beste keelsnoepjes

Wat te doen tegen keelpijn? De beste tips!

Vraag je je af wat te doen tegen keelpijn? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Keelpijn komt vaak voor, maar is natuurlijk nooit fijn. Een zere keel maakt het moeilijker om te slikken, eten, drinken, slapen, praten en in het algemeen te functioneren – en wie wil dat nou?

Wat nog frustrerender is, is dat keelpijn kan worden veroorzaakt door een groot aantal kwalen – van allergieën tot verkoudheid, van bacteriële infecties zoals keelontsteking tot andere problemen.

Wat de oorzaak ook is, er zijn manieren om keelpijn vanuit huis te verlichten en om je keel sneller te genezen. In dit artikel bespreken we de 8 beste manieren om snel en zonder al te veel pijn van keelpijn af te komen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen keelpijn!

Wat te doen tegen keelpijn? 8 tips!

Als je je afvraagt wat te doen tegen keelpijn, dan volgen hier de 8 beste tips om de pijn te verlichten en je keel zo snel mogelijk te genezen. Lees alle tips door en probeer ze allemaal uit. Op deze manier kun je erachter komen welke het beste voor jou werken.

1. Gebruik een keelspray

Als je keelpijn hebt, is het verstandig om eerst even te gaan shoppen voor middeltjes die het genezingsproces kunnen versnellen. Een keelspray is een van de beste dingen om in huis te halen als je last hebt van keelpijn. Let wel op, want niet elke keelspray is van dezelfde kwaliteit. We hebben daarom de hele markt afgespeurd en de drie beste keelspray’s tegen keelpijn hier op een rijtje gezet:

– A.Vogel Keelspray

A.Vogel Keelspray is een 100% natuurlijke en traditioneel kruidengeneesmiddel dat kan worden toegepast bij (beginnende) keelpijn en bij irritatie van het mond- en keelslijmvlies. De spray werkt zeer snel en effectief en dankzij de handige doseerspray kan de vloeistof gemakkelijk bij de pijnlijke plek komen.

Aanbevolen dosering: Neem 6 tot 10x daags tweemaal sprayen met tussenpozen van 2 tot 3 uur. Neem maximaal 10 doseringen per dag.

Deze keelspray is enkel geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar. A.Vogel heeft ook een speciale keelsiroop voor kinderen van 1 tot 6 jaar -> Bekijk hier

– Weleda Salie Keelspray Bio

Een andere zeer effectieve keelspray tegen keel pijn is de Weleda Salie Keelspray Bio. Dit is ook een natuurlijke keelspray, die de keel verzacht met biologische kamille en salie. Kamille heeft een verzachtende invloed en salie staat bekend om haar zuiverende eigenschappen. Dankzij het handige spraypompje is deze zuiver plantaardige en biologische keelspray goed en eenvoudig in de keel te verstuiven. De smaak is aangenaam en de formule bevat geen toegevoegde suikers of pepermunt.

Deze keelspray is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. De aanbevolen dosering hangt af van de leeftijd en is als volgt:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 6-10 maal daags 1 à 2 keer in de keel verstuiven.
  • Kinderen van 4 tot 12 jaar: tot 6 maal daags 1 keer verstuiven.

– Natterman Droge Hoest + Keelpijn 2-in-1 Hoestdrank

Heb je naast keelpijn ook last van hoesten? Dan is deze 2-in-1 keelpijn en hoestspray waarschijnlijk de beste optie voor jou. Natterman Droge hoest en Keelpijn 2in1 siroop bevat het actieve ingrediënt Polysac-ActiveTM, voor de behandeling en preventie van droge hoest en verlichting van keelpijn.

Polysac-ActiveTM, een op honing gebaseerd extract, creëert een beschermende filmlaag achter in de keel. Het verzachtende effect geeft snel een gevoel van verlichting van droge hoestsymptomen en keelpijn. De siroop beschermt de slijmvliezen tegen verdere irritatie. Door de keel te verzachten wordt de frequentie en ernst van de hoest verminderd en de hoestcyclus onderbroken.

Deze keelspray is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. De aanbevolen dosering is als volgt:

  • Kinderen van 3-6 jaar: 2-4 keer per dag sprayen
  • Kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen: 3-5 keer per dag sprayen

2. Drink veel warme en koude vloeistoffen

Als je keelpijn hebt dan is het belangrijk om veel te drinken. Warme vloeistoffen zoals thee of kippensoep zijn geweldig. Koude vloeistoffen zijn echter ook effectief tegen een keelpijn, zoals water met ijs of waterijsjes. Het hangt af van je voorkeur en wat jouw keel het beste verzacht.

Vloeistoffen helpen de slijmvliezen te verwijderen, dingen te laten stromen en sinusinfecties te voorkomen. Vloeistoffen kunnen ook hoesten verminderen door de achterkant van je keel te kalmeren. Probeer zowel warmte als kou om te zien wat voor jou het beste werkt.

3. Gorgel regelmatig

Gorgelen met zout is belangrijk als je heelpijn hebt. Zout water kan zwelling en irritatie in je keel helpen verminderen. Je kunt in plaats van, of samen met zout, ook baking soda toevoegen in je water. Baking soda kalmeert de keel ook, breekt slijm af en kan helpen bij keelirriterende zure oprispingen.

Los 1/2 theelepel zout of baking soda op in een glas warm water. Gorgel (maar slik niet) het brouwsel om de drie uur voor een volledig natuurlijke remedie tegen keelpijn.

4. Neem keeltabletten

Naast een keelspray, kunnen keeltabletten ook geweldig werken tegen keelpijn. Het is aan jou om te ontdekken wat je fijner vindt, een keelspray, keeltabletten of een combinatie. Ook voor keeltabletten geldt dat ze niet allemaal van dezelfde kwaliteit zijn en even goed werken. We hebben daarom weer de 3 beste keeltabletten op een rijtje gezet:

– Manuka health Honing Citroen MGO 400+ tabletten 

Manuka health Honing Citroen MGO 400+ tabletten

Manuka health Honing Citroen MGO 400+ tabletten zijn keeltabletten van hoogwaardige honing uit Nieuw-Zeeland met citroen en Vitamine C. Het zijn 100% natuurlijke tabletten die keelpijn tegen gaan.

De tabletten bevatten het ingrediënt Methylglyoxal (MGO), een van nature voorkomende stof uit de nectar van de Manukaplant met een hoge beschikbaarheid wat ten goede komt aan de kwaliteit van de Manukahoning. Hoe hoger de waardes van MGO, des te meer bio-actieve stoffen aanwezig zijn en hoe waardevoller en zeldzamer de Manukahoning wordt.

Deze hoogwaardige keeltabletten hebben een MGO-gehalte van ten minste 400mg en bevatten daarbij Propolis en Vitamine C dat ontstekingen in de keel doet remmen en de pijn helpt te verlichten.

Leg 1-2 keer per dag een keel/hoesttablet op je tong en laat deze smelten.

– A.Vogel Keeltabletten

keeltabletten

A.Vogel Keeltabletten zijn ook 100% natuurlijke zuigtabletten met pepermuntsmaak. De suikervrije zuigtabletten helpen keelpijn verzachten. Dit is te danken aan de actieve ingrediënten: Echinacea en Salvia. Echinacea stimuleert daarbij ook nog eens het immuunsysteem en verhoogt de weerstand terwijl Salvia bekend staat om haar zuiverende eigenschappen. Echinacea en Salvia houden de keel schoon en brengen haar tot rust.

Deze tabletten zijn geschikt voor kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. De aanbevolen dosering is 3 tot 5x daags 1 tablet langzaam opzuigen met tussenpozen van 2-3 uur.

– Coldrex Keelpijn Zuigtabletten

De laatste keeltabletten die we graag willen uitlichten zijn de Coldrex Keelpijn Zuigtabletten. Deze krachtige keeltabletten bevatten 2 milligram van de krachtige pijnstiller lidocaïne. Deze tabletten stelen snel, effectief én lokaal de keelpijn. De gele zuigtabletten bevatten amylmetacresol en 2,4-dichloorbenzylalcohol – beide ontsmettende (desinfecterende) stoffen en lidocaïnehydrochlolride – een plaatselijk pijnstillende stof voor de keel.

Deze keeltabletten zijn voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar en ouder. De aanbevolen dosering is om de 2-3 uur één zuigtablet. Laat deze langzaam oplossen in de mond. Gebruik maximaal 8 zuigtabletten per 24 uur (maximaal 4 zuigtabletten voor kinderen).

Neem dit geneesmiddel niet voordat je gaat eten of drinken. Het wordt niet aanbevolen om dit geneesmiddel meer dan 5 dagen te gebruiken, omdat het de natuurlijke microbiologische balans in de keel kan verstoren.

5. Koop een luchtbevochtiger

Als je dit seizoen een toename van het aantal keer hebben van keelpijn hebt opgemerkt, is het misschien tijd om in een luchtbevochtiger te investeren. Droge lucht, vooral tijdens de barre, koude dagen van de winter, kan de oorzaak zijn van je keelpijn. In de winter zet je vaak binnen de verwarming aan, waardoor de lucht nog droger is.

Een luchtbevochtiger houdt de lucht vochtig en opent daardoor je sinussen. Veel mensen merken dat ze veel minder last hebben van keelpijn, wanneer ze een luchtbevochtiger in huis hebben.

6. Vergeet niet te stomen

Stomen kan ook heel goed helpen om keelpijn sneller te doen genezen en om een verkoudheid in het algemeen te verlichten. Je kunt dit doen door een bak met heet water te vullen en er boven te gaan hangen, met een handdoek over je hoofd. Stoom kan helpen om slijm los te maken en om een zere keel te hydrateren en verzachten.

Je kunt ook stomen onder de douche. Neem een hete douche en als het echt stomend wordt, adem dan de keelopruimende magie in.

Er zijn ook speciale gezichtsstomers om effectief te stomen -> Bekijk ze hier.

gezichtsstomer tegen keelpijn

7. Probeer natuurlijke middeltjes

Naast verschillende geneesmiddelen specifiek tegen keelpijn, zijn er ook wat natuurlijke middeltjes die je waarschijnlijk al in huis hebt, die keelpijn kunnen verlichten. Hier volgen de beste huismiddeltjes tegen een zere keel:

– Honing

Honing is een geweldig natuurlijk middeltje tegen keelpijn. Honing gemengd in warme thee of op zichzelf genomen is een veelgebruikt huismiddeltje tegen keelpijn. Het kan keelpijn verzachten en hoest onderdrukken. Honing is ook een effectieve wondgenezer, waardoor het de genezing an de keel ook kan versnellen.

– Kamille thee

Dit natuurlijk middeltje kun je goed combineren met de vorige – honing. Zet een kopje kamille thee, roer er wat honing doorheen en je hebt een goede combi om je keel te verzachten. Kamillethee is van nature rustgevend. Het wordt al lang gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals het verzachten van een zere keel. Het wordt vaak gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende, antioxiderende en samentrekkende eigenschappen.

– Gember

Gember is zeer effectief in het verminderen van zwelling en congestie in de keel, omdat het een natuurlijk antihistaminicum is. Gember heeft een sterke antivirale en antibacteriële werking en breekt overtollig slijm in de keel af. Je kunt gember opnemen in je eten, maar het drinken van gemberthee is ook zeer effectief.

– Fenegriek

Fenegriek heeft veel gezondheidsvoordelen. Het heeft ook veel vormen. Je kunt fenegriekzaden eten, de actuele olie gebruiken of fenegriekthee drinken. Fenegriekthee is een natuurlijk middel tegen keelpijn. Het kan pijn verlichten en bacteriën doden die irritatie of ontsteking veroorzaken. Fenegriek is ook een effectief antischimmelmiddel.

– Heemstwortel

Heemstwortel bevat een slijmachtige substantie die een zere keel omhult en verzacht. Voeg gewoon wat van de gedroogde wortel toe aan een kop kokend water om thee te zetten. Twee tot drie keer per dag van de thee nippen, kan keelpijn verlichten.

– Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft veel natuurlijke antibacteriële toepassingen. Veel onderzoeken tonen de antimicrobiële effecten aan bij het bestrijden van infecties. Vanwege zijn zure aard kan het worden gebruikt om slijm in de keel af te breken en te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden.

Als je een zere keel voelt opkomen, probeer dan 1 tot 2 eetlepels appelciderazijn in een kopje water te verdunnen en ermee te gorgelen. Neem vervolgens een klein slokje van het mengsel en herhaal het hele proces één tot twee keer per uur. Zorg ervoor dat je tussen de gorgelsessies door veel water drinkt.

– Knoflook

Knoflook heeft ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Het bevat allicine, een organosulferverbinding die bekend staat om zijn vermogen om infecties te bestrijden.

Het nemen van een knoflook supplement kan helpen om het verkoudheidsvirus te voorkomen. Het toevoegen van verse knoflook aan je dieet is ook een manier om de antimicrobiële eigenschappen ervan te verkrijgen.

– Kippensoep

Kippensoep bevat een groot aantal eiwitten, antioxidanten en aminozuren die je lichaam helpen infecties te bestrijden. Het bevat ook veel gelatine, wat de achterkant van de keel kalmeert en de pijn bij het slikken vermindert. Kippenbouillon gemaakt met knoflook kan vooral nuttig zijn bij de behandeling van een zere keel. Het houdt de keel gehydrateerd, voedt het lichaam en vermindert verstopte neus.

