gebruik zonnebrandcreme

Waarom zonnebrandcrème super belangrijk is

Ligt je fles zonnebrandcrème ergens verborgen in je kast? Of ligt deze begraven tussen de badpakken en handdoeken en wordt deze alleen opgegraven voor hete stranddagen? Als dat het geval is, wordt het tijd om hier verandering in te brengen. Zonnebrandcrème is een effectief beschermend middel tegen schade door de krachtige zonnestralen voor alle leeftijden, geslachten en huidtypes. Regelmatig gebruik verkleint de kans op het ontwikkelen van huidkanker op volwassen leeftijd. Ontdek in dit artikel waarom zonnebrandcrème super belangrijk is.

Waarom is het gebruik van zonnebrandcrème zo belangrijk?

In zijn meest cruciale rol beschermt zonnebrandcrème je huid tegen de schadelijke ultraviolette stralen van de zon, die in twee vormen voorkomen: UVA- en UVB-stralen.

 UVA-stralen worden meestal geassocieerd met huidveroudering; deze stralen veroorzaken fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekken waardoor de huid er voortijdig ouder uitziet. UVA-stralen kunnen door glas gaan, wat betekent dat je huid eraan wordt blootgesteld terwijl je rijdt of binnen zit. 

UVB-stralen worden het meest geassocieerd met zonnebrand. In tegenstelling tot UVA-stralen kunnen UVB-stralen niet door glas gaan. Zowel UVA- als UVB-stralen zijn kankerverwekkend, daarom is het belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die een breed spectrum bescherming biedt tegen beide typen.

zonnebrandcrème belangrijk

8 redenen om zonnebrand te gebruiken:

1. Het vermindert het risico op het ontwikkelen van huid kanker.

Dagelijks zonnebrandcrème gebruiken, zelfs als het bewolkt is of regent, vermindert het risico op het ontwikkelen van huidkanker aanzienlijk. Dit geldt vooral voor de dodelijkste vorm, melanoom, die verantwoordelijk is voor 75% van alle sterfgevallen door huidkanker.

2. Je blijft er jong uitzien.

Wist je dat de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering van het gezicht blootstelling aan ultraviolet licht is? Door zonnebrandcrème te dragen, vertraag je de ontwikkeling van rimpels en een verouderde huid.

3. Zonnebrandcrème houdt je huidskleur egaal.

Naast het vertragen van veroudering van de huid, voorkomt zonnebrandcrème bruine vlekken op het gezicht en huidverkleuringen.

4. De ozonlaag raakt op.

De ozon werkt als een zonnescherm voor de aarde door schadelijke UVB-stralen te absorberen voordat ze de grond bereiken. Naarmate de ozonlaag afneemt, heeft je lichaam extra bescherming nodig tegen deze schadelijke stralen.

5. Het dragen van zonnebrandcrème is een voorbeeld voor je kinderen.

Tegen de tijd dat kinderen 18 zijn, hebben kinderen veel tijd in de zon doorgebracht. Help hen en jezelf te beschermen door van zonveiligheid een prioriteit te maken.

6. Zonnebrandcrème is belangrijk voor alle huidtypes.

Zelfs als je niet gemakkelijk verbrandt, is het dragen van zonnebrandcrème nog steeds belangrijk. Zonnebrand is een onmiddellijke reactie, maar zonneschade treedt op gedurende een heel leven. Hoewel huidkanker vaker voorkomt bij mensen met een lichtere huid, maakt het geen onderscheid en kan het nog steeds mensen met een donkere huid treffen.

7. Zonnebrandcrème is handiger dan ooit.

Het is niet lastig! Met zoveel opties voor zonnebrandcrème, waaronder sprays en zonnebrandcrème die in de moisturizer is ingebouwd, is het aanbrengen van zonnebrandcrème handiger dan ooit. Zorg ervoor dat je je om de twee uur en na het zwemmen opnieuw insmeert, zelfs wanneer je de waterbestendige soort gebruikt.

8. Zonnebrandcrème beschermt je tegen meer dan zonnebrand.

Als je ooit zonnebrand hebt gehad, begrijp je hoe onaangenaam een ​​rode, brandende huid kan zijn. Een zonnesteek en uitputting door hitte zijn twee andere uiterst vervelende gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan ​​door langdurige blootstelling aan de zon. Zonnebrandcrème, in combinatie met andere voorzorgsmaatregelen, zoals een verhoogde waterconsumptie, kan je helpen deze problemen te voorkomen, die kunnen leiden tot misselijkheid, spierkrampen en zelfs hersenbeschadiging als ze niet worden behandeld.

Selecteer de juste zonnebrandcrème

Naast traditionele lotions die al tientallen jaren bestaan, zijn er enkele nieuwere soorten zonnebrandmiddelen geïntroduceerd die in overweging moeten worden genomen bij het kiezen van het juiste type voor jou en je gezin. Zo heb je bijvoorbeeld speciale zonnebrand voor de gevoelige huid en speciale zonnebrand voor het gezicht. 

Hoewel er geen perfecte zonnebrandcrème is, is het kiezen van een zonnebrandcrème de belangrijkste motiverende factor voor regelmatig gebruik. Hier zijn een paar soorten om te overwegen, afhankelijk van huidtype en blootstelling aan de zon:

  • Spray – Zonnebrandspray kan handiger zijn dan lotions, vooral voor ouders die zonnebrandcrème bij kinderen aanbrengen. Als je voor een spray kiest, zorg dan dat je een royale en gelijkmatige coating gebruikt en deze vaker aanbrengt. Ga bijvoorbeeld voor de Biodermal Hydraplus Zonnespray. Deze zonnebrand bevat geavanceerde UVB-/UVA-filters voor een directe en aanhoudende bescherming. De formule in deze zonnespray bevat ook het Triple Moist Complex dat zorgt voor directe, intensieve, diepe en langdurige hydratatie van de huid. 
  • Ingebouwde zonnebrandcrème – Sommige vochtinbrengende crèmes, lippenstift en foundation bevatten zonnebrandcrème. Deze zijn perfect voor dagen dat je niet veel tijd buitenshuis doorbrengt en zijn goed voor dagelijkse bescherming. Als je van plan bent veel tijd in de zon door te brengen, gebruik dan een secundaire bron van zonbescherming.
  • Mineraal – Minerale of hypoallergene zonnebrandmiddelen zijn nu beschikbaar voor mensen met een gevoelige huid. Deze soorten zonnebrandcrème zitten op de huid in plaats van erin te worden opgenomen, waardoor je zonder irritatie wordt beschermd. Een goed zonnebrand op minerale basis is de Clinique Mineral Sunscreen. 
  • Zweet- of waterbestendig – Hoewel waterbestendige en zweetbestendige zonnefilters niet 100% waterdicht zijn, zijn ze speciaal ontwikkeld om op de huid te blijven, zelfs als ze nat zijn geworden. Het is toch belangrijk om deze elke twee uur opnieuw aan te brengen of nadat je uit het water bent gekomen. De Vision Every Day Sun Protection is een goede zonnebrandcrème bestendig tegen zweet en water.
  • Stick – Zonnebrandsticks zijn perfect voor vlekapplicatie, zoals je neus en oren. Deze gebieden zijn belangrijk en behoren tot de gebieden die het meest worden aangetast door huidkanker. Ga bijvoorbeeld voor de Alphanova bio sun stick.

Welke factor zonnebrandcrème moet ik gebruiken?

Het beste is een zonnebrandcrème te gebruiken met factor 30 of hoger en waterdicht. De SPF of zonbeschermingsfactor van een zonnebrandcrème bepaalt het percentage UV-stralen dat het zal blokkeren. SPF 30 biedt meer dan voldoende dekking – het blokkeert tot 96% van de zonnestralen en de bescherming neemt slechts minimaal toe bij hogere SPF’s.

Kies nooit voor een zonnebrandcrème met een factor lager dan 15. Deze zijn totaal nutteloos voor zonbescherming (je brengt in principe alleen een bodylotion aan). Deze producten helpen niet huidkanker en vroege huidveroudering te voorkomen.

Volg deze basisrichtlijnen bij het kiezen en aanbrengen van zonnebrandcrème:

Draag zonnebrandcrème bij elke gelegenheid die je buiten doorbrengt. Zelfs op bewolkte dagen kan 80% van de ultraviolette stralen de bewolking doordringen. Houd er rekening mee dat sneeuw, zand en water allemaal UV-stralen weerkaatsen, waardoor ze krachtiger worden wanneer ze je huid raken.

Breng ruim aan op alle blootgestelde delen van je huid 15-30 minuten voordat je naar buiten gaat. Sla je hoofdhuid, oren en voeten niet over, die allemaal vatbaar zijn voor zowel zonnebrand als huidkanker. Breng elke twee uur opnieuw aan of na transpireren of zwemmen. Zelfs als je een waterdichte zonnebrandcrème draagt, moet deze regelmatig opnieuw worden aangebracht.

Gooi zonnebrandcrème weg en vervang het volgens de vervaldatum of als je veranderingen in de kleur en / of consistentie opmerkt.

Let daarnaast goed op bij het shoppen voor zonnebrancrème. Niet alle zonnebrandmiddelen zijn op dezelfde manier gemaakt – sommige kunnen giftig zijn. Koop niet de eerste de beste goedkope zonnebrandcrème die je ziet, maar zoek er in plaats daarvan een die goed ingrediënten bevat. Zo moet je ingrediënten zoals oxybenzone vermijden, die de bloedbaan kunnen binnendringen of allergische huidreacties kunnen veroorzaken, en retinylpalmitaat, wat de ontwikkeling van huidtumoren en laesies kan versnellen. Ga op zoek naar producten die zinkoxide en titaniumdioxide als actieve ingrediënten gebruiken.

Het is nooit te laat om te beginnen met veilig leven in de zon. Naast het dragen van zonnebrandcrème, kun je jezelf helpen beschermen tegen schadelijke stralen door het dragen van een hoed, zonnebril, zonbeschermende kleding en door je blootstelling aan de zon te beperken, vooral op de meest intense momenten van de dag van 10.00 tot 16.00 uur.

Is zonnebrandolie schadelijk?

Van zonnebrandolie wordt je sneller bruin, maar dit is ook slechter voor je huid. Zelfs wanneer je een zonnebrandolie gebruikt die SPF bevat, is het nog steeds ongezond voor je huid. Dit komt omdat je nog steeds wordt blootgesteld aan gevaarlijke UV-stralen om je diepe kleur te bereiken.

Als je toch voor een olie wilt gaan, dan is het belangrijk om op de SPF/factor te letten. Ga minimaal voor factor 15 of hoger.  Lager dan dit biedt helemaal geen bescherming.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *