Wat te doen tegen ingegroeide teennagels? 6 tips!
Wil je weten wat te doen tegen een ingegroeide teennagel? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Het is niet leuk om na een lange dag je schoenen uit te doen en geen verlichting te krijgen omdat je teen – vaak je grote teen – pijn blijft doen. Je gaat zitten om het van dichterbij te bekijken en ziet dat de huid rondom je nagelbed rood, geïrriteerd en gezwollen is. Ook zul je zien dat een deel van je nagel letterlijk in de huid steekt: je hebt een ingegroeide teennagel.
Ingegroeide teennagels komen vrij vaak voor en het goede nieuws is dat ze zelden tot ernstige infecties of complicaties leiden. Dat gezegd hebbende, is het wel heel belangrijk om er wat aan te doen, zodat de situatie snel verbeterd en je geen pijn meer hebt.
In dit artikel gaan we in op de beste tips om het herstel te versnellen, infectie te voorkomen en pijn te verlichten. Je kunt dit allemaal zelf vanuit huis doen. Als je echter merk dat je nagel zeer diep in de huid zit en dat het al is gaan ontsteken, dan kun je beter een afspraak bij je huisarts maken.
Lees gauw verder om erachter te komen wat te doen tegen ingegroeide teennagels!
Wat te doen tegen ingegroeide teennagels? De beste tips
Als je je afvraagt wat te doen tegen een ingegroeide teennagel, dan zijn we hier om je te helpen. De meeste ingegroeide teennagels kun je gelukkig zelf thuis behandelen. Hier volgen de beste 6 tips om dit te doen:
1. Neem een voetenbadje
Begin allereerst met het weken van je voeten in een voetenbadje met warm zeepsop. Doe dit minimaal 1 keer per dag gedurende 10 tot 20 minuten totdat de teen verbetert. Je kunt letterlijk een bak met warm water vullen waar je voet in past, of je kunt een professioneel voetenbadje kopen (bekijk hier de beste opties)
Het weken van de voet met de ingegroeide nagel in een warm voetenbadje kan zwelling helpen verminderen en pijn verlichten. Het toevoegen van Epsom zout aan het water kan extra verlichting brengen.
2. Zorg ervoor dat de nagel niet meer in de huid groeit
Plaats na het voetenbadje een stukje katoen, een watje, een beugeltje, een flos draadje of iets anders onder je teennagel. Plaats elke keer een vers stukje onder de ingegroeide rand nadat je hebt geweekt. Dit zal de nagel helpen om boven de huidrand uit te groeien.
3. Breng een behandeling voor ingegroeide nagels aan
Gehwol Nagelweker is een uniek product dat speciaal is ontwikkeld om harde nagelranden en de huid van de aangrenzende nagelriem zacht te maken. Hierdoor worden eeltplekken voorkomen en wordt het risico op ingegroeide nagels verminderd. Dit veelzijdige product kan zowel worden gebruikt voor de behandeling als preventie van ingegroeide nagels.
Met Gehwol Nagelweker zullen klachten veroorzaakt door ingegroeide nagels en knellend schoeisel aanzienlijk verminderen. Na gebruik kunnen de nagels weer vrij groeien, omdat de huid zacht wordt gemaakt. Zelfs de droge en neigende tot scheuren nagelhuid wordt na het inwerken elastisch en kan gemakkelijk worden teruggeschoven.
Om de klachten te verlichten, wordt aanbevolen om de verdikkingen en nagelranden 1-2 keer per dag te behandelen met een paar druppels van dit product, totdat de klachten zijn verdwenen. Gehwol Nagelweker is de ideale oplossing voor het herstellen van gezonde nagels en het bevorderen van comfortabele voetverzorging.
4. Zorg voor pijnverlichting indien dit nodig is
Een ingegroeide teennagel kan veel pijn doen, dus als je het nodig hebt, neem dan zeker een vrij verkrijgbare pijnstiller. Paracetamol kan helpen om de pijn van een ingegroeide teennagel te verlichten. Als er zwelling aanwezig is, kan ibuprofen (Advil) een betere optie zijn omdat het zowel pijn als zwelling verlicht.
Naast het nemen van pijnstillers, is er nog iets dat pijn verlichtend kan werken, namelijk speciale teenpads, zoals degene die je op de afbeelding hieronder ziet.
Epitact Vingerling is een uniek product dat speciaal is ontworpen voor de behandeling van pijn veroorzaakt door ingegroeide teennagels. Het biedt ook verlichting bij likdoorns op de teentoppen en blauwe nagels. De Vingerling verdeelt de druk die op het gevoelige uiteinde van de teen wordt uitgeoefend, waardoor pijn wordt verlicht die vaak voorkomt bij likdoorns, eelt of ingegroeide nagels.
Daarnaast minimaliseert het product microschokken, waardoor het risico op blauwe nagels wordt verminderd. De unieke drukverdeling en agressiebeperking zijn te danken aan de gepatenteerde siliconengel Epithelium 26.
Epitact Vingerling is eenvoudig aan te brengen, blijft stevig zitten en is bijzonder flexibel. De gel is gelijkmatig over de hele vingerling aangebracht, waardoor deze beter bestand is tegen slijtage. Afhankelijk van de gebruiksomstandigheden kun je de vingerling 1 tot 2 maanden lang blijven gebruiken, waardoor langdurige en effectieve pijnverlichting mogelijk is. Epitact Vingerling is de perfecte oplossing voor het bevorderen van comfort en het behandelen van ongemakken veroorzaakt door ingegroeide teennagels en likdoorns.
5. Gebruik een speciale nageltang voor ingegroeide teennagels
Als de ingegroeide teennagel uitgroeit, zorg er dan voor dat je deze in een rechte lijn knipt. Knip het niet te kort of rond de hoeken naar beneden, dit kan er namelijk voor zorgen dat deze weer gaan ingroeien. Het knippen van de teennagel moet je heel voorzichtig doen. Je kunt hier het beste een speciale nageltang voor gebruiken, zoals degene die je op de afbeelding ziet.
6. Draag comfortabele schoenen en sokken
Schoenen en sokken die te strak zitten, kunnen je tenen verdringen. Dit is ook meteen een belangrijke oorzaak van ingegroeide teennagels. Om te voorkomen dat een ingegroeide teennagel zich ontwikkelt of dat een ingegroeide teennagel verergert, moet je schoenen en sokken of kousen dragen die goed passen, maar toch voldoende ruimte laten in het teenbed.
Tijdens het genezingsproces is het het beste om weg te blijven van schoenen. Je kunt het beste slippers, sandalen of andere schoenen met open tenen dragen, totdat je teen genezen is. Dit zal de druk op je teennagels beperken.

Veelgestelde vragen over ingegroeide teennagels
Hopelijk heb je bij deze een beter idee wat te doen tegen een ingegroeide teennagel. Mocht je toch nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Wat is een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de zijkant van de nagel naar beneden krult en in de huid rond de nagel groeit. Elke teen kan worden aangetast, maar het komt vaak voor in de grote teen.
Een ingegroeide teennagel kan pijnlijk en ontstoken raken. Deze is dan gevoelig en vaak rood en gezwollen. Soms kan het geïnfecteerd raken, wat zich, indien onbehandeld, kan verspreiden en het onderliggende bot kan infecteren.
– Wat zijn de symptomen van een ingegroeide teennagel?
Als je een ingegroeide teennagel hebt, dan merk je vaak een of meer van de volgende symptomen aan je teen:
- pijnlijk of gevoelig
- rood
- gezwollen
- omgeven door een verharde huid
Als het gebied geïnfecteerd raakt, kun je vocht of pus opmerken en symptomen die erger worden in plaats van beter.
– Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel treedt op wanneer de hoek of rand van je teennagel buigt en in de omringende huid groeit. Dit kan pijn, roodheid en zwelling veroorzaken. De aandoening komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen. Het komt voornamelijk voor bij de grote teen, maar het kan ook bij de andere tenen gebeuren.
Veelvoorkomende oorzaken van ingegroeide teennagels zijn:
- teennageltrauma, zoals het stoten van je teen
- schoenen dragen die te strak zitten
- teennagels te kort knippen
- teennagels schuin knippen
– Kan ik een ingegroeide teennagel thuis behandelen?
In veel gevallen kan dit wel, maar het hangt af van de ernst van je ingegroeide nagel. Om infectie te voorkomen, is het belangrijk om ingegroeide teennagels te behandelen zodra ze zich voordoen. Milde gevallen kunnen een kleine behandeling met huismiddeltjes vereisen. Je hoeft hiervoor niet per se naar de dokter. Ernstige gevallen kunnen chirurgische ingrepen nodig hebben. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.
– Wanneer moet ik naar een huisarts gaan?
Kleine voetproblemen zoals ingegroeide teennagels kunnen bij sommige mensen ernstige complicaties veroorzaken. Raadpleeg je arts als je een ingegroeide teennagel hebt en als je diabetes of een andere aandoening hebt die een slechte bloedsomloop veroorzaakt, of als je een gecompromitteerd immuunsysteem heeft.
Het wordt ook aangeraden om een arts te raadplegen als:
- Pijn en zwelling zeer ernstig zijn
- Huismiddeltjes de toestand niet verbeteren.
- Je een allergische huidreactie op een huismiddeltje krijgt
- Je vragen hebt over de verzorging van een ingegroeide teennagel.
– Kunnen ingegroeide teennagels worden voorkomen?
Het is misschien niet altijd mogelijk om een ingegroeide teennagel te voorkomen, maar 9 van de 10 keer wel. Om een ingegroeide teennagel te voorkomen, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
- draag schoenen die goed passen
- houd je voeten schoon en droog
- knip je nagels op de juiste manier – recht en niet te kort