– Hete saus of cayennepeper

Geloof het of niet, hete saus of cayennepeper kan je keelpijn helpen. Beide zijn gemaakt van paprika’s met veel capsaïcine, die kunnen worden gebruikt om ontstekingen te bestrijden en verlichting te bieden. Voeg een paar druppels hete saus of een halve theelepel cayennepeper toe aan een warm glas water en gorgel.

8. Neem vrij verkrijgbare pijnstillers

Als je veel last hebt van je keel, kun je ook pijnstillers nemen om de pijn te verlichten. Je kunt dan alsnog alle bovenstaande tips uitvoeren om sneller van de keelpijn af te komen. vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, kunnen je een stuk beter laten voelen als je keelpijn hebt. Als je keelpijn wordt veroorzaakt door allergieën, kunt je vrij verkrijgbare antihistaminica nemen om je neus te ontlasten en postnasale infusie te verwijderen die je keel kan irriteren.

natuurlijke middeltjes tegen keelpijn

Veelgestelde vragen over keelpijn

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen keelpijn. Als je nog algemene vragen hebt, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is keelpijn precies?

Keelpijn is irritatie van de keel. Het kan voelen als krassend, branderig, rauw, droog gevoel. Ook kun je bij ervaren bij het slikken. De meest voorkomende vorm van keelpijn wordt faryngitis genoemd. Dit is een ontsteking van de keelholte, die zich achter in uw keel bevindt. Faryngitis wordt vaak geassocieerd met een krassend gevoel in de keel en pijn of moeite met slikken.

Twee andere veel voorkomende vormen van keelpijn zijn:

  • Tonsillitis: zwelling van de amandelen, gelegen aan de achterkant van je mond
  • Laryngitis: zwelling van het strottenhoofd (stembox of stembanden)

Alle vormen van keelpijn kunnen worden gekenmerkt door pijn, droogheid of rauwheid die dagen aanhoudt, of door een intensere pijn bij het eten, slikken, spreken of hoesten.

Snel handelen wanneer je die eerste veelbetekenende tinteling of pijnscheut opmerkt, kan helpen uw keelpijnsymptomen tot een minimum te beperken.

– Wat zijn de oorzaken van keelpijn?

De oorzaken van een zere keel kunnen variëren. Hoewel je misschien denkt dat veel keelpijn keelontsteking is, veroorzaakt door streptococcus pyogenes, wordt slechts 5-15% van de keelpijn bij volwassenen en 20-30% van de keelpijn bij kinderen veroorzaakt door streptokokken.

Virale infecties, zoals verkoudheid of griep (influenza), zijn de meest voorkomende oorzaak van keelpijn.

Andere oorzaken zijn onder meer:

  • Mono (mononucleosis)
  • Mazelen
  • Waterpokken
  • Tonsillitis
  • Bacteriële infectie (inclusief keelontsteking of streptokokken faryngitis)
  • allergieën
  • Roken of blootstelling aan passief roken
  • Irriterende stoffen in de omgeving
  • Vocale spierspanning

– Hoe lang duurt keelpijn?

Hoelang het duurt voordat een keelpijn over gaat, hangt af van de oorzaak. De meeste keelpijn zal binnen drie tot tien dagen verdwijnen als het wordt veroorzaakt door een virale infectie zoals een verkoudheid. Je kunt dit proces versnellen en de pijn verlichten met de bovengenoemde tips.

Als een bacteriële infectie zoals streptokokken of allergieën de boosdoener is, kan je keelpijn langer aanhouden als deze niet wordt behandeld met geschikte antibiotica of medicijnen.

Als je eenmaal de juiste diagnose hebt gesteld en bent behandeld voor een bacteriële infectie, zou je keelpijn binnen een dag of zo moeten verdwijnen.

– Wanneer moet ik naar de dokter met mijn keelpijn?

In de meeste gevallen hoef je met keelpijn niet naar de dokter. Het gaat vanzelf over en je kunt het proces zelf versnellen met de bovenstaande tips. In sommige gevallen kan het echter wel raadzaam zijn om naar de dokter te gaan.

Neem contact op met je huisarts als je:

  • Keelpijn hebt die ernstig, langdurig of niet verbeterend is, of zich uitstrekt tot in je oor.
  • Moeite hebben met slikken, ademen of je mond openen.
  • Bloed ophoest of bloed in je speeksel hebt.
  • Vergrote lymfeklieren of knobbels in je nek voelt.
  • Witte vlekken of uitslag op de achterkant van je keel hebt.
  • Hoge koorts hebt.
  • Je stem verliest voor langer dan twee weken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *