wat te doen tegen koortslip

Wat te doen tegen koortslip? De beste tips!

Wil je leren wat te doen tegen een koortslip? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Het hebben van een koortslip is ontzettend vervelend en helaas hebben veel mensen er regelmatig last van. Deze pijnlijke blaren die op of bij je lippen verschijnen, worden veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV-1). Als je een gezond immuunsysteem hebt, verdwijnen ze meestal binnen ongeveer 10 dagen.

Hoewel je koortsblaasjes niet van de ene op de andere dag kunt genezen, kunnen sommige behandelingen hun levensduur in grote mate verkorten. De beste tijd om te beginnen met het behandelen van een koortslip is zodra je tintelingen of jeuk rond je mond voelt. Hoe eerder je erbij bent hoe beter. Deze symptomen kunnen een paar dagen voordat blaren verschijnen optreden.

In dit artikel bespreken we de beste middeltjes tegen een koortslip, evenals andere tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Ook bespreken we een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen koortslip!

Wat te doen tegen koortslip – Beste middeltjes

1. SoreFix Koortslip Combi – Voorkomen en Genezen

Deze combiset van SoreFix bestaat uit een combinatie van twee producten waarmee je een koortslip kunt voorkomen – SoreFix Prevent, en een bestaande koortslip kunt genezen – SoreFix Rescue. Met dit duo geef je die vervelende koortslip geen schijn van kans!

SoreFix Prevent Koortslip Balsem is een lippenbalsem welke je dagelijks kunt gebruiken en het ontstaan van een koortslip kunt voorkomen. De balsem vormt een fysieke barrière op je lippen en voorkomt zo een koortslip doordat zij bescherming geeft tegen koortslip triggers. Daarnaast bevat SoreFix Prevent Koortslip Balsem een UV-filter (SPF30) voor zonbescherming en verbetert de conditie van de lippen dankzij de natuurlijke oliën en vitamine E.

SoreFix Rescue Koortslipcrème is een medisch hulpmiddel voor het behandelen en verlichten van de symptomen van een al bestaande of opkomende koortslip. De crème is transparant waardoor de koortslip niet extra wordt geaccentueerd.

Dit product heeft een bewezen effectiviteit in alle 4 de fases van een koortslip. Van tinteling tot en met korst. De crème kan gebruikt worden gedurende de gehele koortslipperiode. Hierdoor is het een totale oplossing vanaf de eerste tinteling tot dat de lip volledig hersteld is.

Voor het beste resultaat wordt het aangeraden om het 3 tot 6 keer per dag aan te brengen op het aangetroffen gebied om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

2. Zovirax Koortslip crème

Een ander geweldig middel om je koortslip te bestrijden is Zovirax Koortslip crème. Deze crème versnelt de genezing van de koortslip en verkort de periode van pijn.

Het is een zeer effectieve koortslipbehandeling die aciclovir bevat, een actief ingrediënt dat het koortslipvirus en de symptomen van koortslip bestrijdt. Zovirax Koortslip crème werkt tegen alle symptomen van koortslip, van tintelingen tot blaren.

Start de behandeling bij voorkeur zo snel mogelijk na de eerste tekenen van of symptomen (bijvoorbeeld tinteling, jeuk of roodheid). Breng Zovirax koortslipbehandeling aan om koortsblaasjes op de lippen te behandelen ongeveer elke 4 uur, 5x per dag gedurende maximaal 4 dagen. Op deze manier krijg je je lippen snel weer gezond.

3. Lucovitaal Koortslipcrème

Lucovitaal Koortslipcrème

Het laatste product dat we graag willen uitlichten is de koortslipcrème van Lucovitaal. Deze crème is een speciaal ontwikkeld, medisch hulpmiddel om een koortslip of uitslag te voorkomen. Een koortslip is een virusinfectie op of rondom de lippen en kan terugkeren door blootstelling aan UV straling. Om de lippen te beschermen tegen deze straling bevat de Koortslipcrème van Lucovitaal, Virumed SPF 30.

De crème is bij de eerste tintelingen dagelijks te gebruiken om een koortslip te voorkomen of wanneer je al een koortslip heeft, om de ernst van de symptomen te verminderen.

Het wordt aangeraden om de koortslipcrème dagelijks meerdere malen (3-6 keer) over de hele lippen aan te brengen. Breng het elk uur aan wanneer je in contact bent met UV stralen.

Wat te doen tegen koortslip – Andere tips

1. Gebruik een koortslip behandelpen

Naast zalfjes is er nu ook een nieuw wapen tegen koortslip: een behandelpen. De beste koortslip behandelpen die we hebben gevonden is van het merk Herpotherm. Deze pen kan bij tijdig gebruik de vorming van koortslipblaasjes volledig voorkomen. Als zich al koortslipblaasjes hebben gevormd, dan kan Herpotherm de symptomen sneller verlichten en het genezingsproces versnellen.

Sommige protiënen die nodig zijn voor de toename van herpesvirussen, zijn niet bestand tegen hitte. Vanaf 50 graden celcius wordt hun activiteit sterk beperekt. Dat is waar deze pen die werkt op warmte van pas komt. Door de warmtetoevoer wordt invloed uitgeoefend op de mestcellen, die een rol spelen bij ontstekingen.

Je verkort met deze behandelpen de genezing tot ongeveer de helft van de tijd. De handige behandelpen is klein en compact en daarom makkelijk mee te nemen. De batterijen zijn bovendien te vervangen zodat de Herpotherm heel lang meegaat.

Het apparaatje is zeer gemakkelijk in gebruik. Hou het apparaat op het lipblaasje, druk op de knop en laat hem 3 seconden op dezelfde plaats rusten. Na het piepje is de behandeling al klaar. Deze behandelpen is ook te gebruiken voor kinderen (zelf te gebruiken vanaf 12 jaar), zwangere vrouwen en mensen met allergieën of een gevoelige huid.

2. Breng ijs aan

IJs zal de duur van een koortslip waarschijnlijk niet verminderen, maar het kan het ongemak en de ontsteking van een koortslip mogelijk wel verlichten. Breng een coldpack op de zweren aan voor tijdelijke verlichting. Het zal de pijn wat verdoven.

3. Gebruik aloë vera-gel

Aloë vera gel is een huismiddeltje wat tegen veel kwaaltjes kan helpen. Een van de meest gebruikte toepassingen is om verbranding van de zon te verkoelen. Ook bij een koortslip kan het helpen.

Het onderzoek is beperkt, maar er is wel aangetoond dat de ontstekingsremmende en antivirale effecten van aloë vera remmende effecten kunnen hebben bij een koortslip. De gel kan helpen bij het bestrijden van virussen, waaronder herpes simplex.

Koop hier aloë vera gel

4. Vitamine C

Hoewel vitamine C een koortslip niet kan genezen, kan het wel helpen bij het genezingsproces. Vitamine C is een antioxidant die het immuunsysteem en wondgenezing ondersteunt. Vitamine C-rijk voedsel omvat de meeste bessen, tomaten, paprika’s, kiwi’s, broccoli en spinazie.

5. Propolis

Net als honing is propolis een ander bijenproduct dat veelbelovend is voor het genezen van wonden en huidlaesies. De antivirale eigenschappen van propolis maken het een goede kandidaat om je koortsblaasjes iets sneller te genezen.

Bekijk hier propolis producten

6. Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème beschermt niet alleen je lippen terwijl de koortslip geneest, maar het kan ook toekomstige opflakkeringen verminderen wanneer je het dagelijks op de lippen draagt. Zoek naar minimaal SPF 30 en breng het aan wanneer je verwacht in de zon te zijn.

7. Zorg voor stressvermindering

Omdat stress ervoor kan zorgen dat het herpesvirus uit de rustperiode komt, kan het verminderen van de hoeveelheid stress in je leven een manier zijn om een koortslip te voorkomen.

Meditatie en regelmatige lichaamsbeweging zijn technieken die je kunt proberen en die stress kunnen verminderen. Er zijn echter meer manieren om stress te verlichten. Bekijk hier de beste tips om stress te verminderen.

puistje op lip

Veelgestelde vragen over koortslip

Hopelijk weet je bij deze beter wat te doen tegen een koortslip. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat zijn de oorzaken van een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door een veel voorkomend virus genaamd herpes simplex. De meeste mensen worden als baby of kind aan het virus blootgesteld. Als je er eenmaal aan bent blootgesteld, zit het altijd in je systeem, ook al veroorzaakt het niet vaak koortsblaasjes of andere symptomen.

Herpes simplex wordt verspreid door nauw contact. Als je iemand kust met een koortslip, of je raakt zijn gezicht aan en dan je eigen gezicht, kun je het virus oplopen. Je kunt ook herpes simplex krijgen door lippenbalsem, een vork, een mok of een scheermes te delen met iemand die het heeft.

De kans is het grootste dat je het virus krijgt van iemand die een actieve koortslip heeft, maar het is ook mogelijk om het op te lopen van iemand die het heeft, maar geen koortslip / zweren / blaren heeft op dit moment.

Het virus kan zich daarnaast ook verspreiden naar de ogen of de geslachtsorganen. Bijvoorbeeld als je in je ogen wrijft nadat je speeksel van een besmette persoon op je handen hebt gekregen, of als je orale seks krijgt van iemand die een koorsilo heeft.

Wanneer je voor het eerst wordt blootgesteld aan het virus, krijgt je waarschijnlijk een koortslip. Na een week of twee gaat het vanzelf weg. Dan gaat het virus als het ware ‘slapen’ in je lichaam. Misschien dat je daarna nooit meer een uitbraak krijgt, maar de meeste mensen krijgen dat wel.

Er zijn een aantal dingen die een uitbraak kunnen veroorzaken, waaronder:

Een verkoudheid of andere ziekte

 • Koorts
 • Stress
 • Te veel zon
 • Je menstruatie

– Hoe kun je een koortslip voorkomen?

Je kunt een koortslip niet altijd voorkomen, maar als je weet waardoor ze worden veroorzaakt, kan dit de frequentie van uitbraken verminderen. Veel voorkomende koortsliptriggers kunnen zijn:

 • stress
 • slaapgebrek
 • blootstelling aan de zon
 • huidletsel
 • hormonale veranderingen
 • een verzwakt immuunsysteem

Daarnaast zijn er ook wat vrij verkrijgbare crèmes beschikbaar welke een koortslip op afstand kunnen houden. In de lijst hierboven zie je bijvoorbeeld een combinatie product, bestaande uit o.a. een crème om een koortslip te voorkomen.

– Wanneer zijn koortsblaasjes besmettelijk?

Een koortslip is besmettelijk zodra de symptomen beginnen, zelfs als er geen blaren zijn verschenen. Ze kunnen ook aan anderen worden doorgegeven, zelfs als er geen symptomen zijn. Om overdracht van het koortslipvirus te voorkomen is het belangrijk om de volgende punten van aandacht te volgen:

 • Vermijd intiem contact, inclusief kussen en ander huid-op-huidcontact, totdat de koortslip volledig is genezen.
 • Deel geen persoonlijke verzorgingsproducten zoals keukengerei, handdoeken of tandenborstels.
 • Deel geen cosmetica zoals lippenstift, lipgloss of foundation.
 • Vervang je tandenborstel wanneer je een koortslip krijgt om herinfectie te voorkomen, en vervang deze opnieuw nadat de pijnlijke plek is genezen.
 • Pluk niet aan een koortslip en was je handen elke keer dat je zalf aanbrengt
 • Als zonlicht koortsblaasjes veroorzaakt, breng dan dagelijks zonnebrandcrème aan op het gebied waar koortsblaasjes ontstaan.

– Zijn koortsblaasjes en genitale herpes hetzelfde?

Nee, koortsblaasjes zijn niet hetzelfde als genitale herpes, ook al worden ze veroorzaakt door vergelijkbare virussen. Herpes simplex-virus type 2 (HSV-2) veroorzaakt herpes genitalis en wordt overgedragen via seksueel contact. Aan de andere kant veroorzaakt HSV-1 koortsblaasjes en wordt het overgedragen via aanraking. Het is echter mogelijk om koortsblaasjes via orale seks naar het genitale gebied over te brengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *