wat te doen tegen aften

Wat te doen tegen aften? De beste tips!

Wil je leren wat te doen tegen aften? Dan ben je naar het juiste adres gekomen!

Aften zijn ontzettend vervelende en vaak pijnlijke zweren in de mond. Ze zijn vaak heel klein, maar kunnen een hoop ongemak veroorzaken. Hoewel ze niet besmettelijk zijn en meestal binnen een aantal weken vanzelf over gaan, willen de meeste mensen het genezingsproces versnellen en de pijn verlichten. Beide zijn mogelijk met de juiste vrij verkrijgbare producten!

In dit artikel gaan we dieper in op de beste producten om zo snel mogelijk van aften af te komen en de pijn direct te verlichten. Ook gaan we in op een aantal natuurlijke manieren om aften sneller te laten verdwijnen.

Lees gauw verder om erachter te komen wat te doen tegen aften!

 

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine, oppervlakkige zweren die voorkomen in het slijmvlies van je mond. Een aften begint als een witte of geelachtige zweer in de mond met een rode rand. Ze zijn meestal erg klein (minder dan 1 millimeter) maar kunnen groeien tot wel een cm en in extreme gevallen groter.

Je kunt aften krijgen op je tong, tandvlees, gehemelte, binnenkant van je lip of onder je tong. Ze kunnen pijnlijk zijn en maken eten en praten vaak ongemakkelijk.

Bijna iedereen heeft af en toe wel eens last van aften. Het is ongemakkelijk en vaak pijnlijk, maar in de meeste gevallen niets om je zorgen over te maken. Ze zijn niet besmettelijk en gaan binnen 2 vaak vanzelf weer over. In dit artikel lees je manieren om het genezingsproces te versnellen.

Wat te doen tegen aften – De beste geneesmiddelen

1. GUM Afta Clear Gel

aftenbehandeling

GUM Aftaclear Gel is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van aften en andere kleine wondjes in de mond zoals wondjes door beugels, irritaties van het gebit en kleine brandblaartjes. Deze gel werkt onmiddellijk en langdurig (gedurende 2 tot 4 uur) en geneest het mondslijmvlies zonder het te irriteren.

Het fijne aan deze gel is dat het de pijn direct verlicht en dat deze niet prikt en brand. Ook verdooft het de mond niet en droogt het de mond niet uit. Er zit geen alcohol in het product.

Deze gel om van aften af te komen is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar. Breng ongeveer 1 cm aan tot 3 keer per dag, na het eten, gedurende 1 week. Het wordt aanbevolen om niet te eten of te drinken gedurende minimaal 30 minuten na gebruik.

Ditzelfde product is ook beschikbaar in een spray (bekijk hier) en een mondspoeling (bekijk hier).

2. Evisense Pro Aften Gel 

Een andere zeer effectieve behandeling voor aften is Evisense Pro Aften Gel. Deze gel is te gebruiken ter behandeling van aften en/of wondjes aan het mondslijmvlies. De fijne gel is gemakkelijk aan te brengen en vormt een dun filmlaagje over de aft. Dit laagje verlicht de pijn die de aft veroorzaakt en heeft tegelijkertijd een beschermende en genezende functie.

Pomp eenvoudig één of tweemaal de gewenste hoeveelheid gel op je vinger of eventueel een spateltje en breng de gel voorzichtig aan op de aft. De behandeling kan eventueel verschillende keren per dag herhaald worden. Probeer ervoor te zorgen dat je tong geen contact maakt met de gel.

Bij kinderen onder de 12 jaar, Evisense Pro Aften Gel alleen gebruiken onder supervisie van een volwassene. Voor kinderen jonger dan 4 jaar dient men voor gebruik eerst de huisarts te raadplegen.

3. Bluem Oral Gel

De laatste zeer hoogwaardige gel die we willen uitlichten is Bluem Oral Gel. Dit is een diep reinigende gel die speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van specifieke mondproblemen zoals ontstekingen rondom implantaten, gingivitis, parodontitis, pericoronitis, aften, pockets en tandvlees aandoeningen (o.a. bij zwangerschap). De gel versterkt het immuunsysteem en werkt diep reinigend. Ook een koortslip kun je hiermee snel genezen.

De gel is eenvoudig direct in de mond aan te brengen. Voor de moeilijk bereikbare plekken in de mond of voor het hygiënisch aanbrengen van de gel kunt u gebruik maken van Bluem Oral Gel Applicator Set. Deze set bevat drie Terumo-spuiten.

De werking deze gel is gebaseerd op een natriumperboraat waar zuurstof bij vrijkomt in contact met lichaamsvocht zoals speeksel. De hoeveelheid die hierbij ontstaat is een lage concentratie die therapeutisch is voor het lichaam. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld chloorhexidine (CHX).

Naast het zuurstofbevattende component zijn er ook andere stoffen in de gel die reinigend werken. Bijvoorbeeld voor het creëeren van een relatief lage pH, waardoor het aan hemoglobine gebonden zuurstof makkelijker wordt vrijgemaakt. De reinigende werking wordt onder andere toegeschreven aan de verhoogde osmotische waarde.

Wat te doen tegen aften – Natuurlijke middeltjes en tips

1. Spoeling met zout water

Je mond spoelen met zout water is een goede natuurlijke remedie voor thuis, hoewel pijnlijk, voor zweertjes in de mond van welke aard dan ook. Het kan helpen om aften uit te drogen. Let wel op, brengt nooit zout rechtstreeks op de aften aan. Niet alleen zal dit ontzettend erg prikken, het kan de ontsteking ook erger maken. Gebruik zout altijd in combinatie met water als een spoeling.

Doe theelepel zout in een half kopje warm water. Spoel deze oplossing vervolgens door je mond (hetzelfde als je met mondwater zou doen) voor ongeveer 15 tot 30 seconden. Spuug het daarna uit. Herhaal indien nodig om de paar uur.

2. Spoeling met baking soda

Een andere geweldige spoeling die je thuis zelf kunt maken, is met baking soda. Van baking soda wordt gedacht dat het de pH-balans herstelt en ontstekingen vermindert, wat kan helpen bij het genezen van aften.

Los 1 theelepel baking soda op in een half kopje water. Spoel deze oplossing vervolgens voor 15 tot 30 seconden door je mond en spuug het daarna uit. Herhaal dit ook indien nodig om de paar uur. Bekijk hier alle voordelen van baking soda.

3. Breng honing aan

Honing staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor kan honing effectief zijn in het verminderen van pijn en de grootte en roodheid van aften. Het kan ook secundaire infectie helpen voorkomen. Breng simpelweg een aantal keer per dag honing op de pijnlijke zweer.

De meeste honing zal echter niet veel doen. Dit komt omdat de meeste honing die in een supermarkt wordt gevonden, op hoog vuur wordt gepasteuriseerd, waardoor de meeste voedingsstoffen worden vernietigd. Ongepasteuriseerde, ongefilterde honing, zoals Manuka-honing, is minder bewerkt en behoudt zijn helende eigenschappen. Bekijk hier alle voordelen van manuka honing.

honing scrub

4. Breng kokosolie aan

Een andere natuurlijke remedie tegen aften is kokosolie. Kokosolie heeft antimicrobiële eigenschappen vanwege het hoge gehalte aan laurinezuur. Het kan helpen bij het behandelen van aften veroorzaakt door bacteriën en het kan helpen te voorkomen dat ze zich verspreiden. Kokosolie is ook een natuurlijke ontstekingsremmer en kan roodheid en pijn helpen verminderen. Bovendien smaakt het ook nog eens lekker!

Breng een royale laag natuurlijke kokosolie aan op de pijnlijke plek. Breng meerdere keren per dag opnieuw aan totdat je aften verdwenen is/zijn. Koop hier pure kokosolie.

5. Gebruik een kamille theezakje

Kamille wordt gebruikt als een natuurlijke remedie om wonden te genezen en pijn te verlichten. Kamille bevat twee verbindingen met ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen: azuleen en levomenol. Een kamilletheezakje kan dienen als kompres om aften te verzachten.

Breng een nat kamilletheezakje aan op je aften en laat het een paar minuten intrekken. Zorg ervoor dat het theezakje niet te heet is voordat je het aanbrengt. Je kunt ook je mond spoelen met vers gezette kamillethee. Herhaal de behandeling drie tot vier keer per dag.

6. Breng appelcider azijn aan

Appelciderazijn is een andere veelgebruikt natuurlijk huismiddeltje. En, goed nieuws voor mensen met aften, de antibacteriële eigenschappen kunnen helpen om je aften op te ruimen.

Om deze methode uit te proberen, meng je een oplossing van 1 deel appelciderazijn en twee delen water, dompel je een wattenstaafje in de oplossing en dep je het op je aften. Onthoud dat azijn je tandglazuur kan beschadigen als je het te veel gebruikt, dus zorg ervoor dat je het zorgvuldig aanbrengt en dat het niet in contact met je tanden komt.

7. Breng aloë vera gel aan

Het laatste natuurlijke middeletje tegen aften is aloë vera. Het heeft meerdere potentiële toepassingen in de tandheelkunde, waaronder het verminderen van de pijn veroorzaakt door aften en het versnellen van het genezingsproces.

Om de helende voordelen van aloë vera te benutten, breng je de gel van de plant rechtstreeks op de aften aan. Zorg er wel voor dat je voor een zo puur mogelijk aloë vera gel gaat, van 90+%. Koop hier pure aloë vera gel.

aloe vera juice

Veelgestelde vragen over aften

Hopelijk weet je nu beter wat te doen tegen aften. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat zijn de symptomen van aften?

Als je een of meerdere aften hebt, dan merk je dit zonder twijfel. Veel voorkomende symptomen van aften zijn onder meer:

 • Een of meer pijnlijke zweren in je mond. Deze zweren kunnen zich vormen op je tong, de binnenkant van je lippen, je binnenwangen of het gehemelte.
 • Branderige of tintelende sensaties.
 • Kleine, ronde zweren die wit, grijs of geel zijn met een rode rand.

– Wat veroorzaakt aften?

Experts weten niet precies waarom sommige mensen meer kans hebben op aften. Maar ze hebben veel factoren ontdekt die de ontwikkeling van deze zweren kunnen veroorzaken, waaronder:

 • Stress.
 • Verwonding aan de binnenkant van je mond.
 • Zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten.
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen.
 • Tandheelkundige apparaten, zoals een beugel of een slecht passend kunstgebit.
 • Voedingtekorten in vitamine B12, zink, foliumzuur of ijzer.

Complexe aften kunnen zich ontwikkelen bij mensen met aandoeningen van het immuunsysteem, waaronder:

 • Lupus.
 • Ziekte van Behcet.
 • Coeliakie.
 • Colitis ulcerosa.
 • Ziekte van Crohn.
 • AIDS.

– Hoelang duurt het voordat aften weggaan?

Hoewel aften vaak pijnlijk zijn en het praten of eten moeilijk maken, veroorzaken ze meestal geen blijvende schade. De meeste aften genezen vanzelf binnen een paar weken.

Verschillende huismiddeltjes en vrij verkrijgbare producten (zoals degene besproken in dit artikel) kunnen het genezingsproces helpen versnellen, waardoor je eerder van je aften afkomt en meestal met minder pijn.

– Wie krijgt aften?

Iedereen kan aften krijgen. Ze komen echter het meest voor bij tieners en mensen van in de twintig. Ook hebben vrouwen iets meer kans dan mannen om aften te krijgen. Experts denken dat dit te wijten kan zijn aan hormonale veranderingen.

– Kan ik aften voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk om aften te voorkomen, maar er zijn wel verschillende dingen die je kunt doen om je risico te verkleinen:

 • Blijf uit de buurt van zure, zoute of gekruide voedingsmiddelen.
 • Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets tweemaal per dag met een zachte tandenborstel en flos eenmaal per dag.
 • Praat met je huisarts over mogelijke voedingstekorten.
 • Probeer technieken voor stressvermindering, zoals mindfulness en meditatie.

– Wanneer moet ik naar de huisarts?

De meeste aften zijn geen reden tot bezorgdheid. Ze gaan vanzelf weer weg en ze laten zelden blijvende bijwerkingen achter. Toch zijn er uitzonderingen. Maak een afspraak met je arts als je een van de volgende symptomen ervaart:

 • De zweer is groter dan 1-3 centimeter.
 • Je meerdere zweren hebt.
 • Nieuwe zweren ontstaan ​​voordat oude zijn genezen.
 • De zweer niet vanzelf geneest na 2 weken.
 • De pijn zich uitbreidt naar je lippen.
 • De zweer extreme pijn veroorzaakt.
 • De zweer eten of drinken ondraaglijk maakt.
 • Je ook koorts hebt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *