingen en brandend maagzuur helpen voorkomen of verlichten. Bekijk hier een lijst met de beste tips om stress te verlichten.

Veelgestelde vragen over brandend maagzuur
Hopelijk weet je nu voortaan wat te doen tegen maagzuur. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Hoe voelt brandend maagzuur precies?
Het kan anders aanvoelen, afhankelijk van de ernst, maar symptomen van brandend maagzuur zijn onder meer:
- Een branderig gevoel in je borst, achter je borstbeen
- Brandende pijn die opstijgt naar je keel
- Een bittere of zure smaak in je mond hebben
– Wat veroorzaakt brandend maagzuur?
Maagzuur is nodig om het voedsel dat je eet af te breken, iets waar je maag geen moeite mee heeft. Je slokdarm daarentegen wordt erdoor geïrriteerd.
Om maagzuur (en het verteren van voedsel) in je maag en uit je slokdarm te houden, fungeert een cirkelvormige spierring aan de basis van de buis, de onderste slokdarmsfincter genaamd, als een klep. Wanneer deze klep ontspannen is, mag het voedsel dat je hebt geconsumeerd naar je maag gaan. Wanneer samengetrokken, voorkomt deze klep dat dit voedsel en zuur terug gaan naar je slokdarm.
Als deze klep abnormaal ontspant en maagzuur terug in je slokdarm kan stromen, treedt zure reflux op. Brandend maagzuur is dan het meest bekende en voor de hand liggende symptoom.
Zure reflux en brandend maagzuur worden soms veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, of zelfs een medicijn dat je misschien gebruikt. Maar in de meeste gevallen worden ze veroorzaakt door zaken als je dieet en levensstijlkeuzes – waardoor af en toe brandend maagzuur vrij vaak voorkomt.
– Welke triggers veroorzaken brandend maagzuur?
Veelvoorkomende triggers van brandend maagzuur zijn onder meer:
- Te veel eten of te snel eten
- Te snel gaan liggen na het eten
- Het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, waaronder cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, pepermunt, citrusvruchten, producten op basis van tomaten, chocolade en vet of gekruid voedsel
- Overgewicht hebben
- Roken
- Stress en angst
– Wat kun je het beste doen tegen brandend maagzuur?
Alle tips die we in dit artikel hebben benoemd opvolgen. Je kunt voor milde, occasionele brandend maagzuur het beste een vrij verkrijgbare medicijn zoals maagzuurremmers nemen om de symptomen helpen verlichten. We hebben de beste 5 opties hierboven besproken. Hier zitten ook een aantal volledig natuurlijke opties tussen als je daar de voorkeur aan geeft.
Lees altijd het productetiket goed oor voordat je een maagzuurremmer inneemt en neem nooit een grotere dosis of doses vaker dan voorgeschreven.
– Wat te doen als brandend maagzuur extreem vaak voorkomt en je er veel last van hebt?
Als je erg vaak last hebt van brandend maagzuur, dan kun je het beste je arts raadplegen voor advies. In sommige gevallen kan brandend maagzuur een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), of mogelijk een bijwerking van een medicijn dat je gebruikt.