beste hooikoorts medicijn

Wat te doen tegen hooikoorts? De beste tips!

Wil je leren wat te doen tegen hooikoorts? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Wanneer het warme weer er weer aan komt, betekent dat voor de meeste mensen alleen maar genieten. Voor mensen met ernstige hooikoorts, kunnen dit echter zeer uitdagende maanden zijn.

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische aandoening die tot één op de vijf mensen op enig moment in hun leven treft. De symptomen zijn onder meer loopneus, niezen, jeuk en zich uitgeput voelen. Een hooikoorts kan daarom ook gemakkelijk worden aangezien voor een verkoudheid.

Hoewel er helaas geen genezing is voor hooikoorts, zijn er wel manieren om de symptomen te verlichten. Dit zal het hooikoortsseizoen een stuk dragelijker maken.

Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen hooikoorts!

Wat te doen tegen hooikoorts? De beste tips!

Vraag je je af wat te doen tegen hooikoorts? Dan hebben we hier de beste tips voor je! We gaan allereerst in op de verschillende medicijnen die je kunt nemen tegen hooikoorts om snelle verlichting te bieden. Daarna gaan we in op wat levensstijlaanpassingen die je kunt doen om de vervelende symptomen van hooikoorts op een afstandje te houden.

1. Schaf de juiste geneesmiddelen tegen hooikoorts aan

Als je hooikoorts hebt dan is het belangrijk om de juiste geneesmiddelen in te slaan, om de symptomen te verlichten en zoveel mogelijk op afstand te houden. Verschillende geneesmiddelen zijn goed voor verschillende symptomen, dus wel middel je het beste kunt kopen, hangt af van je symptomen. Hieronder volgen 3 geweldige hooikoorts medicijnen.

– Oogdruppels

Mensen met hooikoorts, hebben vaak last van rode, branderige en jeukende ogen. Ook kunnen ze last hebben van tranende ogen. Investeren in hoogwaardige oogdruppels kan deze symptomen helpen verlichten. 

Er zijn verschillende geweldige oogdruppels tegen hooikoorts. Één van de beste opties zie je op de afbeelding hierboven, de hooikoorts oogdruppels van A.Vogel.

Deze oogdruppels vormen een soepele traanfilm over het oog, die het oog beschermt tegen het binnendringen van nieuwe pollen en geeft daarmee snelle verkoeling bij rode, branderige, jeukende en droge ogen. De druppels zijn ook geschikt voor contactlensdragers.

– Neusspray

Als je hooikoorts hebt, is de kans ook groot dat je problemen bij je neus hebt. Denk hierbij aan een verstopte neus of juist een loopneus. De juiste neusspray, specifiek voor hooikoorts, kan hiertegen verlichting bieden.

Één van de beste neussprays om te gebruiken bij hooikoorts is Prevalin direct plus, die je hierboven op de afbeelding ziet. Deze neusspray werkt daar waar allergenen een allergische reactie teweegbrengen, op het neusslijmvlies. Prevalin Direct Neusspray werkt snel en effectief bij hooikoorts en werkt volledig na 3 minuten, dat is 5x sneller dan tabletten.

De unieke formule maakt de neus vrij van pollen en vormt een ondoordringbare micro-gel barrière op het neusslijmvlies. Die voorkomt dat allergenen een allergische reactie veroorzaken.

De micro-gel barrière werkt bij het begin van de allergische reactie, nog voordat de mestcel geïnfecteerd wordt en de histamine vrijkomt. Deze hoogwaardige neusspray is klinisch bewezen effectief en bevat geen antihistamine of cortisone.

– Hooikoorts tabletten

Naast of in combinatie met oogdruppels en neusspray, kun je ook kiezen voor hooikoortstabletten. Deze kunnen ook in grote mate verlichting bieden tegen de vervelende symptomen van hooikoorts.

Op de afbeelding zie je een voorbeeld van hoogwaardige hooikoortstabletten. Deze hooikoortstabletten kunnen gebruikt worden bij overgevoeligheidsreacties van het neusslijmvlies (allergische rhinitis), ter verlichting van de verschijnselen zoals niezen, loopneus, branderig gevoel en jeuk aan de ogen en neus.

