Wat is een dermaroller en hoe gebruik je het?
Tegenwoordig kunnen tal van procedures die ooit alleen mogelijk waren in de praktijk van de dermatoloog, thuis worden uitgevoerd. Microneedling is er een van. De doe-het-zelf-optie van deze eng klinkende gezichtstechniek heeft een andere naam: dermarollen. Het gebruik van een dermaroller wordt steeds populairder.
Op het eerste gezicht lijkt de dermaroller intimiderend. Miniatuurnaalden op en neer en over je gezicht rollen, zou moeten helpen bij het bestrijden van acne littekens en het egaliseren van je huidskleur? Toch doet dermarolling dat echt allemaal en nog veel meer.
Een dermaroller is veel goedkoper en handiger dan een bezoek aan een professional. Maar bieden ze dezelfde voordelen als traditionele micronaaldbehandeling? En hoe gebruik je het precies? Ontdek alles wat je moet weten over dit handige apparaat!
Wat is dermarollen?
Je hebt een dermaroller – het handmatige apparaat – en dan is er de micronaaldbehandeling, wat de basistechniek is. De gebruikelijke maat voor een dermaroller is 0,25 en wat die naalden doen, is een klein microkanaal in de huid maken zodat het product of serum dieper in de huid doordringt. Welk serum je ook kiest om te gebruiken, het zal de kleine incisies die door de dermaroller zijn gemaakt, opvullen om het product zijn magie te laten werken. Maar er is meer.
Wat er ook gebeurt, is dat in die kleine prikgaatjes die je met de naalden hebt gemaakt, ATP wordt geactiveerd, waardoor de cellen van energie worden voorzien en de productie van collageen en elastine toeneemt. Hoe dieper de naalddiepte, hoe beter het is voor littekens.
Waar worden ze voor gebruikt?
Dermarollers hebben een aantal toepassingen, maar de belangrijkste zijn om pigmentatieproblemen te verbeteren en het oppervlak van de huid te verbeteren.
Fijne lijntjes, acnelittekens en hyperpigmentatie worden allemaal verminderd met het regelmatig rollen van de huid. Let wel op, het kan wel wat mindere resultaten opleveren en wat langer duren voordat je resultaten ziet, dan wanneer je een micronaaldbehandeling laat uitvoeren door een professional. Dat komt omdat hierbij langere naalden worden gebruikt.
Dermarollers kunnen huidverzorgingsproducten ook dieper laten doordringen, waardoor krachtigere effecten worden geproduceerd. Dit is een ontzettend groot voordeel van dermarollen.
Werkt een dermaroller echt?
Ja zeker! Om het meeste uit een dermaroller te halen, moet je weten hoe je deze moet gebruiken op een manier die je huid helpt, in plaats van een manier die je huid beschadigt.
Bovendien moet je je verwachtingen wel iets beperken. Hoewel dermarollers thuis zeker een merkbaar effect hebben en veel goeds voor je huid zullen doen, zul je niet zoveel verschil zien als bij een naaldsessie met een professional.
Hoe werken ze?
Microneedling veroorzaakt een laag niveau van trauma aan de buitenste laag van de huid. Dit stimuleert het genezingsproces van de huid, wat leidt tot huidregeneratie en tot de productie van stoffen die veroudering tegengaan, zoals collageen en elastine. Serums kunnen deze paden gebruiken om dieper te reizen, efficiënter te absorberen en hopelijk meer zichtbare effecten te produceren.
Doet het pijn?
Honderden naalden over je gezicht rollen zal waarschijnlijk niet de meest ontspannende ervaring zijn, maar het zou geen pijn moeten doen. De mate van ongemak hangt natuurlijk af van je pijntolerantie, maar over het algemeen doet het niet echt pijn om een dermaroller te gebruiken.
Het zijn echter de langere naalden in micronaald-apparaten die waarschijnlijk wat pijn zullen veroorzaken. Daarom zal elke fatsoenlijke schoonheidsspecialiste je gezicht van tevoren verdoven.
Hoe kies je de juiste?
Hoewel je langere naalden voor thuisgebruik kunt kopen, kunt je het beste vasthouden aan een dermaroller met een naaldlengte van minder dan 0,5 millimeter. Elke naald langer dan deze lengte loopt een groter risico op huidbeschadiging en kan het beste aan een professional worden overgelaten. Vergeet niet je onderzoek te doen. Koop alleen bij vertrouwde sites en winkels en controleer of het product op de juiste manier is gesteriliseerd voordat het je bereikt.
Dermaroller kopen
Hoe kies je het juiste serum?
Als je besluit om een serum te gebruiken met je dermaroller, kies er dan een die je gezicht ten goede komt wanneer het je huid binnendringt. Sommige serumingrediënten kunnen een bijwerking veroorzaken als ze verder in de huid terechtkomen.
Blijf uit de buurt van retinol en vitamine C. Kies in plaats daarvan voor degenen die rijk zijn aan hyaluronzuur. Deze houden vocht vast en helpen bij het regeneratieve proces dat de huidskleur en textuur kan verbeteren.
Hoe moet je een dermaroller gebruiken?
Gelukkig is dermarollen niet zo ingewikkeld om onder de knie te krijgen. Blijf bij deze eenvoudige stappen voor een steriele, effectieve behandeling.
1. Voorbereiding
Om de kans op overdracht van bacteriën te verkleinen, dien je zowel je huid als de roller grondig te reinigen. Gebruik indien mogelijk handschoenen. Het is het beste om ‘s nachts te dermarollen, dan is je huid niet gevoelig voor schade door de zon. Als je je aan dit avondregime houdt, kun je een dubbele reiniging overwegen om olie en vuil te verwijderen dat zich overdag op je huid heeft opgehoopt. Om de dermaroller schoon te maken, kun je deze het beste in een oplossing op alcoholbasis weken. Droog deze vervolgens af en leg het neer op wat keukenrol of een schone handdoek.
2. Werkwijze
Als je een serum gebruikt met je dermaroller, breng het product dan op je gezicht aan voordat je aan de slag gaat. De rolmethode bestaat uit drie delen: verticale, horizontale en diagonale bewegingen.
- Begin met de dermaroller op en neer te rollen over je voorhoofd, wangen en kin, en zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent.
- Schakel vervolgens over naar horizontale bewegingen gevolgd door diagonale bewegingen. Besteed hier niet meer dan 2 minuten aan.
- Blijf uit de buurt van de ogen en wees extra voorzichtig op gevoelige plekken zoals de neus en bovenlip.
3. Nazorg
Breng na het rollen hetzelfde serum opnieuw aan of kies een ander hydraterend of antiverouderingsproduct. Zorg ervoor dat de ingrediëntenlijst geen retinols of vitamine C bevat. Aangezien je huid gevoeliger kan zijn na het rollen van de huid, is het een goed idee om overdag zonnebrandcrème te dragen. Je moet ook 24 uur daarna geen make-up dragen, warme douches nemen of sporten.
4. Schoonmaken
Maak je dermaroller altijd na elk gebruik schoon. Desinfecteer het door te besproeien met een spray van 70 procent isopropylalcohol. Je kunt de roller ook kunt laten weken in een wekelijkse oplossing van heet water en een reinigingstablet voor kunstgebitten. Laat niemand anders je roller gebruiken en vervang hem minstens één keer per 3 maanden om irritatie door botte naalden te voorkomen.
Hoe vaak moet je het proces herhalen?
Begin een keer per week om te zien hoe je huid op de naalden reageert. Als alles er goed uitziet, kunt je de frequentie verhogen naar twee of drie keer per week. Zorg er wel voor dat je niet elke keer de limiet van 2 minuten overschrijdt.
Wanneer zie je resultaten?
Hoe langer je doorgaat met rollen, hoe groter de kans dat je een verschil ziet. Na 6 weken regelmatig rollen zul je hoogswaarschijnlijk al resultaten zien.
Als je zware tekenen van veroudering of littekens probeert te verbeteren, kan het echter maanden duren voordat je opvallende veranderingen ziet. De resultaten zijn ook afhankelijk van de leeftijd en de mate van elasticiteit van je huid.
Zijn er bijwerkingen of risico’s waarmee je rekening moet houden?
Dermarollen is een minimaal invasieve procedure, dus zolang je de juiste techniek gebruikt in combinatie met het juiste serum, is het onwaarschijnlijk dat je bijwerkingen ervaart. Als je echter niet oppast, kan het mogelijk permanente littekens en donkere verkleuring van de huid veroorzaken. Dit komt echt niet snel voor.
Sommige mensen moeten het een dermaroller echter vermijden. Dit omvat mensen met eczeem, psoriasis of een voorgeschiedenis van bloedstolsels. Mensen met huidaandoeningen die zich gemakkelijk naar andere delen van het gezicht kunnen verspreiden, zoals actieve acne of wratten, moeten ook een arts raadplegen voordat ze zelf aan de slag gaan.
Als je retinol gebruikt of verbrand bent door de zon moet je ook extra opletten. Deskundigen adviseren om retinol 5 dagen voor het gebruik van een dermaroller te stoppen om bijwerkingen te voorkomen. Als het gaat om zaken als zonnebrand of ontstekingen, kun je nog steeds een dermaroller gebruiken zolang je de aangetaste gebieden vermijdt.
Wie zou het meeste baat hebben bij dermarolling?
Hoewel dermarolling een hele reeks voordelen heeft voor verschillende huidtypes, is het vooral interessant voor mensen die tegen acnelittekens vechten. Zij zouden geweldige resultaten kunnen behalen door een dermaroller in hun routine op te nemen.
Ook mensen met rosacea kunnen ontzettend veel voordelen halen uit het gebruik van een dermaroller. Microneedling is geweldig voor rosacea omdat je een serum gebruikt dat ook de rosacea behandelt. Die hydraterende ingrediënten dringen dan veel dieper door, waardoor de huid er veel meer van profiteert dan wanneer het enkel op de huid aagebracht wordt.
Zal het gaan bloeden omdat je kleine incisies maakt?
Omdat je een naald van 0,25 gebruikt, is de diepte erg ondiep. Het gezicht van iedereen is echter anders. Als je een klein beetje bloed naar het oppervlak komt, veeg het dan weg met een hydraterende toner. Breng daarna opnieuw een laagje serum aan en dat is alles.
Kan een dermaroller haargroei van een baard stimuleren?
Naast het activeren van de productie van collageen en keratine, kan micronaaldbehandeling de haargroei van de baard helpen verbeteren door de voedingsrijke bloedtoevoer naar het gebied te stimuleren. Een gezonde bloedsomloop is nodig voor een gezonde haargroei en een gezonde huid. Een dermaroller kan ook stamcelgroeifactoren activeren.