Wat te doen tegen jeukende hoofdhuid

Wat te doen tegen jeukende hoofdhuid? Beste tips!

Wil je weten wat te doen tegen jeukende hoofdhuid? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Als je constant je hoofd krabt vanwege een jeukende hoofdhuid, kan het meer zijn dan alleen roos. Veel aandoeningen kunnen leiden tot een jeukende hoofdhuid, waaronder roos, maar ook allergische reacties, slechte hygiëne en huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. De behandeling hangt af van de exacte oorzaak van je jeukende hoofdhuid.

Voordat je begint met het behandelen van een jeukende hoofdhuid, is het dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken van een jeukende hoofdhuid en de verschillende behandelingen die daarbij horen.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen jeukende hoofdhuid!

Wat te doen tegen jeukende hoofdhuid? 

Er zijn veel huismiddeltjes en veranderingen in levensstijl die je kunt doen om een ​​jeukende hoofdhuid te kalmeren, maar ze mogen alleen worden gebruikt als je zeker bent van de oorzaak, anders zijn ze mogelijk niet effectief. We hebben daarom hieronder de verschillende oorzaken van een jeukende hoofdhuid op een rijtje gezet, met de effectieve behandeling erbij.

Jeukende hoofdhuid oorzaken en behandelingen

1. Roos en seborrheic dermatitis

Dit zijn de meest voorkomende redenen voor een jeukende hoofdhuid. De ontstekingsreactie van je lichaam op een overgroei van gist veroorzaakt de jeuk en schilfering die gepaard gaan met deze aandoeningen. Gist leeft normaal gesproken op de hoofdhuid en andere harige delen van het lichaam, maar het probleem ontstaat wanneer er te veel gist aanwezig is.

De behandeling:

Als je jeukende hoofdhuid wordt veroorzaakt door roos, wat leidt tot schilfers op de hoofdhuid, kan het helpen om een antiroosshampoo te gebruiken die zinkpyrithion of selenium bevatten. Deze producten kunnen ook seborrheic dermatitis behandelen, die schilferende plekken en een rode huid op de hoofdhuid veroorzaakt.

Lees hier een artikel over hoe je roos op een natuurlijke manier kunt behandelen.

2. Psoriasis

Dit is een chronische auto-immuunziekte die verheven, roodachtige, schilferige plekken op de huid of hoofdhuid veroorzaakt. Je kunt geen psoriasis krijgen van andere mensen, het is niet besmettelijk. Deskundigen hebben geen duidelijk begrip van wat deze huidaandoening precies veroorzaakt, maar je hebt meer kans om het te ontwikkelen als iemand in je familie het heeft.

Behandeling:

Zoek naar verkrijgbare medicinale shampoos met koolteer, salicylzuur of tea tree erin. Deze ingrediënten kunnen helpen om psoriasis op de hoofdhuid onder controle te houden. Lukt dat niet, maak dan een afspraak met je dermatoloog. Hij of zij kan sterkere shampoos en actuele cortisone voorschrijven.

Hieronder volgt een geweldige shampoo tegen jeukende hoofdhuid met verschillende oorzaken, waaronder psoriasis:

De Hair Clean Tea Tree Oil Shampoo van Australian Bodycare helpt zeer effectief tegen een jeukende hoofdhuid, als gevolg van bijvoorbeeld psoriasis. Het helpt daarnaast ook tegen zowel droge als vette roos, omdat het in het algemeen bijdraagt aan een gezonde hoofdhuid.

Het product is natuurlijke en vegan en bevat 100% natuurlijke Tea Tree olie van de hoogste farmaceutische kwaliteit. De shampoo is zeer geschikt voor de hoofdhuidverzorging, als je last hebt van psoriasis, eczeem, neurodermitis of roos.

3. Slechte hygiëne

Een slechte hygiëne kan ook een jeukende hoofdhuid veroorzaken. Dit kan voorkomen wanneer je te weinig je haar wast. Als je je haar te lang niet wast dan ontstaat er olie en product ophoping, wat kan gaan jeuken.

Behandeling:

Als slechte hygiëne de boosdoener is, zorg er dan voor dat je je haar wast en eventuele producten afspoelt. Het is ook belangrijk om een ​​regelmatige haarwasroutine aan te houden.

Als je haar strak gekruld of getextureerd is, kan het voldoende zijn om je haar één keer per week te wassen. Voor mensen met steil haar kan overtollig talg zich gemakkelijker ophopen, wat betekent dat ze hun haar beter om de dag kunnen wassen.

beste producten voor beschadigd haar

4. Hoofdluis

Hoewel de meeste mensen denken aan schoolkinderen als ze horen over hoofdluis, kunnen ze de hoofdhuid van iedereen binnendringen. Luizen geven de voorkeur aan schoon haar, dus een geval van hoofdluis betekent niet dat je slechte hygiëne hebt.

Controleer wel goed je haar en hoofdhuid om erachter te komen dat je echt luizen hebt. Als je goed kijkt, kun je kleine neten (eieren) zien die vastzitten aan individuele haarlokken. Ze lijken een beetje op roos, maar ze zijn niet gemakkelijk van je af te schudden omdat ze aan de haarschacht “gelijmd” zijn. Je kunt misschien ook volwassen luizen rond het hoofd zien bewegen, maar ze zijn moeilijker te herkennen dan de neten.

De behandeling:

Je kunt hoofdluizen behandelen met vrij verkrijgbare shampoos die de insecticiden pyrethrin of permethrin bevatten. Elke formule voor hoofdluisshampoo heeft zijn eigen behandelingsprotocol. Je moet de instructies op de doos precies volgen om van de luizen af ​​te komen. Lees dus goed de verpakking door en houdt je aan het advies van de fabrikant.

Ontdek hier hoe je luizen kunt bestrijden op een natuurlijke manier

5. Allergische reacties

Het kan ook zijn dat je een allergische reactie ergens op hebt. Dit kan door verschillende dingen en producten komen, zoals door haarkleurmiddelen , een shampoo of door een specifieke crème of serum. Dit is een minder vaak voorkomende oorzaken van jeukende hoofdhuid.

De behandeling:

Allergische reacties verdwijnen over het algemeen vanzelf als je de chemische stof waarvoor je allergisch bent kunt identificeren en vermijden. Dit is een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard om dit goed uit te zoeken.

6. Tinea capitis / schimmel op de hoofdhuid

Tinea capties is een schimmelinfectie die algemeen bekend staat als ringworm en die de hoofdhuid kan infecteren. Deze schimmelinfectie breidt zich diep in de haarzakjes uit en veroorzaakt ronde plekken met haarverlies die in de loop van de tijd groter worden. De uitslag kan verheven lijken met zwarte stippen of een stoppelbaar uiterlijk. Het komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen.

De behandeling:

Je kunt dit niet zelf behandelen, zonder eerst naar je huisarts te aan. Het dient namelijk altijd behandeld te worden met anti-schimmel middelen in de vorm van tabletten of capsules. Omdat het organisme diep in de haarzakjes bestaat, moet je orale antischimmelmedicijnen nemen om het probleem op te lossen. Je arts zal controleren of dit het probleem daadwerkelijk veroorzaakt voordat hij deze krachtige medicijnen voorschrijft.

beste anti roos shampoo

7. Droge hoofdhuid

Een droge hoofdhuid kan er ook voor zorgen dat het gaat jeuken. Een droge hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen die een droge huid hebben kunnen ook last hebben van een droge hoofdhuid. Ook kan een droge hoofdhuid ontstaan door bepaalde producten die je gebruikt.

Behandeling:

Als de huid op je hoofdhuid droog is en jeukende hoofdhuid veroorzaakt, kan het helpen om het gebied te hydrateren. Dat kan met verschillende soorten oliën, zoals kokosolie, arganolie, amandelolie of tea tree olie. Met name tea tree olie heeft daarnaast nog meer toepassingen, waaronder dat het een effectief middel is om het haar te ontdoen van hoofdluizen en dat het ontstekingen aan de hoofdhuid kan verhelpen.

De eerder genoemde shampoo hierboven van Australian Bodycare kan helpen bij een droge hoofdhuid. Ook kun je bijvoorbeeld kokosolie, amandelolie of arganolie rechtstreeks op de hoofdhuid aanbrengen.

8. Atopische dermatitis / eczeem

Deze vorm van eczeem tast de hoofdhuid aan en veroorzaakt hevige jeuk die tot infectie kan leiden.Atopische dermatitis of eczeem op je hoofdhuid ziet eruit als een jeukende, rode huid. Het komt waarschijnlijk ook voor op je ellebogen en knieën. Het is meestal genetisch, wat betekent dat je het vaker krijgt als iemand anders in je familie de aandoening heeft.

Behandeling:

Probeer je triggers te achterhalen, zoals geurende of schurende shampoos. Het is ook slim om vanaf nu korte, lauwe douches te nemen, in plaats van lange hete douches. Het is ook verstandig om een zachte conditioner willen gebruiken om je hoofdhuid te hydrateren. De eerder genoemde shampoo van Australian Bodycare kan ook hier weer een geweldig hulpmiddel zijn.

Veelgestelde vragen over jeukende hoofdhuid

Hopelijk weet je bij deze beter wat te doen tegen jeukende hoofdhuid. Als je de oorzaak hebt achterhaalt en de juiste behandeling toepast, dan zul je er als het goed is snel vanaf zijn. Mocht je nog algemene vragen hebben over een jeukende hoofdhuid, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is de beste jeukende hoofdhuid shampoo?

Als je opzoek bent naar de beste shampoo tegen een jeukende hoofdhuid, dan is dat absoluut Australian Bodycare Shampoo (bekijk hier). Dit product helpt tegen een jeukende hoofdhuid die wordt veroorzaakt door verschillende aandoeningen.

De shampoo is zeer geschikt om te gebruiken ter verlichting van een jeukende, schilferige, droge en geïrriteerde hoofdhuid. Het is een 100% natuurlijk en veganistisch product, dus door iedereen veilig te gebruiken.

De Hair Clean Tea Tree Oil Shampoo helpt bij zowel tegen droge als vette roos, omdat het in het algemeen bijdraagt aan een gezonde hoofdhuid. Het helpt ook tegen jeukende en droge hoofdhuid. Het product bevat 100% natuurlijke Tea Tree olie van de hoogste farmaceutische kwaliteit. De shampoo is ook geschikt voor de hoofdhuidverzorging, als je last hebt van psoriasis, eczeem en neurodermitis.

– Hoe voorkom je een jeukende hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid is niet altijd te voorkomen, omdat het verschillende oorzaken kan hebben, zoals hierboven besproken. Om het risico op het ontwikkelen van een jeukende hoofdhuid te verminderen, moet je in ieder geval zorgen voor een goede hygiëne. Was je haar regelmatig en zorg ervoor dat alle opgehoopte oliën, resten en producten goed worden uitgespoeld. Gebruik ook warm water in plaats van heet water tijdens het wassen van je haar om het risico te verkleinen dat je hoofdhuid uitdroogt, wat ook kan leiden tot jeuk.

– Werkt tea tree goed tegen een jeukende hoofdhuid?

Zoals nu denk ik wel duidelijk is, werkt tea tree zeer goed tegen een jeukende hoofdhuid. Tea tree olie is een uitstekende remedie om je hoofdhuid irritatievrij te houden. Het wordt al honderden jaren gebruikt en houdt je hoofdhuid gezond. De antimicrobiële eigenschappen maken het een geweldig natuurlijk reinigingsmiddel.

Bovendien is tea tree olie effectief tegen virussen, schimmels en bacteriën. Ook kan deze bijzondere olie je hoofdhuid hydrateren en de weg vrijmaken om de haargroei te ondersteunen.

Je kunt een product kopen met tea tree olie erin, zoals de eerdergenoemde shampoo, of je kunt pure tea tree olie gebruiken (koop hier).

– Kan kokosolie helpen tegen een jeukende hoofdhuid?

Ja als droogte de oorzaak is, dan is kokosolie een geweldig natuurlijk middel om te gebruiken. De hoofdhuid gaat jeuken als deze erg droog is, dus deze hydrateren met haarverzorgende oliën zoals kokosolie is zeer effectief.. Studies hebben aangetoond dat kokosolie boordevol eigenschappen zit die kunnen helpen bij het kalmeren van irritatie en het wegwerken van de verborgen verontreinigingen. De schimmelwerende eigenschappen van de olie helpen om de hoofdhuid vrij te maken van schimmelinfecties die jeuk veroorzaken.

Het hydrateert de hoofdhuid intensief en voorkomt uitdroging, de belangrijkste bron van jeukende roos. Verschillende onderzoekers hebben ook aangetoond dat kokosolie eczeem behandelt, een huidaandoening die een hoog tintelend gevoel, droogheid en huiduitslag veroorzaakt.

Daarom kan het regelmatig masseren van je haar en hoofdhuid met een ruime hoeveelheid kokosolie gedurende twee maanden een gladde, gehydrateerde huid geven, roos elimineren, jeuk op de hoofdhuid kalmeren en de haargroei bevorderen.

Koop hier kokosolie.

– Wanneer moet ik naar een dokter gaan?

Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid die langer dan een week aanhoudt en die gepaard gaat met uitslag, is het verstandig om een arts raadplegen. Hoewel de aandoeningen die gepaard gaan met een jeukende hoofdhuid zelden ernstig zijn, kunnen de symptomen moeilijk te verdragen zijn. Snel behandeld worden kan de prikkelbaarheid snel en effectief helpen verminderen.

Neem ook contact op met je arts wanneer:

  • je de oorzaak van je jeukende hoofdhuid niet kunt achterhalen
  • behandelingen die je thuis doet niet werken
  • je ook last hebt van haarverlies

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *