wat is bacteriele vaginose

Wat is een bacteriële vaginose en hoe kom je ervan af?

Wat is een bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose (BV) is een vaginale infectie die wordt veroorzaakt door een overgroei van bacteriën. De vagina heeft van nature een omgeving met “goede” en “slechte” bacteriën. Bij BV is er een overmaat aan slechte bacteriën. Hierdoor raakt de vaginale omgeving uit balans. Het is een veel voorkomende aandoening die veel vrouwen kunnen krijgen, ongeacht of ze seks hebben gehad of niet.

Wat veroorzaakt een bacteriële vaginose?

Experts weten niet precies waardoor de bacteriën in de vagina uit balans raken. Maar bepaalde dingen maken het waarschijnlijker. Je risico om bacteriële vaginose te krijgen is groter als je:

 • Meer dan één sekspartner of heb een nieuwe sekspartner hebt.
 • Vaginale douche gebruikt.

De vaginale infectie komt vaker voor bij vrouwen die seksueel actief zijn, maar het kan ook voorkomen als je niet seksueel actief bent.

Heb ik een bacteriële vaginose?

De symptomen van bacteriële vaginose

Het meest voorkomende symptoom is ongebruikelijke vaginale afscheiding met een sterke visgeur, vooral na seks. Mogelijk merkt je ook een verandering in de kleur en consistentie van je afscheiding. Je afscheiding is dan grijswit en dun en waterig. 50% van de vrouwen met bacteriële vaginose heeft echter geen symptomen. BV veroorzaakt meestal geen pijn of jeuk.

Bacteriële vaginose zelf test

Met de handige zelftest van canesten gyno, weet jij binnen 10 seconde of je een bacteriële vaginose hebt! Het is tegelijkertijd ook een test op een vaginale schimmelinfectie. 

Behandeling bacteriële vaginose

Huismiddeltjes kunnen worden gebruikt om het te behandelen en te voorkomen. Sommige zijn mogelijk effectiever dan andere. Deze behandelingen zullen waarschijnlijk niet zo effectief zijn als voorgeschreven medicijnen. Maar je zou het eens kunnen proberen!

Canesten Gyno Balance

Dit is het beste thuismiddel wat je kan aanschaffen voor de behandeling van BV. Canesten gyno werkt in de meeste gevallen net zo effectief als antibioitca. Het is een klinisch bewezen behandeling voor de symptomen door herstel van de pH-balans. Canesten GYNO Balance verlicht effectief onaangename geur en abnormale afscheiding. Het beperkt de groei van ongewenste bacteriën en ondersteunt goede bacteriën voor het herstel van het natuurlijke vaginale omgeving. Canesten Gyno Balance is een effectieve hygiënische behandeling van voorgevulde tubes met applicator.

Yoghurt

Yoghurt is een natuurlijk probioticum. Dit betekent dat er veel gezonde bacteriën in zitten. Het eten van yoghurt kan helpen om gezonde bacteriën terug in het lichaam te brengen. Dit helpt bij het creëren van een gebalanceerde vaginale omgeving en kan helpen de slechte bacteriën te bestrijden. Voor de beste resultaten moet je minstens één portie yoghurt per dag eten.

Probiotica

Yoghurt bevat wat probiotica. Maar er zijn genoeg probiotische supplementen beschikbaar. Het dagelijks innemen van probiotische supplementen kan helpen bij het behandelen en voorkomen van bacteriële vaginose.

Neem dagelijks probiotica om toekomstige gevallen van bv te behandelen en te voorkomen. Probiotica kunnen in pil- of vloeibare vorm voorkomen. Als je een antibioticum hebt gebruikt, kan dit medicijn zowel de goede bacteriën als de slechte doden. Vervang dus de goede bacteriën door probiotica-supplementen en yoghurt.

Er zijn verschillende soorten probiotica. Wanneer het gaat om het behandelen van een vaginale infectie werkt de probiotica acidophius lactobacilus het beste.

Knoflook

Knoflook heeft sterke antibacteriële eigenschappen en wordt al lang gebruikt als een huismiddeltje voor bacteriële vaginose. Een studie wees uit dat het innemen van een knoflooksupplementtablet een optie zou kunnen zijn voor de behandeling van BV. Dit is echter niet de meest effectieve manier om van BV af te komen.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die bacteriële vaginose kunnen helpen behandelen. Een kleine studie meldde een succesvolle behandeling van bacteriële vaginose met alleen tea tree olie.

Er zijn verschillende manieren om tea tree olie te gebruiken om bv te behandelen, waaronder het mengen met kokosolie (of een andere dragerolie) en er een tampon in laten weken. Steek de tampon in de vagina en verwijder deze na een uur. Verwijder het eerder als er irritatie is. Herhaal dit een paar keer per dag. Slaap niet met een verdunde theeboomtampon op zijn plaats. Je kunt ook vaginale zetpillen van tea tree olie kopen.

Ademend katoenen ondergoed

Bepaalde soorten ondergoed, zijn niet zo ademend als katoenen ondergoed. Het dragen van ondergoed gemaakt van deze materialen kan vocht vasthouden. Dit kan een voedingsbodem voor bacteriën veroorzaken en kan een bacteriële vaginale infectie verergeren. Draag ademend katoenen ondergoed om je bacteriële vaginose snel te laten genezen en toekomstige gevallen te voorkomen. Draag ook geen te strakke broeken.

Niet vaginaal douchen

Sommige vrouwen gebruiken een vaginale douche omdat ze denken dat ze daardoor ‘schoner’ worden. In werkelijkheid kan het de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina verstoren en de kans op infectie vergroten.

Veilige seks

Het gebruik van condooms vermindert het risico op een bacteriële vaginose. Het hebben van nieuwe of meerdere seksuele partners kan juist het risico vergroten. Gebruik daarom altijd condooms, vooral met nieuwe seksuele partners.

Goede hygiëne

De anale en vaginale gebieden liggen dicht bij elkaar. Door goede hygiëne te beoefenen, kunt je gevallen van de vaginale infectie helpen behandelen en voorkomen. Veeg altijd van voor naar achter na gebruik van het toilet. Vervang daarnaast je maandverband of tampon meerdere keren per dag tijdens je menstruatie

Kan bacteriële vaginose vanzelf over gaan?

Bacteriële vaginose kan vanzelf over gaan, maar dit gebeurd niet snel. Het wordt dus aangeraden om het zelf te behandelen en wanneer dit niet aanslaat je dokter te bellen. Daarnaast is het ook normaal dat een BV terugkomt. Sommige mensen hebben meer kans om het te krijgen, wat waarschijnlijk verband houdt met hun lichaamschemie en vaginale omgeving.

Terugkerende bacteriële vaginose

Heb jij last van een terugkerende bacteriële vaginose? En blijft dit zo doorgaan nadat je al van alles hebt geprobeerd? Dan is probiotica mogelijk de oplossing voor jou. Hierboven is deze optie al kort benoemd. Lees hier een uitgebreid artikel over het behandelen van terugkerende bacteriële vaginose met probiotica!

Risico’s en complicaties

Als huismiddeltjes niet werken, kan bv doorgaan en verergeren als het niet wordt behandeld. Het hebben van een bacteriële vaginose verhoogt een aantal risico’s, waaronder:

 • Verhoogd risico om HIV op te lopen als je  wordt blootgesteld aan het virus.
 • Verhoogd risico op vroegtijdige bevalling als je zwanger bent.
 • Meer risico op het oplopen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
 • Ontwikkeling van bekkenontstekingsziekte (PID).

Wanneer moet je je arts bellen?

Als je symptomen na een week thuisbehandeling niet zijn verdwenen of verminderd, maak dan een afspraak met je dokter of gynaecoloog. Je moet ook meteen een afspraak maken met je arts als je bv terugkeert. Je arts zal waarschijnlijk orale antibiotica of een antibioticumcrème voorschrijven die in de vagina kan worden ingebracht.

2 thoughts on “Wat is bacteriële vaginose en hoe kom je ervan af?”

 1. ik heb 6 jaar lang last hiervan gehad, alles uitgeprobeerd wat hier is benoemd.
  mijn oplossing!!!!
  Laat aub je bloedsuiker meten bij de huisarts!!! Ik bleek dus 6 jaar lang rond te lopen met een verhoogde bloedsuiker. Het probleem is verholpen en de bv is als sneeuw voor de zon verdwenen!

  Ik wou dat iemand mij dit 6 jaar terug had verteld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *