Wat te doen tegen een ontstoken oog? 5 tips!
Vraag je je af wat te doen tegen een ontstoken oog? Dan zijn we hier om je te helpen!
Het is normaal om een beetje een gezwollen ooglid te zien wanneer je ‘s ochtends voor het eerst in de spiegel kijkt. Maar soms gaat de zwelling niet weg gedurende de dag en dan merk je dat er iets mis is. Je hebt waarschijnlijk een ontstoken oog.
De meeste mensen zullen op enig moment in hun leven een ontstoken oog hebben. Een ontstoken oog is in de meeste gevallen niet ernstig en gaat vanzelf weer weg. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de zwelling en de mogelijke gerelateerde pijn sneller te genezen. In dit artikel bespreken we de beste tips om snel en veilig van een ontstoken oog af te komen.
Lees gauw verder om te ontdekken wat te doen tegen een ontstoken oog!
Wat te doen tegen een ontstoken oog? De beste tips
Een ontstoken oog wordt ook wel een ‘strontje in je oog’. Het is een kleine of grote bobbel onder je ooglid, welke er meestal uit ziet als een roodachtige bult op je ooglid. Een ontstoken oog ontstaat meestal wanneer bacteriën in de olieproducerende klieren in het ooglid komen. Het kan jeuken en gevoelig zijn.
Het kan ook zijn dat je geen bultje hebt, maar dat je hele oogleden gezwollen zijn. Hoe jouw ontstoken of gezwollen ogen er ook uit ziet, de onderstaande tips zullen helpen. De tips helpen je op een veilige en snelle manier van een ontstoken oog af te komen. Probeer de tips uit en zie hoe je zwelling met een dag of twee zal verdwijnen!
1. Gebruik oogdruppels
De juiste oogdruppels zullen je beste vriend zijn wanneer je een ontstoken oog wilt behandelen. Ze werken snel en effectief en doen geen pijn. De beste oogdruppels die we hebben kunnen vinden zijn deze van A.Vogel:

Als je snel van een oogontsteking wilt afkomen, dan kun je het beste goede oogdruppels in huis halen, speciaal voor een ontsteking. Deze oogdruppels van A.Vogel zijn absoluut de beste oogdruppels voor een oogontsteking die we hebben kunnen vinden.
Het is een medisch hulpmiddel dat helpt bij het verminderen van ontstekingen van het bindvlies en het oog. Je zult merken dat de dikke knobbel die je waarschijnlijk rondom je oog voelt, snel zal afnemen. Symptomen als jeuk, tranen en irritatie worden ook verminderd. Ook verlicht het symptomen als branderig gevoel, rode ogen en het gevoel dat er iets in het oog zit.
Tevens biedt het ondersteuning bij wondgenezing na bijvoorbeeld oogoperaties. Deze oogdruppels zijn ook geschikt voor contactlensdragers en voor mensen met gevoelige ogen.
Het wordt aangeraden om meerdere keren per dag 1-2 druppels per oog aan te brengen, tenzij anders is geadviseerd. Deze oogdruppels zijn ook geschikt voor kinderen.
2. Was het gebied voorzichtig
Gebruik na gebruik van een koud kompres een wattenstaafje of washandje om je oogleden voorzichtig schoon te maken met lauw/warm water. Als er slijm of pus uit je oog komt, maakt dit dan ook telkens schoon met een schoon en vochtig washandje.
Wrijf stevig maar voorzichtig. kijk naar boven en trek het onderste ooglid voorzichtig wat naar beneden om de rand goed schoon te kunnen maken. Doe hetzelfde met je bovenste ooglid.
3. Breng een warm washandje aan
Het gebruik van een warm washandje op het ontstoken oog kan het stontje helpen eerder weg te gaan. De beste temperatuur voor een warm compres is 45 graden. De warmte zorgt ervoor dat de talg in de talgklieren weer vloeibaar wordt en zo weg kan gaan.
Als het niet te pijnlijk is, probeer dan de ooglidranden zachtjes te masseren nadat je het warme washandje hebt aangebracht. Op deze manier kan de talg sneller verdwijnen.
Nadat je dit hebt gedaan is het verstandig om je ogen weer schoon te maken (zie de vorige tip), omdat er slijm of pus uit kan komen wanneer je een warmte hebt aangebracht.
4. Geef je ogen rust
Naast de bovenstaande tips is het heel belangrijk om je ogen rust te geven. Draag geen oogmake-up en gooi ook alle oog make up weg die je de laatset tijd gebruik hebt. Het is namelijk mogelijk dat hier bacteriën inzitten, waardoor je binnen no time weer een nieuwe oogontsteking krijgt als je genezen bent. Het is misschien niet leuk om te doen, maar het is wel een belangrijke stap om herinfectie te voorkomen.
Draag ook geen contactlenzen totdat je oog helemaal is genezen. Als je een ontstoken ook hebt, dan is het laatste wat je oog nodig heeft, een contactlens om de boel nog verder te irriteren.
Het is belangrijk om je contactlenzen te verwijderen en grondig te reinigen met een door je oogarts aanbevolen oplossing. Als je daglenzen draagt, gooi dan de contactlenzen van die dag in de prullenbak en kies voor je bril.
5. Neem vrij verkrijgbare pijnstillers
Als je erg veel last hebt van je ontstoken oog, dan kun je ook pijnstillers pakken, totdat de pijn en de ontsteking verdwenen is. Neem bijvoorbeeld een paracetamol of een ibuprofen. Volg de instructies op de verpakking om er zeker van te zijn dat je de juiste dosis neemt.
Wanneer je oogontsteking hele ernstige pijn veroorzaakt en je dagelijkse activiteiten verstoort, dan kun je het beste een bezoek met je arts inplannen.

Veelgestelde vragen over ontstoken ogen
Hopelijk weet je bij deze beter wat te doen tegen een ontstoken oog. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Hoe ontstaat een ontstoken oog?
Rondom het oog zit een complex, volledig functionerend huidweefsel dat bestaat uit wimpers, traanklieren, zweetklieren en talgklieren. Deze weefsels kunnen ontstekingsreacties ontwikkelen, wat kan leiden tot een gezwollen ooglid.
Een gezwollen ooglid is meestal een symptoom, geen aandoening. Het komt heel vaak voor en is meestal te wijten aan allergie, ontsteking, infectie of letsel. De huid van je ooglid is minder dan 1 millimeter dik. Maar omdat het weefsel los en rekbaar is, kan je ooglid aanzienlijk zwellen.
Een gezwollen ooglid kan door de volgende zaken komen:
- Allergieën
- Verstopte olieklieren in je ooglid
- Ooglidinfectie
- Infectie rond je oogkas
- Ontstoken oogleden
- Roze oog / conjunctivitis
- Gordelroos
- Schildklieraandoeningen zoals de ziekte van Graves
Afhankelijk van de oorzaak kun je last krijgen van zwelling in één of beide oogleden. De meeste van deze aandoeningen zijn niet ernstig, maar als je ooglid gezwollen is, moet je ervoor zorgen dat je je ogen goed schoonmaakt en verzorgt. Volg de tips die we in dit artikel hebben gedeeld.
– Kun je een strontje in je oog uitknijpen?
Absoluut niet! Wat je ook doet, raak het strontje niet aan en knijp er al helemaal niet in. Het lijkt misschien verleidelijk, maar door te knijpen komt er pus vrij en kan de infectie zich verspreiden. Volg in plaats daarvan de bovenstaande tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen.
– Is een oogontsteking besmettelijk?
Een oogontsteking of een strontje in het oog is niet direct besmettelijk, net zoals acnepuistjes op dezelfde manier niet besmettelijk zijn. Het is een fenomeen van lokale ontsteking en irritatie dat niet via terloops contact op anderen kan worden overgedragen. Maar het grote aantal bacteriën in pus kan wel andere huidpuistjes veroorzaken.
– Hoe kun je een oogontsteking voorkomen?
Het krijgen van een strontje in je oog verhoogt ook je risico voor een andere. Het grote aantal bacteriën in de pus kan ervoor zorgen dat er nog een strontje in je oog of in je andere oog ontstaat.
Om dit te voorkomen, volg de volgende tips:
- Was je handen met water en zeep voordat je je ogen aanraakt.
- Reinig uw oogleden met een wattenstaafje gedrenkt in warm water.
- Verwijder oogmake-up elke avond voor het slapengaan.
- Vermijd het delen van handdoeken of make up met iemand die een strontje heeft. Er kunnen resterende bacteriën op de handdoek zitten. Hoewel strontjes niet besmettelijk zijn bij toevallig contact, kan het geconcentreerde grote aantal bacteriën op een handdoek een bacteriële infectie verspreiden.
- Gebruik geen make up meer die je gebruikte net voordat je oogontsteking is ontstaan.
– Wanneer moet ik naar een dokter gaan?
Een ontstoken oog gaat meestal vanzelf over en met de bovenstaande tips zul je binnen een dag of twee al merken dat de zwelling verdwijnt. Als je ontstoken oog na 3 dagen nog niet beter is, dan kun je het beste contact met je huisarts opnemen. Je huisarts zal naar je symptomen vragen en je oog en ooglid onderzoeken.
Je arts zal je waarschijnlijk ook vragen stellen over andere symptomen of veranderingen die ertoe kunnen leiden dat je ooglid of oogleden opzwellen. Deze kunnen contact met allergenen of irriterende stoffen, infecties of andere gezondheidsproblemen omvatten.