2. Levensstijl veranderingen

Als je last hebt van hooikoorts, dan kan verlichting zoeken soms als een voltijdbaan voelen. Misschien heb je zelfs zo veel last van je pollenallergie dat je tegen de zomer opziet. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Er zijn veel levensstijl-veranderingen die je kunt doorvoeren om verlichting te krijgen. We hebben deze veranderingen en tips verdeeld in drie duidelijke categorieën om je te helpen je allergieën onder controle te houden.

Wat te doen tegen hooikoorts binnenshuis?

Hoewel stuifmeel de neiging heeft om het grootste deel van zijn tijd buiten door te brengen, kan het moeilijk zijn om het buiten je huis te houden. Het kan via ramen binnenkomen, of je kunt het binnenbrengen zonder het te weten. Hier zijn een paar manieren waarop je hooikoortsverlichting kunt vinden vanuit het comfort van je eigen huis.

– Verander van kleding direct wanneer je binnen komt

Stuifmeel zweeft door de lucht, waardoor het aan je kleding kan kleven wanneer je buiten loopt. Het is daarom een slimme tip om je meteen om te kleden als je thuis komt, het liefste in de hal (als je deze hebt) nog, zodat de pollen niet mee naar binnen komen. Gooi de kleding die je aan hebt gehad vervolgens in de was.

– Schud je jas goed uit

We hebben allemaal kleding die we het liefste en het meeste dragen, zoals een favoriete jas. Om ervoor te zorgen dat je de dag niet begint met een ongewenste dosis stuifmeel, is het slim om je jas even goed uit te schudden, voordat je hem weer aantrekt. Doe dit buiten, zodat het stuifmeel niet in je huis terecht komt. Doe hetzelfde als je van buiten naar binnen gaat, zodat je jas zo schoon mogelijk blijft.

– Laat je kleding binnen drogen

Als je geen droger hebt voor je was, zorg er dan altijd voor dat je je was binnen laat drogen, in plaats van buiten. Het kan misschien verleidelijk zijn om je was in de zomer buiten uit te hangen, maar als je hooikoorts hebt is dit geen slim idee. Vooral als er veel wind is, kan er zo een lading stuifmeel op je net gewassen kleding terecht komen.

Als je binnen niet genoeg ruimte hebt om je kleding uit te hangen, zorg er dan in ieder geval voor dat je ‘s morgens vroeg of’ s avonds laat je kleding in ieder geval niet buiten hangt, wanneer het pollenniveau het hoogst is.

– Was en spoel je haar regelmatig uit

Je haar is een andere plek waar stuifmeel zich vastklampt en hooikoortssymptomen veroorzaakt, dus als je het regelmatig wast, voorkom je dat dit gebeurt. Het is echter voor je haar niet goed om het elke dag te wassen, laat staan meerdere keren per dag, dus je kan je haar ook gewoon uitspoelen zonder shampoo te gebruiken.

– Houd je huisdieren schoon

Jezelf aan bepaalde regels houden om stuifmeel buiten te houden, is één ding. Zorgen dat je huisdieren hetzelfde doen is echter een beetje uitdagender. Het beste wat je kunt doen, is ze tijdens het hooikoortsseizoen regelmatig een borstel of bad geven. Lees hier hoe je een hond het gemakkelijkste een bad geeft. Ze zullen het misschien niet leuk vinden, maar het is voor je eigen bestwil. 

– Houd ramen gesloten

Deze tip gebruik je waarschijnlijk al als je last hebt van hooikoorts. Als stuifmeel je niet kan bereiken, zal je geen last hebben van hooikoorts. Het dichthouden van ramen is daarom belangrijk. Dit kan moeilijk zijn op een erg warme dag, dus zorg ervoor dat je een ventilator (bekijk hier de beste opties) of airconditioning hebt om je koel te houden.

wat te doen tegen hooikoorts

– Bekijk de weersvoorspelling

Vaak kom je veel te weten over hoe het zit met de pollen in de lucht, door aar de weersvoorspelling te kijken. Let maar eens op tijdens de weersvoorspelling en je zult meestal ontdekken of er die dag stuifmeel aanwezig is. Als het aantal pollen niet wordt vermeld, kun je dit achterhalen op je lokale nieuwswebsite.

– Blijf binnen bij hoge pollenaantallen

Hoe oneerlijk het ook klinkt, als het aantal pollen erg hoog is en je symptomen ernstig zijn, is het misschien het beste om binnen te blijven. Als je weet dat het een erge dag is qua pollen, bedenk dan leuke of nuttige dingen die je die dag in huis kunt doen.

– Vermijd tuinieren

Dit is goed nieuws voor iedereen die een hekel heeft aan grasmaaien en onkruid plukken. Bij tuinieren word je natuurlijk blootgesteld aan stuifmeel, dus dit is een karwei waarvan je jezelf kunt verontschuldigen.

Dat gezegd hebbende, hebben sommige grassen meer kans om stuifmeel af te geven naarmate ze groter worden, dus als je kunt, vraag dan iemand die geen hooikoorts heeft om het voor je te doen. Je kunt misschien ook een tuinman inhuren.

Wat te doen tegen hooikoorts buitenshuis?

Naar buiten gaan is voor de meesten van ons een onvermijdelijk onderdeel van de dag. Ook wil je dit natuurlijk graag, je wilt niet opgesloten zitten in je huis , alleen omdat je hooikoorts hebt. Als je je zorgen maakt over hooikoorts, zijn hier een paar manieren waarop je je risico kunt verminderen.

– Breng vaseline aan rond je neusgaten

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar dit kan in grote mate helpen tegen je hooikoorts. Alles wat je kunt doen om te voorkomen dat stuifmeel in je neus komt, helpt de symptomen van hooikoorts te stoppen. Een goede manier om dit te doen als je buiten bent is door vaseline rond je neusgaten aan te brengen om het stuifmeel op te vangen. Dit voorkomt dat het in je luchtwegen terecht komt. Koop hier vaseline.

– Koop de juiste zonnebril

Een zonnebril kan je ogen beschermen tegen meer dan alleen de zon. Als jeukende ogen een van je hooikoortssymptomen zijn, kan het juiste paar tinten helpen om stuifmeel weg te houden. Grote zonnebrillen met omhullende stijlen zijn hier het meest effectief.

– Ga naar het strand

Een of meerdere dagen naar het strand, kan je hooikoorts symptomen direct verlichten. Het kan precies zijn wat je nodig hebt om even verlichting te krijgen, aangezien die verfrissende zeebries stuifmeel landinwaarts blaast voordat het je kan bereiken.

– Stop met roken

Deze tip valt niet per se in een van de categorieën, dus we hebben deze maar hier geplaatst. Stoppen met roken is altijd een verstandig idee, maar al helemaal als je last hebt van hooikoorts. Zoals elke vorm van luchtvervuiling, zal sigarettenrook de binnenkant van je luchtwegen irriteren en je allergieën verergeren.

hooirkoorts verlichten

Waarop te letten bij eten en drinken bij hooikoorts?

Deze categorie had je misschien niet verwacht, maar wat je eet en drinkt kan ook een invloed hebben op je hooikoorts en hoe heftig je symptomen zijn. We zullen hier de belangrijkste tips met je delen op het gebied van voedsel en  drinken.

– Kies je ingrediënten zorgvuldig

Een van de beste voedingsstoffen voor hooikoorts is een flavanol, quercetine genaamd, waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat het de histamineproductie kan onderdrukken. Voedingsmiddelen met veel quercetine zijn onder andere groene groenten, bessen, bonen en appels.

Het eten van voedsel dat rijk is aan bètacaroteen (wortels, spinazie, geel fruit) en omega 3 (vette vis) zijn nog twee manieren om je verstopte neus en pijnlijke sinussen te kalmeren.

– Eet pittige maaltijden

Als je een verstopte neus hebt, dankzij je hooikoorts, dan kan het eten van een pittige maaltijd verlichting bieden. Pittige chilipepers kunnen helpen om je luchtwegen te openen en het ademen gemakkelijker te maken. Andere kruiden, zoals kurkuma, zijn ook geweldig voor mensen met hooikoorts, omdat het een natuurlijke ontstekingsremmer is die je symptomen zal helpen verlichten.

– Drink de juiste thee

Als je de dag graag begint met een kopje thee, dan zijn er tal van opties die je kunnen helpen bij het beheersen van je hooikoorts. De beste optie is waarschijnlijk kamille thee. Dat komt omdat deze thee antihistaminische en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

– Blijf uit de buurt van voedsel dat histamine produceert

Histamine is de chemische stof die je lichaam produceert als reactie op een infectie. Het veroorzaakt zwelling die je lichaam beschermt, maar bij mensen met hooikoorts komt het vrij wanneer het niet nodig is.

Het laatste dat je wilt doen, is natuurlijk je symptomen verergeren, dus je moet voedingsmiddelen vermijden die histamine bevatten of die je lichaam aanmoedigen om er meer van te produceren. Vermijd daarom de volgende voedingsmiddelen zoveel mogelijk: augurken, gezouten en gerookt vlees en vis, kaas en noten.

Sommige soorten fruit moedigen je lichaam ook aan om histamine vrij te maken en verergeren je hooikoorts, dus als je mond tintelt als je een bepaald fruit eet, kan dit verklaren waarom.

– Vermijd alcohol

Het is ook verstandig om alcohol te vermijden, aangezien het ook vol histamine zit. Je bent misschien niet blij met dit nieuws, maar als je erge last hebt van de symptomen van hooikoorts, dan is het toch de moeite waard.

Veelgestelde vragen over hooikoorts

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen hooikoorts. Indien je nog vragen hebt, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen.

– Wat veroorzaakt hooikoorts?

Hooikoorts, is in feite de naam die wordt gegeven aan een pollenallergie. Er zijn drie soorten stuifmeel waarvoor je allergisch kunt zijn; boompollen, graspollen en onkruidpollen.

Deze produceren allemaal licht, fijn stuifmeel dat door de wind van de ene plant naar de andere wordt gedragen. Helaas zitten mensen met hooikoorts er vaak tussenin.

– Wanneer is het pollenseizoen?

Sommige mensen zijn allergisch voor één type stuifmeel, terwijl anderen ongelukkig genoeg zijn om symptomen te krijgen die door alle drie worden veroorzaakt.

Om erachter te komen welke soorten stuifmeel je allergische reactie veroorzaken, helpt het om te weten wanneer elk stuifmeel zijn hoogseizoen heeft.

Het hooikoortsseizoen duurt gemiddeld van maart tot en met september. Verschillende soorten pollen, komen meer in bepaalde maanden voor. Jouw persoonlijke hooikoortsseizoen hangt af van het type stuifmeel waarvoor je allergisch bent.

  • Boompollen: eind maart – half mei
  • Graspollen: half mei – juli
  • Onkruidpollen: eind juni – september

– Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Symptomen van hooikoorts zijn onder meer:

  • niezen
  • een loop neus
  • jeukende ogen

Veel mensen merken dat hun symptomen verbeteren naarmate ze ouder worden. Ongeveer de helft van de mensen meldt enige verbetering van de symptomen na enkele jaren. Symptomen verdwijnen volledig bij ongeveer 10-20% van de mensen.

– Waar moeten mensen die hooikoorts hebben voor uitkijken?

Hooikoorts is een allergie voor pollen, zoals we eerder al hebben vermeld. Als je hooikoorts hebt, dan moet je dus uitkijken voor pollen. Lichte pollen / stuifmeel zweeft vaak vrij door de lucht heen, waardoor je het vaak niet kunt voorkomen dat het in je luchtwegen komt. Dit stuifmeel komt van boompollen, graspollen en onkruidpollen.

Andere planten produceren een zwaar, kleverig stuifmeel dat niet door de wind kan worden meegevoerd, dus zijn ze afhankelijk van insecten om het werk te doen. In veel gevallen is de kans groter dat een aantrekkelijke bloem door insecten wordt bestoven, omdat de felgekleurde bloembladen zijn ontworpen om insecten te verleiden. Als je hooikoorts krijgt, hoef je je minder zorgen te maken over deze planten als je naar buiten gaat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *