wat te doen tegen kriebelhoest

Wat te doen tegen kriebelhoest? De beste tips!

Wil je leren wat te doen tegen kriebelhoest? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Een kriebelhoest kan ontzettend irritant zijn en bijna iedereen heeft er wel eens last van. Veelvoorkomende oorzaken van een droge / kriebelhoest zijn allergieën, astma, een infectie, externe factoren en zure reflux.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf thuis kunt doen om zo snel mogelijk van kriebelhoest af te komen. In dit artikel gaan we in op de beste geneesmiddelen tegen kriebelhoest, evenals een aantal huismiddeltjes en effectieve tips.

Lees gauw verder om erachter te komen wat te doen tegen kriebelhoest!

Wat te doen tegen kriebelhoest – De beste geneesmiddelen

Hieronder volgen 5 van de beste geneesmiddelen om snel en effectief van kriebelhoest af te komen. Deze omvatten hoestdranken, sprays en tabletten. We hebben ook een hoestdrank speciaal voor kinderen in de lijst opgenomen. Daarnaast hebben we ook een volledig natuurlijk geneesmiddel opgenomen (nummer 1 in de lijst). 

1. A.Vogel Hoestspray Droge Kriebelhoest

A.Vogel Hoestspray Droge Kriebelhoest is volledig natuurlijk medisch hulpmiddel die snel en effectief werkt bij een droge hoest of kriebelhoest. De spray werkt hoeststillend en verzachten. Het zorgt ervoor dat de keel een beschermend filmlaagje krijgt.

Daarbij zorgt het filmlaagje er ook voor dat de geïrriteerde slijmvliezen niet verder worden geprikkeld. De hoestprikkel wordt op deze manier snel en effectief vermindert en verdere irritatie wordt voorkomen.

Volwassenen mogen 6 x per dag drie maal sprayen. Kinderen van 3 tot 12 jaar mogen 6x daags een- tot tweemaal sprayen. Gebruik dit product maximaal 30 dagen aan een stuk.

2. Natterman Droge Hoest + Keelpijn 2in1 Siroop

Natterman Droge hoest en Keelpijn 2in1 siroop bevat het actieve ingrediënt Polysac-ActiveTM voor de behandeling en het voorkomen van droge en kriebelhoest en verlichting van keelpijn. Polysac-ActiveTM, een op honing gebaseerd extract, creëert een beschermende filmlaag achter in de keel. Het verzachtende effect geeft snel een gevoel van verlichting van droge hoestsymptomen en keelpijn.

Tevens beschermt de siroop de slijmvliezen tegen verdere irritatie. Door de keel te verzachten wordt de frequentie en ernst van de hoest verminderd en de hoestcyclus onderbroken.

Deze hoestdrank werkt direct en verlicht droge en kriebelhoest effectief. Het verzacht ook keelpijn, waardoor het een geweldig geneesmiddel is als je last hebt van zowel hoest als keelpijn. Het vermindert de hoest en doorbreekt de hoestcyclus.

Volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar mogen 3 tot 5 keer per dag 10ml, kinderen van 3 tot 6 jaar mogen 2 tot 4 keer per dag 5 ml.

3. Roter Noscapect 15mg Tabletten

Roter Noscapect Tabletten

Als je van prikkelhoest wilt afkomen, hoef je niet per se voor hoestdrankjes te gaan. Deze Roter Noscapect tabletten werken ook uitstekend tegen zowel prikkelhoest als droge hoest. De tabletten bevatten noscapine als actieve stof. Noscapine is een hoestprikkeldempende stof, het vermindert de neiging tot hoesten. Roter Noscapect dragees zijn verkrijgbaar in doosjes van 20 stuks.

Verspreid de momenten waarop je deze tabletten inneemt zo gelijkmatig mogelijk over de dag en in ieder geval met tussenpozen van tenminste 4 uur. Je kunt de tabletten in zijn geheel doorslikken met water.

Volwassenen mogen 3 tot 4 keer per dag 1 of 2 tabletten. Kinderen van 6 t/m 15 jaar mogen 3 tot 4 keer per dag 1 tablet. Kinderen onder de 6 jaar mag je deze tabletten alleen geven op voorschiet van een arts.

4. Bronchostop Hoestdrank Direct Nacht

Bronchostop Direct Nacht

Word jij helemaal gek van die kriebelhoest ‘s nachts? Dan is dit misschien wel de beste hoestdrank voor jou. Bronchostop DIRECT Nacht is een hoestdrank speciaal voor de nacht, die direct verlichting geeft van elke hoest tijdens de nacht. Je neemt de hoestdrank vlak voor het slapengaan in en het verzachtende effect op de keel helpt om rustig te kunnen slapen en zo het herstel te ondersteunen.

De natuurlijke ingrediënten IJslands mos en hyaluronzuur werken als een balsem die het ontstoken slijmvlies in de keel bedekt en daardoor verzacht. Bronchostop DIRECT Nacht 5-in-1 kan gebruikt worden bij:

 • Vastzittende slijmhoest
 • Droge en/of kriebelhoest
 • Keelpijn
 • Heesheid
 • Ter hydratatie van mond en keel

5. Daro Alle Hoest Siroop Junior

hoestdrank kinderen

Deze hoestdrank voor kinderen is effectief bij alle soorten hoest en heeft een heerlijke smaak van drop, kers en winegum. De hoestdrank heeft een snelle werking. Het brengt een beschermend laagje aan in de keel dat verzacht en droge- en kriebelhoest verlicht. Bovendien lost het taai slijm op, zodat vastzittende hoest zal verdwijnen. Kortom geeft deze hoestsiroop meteen verlichting bij prikkelhoest, vastzittende hoest, productieve hoest, droge hoest en keelpijn.

De aanbevolen dosering:

 • Leeftijd 2 – 6 jaar: 3 – 4 keer daags 5 ml (1 theelepel)
 • Leeftijd 6 – 12 jaar: 3 – 4 keer daags 10 ml (2 theelepels)

Wat te doen tegen kriebelhoest – Andere tips

Bovenstaande geneesmiddelen werken zeer goed tegen een kriebelhoest, maar er is meer wat je kunt doen. Hieronder volgen de beste huismiddeltjes en de beste tips om snel van een kriebelhoest af te komen.

1. Stoom inademing

Stoom inademen is een huismiddeltje waarmee de meeste mensen bekend zijn. Net als warm of heet water uit dranken, kan stoom uit heet water helpen de droge en geïrriteerde weefsels in je neusholtes en keel te hydrateren. Het kan ook irritatie bij keelpijn verlichten en hoesten verminderen.

Verwarm water en giet het in een grote kom. Leg een handdoek over je hoofd en de kom en inhaleer langzaam de warme, vochtige lucht gedurende 2 tot 3 minuten. Er zijn ook wat middeltjes die je aan het stomend water kunt toevoegen voor mogelijk nog betere resultaten. Bekijk hier verschillende stoomdruppels.

Je kunt ook een warme douche nemen en de stoom inademen tijdens het baden. Als je de douche niet nodig hebt maar wel stoom wilt, sluit dan de deur naar de badkamer, zet een warme douche aan en laat de stoom opbouwen. Adem de vochtige lucht diep in.

Je kunt ook een gezichtssauna gebruiken om stoom in te ademen. Dit zijn apparaten die speciaal zijn gemaakt om te stomen en waarop je comfortabel je gezicht kunt laten leunen. Bekijk hier een lijst met de beste gezichtssauna’s.

2. Schaf een luchtbevochtiger aan

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat vocht aan de lucht toevoegt. Hierdoor verhoogt het de luchtvochtigheid / het vochtgehalte in de lucht.  Droge lucht, die veel voorkomt in verwarmde huizen, kan ontstoken keelweefsel veroorzaken en daarmee een kriebelkeel en een kriebelhoest.

Het gebruik van een luchtbevochtiger in bijvoorbeeld je slaapkamer ‘s nachts kan helpen om slijm los te maken, de ademhaling te vergemakkelijken en je comfortabeler te maken terwijl je slaapt. Een luchtbevochtiger in huis kan ook een kriebelhoest in de toekomst helpen voorkomen omdat de lucht vochtiger is.

Bekijk hier een lijst met de beste luchtbevochtigers

3. Honing

Een geweldig natuurlijk middel tegen keelpijn en een kriebelhoest is honing. Honing heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen ontstekingen in de keel te verminderen. Het kan ook helpen slijm af te breken en keelpijn te verzachten.

Probeer honing toe te voegen aan een kopje warme thee of warm water met citroen. Je kunt ook gewoon een lepel honing nemen elke keer dat het hoesten terugkeert.

honing scrub

4. Soep, bouillon, thee of een andere warme drank

Warme vloeistoffen zoals soep en thee helpen vocht toe te voegen en bieden onmiddellijke verlichting voor pijnlijke en kriebelende keel. Warme vloeistoffen helpen je ook om gehydrateerd te blijven, wat essentieel is voor het genezingsproces. Als je last hebt van kriebelhoest is het dus slim om wat meer thee dan gewoonlijk te drinken, met honing erin, of om lekker een soepje te nemen.

5. Drink veel vocht

Deze tip lijkt een beetje op de vorige, maar hier hebben we het over vocht in het algemeen, vooral water. Als je een droge hoest hebt, dan is vocht je beste vriend. Door gehydrateerd te blijven, zorg je ervoor dat je keel vochtig blijft, zodat deze goed kan genezen. Streef ernaar om minimaal 8 glazen water per dag te drinken, maar meer is nog beter.

Water op kamertemperatuur kan een hoest beter verlichten dan koud water. Ga een stap warmer voor nog betere resultaten. Heet water helpt bij hoesten, keelpijn, koude rillingen en een loopneus.

6. Zout water gorgelen

Zout water verzacht ontstoken weefsel en bevordert de genezing. Het zout kan ook bacteriën in de mond en keel doden. Om te gorgelen met zout water te maken, meng je 1/2 theelepel zout in een half glas warm water en neem je een slokje. Kantel je hoofd achterover en gorgel zachtjes gedurende 30 seconden, en spuug dan. Slik het zout water niet door.

7. Vitamines

Zorgen dat je genoeg vitamines binnen krijgt is ook ontzettend belangrijk. Verschillende vitamines hebben verschillende doelen. Zo speelt vitamine C bijvoorbeeld een belangrijke rol in je immuunsysteem.

Om het meeste waar voor je geld te krijgen, kun je het beste gaan voor een multi vitamine. Hier zitten alle vitamines in die je nodig hebt. Bekijk hier een lijst met de best multivitamines.

beste multivitamine

8. Vermijd irriterende stoffen in de lucht

Wanneer irriterende stoffen je luchtwegen binnendringen, kunnen ze de hoestreflex activeren en het genezingsproces vertragen. Veel voorkomende irriterende stoffen zijn:

 • rook
 • stuifmeel
 • parfums
 • haren en huidschilfers van huisdieren
 • schoonmaakproducten

Overweeg de volgende maatregelen te nemen om je omgeving minder prikkelend te maken:

 • Gebruik een luchtreiniger. Luchtreinigers helpen de lucht te zuiveren van allergenen en irriterende stoffen zoals stof, pollen en huidschilfers van huisdieren. Bekijk hier een lijst met de beste luchtreinigers.
 • Gebruik een luchtbevochtiger. Droge lucht buiten of in je huis kan een hoest irriteren. Vooral bij hoesten is verwarmde lucht irriterend. Een luchtbevochtiger voegt vocht terug in de lucht, wat kan helpen om je neusgangen gesmeerd te houden. We hebben in deze lijst al eerder de voordelen van een luchtbevochtiger besproken.
 • Verwijder rook. Rook van sigaretten, vapenpennen of marihuana kan je keel irriteren en een droge hoest verergeren.

9. Neem de juiste kruiden

Een aantal kruiden kunnen ook helpen een kriebelhoest te verminderen. Hieronder volgen een aantal kruiden die vaak worden gebruikt in kruidengeneesmiddelen.

Kurkuma:

Kurkuma bevat een stof genaamd curcumine waarvan wordt gezegd dat het milde antivirale, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om milde artritis en luchtwegaandoeningen te behandelen.

Gember:

Gember wordt ook al lang gebruikt om misselijkheid en maagklachten te behandelen, maar er zijn aanwijzingen dat het ook de hoestreflex kan onderdrukken door de gladde spieren van de luchtwegen te ontspannen. Voeg wat gember toe aan je recepten of neem een gember thee.

Knoflook:

Knoflook heeft milde antivirale, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Er wordt ook gezegd dat het regelmatig gebruiken van knoflook de bloeddruk verlaagt en het immuunsysteem stimuleert. In sommige onderzoeken is bewezen dat knoflook de hoest kan verlichten die gepaard gaat met verkoudheid.

wat te doen tegen buikkrampen

10. Eetpatroon

Je zou kunnen denken dat voedsel alleen je maag of maag-darmstelsel irriteert, maar sommige voedingsmiddelen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een droge / kriebel hoest.

Een hoest kan een teken zijn van voedselallergieën. Als je een droge hoest ervaart na het eten van een bepaald soort voedsel, vermijd het voedsel dan een tijdje om te zien of het hoesten stopt. Overweeg een voedingsdagboek bij te houden om erachter te komen of iets wat je eet je hoest veroorzaakt.

Droge hoest kan ook het gevolg zijn van een reactie op histamine in voedingsmiddelen. Histaminerijke voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • aardbeien
 • gedroogd fruit
 • gerookt vlees
 • oude kaas
 • gebeitst voedsel
 • alcohol
 • schaaldieren
 • chocola

Zure reflux kan ook een droge hoest veroorzaken. Vetrijke voedingsmiddelen en zure voedingsmiddelen, zoals tomaten, zijn vaak verantwoordelijk voor zure reflux. Chocolade, cafeïne en gekruid voedsel kunnen ook symptomen van zure reflux, zoals een droge hoest, verergeren.

beste hoestdrank

Veelgestelde vragen over kriebelhoest

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen kriebelhoest. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

Wat is een kriebelhoest?

De termen kriebelhoest en droge hoest worden vaak door elkaar gebruikt, want het is eigenlijk hetzelfde. Een droge / kriebel hoest veroorzaakt geen slijm of slijm zoals een natte of productieve hoest. Bij een droge hoest kun je een kriebelend of kietelend gevoel achter in de keel voelen.

– Wat is de oorzaak van kriebelhoest?

Een constante kriebel in de keel kan een droge of kriebelhoest veroorzaken (een die geen slijm produceert) en het kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is een droge kriebelhoest het gevolg van een virus. Het is niet ongebruikelijk dat een droge hoest wekenlang aanhoudt na een verkoudheid of griep.

Het koude- en griepseizoen wordt nog gecompliceerder door het feit dat verwarmingssystemen in huis droge lucht kunnen veroorzaken. Het inademen van droge lucht kan je keel irriteren en de genezingstijd verlengen.

Hier volgen een aantal andere oorzaken van kriebelhoest:

Externe factoren:

Je kunt een kriebelhoest krijgen door blootstelling aan iets dat zich buiten je lichaam voordoet. Deze factoren kunnen zijn:

 • koude, droge lucht
 • luchtvervuiling veroorzaakt door verkeer, rook of chemicaliën
 • rook uit de eerste hand of passief roken van sigaretten

Verkoudheid:

Een verkoudheid kan de oorzaak zijn van je kriebelhoest. Deze virale aandoening veroorzaakt symptomen in je bovenste luchtwegen, inclusief je keel. Een verkoudheidssymptoom dat kan leiden tot kriebel in de keel is postnasale infusie, waardoor slijm langs de achterkant van je keel loopt.

Symptomen van verkoudheid duren meestal niet langer dan 7 tot 10 dagen. Een ernstige of aanhoudende verkoudheid kan een teken zijn van een andere aandoening zoals griep of sinusitis.

Allergieën:

Je kriebelhoest kan worden beïnvloed door een groot aantal verschillende allergieën. Allergieën treden op wanneer je lichaam antilichamen vrijgeeft om zichzelf te verdedigen tegen een vreemde stof die doorgaans onschadelijk is.

Je kunt een allergische reactie ervaren van een breed scala aan elementen, waaronder:

 • stuifmeel
 • huidschilfers van huisdieren
 • insecten steken
 • voedsel
 • medicijnen

Symptomen van een allergische reactie kunnen variëren, maar een jeukende keel en een kriebelhoest is een veel voorkomend symptoom van allergische rhinitis en voedselallergieën.

Astma:

Astma zorgt ervoor dat de luchtwegen opzwellen en vernauwen. Het kan een droge kriebelhoest veroorzaken, samen met symptomen zoals moeite met ademhalen en piepende ademhaling.

Gastro-oesofageale refluxstoornis (GERD):

Dit is een vorm van chronische zure reflux die schade aan de slokdarm kan veroorzaken. Irritatie in de slokdarm kan de hoestreflex activeren.

Hoe kun je een droge hoest ‘s nachts stoppen?

Probeer wat vloeistoffen te drinken, zoals warme thee, voordat je naar bed gaat. Het toevoegen van honing aan de thee ook helpen om je hoest te kalmeren. Neem een geneesmiddel speciaal tegen kriebelhoest, zoals een van de 5 opties benoemd in dit artikel. Gebruik extra kussens om je hoofd hoger te leggen om zure oprispingen en neusslijm in de keel te verminderen. Je kunt ook ‘s nachts proberen een luchtbevochtiger met koele mist te gebruiken als droge lucht je symptomen verergert.

Wanneer moet je naar de dokter met kriebelhoest?

Een aanhoudende droge / kriebel hoest is zelden een teken van een medisch noodgeval. Maar het is wel belangrijk om meteen je huisarts te raadplegen als je dit hebt in combinatie met:

 • hoge koorts
 • pijn op de borst
 • moeite met ademhalen of kortademigheid
 • een hoest met bloederig of roze sputum
 • piepende ademhaling

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *