Wat is een menstruatiecup en hoe werkt het?
Als je aan je menstruatie denkt, denk je meestal aan twee opties: tampons of maandverband. Maar er is een derde optie: menstruatiecups. Als je je ooit afgevraagd hebt: “Wat is een menstruatiecup?” of “Hoe moet je een menstruatiecup gebruiken” – ben je hier aan het goede adres. In dit artikel worden alle vragen over dit milieuvriendelijke alternatief voor maandverband en tampons besproken.
Wat is een menstruatiecup?
Een menstruatiecup is precies zoals het klinkt: een flexibele cup die vrouwen in hun vagina kunnen plaatsen om hun menstruatie bloed op te vangen. Ze zijn gemaakt van latexrubber of siliconen en ze zijn verkrijgbaar in herbruikbare of wegwerpvarianten
Hoe werkt een menstruatiecup?
Hoe moet je een menstruatiecup inbrengen?
Was je handen en ga in de houding zitten die voor jou het meest comfortabel is. Veel vrouwen hurken, steken een been omhoog of zitten met hun knieën uit elkaar op het toilet. Om de cup in te brengen, vouw of knijp je hier een beetje in zodat je het gemakkelijker in je vagina kunt brengen. Volg de instructies die bij je cup zijn geleverd. Oefen wanneer je niet bloedt om erachter te komen wat voor jou de beste manier is om de cup in te brengen.
De cup rust tegen de wanden van je vagina. Het vormt een afdichting om lekken te voorkomen. Het bloed druppelt dan eenvoudig in het cupje. Wanneer de menstruatie cup goed zit, zou je deze niet moeten voelen. Het lijkt op het plaatsen van een diafragma of anticonceptie-ring. Het kan even oefenen voordat je de juiste techniek onder de knie hebt. Voor de eerste paar keren is het misschien handig om een maandverband of een inlegkruisje te dragen als back-up.
Sommige soorten menstruatie cups zijn wegwerpbaar, maar de meeste zijn herbruikbaar. Om het uit je vagina te halen, trek je voorzichtig aan de steel die uit de bodem steekt en knijp je in de basis om de verzegeling los te maken. Vervolgens kun je de cup gewoon leeg maken, wassen met water en zeep en opnieuw gebruiken. Aan het einde van je cyclus kun je je kopje steriliseren in kokend water.
Waar kan ik een menstruatiecup kopen? En welke menstruatiecup moet ik kiezen?
Niet alle menstruatiecups zijn gelijk gemaakt. Over het algemeen wordt aan jongere vrouwen (meestal 30 jaar of jonger) en vrouwen die nog nooit vaginaal zijn bevallen een kleinere beker aanbevolen.
- Wanneer je nog niet bent bevallen of jonger bent dan 25 jaar, is de GOODLIFE Herbruikbare Menstruatiecup een hele goede keuze.
- Wanneer je wel al bent bevallen of ouder dan 30 bent, wordt de DivaCup Herbruikbare Menstruatiecup – Type 2 aangeraden.
Hoe moet je een menstruatiecup schoonmaken?
Sommige menstruatiecups kunnen worden geleegd, gewassen en vervolgens opnieuw worden gebruikt, terwijl andere cups worden weggegooid. Maar hoe dan ook, je moet je cupje een paar keer per dag legen of vervangen. Om een menstruatiecup te verwijderen en te legen, steekt je je vingers in je vagina, knijp je voorzichtig in de cup en trek je deze eruit. Leeg het bloed in een toilet, gootsteen of doucheafvoer. Was vervolgens de beker met warm water en milde, ongeparfumeerde zeep (of als je je in een situatie bevindt die niet discreet of schoon is, veeg je gewoon de binnenkant en de buitenkant van de beker af met toiletpapier) en plaatst je hem er weer in.
Als je in het openbaar bent, kun je een waterfles, vrouwelijke doekjes of hypoallergene babydoekjes meenemen om je cup schoon te maken als je bijvoorbeeld in een openbaar toilet bent. Volg altijd de reinigingsinstructies die bij je menstruatie cup zijn geleverd. Gebruik geen vaginale deodorants met je cup – dit kan tot irritatie of infectie leiden.
Je kunt ook een speciale sterilisator voor de menstruatiecup kopen, zoals de Elektrische stoomsterilisator. Deze steriliseert je menstruatiecup en geef bacteriën en virussen geen kans. Met deze stoom sterilisator maak je op een veilige en snelle manier je cups schoon. De stoom doodt vrijwel alle bacteriën (99,5%). Bovendien kun je je herbruikbare menstruatiecup in de sterilisator bewaren totdat je deze weer gaat gebruiken.
Waarom een menstruatiecup gebruiken (in plaats van tampons of maandverband)?
Er zijn een paar redenen waarom iemand zou willen overschakelen naar een menstruatiecup. Een voor de hand liggende reden is dat het beter is voor het milieu, aangezien een enkele menstruatiecup vele jaren herbruikbaar is en daardoor het afval drastisch vermindert. Daarnaast vinden sommige vrouwen menstruatiecups comfortabeler dan maandverband of tampons. Vanuit economisch oogpunt besparen herbruikbare menstruatiecups je op de lange termijn ook op geld omdat ze jaren meegaan.
Doen menstruatiecups pijn of voelen ze ongemakkelijk aan?
Als het goed is zul je de cups helemaal niet voelen als ze eenmaal zijn ingebracht. Het doet ook geen pijn om ze in te brengen (hoewel het misschien meer oefening vergt om te gebruiken dan een tampon of maandverband). In feite vergeten de meeste mensen zelfs dat ze de menstruatie cup in hebben, dankzij de flexibele siliconen die opwarmen en de temperatuur van je lichaam aannemen. Doen menstruatiecups pijn of voelen ze ongemakkelijk aan?
Als het goed is zul je de cups helemaal niet voelen als ze eenmaal zijn ingebracht. Het doet ook geen pijn om ze in te brengen (hoewel het misschien meer oefening vergt om te gebruiken dan een tampon of maandverband). In feite vergeten de meeste mensen zelfs dat ze de menstruatie cup in hebben, dankzij de flexibele siliconen die opwarmen en de temperatuur van je lichaam aannemen.
Kan een menstruatiecup vast komen te zitten of kwijt raken in je vagina?
Je vaginale kanaal is gemiddeld slechts drie tot zes centimeter lang – het is geen eindeloze, donkere tunnel waarin dingen permanent verloren kunnen gaan. Als je dus problemen hebt met het verwijderen van je cup, raak dan niet in paniek. Ontspan, adem in en adem uit en forceer het niet. Je kunt ook een glijmiddel op waterbasis (niet op siliconenbasis) gebruiken voor hulp.
Lekken menstruatie cups?
Gewoonlijk lekken menstruatiecups alleen als ze niet goed zijn geplaatst, bijvoorbeeld als ze niet helemaal zijn opengeklapt of als ze scheef ingebracht zijn.
Als de cup eenmaal correct is geplaatst, is lekkage vanwege overloop zeer zeldzaam. Voor de meeste vrouwen kan een menstruatiecup eigenlijk een hele cyclus aan menstruatiebloed bevatten! Als je een zware flow hebt en je je er zorgen over maakt, verwijder je de cup de eerste keer wat sneller. Je zult dan snel weten hoeveel je bloedt en hoe vaak je de cup moet legen. Dat is een ander groot voordeel van menstruatiecups: ze stellen vrouwen in staat zich meer bewust te zijn van wat normaal is voor hun lichaam, en is daardoor beter afgestemd op eventuele veranderingen in hun gezondheid.
Voordelen menstruatie cups
- Het is eco- en portomonnee vriendelijk. Een herbruikbare cup die $ 30 tot $ 40 kost, kan tot 10 jaar meegaan. Dat betekent minder afval op stortplaatsen en in de loop van de tijd minder geld. Deze voordelen zijn echter niet van toepassing op wegwerpmerken.
- Je kunt de cup 12 uur laten zitten. Tampons moeten elke 4 tot 8 uur worden vervangen, afhankelijk van je flow. Doordat de cups langer kunnen blijven zitten, dus ze ook goed voor bescherming ‘s nachts. Je hoeft je cup dus maar 1 keer per dag om te wisselen.
- Het kan meer bloed opvangen. Een menstruatiecup kan ongeveer tweemaal de hoeveelheid van een superabsorberende tampon of maandverband opvangen. Dit verschil kan een troost zijn op je hefige menstruatie dagen.
- Je kunt rommelvrije seks hebben. De meeste siliconen en rubberen menstruatiecups moeten vóór het vrijen worden verwijderd. Maar de zachte wegwerpzakjes zijn ontworpen met het oog op seks. Ze zien eruit als een diafragma, dus ze hebben de vorm van een koepel. Je partner kan ze niet voelen en je hoeft je geen zorgen te maken.
- Er is minder geur. Menstruatiebloed kan gaan ruiken wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, maar je beker vormt een luchtdichte afsluiting.
Nadelen menstruatie cups
- Het kan moeilijk zijn om de juiste pasvorm te vinden. Cups zijn er in verschillende maten, afhankelijk van je leeftijd, flow en of je een kind hebt gehad. Toch kan het vinden van de perfecte pasvorm een uitdaging zijn, vooral als je een gekantelde baarmoeder of een lage baarmoederhals hebt.
- Verwijdering kan rommelig of gênant worden. Zelfs als u de beker gemakkelijk kunt plaatsen, kan het verwijderen ervan lastiger zijn. Dit kun je het beste een paar keer oefenen. Bij zitten of hurken moet je je bekkenbodemspieren gebruiken om de beker naar beneden te duwen, dan omhoog reiken en de steel grijpen. Knijp in de basis om de verzegeling te verbreken en draai de beker iets naar achteren om te voorkomen dat deze morst.
- Het kan een spiraaltje verstoren. Sommige fabrikanten raden het gebruik van een menstruatiecup niet aan als je een spiraaltje hebt geplaatst, omdat de kans bestaat dat de cup aan het touwtje trekt of losraakt. Maar een onderzoek uit 2012 vond hiervan geen bewijs. Toch is het een goed idee om met je arts te praten voordat je de twee combineert.