Wat te doen tegen buikkrampen? Beste tips!
Wil je weten wat te doen tegen buikkrampen? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Buikkrampen zijn ontzettend oncomfortabel. Het ene moment ben je helemaal in orde, het andere moment lig je opgerold op de bank, niet in staat om te bewegen.
Iedereen heeft wel eens last van buikkrampen, maar dat betekent niet dat je je er maar bij moet neerleggen. Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om het ongemak of de pijn te verlichten en sneller van buikkrampen af te komen.
In dit artikel bespreken we de beste middeltjes en de beste tips om zo snel mogelijk van buikkrampen af te komen en om de pijn te verlichten. Ook gaan we wat dieper in op een aantal van de veelgestelde vragen over buikkrampen.
Lees gauw verder om erachter te komen hoe je jouw buikkrampen het beste kunt aanpakken!
Wat zijn buikkrampen?
Buikkramp is een pijnlijke kramp / samentrekking van de buik die zomaar kan opkomen en vanzelf weer weg gaat. Sommige mensen ervaren dit als steken in de buikstreek. Ze kunnen voorkomen op elke plaats in het maag- en darmstelsel. Soms trekken de darmen samen en soms trekt de maag samen. Ze kunne ook tegelijk aan de gang gaan, wat nog meer ongemak veroorzaakt.
Wat te doen tegen buikkrampen – De beste geneesmiddelen
1. Iberogast

Met meer dan 140 zeer positieve beoordelingen op 1 webshop alleen al, weet je zeker dat dit product doet wat het beloofd. Iberogast is zonder twijfel een van de beste en meest populaire middeltjes tegen buikkrampen.
Iberogast is een natuurlijk én zeer effectief geneesmiddel bij maag- en darmklachten. Het geneesmiddel bestaat uit een unieke combinatie van negen geneeskrachtige kruiden: Bittere Scheefbloem (Iberis Amara), Engelwortel, Karwijvrucht, Kamillebloem, Citroenmelisseblad, Pepermuntblad, Stinkende Gouwekruid en Zoethoutwortel.
Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat het transport van eten en drinken door je maag en darmen normaliseert. Het verlicht effectief maagklachten en darmklachten, zoals maagkramp, darmkramp, vol gevoel, misselijkheid, maagpijn en/of maagzuur en prikkelbare maag en darmen.
Deze druppels zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Het wordt aangeraden om 20 druppels driemaal daags voor of tijdens de maaltijden met wat vloeistof in te nemen.
2. Buscopan Zetpillen

Als je last hebt van buikkrampen dan zijn deze zetpillen ook zeer effectief. Buscopan is een geneesmiddel op basis van 10mg butylscopolaminebromide per zetpil. De zetpillen zijn te gebruiken voor de behandeling van spasmen (krampen) van het maagdarmkanaal.
De aanbevolen dosering voor volwassenen is drie- tot vijfmaal per dag één zetpil van 10mg. Plaats de zetpil in de anus met puntzijde voorop. De aanbevolen dagelijkse dosering mag je niet overschrijden.
Niet iedereen vindt zetpillen fijn, daarom heeft het merk ook een andere applicatie bedacht. Ditzelfde supplement is ook beschikbaar in tablet vorm, welke je via de mond met water kunt innemen -> Bekijk hier.
3. Sensipharm Sensi Stomach Vitaal

Sensi Stomach Vitaal is een voedingssupplement op basis van Chinese kruiden afgeleid van de bekende formule Li Zhong Wan. Dit supplement is geweldig tegen buikkrampen en helpt de vitale functies van o.a. het maag darmstelsel terug te brengen en te versterken door het te verwarmen en de deficiënte vitale energie aan te vullen en te laten stromen.
Sensi Stomach Vitaal helpt bij daarnaast bij een opgeblazen gevoel na het eten, het helpt ontlasting dikker te maken, en het ontneemt gas en winderig gevoel. Bovendien bevorderd het een regelmatige en natuurlijke stoelgang.
Dit voedingssupplement voor maag en darmen heeft geen bijwerkingen en is natuurzuiver, dus zonder chemische toevoegingen zoals gluten, gist, kleur, geur of conserveermiddel. Met ruim 30 jaar ervaring worden Sensipharm’s voedingssupplementen aangeraden door artsen, apothekers en therapeuten!
Aanbevolen dosering voor volwassenen: 2-3 maal daags, 1-2 tabletten innemen met koud of warm water. Voor kinderen: tot 4 jaar 1/3 dosis, tot 8 jaar 1/2 dosis, tot 12 jaar 2/3 dosis.
Wat te doen tegen buikkrampen – Andere tips
Naast het nemen van geneesmiddelen om de pijn te verlichten en sneller van buikkrampen af te komen, zijn er nog andere dingen die je kunt doen. Hier volgen de beste tips om buikkrampen te verlichten en te verminderen:
1. Drink water
Het lichaam heeft water nodig om voedingsstoffen uit voedsel en dranken efficiënt te verteren en op te nemen. Als je te weinig dring ten dus uitgedroogd bent, dan maakt dat spijsvertering moeilijker en minder effectief, wat de kans op maagklachten vergroot.
Het is belangrijk om minimaal 7 liter water per dag te drinken. Dit is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met spijsverteringsproblemen is het ook absoluut noodzakelijk om gehydrateerd te blijven. Braken en diarree kunnen zeer snel leiden tot uitdroging, dus mensen met deze symptomen moeten water blijven drinken.
2. Neem een warm bad of gebruik een warmtekussen
Warmte kan gespannen spieren ontspannen en indigestie verlichten, dus een warm bad nemen kan de symptomen van een maagklachten helpen verlichten. Het kan ook nuttig zijn om een warmtekussen op de maag aan te brengen gedurende 20 minuten. Dit kan de pijn verzachten en het ongemak verminderen.
Bekijk hier een lijst met de beste warmtekussens.
3. Gember
Gember is een veel voorkomende natuurlijke remedie voor maagklachten en indigestie. Gember bevat chemicaliën die gingerols en shogaols worden genoemd en die kunnen helpen bij het versnellen van maagcontracties. Dit kan voedsel dat indigestie veroorzaakt sneller door de maag verplaatsen.
De stoffen in gember kunnen ook helpen om misselijkheid, braken en diarree te verminderen. Mensen met een maagklachten kunnen proberen gember aan hun eten toe te voegen of het als thee te drinken.

4. Munt
Dankzij hun mentholgehalte kunnen zowel groene munt als pepermunt de pijn van buikpijn verzachten. Van menthol is aangetoond dat het de spieren in het maagdarmkanaal ontspant.
Rauwe en gekookte muntblaadjes zijn beide geschikt voor consumptie. Gooi volgende keer dat je thee zet bijvoorbeeld wat muntbladeren in je mok, om van de voordelen van menthol te genieten.
5. Kamillethee
Kamillethee, een thee op basis van het kruid kamille, kan zeer nuttig zijn bij maagpijn. Kamille helpt bij maagpijn vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Kamille helpt de spieren van het bovenste deel van het spijsverteringskanaal te ontspannen, wat op zijn beurt krampen en andere maagongemakken helpt verlichten.
6. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen
Het kan allereerst verstandig zijn om moeilijk verteerbare voedingsmiddelen te vermijden. Sommige voedingsmiddelen zijn moeilijker te verteren dan andere, wat het risico op maagklachten verhoogt. Iedereen die vaak last heeft van buikkrampen, kan het beste voeding vermijden wat zeer vet, romig of zwaar geconserveerd is. Het vermijden van pittig eten kan ook wonderen doen.
Veelgestelde vragen over buikkrampen
– Hoe weet ik of ik buikkrampen heb?
Geloof ons, dan voel je. Als je ooit een plotseling, ongecontroleerd, strak gevoel in de spieren van je maag of bij je darmen hebt gehad, dan heb je waarschijnlijk buikkrampen gehad. Ze zijn erg ongemakkelijk en doen soms pijn. Iedereen kan ze krijgen.
– Wat is de oorzaak van buikkramp?
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor buikpijn. Soms is het niet helemaal te achterhalen wat precies de oorzaak is. Enkele van deze oorzaken zijn:
- Constipatie
- Gas
- Indigestie
- Voedselallergieën
- Menstruele krampen
- Voedselvergiftiging
- Maaggriep
– Wat is het verschil tussen buikkrampen en buikpijn?
Veel mensen gebruiken deze termen door elkaar, en dat is ook logisch want als je buikkrampen hebt, dan doet dit bij veel mensen pijn, waardoor je dus buikpijn hebt. Toch zijn de twee termen niet helemaal hetzelfde. Het verschil is moeilijk te beschrijven, maar ze hebben andere symptomen. Buikpijn is meestal een constante en meer zeurende pijn, welke in het spijsverteringsstelsel aanwezig is.
Bij buikkrampen heb je meer last van plotselinge irritante en vaak pijnlijke samentrekkingen die je in je buik voelt. Buikkrampen komen vaak opzetten, trekken weer weg en komen dan weer terug. Het is niet constant, ook al kan het wel voor ene langere tijd opkomen en weer gaan.
– Hoe lang duurt buikkrampen?
Dit is zeer verschillend. Je kunt er af en toe één of een paar krijgen, of je kunt ze op en af krijgen voor een aantal uur lang. Ze komen vaak plotseling op en verdwijnen meestal weer vanzelf.
– Hoe kom je in vijf minuten van buikkrampen af?
Het is niet altijd mogelijk om er binnen 5 minuten van af te komen, maar er zijn wel wat dingen die je kut doen om er snel van af te komen. Ten eerste kan het nemen van een supplement / geneesmiddel in grote mate helpen. We hebben de 3 beste opties hierboven benoemd. Daarnaast is het gebruik van een warmtekussen zeer waardevol. Het is meestal de snelste manier om van buikpijn af te komen. Leg het verwarmingskussen op je buik en ga er bij zitten om de buikspieren te helpen ontspannen. Het nemen van de juiste thee: gember, munt of kamille kan ook wonderen doen.
– Hoe kan ik het beste slapen als ik buikkrampen heb?
Focussen op de houding waarin je slaapt kan helpen om slapen met buikpijn gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld, slapen op je zij kan de symptomen van een maagklachten en andere spijsverteringsproblemen verlichten.
– Wanneer moet ik naar de dokter met buikkrampen?
Meestal zijn buikkrampen niet ernstig en hoeven ze niet te worden gediagnosticeerd. Als ze vaak voorkomen, ernstig zijn of langer dan een dag aanhouden, kan dit een teken zijn van een schadelijker medisch probleem en moet je een arts raadplegen. Neem ook contact op met een arts als je:
- Problemen met je ontlasting hebt
- Bloed in je braaksel hebt
- Pijn ervaart op de borst, nek of schouder
- Moeite hebt met ademhalen
- Pijn ervaart tijdens het urineren
- Koorts hebt.