Wat te doen tegen buikkrampen

Wat te doen tegen maagzuur? De beste tips!

Wil je leren wat te doen tegen maagzuur? Dan ben je hier naar het juiste adres gekomen!

Brandend maagzuur is ontzettend ongemakkelijk en veel mensen hebben er zo nu en dan last van. Gelukkig is het zo’n probleem die gemakkelijk op te lossen is met vrij verkrijgbare geneesmiddelen en/of wat aanpassingen in je dieet en levensstijl. Op beide gaan we in.

In dit artikel lichten we eerst de 5 beste geneesmiddelen / maagzuurremmers uit. Hier zitten ook wat volledig natuurlijke opties bij als je voorkeur hier naar uit gaat. Vervolgens bespreken we de beste tips om de symptomen van brandend maagzuur te verlichten en in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen maagzuur!

Wat te doen tegen maagzuur – De beste middeltjes:

1. Rennie Suikervrij kauwtabletten bij brandend maagzuur 

Rennie

Een van de beste geneesmiddelen tegen brandend maagzuur is Rennie. Rennie ken je vast wel van tv of de radio. Het is een zeer populair middel om brandend maagzuur tegen te gaan.

Rennie Suikervrij Kauwtabletten met frisse spearmint smaak helpt snel en effectief bij brandend maagzuur en zuur gerelateerde maagklachten. Het kauwtablet geeft snel verlichting doordat het een maagzuurbinder is doe alleen lokaal, direct en alleen in de maag werkt. Daarnaast wordt het niet opgenomen in het bloed, maar zorgt ervoor dat het teveel aan maagzuur snel en omgezet worden in water of andere lichaamseigen stoffen. Rennie is een zelfzorggeneesmiddel dat je met een gerust gevoel dag en nacht kunt gebruiken.

Wanneer je een rennie kauwtablet neemt, dan begint brandend maagzuur al na 40 seconden te verlichten. Hierdoor hoef je dus nooit meer rond te lopen met dat ongemakkelijke en pijnlijke gevoel van brandend maagzuur.

Bovendien zijn deze tabletten suikervrij, dus ook geschikt voor diabetici. Ook kan het gedurende zwangerschap en borstvoeding gebruikt worden. De tabletten zijn geschikt voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar.

2. Losecosan Tabletten 

Losecosan maagsapresistente tabletten bevatten het actieve bestanddeel omeprazol. Het behoort tot de geneesmiddelengroep die ‘protonpompremmers’ heet. Deze middelen werken door de hoeveelheid zuur die je maag aanmaakt, te verminderen. Het is dan ook en zeer effectief middel tegen brandend maagzuur.

Losecosan wordt gebruikt voor de behandeling van reflux-klachten, zoals brandend maagzuur en zure oprispingen. De unieke, gepatenteerde MUPS® tabletten maken snelle opname van de actieve stof mogelijk. Bovendien zijn de tabletten gemakkelijk door te slikken met water. Ook kunnen ze worden opgelost in water of andere vloeistof.

De gebruikelijke dosering is éénmaal daags 1 tablet van 20 mg.

3. Zantac Snel Kauwtabletten

Zantac Snel Kauwtabletten

Een ander geweldig middel tegen brandend maagzuur en zure oprispingen zijn de Zantac Snel Kauwtabletten. Deze tabletten helpen snel en zorgen ervoor dat je dus geen last meer zult hebben van je brandend maagzuur. 

De kauwtabletten bevat Phycodol, een gepatenteerde formule gemaakt van kwalitatief hoogwaardig extract uit bruine algen. Dit alginaat vormt een sterke beschermende laag boven de maaginhoud om te voorkomen dat maagzuur ontsnapt naar de slokdarm en te beschermen tegen pijn en ongemak.

De effectieve natuurlijke formule is volledig suikervrij en geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Wanneer de symptomen zich voordoen, neem je 2 tot 4 tabletten na de maaltijd of voor het slapen gaan je merkt dan snel verlichting op. Neem niet meer dan 16 tabletten per dag.

4. A.Vogel Boldocynara Tabletten

A.Vogel Boldocynara Tabletten

Ben je opzoek naar een natuurlijke maagzuurremmer? Dan is dit een van de beste opties om voor te gaan (samen met nummer 5 hieronder). Dit is een natuurlijk supplement om brandend maagzuur aan te pakken. 

A.Vogel Boldocynara Tabletten is een traditioneel kruidengeneesmiddel op basis van Cynara scolymus, Taraxacum officinalis, Peumus boldus en Silybum marianum ter ondersteuning van je spijsvertering en bij darmklachten. Het helpt bij de meest voorkomende spijsverteringsklachten zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel en buik, winderigheid en brandend maagzuur.

Deze tabletten bestaan uitsluitend uit natuurlijke, ecologisch geteelde ingrediënten. Hierdoor zijn ze compleet veilig om te nemen en een geweldig alternatief voor medicijnen op recept.

De aanbevolen dosering is 2 keer per dag 1 tablet. Deze dien je in te nemen na de maaltijd met wat water.

5. Iberogast Druppels

iberogast darmklachten

Een ander natuurlijk middel om brandend maagzuur aan te pakken is Iberogast. Deze natuurlijke druppels zijn zeer effectief bij verschillende maag- en darmklachten. Het werkt geweldig tegen brandend maagzuur, maar ook tegen andere klachten, zoals een vol gevoel, maagpijn, misselijkheid en krampen.

Het plantaardige geneesmiddel bestaat uit een unieke combinatie van negen geneeskrachtige kruiden: Bittere Scheefbloem (Iberis Amara), Engelwortel, Kamillebloem, Karwijvrucht, Citroenmelisseblad, Pepermuntblad, Stinkende Gouwekruid en Zoethoutwortel.

Deze bijzondere combinatie zorgt ervoor dat het transport van eten en drinken door je maag en darmen normaliseert. Het verlicht effectief maagklachten en darmklachten, zoals dus brandend maagzuur.

Deze natuurlijke maagzuurremmer is geschikt voor volwassen en kinderen vanaf 12 jaar. De geadviseerde dosering is 20 druppels driemaal daags, welke je voor of tijdens de maaltijden met wat vloeistof dient in te nemen.

Wat te doen tegen maagzuur – Andere tips:

Naast het nemen van een van de bovenste middeltjes om brandend maagzuur te verlichten, zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Met de tips die we hieronder delen kun je de symptomen van brandend maagzuur verlichten en het in sommige gevallen zelfs voorkomen.

1. Eet een rijpe banaan

Het hoge kaliumgehalte van een banaan maakt het een redelijk alkalisch voedsel. Dit betekent dat het kan helpen het maagzuur dat je slokdarm irriteert, tegen te gaan.

Onrijpe bananen zijn echter minder alkalisch, zetmeelrijk en kunnen voor sommige mensen zelfs een zure reflux-trigger zijn. Kies dus altijd voor een banaan die helemaal rijp is.

Andere alkalische voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen helpen verlichten, zijn meloenen, bloemkool, venkel en noten.

2. Kauw op een kauwgom

Kauwgom verhoogt de speekselproductie. Volgens onderzoeken helpt dit om brandend maagzuur te verminderen, omdat speeksel het slikken kan bevorderen, wat kan helpen het zuur laag te houden. Ook kan speeksel het maagzuur dat terugvloeit in je slokdarm neutraliseren.

3. Let op voeding die brandend maagzuur triggeren

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen brandend maagzuur veroorzaken, zoals chocola, koffie, sterke thee, pepermunt, zure vruchten zoals citroen en mandarijn en alcohol.

Misschien dat niet al deze voedingsmiddelen bij jou brandend maagzuur tripleren, maar het is wel verstandig om dit in de gaten te houden. Het is slim om te identificeren welke specifieke voedingsmiddelen je het meest waarschijnlijk problemen geven. Dit kun je doen door erop te letten of door een voedsel- en symptoomlogboek bij te houden. Als je ze eenmaal hebt geïdentificeerd, vermijd deze voedingsmiddelen en dranken dan waar mogelijk.

4. Eet niet te veel en eet niet te snel

Als het gaat om het voorkomen van brandend maagzuur, kan het kijken naar portiegroottes bij maaltijden een slimme zet zijn. Als je een grote hoeveelheid voedsel in je maag hebt, kan dit meer druk uitoefenen op de klep die maagzuur uit je slokdarm houdt, waardoor zure oprispingen en brandend maagzuur waarschijnlijker worden. Als je vatbaar bent voor brandend maagzuur, overweeg dan om vaker kleinere maaltijden te eten.

Snel eten kan ook brandend maagzuur veroorzaken, dus zorg ervoor dat je het rustiger aan doet en de tijd neemt om op voedsel te kauwen en dranken te drinken.

vezelrijk voedsel

5. Let op de tijden wanneer je eet

De tijden wanner je eet kan ook een oorzaak zijn van je brandend maagzuur. Vermijd late maaltijden, tussendoortjes voor het slapengaan en eten voor het sporten. Liggen met een maag vol voedsel kan zure reflux veroorzaken en de symptomen van brandend maagzuur verergeren. Eet daarom niet binnen 3 uur voor het slapengaan, zodat je maag voldoende tijd heeft om te legen.

Voor sporten geldt hetzelfde. Het is niet slim om met een volle maag te gaan sporten en veel bewegingen te maken. Je kunt het beste minimaal twee uur wachten voordat je gaat sporten.

6. Onderneem stappen om af te vallen als je overgewicht hebt

Overgewicht legt extra druk op je maag, waardoor het risico op zure oprispingen en brandend maagzuur toeneemt. Het eten van een uitgebalanceerd dieet en het krijgen van 150 minuten lichaamsbeweging per week zijn de eerste twee stappen om een ​​gezond gewicht te behouden en overtollig gewicht te verliezen. Bekijk hier de beste tips om af te vallen zonder een zwaar dieet.

7. Stop met roken als je rookt

Roken vermindert de hoeveelheid speeksel die wordt geproduceerd en heeft invloed op de effectiviteit van de klep die ervoor zorgt dat maagzuur niet in de slokdarm terechtkomt, waardoor de kans op brandend maagzuur groter wordt. Stoppen met roken kan de frequentie en ernst van zure reflux verminderen en in sommige gevallen zelfs volledig voorkomen.

8. Verminder stress

Je weet waarschijnlijk al hoe slecht stress kan zijn voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Chronische stress eist een fysieke tol van je lichaam, onder meer door de spijsvertering te vertragen en je gevoeliger te maken voor pijn. Hoe langer voedsel in je maag zit, hoe groter de kans dat maagzuur terugvloeit.

Bovendien kan een verhoogde gevoeligheid voor pijn ervoor zorgen dat je de brandende pijn van brandend maagzuur intenser voelt. Maatregelen nemen om stress te verminderen, kan de effecten van zure oprispingen en brandend maagzuur helpen voorkomen of verlichten. Bekijk hier een lijst met de beste tips om stress te verlichten.

yoga nidra cursus

Veelgestelde vragen over brandend maagzuur

Hopelijk weet je nu voortaan wat te doen tegen maagzuur. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoe voelt brandend maagzuur precies?

Het kan anders aanvoelen, afhankelijk van de ernst, maar symptomen van brandend maagzuur zijn onder meer:

  • Een branderig gevoel in je borst, achter je borstbeen
  • Brandende pijn die opstijgt naar je keel
  • Een bittere of zure smaak in je mond hebben

– Wat veroorzaakt brandend maagzuur?

Maagzuur is nodig om het voedsel dat je eet af te breken, iets waar je maag geen moeite mee heeft. Je slokdarm daarentegen wordt erdoor geïrriteerd.

Om maagzuur (en het verteren van voedsel) in je maag en uit je slokdarm te houden, fungeert een cirkelvormige spierring aan de basis van de buis, de onderste slokdarmsfincter genaamd, als een klep. Wanneer deze klep ontspannen is, mag het voedsel dat je hebt geconsumeerd naar je maag gaan. Wanneer samengetrokken, voorkomt deze klep dat dit voedsel en zuur terug gaan naar je slokdarm.

Als deze klep abnormaal ontspant en maagzuur terug in je slokdarm kan stromen, treedt zure reflux op. Brandend maagzuur is dan het meest bekende en voor de hand liggende symptoom.

Zure reflux en brandend maagzuur worden soms veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, of zelfs een medicijn dat je misschien gebruikt. Maar in de meeste gevallen worden ze veroorzaakt door zaken als je dieet en levensstijlkeuzes – waardoor af en toe brandend maagzuur vrij vaak voorkomt.

– Welke triggers veroorzaken brandend maagzuur?

Veelvoorkomende triggers van brandend maagzuur zijn onder meer:

  • Te veel eten of te snel eten
  • Te snel gaan liggen na het eten
  • Het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, waaronder cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, pepermunt, citrusvruchten, producten op basis van tomaten, chocolade en vet of gekruid voedsel
  • Overgewicht hebben
  • Roken
  • Stress en angst

– Wat kun je het beste doen tegen brandend maagzuur?

Alle tips die we in dit artikel hebben benoemd opvolgen. Je kunt voor milde, occasionele brandend maagzuur het beste een vrij verkrijgbare medicijn zoals maagzuurremmers nemen om de symptomen helpen verlichten. We hebben de beste 5 opties hierboven besproken. Hier zitten ook een aantal volledig natuurlijke opties tussen als je daar de voorkeur aan geeft.

Lees altijd het productetiket goed oor voordat je een maagzuurremmer inneemt en neem nooit een grotere dosis of doses vaker dan voorgeschreven.

– Wat te doen als brandend maagzuur extreem vaak voorkomt en je er veel last van hebt?

Als je erg vaak last hebt van brandend maagzuur, dan kun je het beste je arts raadplegen voor advies. In sommige gevallen kan brandend maagzuur een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), of mogelijk een bijwerking van een medicijn dat je gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *