loopband

Loopband kopen? Hou hier rekening mee!

Een loopband voor thuis kan een geweldige investering zijn, waardoor je meer mogelijkheden hebt om te sporten als je weinig tijd hebt, niet naar de sportschool of niet naar buiten kunt. In de sportschool een loopband gebruiken is één ding, maar er een overwegen voor je thuisgymnastiek is een andere zaak. Een goede loopband is duur en het kopen van een loopband betekent niet per se dat je hem regelmatig zult gebruiken.

Voordat je besluit of je een loopband wilt kopen, moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • Budget: hoeveel wil je uitgeven?
 • Extra’s: Overweeg programma-opties, hartslagmeters en extra functies.
 • Mensen: hoeveel mensen zullen het gebruiken en hoe vaak?
 • Ruimte: hoeveel ruimte heb je? Moet je een opvouwbare loopband kopen?
 • Gebruik: hoe je het gebruikt. Hardlopen legt meer druk op de machine dan lopen en vereist een langere riem voor een langere stap.

Budget voor een loopband thuis

Wil je een loopband kopen? Je budget is waarschijnlijk de belangrijkste overweging bij het aanschaffen van een fitnessapparaat voor thuis, vooral iets dat zo groot en duur is als een loopband. Het is belangrijk om de beste kwaliteit loopband te krijgen die je je kunt veroorloven. Een kwaliteitsloopband is comfortabel, stil, gebruiksvriendelijk en gaat lang mee.

Als je een loopband wilt die lang meegaat, geef je waarschijnlijk minstens €500 uit. Uitgaven tussen de €1000 en €3.000 bieden echter meer stabiliteit, betere motoren en meer trainingsopties. Als je twee of meer gebruikers in je huishouden hebt, is het verstandig om naar modellen te kijken die minimaal €1000 kosten.

Er zijn enkele goede modellen die onder de €750 vallen, maar houd er rekening mee dat deze misschien niet zo lang meegaan, vooral voor hardlopers of als er meerdere mensen de loopband gebruiken.

Loopband kopen onder €500,-

Loopband Focus Fitness Jet 2

Prijs: €399,-

De Focus Fitness Jet 2 is een fijne en compacte loopband. De loopband beschikt over snelheidmogelijkheden van 1 t/m 13 kilometer per uur. Het loop stuk biedt voldoende ruimte om zowel te lopen, joggen en te rennen.

Kenmerken:

 • Beschikt over verschillende voorgeprogrammeerde programma’s
 • Heeft een stille motor van 1,5 pk
 • Handmatig verstelbaar in twee verschillende hoogtes.
 • Eenvoudig in te klappen.
 • 7 trainingsprogramma’s
 • Meet je snelheid, afstand, verbrande calorieën, tijd en hartslag. 
 • Uitgerust met een 8 voudig demping systeem.

Loopband kopen onder €750,-

 
Prijs: €649,-
 
Focus Fitness brengt met de Jet 5 een compleet vernieuwd model op de markt. Dit verbeterde model beschikt over een sterker frame, breder/langer loopvlak en is makkelijker op te bouwen. De  loopband is volledig voor gemonteerd en hoef je hem enkel op te klappen en 8 schroeven aan te draaien.

Kenmerken:

 • Biedt 36 verschillende trainingsprogramma’s, welke uit een helling, interval en combinatieprogramma.
 • Beschikt over geïntegreerde hartslagsensoren. 
 • Vetmeting: door middel van je persoonlijke gegevens en hartslag ontvang je een indicatie van je vet %.
 • Beschikt over een hellingshoek, welke  verstelbaar is van 0 tot 12 levels.
 • Voorzien van een 2 pk-motor. 
 • Uitgerust met een 8 voudig demping systeem.
 • Eenvoudig te bedienen display.

Loopband kopen onder €1000,-

Loopband Focus Fitness Jet 9 iPlus 

Prijs: €949,-

De Focus Fitness Jet 9 iPlus is een sterke loopband geschikt voor intensief gebruik. Dankzij het grote loopvlak en de vele mogelijkheden waaronder Bluetooth heb je alle mogelijkheden om thuis te trainen. 

Kenmerken:

 • De loopband is erg envoudig op te bouwen, omdat deze volledig voor gemonteerd is. Je hoeft hem enkel open te klappen en 8 schroeven aan te draaien.
 • Door de bluetooth ontvanger kun je draadloos een tablet of smartphone verbinden met de Loopband. Je kunt de loopband dan besturen via je smartphone of tablet. Zo kun je bijvoorbeeld de weerstand en snelheid aanpassen tijdens het kijken van bijvoorbeeld je favoriete serie of film.
 • Vele voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. De programma’s verschillen tussen snelheid-, interval-, hrc- en bergprogramma’s.
 • Je kunt de helling aanpassen van 0 tot 15 levels. 
 • De Jet 9 iPlus is voorzien van geïntegreerde hartslagsensoren. Deze sensoren geven een indicatie van je hartslag. 
 • Uitgerust met een 8 voudig demping systeem.
 • Krachige en stille 2,5 pk-motor.

Loopband kopen onder €1500,-

Evocardio Walkdesk WTD200 Loopband inclusief Bureau

Prijs: €1495,-

De Evocardio Walkdesk loopband is een loopband inclusief een bureau. Het is speciaal ontworpen om actief te zijn tijdens bijvoorbeeld het werken. Het is inmiddels algemeen bekend dat zitten het nieuwe roken is. Uren achter elkaar zitten is niet goed voor je gezondheid en deze loopband speelt daar perfect op in. Op deze manier kun je beweging en werk combineren. Dit apparaat is perfect voor thuis of op kantoor. 

Kenmerken:

 • Combineer werk en dagelijkser beweging met deze innovatieve loopband
 • Makkelijk te vervoeren dankzij de wieltjes.
 • Gemakkelijk op te bergen dankzij de inklap functie;
 • Verstelbaar display, zowel korte als lange sessies.
 • Sterke 2.5 PK motor.
 • Gratis Walkdesk App om belangrijke statistieken zoals afstand, snelheid, duur, stappen en calorieën in één oogopslag te zien.

Loopband Motor PK

Het vermogen van de aandrijfmotor heeft direct invloed op de kwaliteit van je loopband en hoe je trainingen zullen aanvoelen. Het uitzoeken van pk- en motorspecificaties kan verwarrend zijn. Zoek om het gemakkelijk te maken een motor met ten minste 1,5 continu vermogen (WKK). Als je van plan bent regelmatig op de loopband te lopen, kun je beter kiezen voor 2,5 tot 3,0 WKK. Afhankelijk van je gewicht heb je ook een krachtigere motor nodig.

loopband kopen

Minimale specificaties

Andere dingen om op te letten zijn onder meer:

Loopvlak: het loopoppervlak moet passen bij je gebruik. Hoe sneller je loopt, hoe groter je passen worden. Wanneer je wilt gaan wandelen tot 6 km per uur, heb je genoeg aan een loopoppervlakte van 100×40 cm. Wanneer je echter wilt gaan joggen/rennen tussen de 6 en 8 km per uur heb je een looplvlak nodig van minimaal 120x40cm. Als je harder dan 10km per uur gaat rennen dien je minimaal een loopvlak van 130x45cm te nemen.

Bedieningspaneel: het bedieningspaneel van een loopband biedt alle basisgegevens met betrekking tot je training. Je ziet hierop je snelheid, afstand, duur, eventuele helling en het aantal verbrande calorieën. Het paneel moet binnen handbereik en eenvoudig te gebruiken zijn.

Demping: het loopbed moet schokken absorberen en de band mag niet met elke voetbeweging bewegen. Goede loopbanden zijn meestal uitgerust met een schokdempingssysteem. Dit verzacht de schokken die door je heupen, enkels en knieën worden opgevangen.

Helling: de helling van een loopband kan gebruikt worden om je beenspieren extra te trainen door verschillende hellingen na te doen. Koop een loopband met een helling die tot 10 procent of hoger gaat. Als de loopband een afnamefunctie heeft, is dat ook waardevol om een betere simulatie van hardloopomstandigheden buitenshuis te geven. De spieren van je onderlichaam en je buikspieren worden hierbij extra belast, wat de calorieverbranding versnelt.

Maximale gewichtsclassificatie: dit is een overweging als je wat zwaarder bent. Het is ook een indicatie van de stevigheid van de loopband. Kijk naar de maximale gebruikersgewichtsclassificatie.

Snelheid: de motor bepaalt de snelheid. Hoe sneller je loopt, hoe krachtiger de motor moet zijn. Als je van plan bent te gaan hardlopen, koop dan een loopband die tot 10 mph of hoger gaat.

Stabiliteit: De stabiliteit hangt af van het gewicht van de loopband. Een zwaardere band is over het algemeen dus stabieler. De loopband mag niet trillen als je erop rent of loopt en het frame moet stabiel blijven

Ruimte en opvouwbare loopbanden

Een loopband ziet er online of in de winkel een stuk kleiner uit dan in je huis, dus meet je ruimte voordat je er een koopt. Een opvouwbare loopband lijkt misschien een goede optie, maar hij zal nog steeds ruimte in beslag nemen als hij opgevouwen is.

Sommige modellen zijn veel gemakkelijker uit te vouwen en te verplaatsen dan andere modellen. Dit is ook belangrijk om te overwegen. Mogelijk moet je een zware loopband terug op zijn wielen kantelen om hem te verplaatsen, wat een uitdaging kan zijn.

Extra’s om op te letten

Voordat je een loopband koopt, moet je nadenken over het soort dingen die je wilt. Stel jezelf voordat je gaat winkelen een paar vragen, zoals:

 • Kun je een loopband onderhouden?
 • Wil je hardloop- of wandelprogramma’s inbegrepen?
 • Zou je een hartslagmeter meegeleverd willen krijgen? 
 • Wil je de mogelijkheid om je loopband te linken aan apps of websites voor nieuwe trainingen?
 • Heb je een loopband nodig die opvouwbaar is of heb je voldoende ruimte voor een gewone loopband?
 • Wat is het belangrijkste kenmerk dat je wilt in een loopband?
 • Wil je dat de helling zowel bergop als bergaf kan?

Garantie, levering en opstelling van de loopband

De fabrieksgarantie geeft je vaak belangrijke aanwijzingen over de kwaliteit van de loopband. Zoek een levenslange garantie op het frame en de motor, of minimaal 10 jaar. Elektronica moet 5 jaar garantie hebben. Onderdelen moeten 2 jaar garantie hebben.

Hoe haal je de loopband in huis? Bezorgkosten kunnen aanzienlijk zijn als ze niet zijn inbegrepen in de aankoopprijs. Overweeg ook hoe je de loopband van je deur naar je aangewezen trainingsgebied gaat verplaatsen en of dat is inbegrepen of extra zal kosten. Nieuwe loopbanden vereisen meestal wat montage en je moet goed kijken of dat is inbegrepen of een afzonderlijke vergoeding vereist.

Je loopband gebruiken

Zodra je jouw loopband in huis hebt, heb je volop mogelijkheden om de verschillende programma’s uit te proberen en een routine op te doen. Trainingen op de loopband worden behoorlijk saai als je de hele tijd hetzelfde doet. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om alle variaties te verkennen, zodat jouw nieuwe loopband niet in de hoek blijft staan en een kledingrek wordt.

Voordelen van een loopband voor thuis:

 • Goedkoper dan jaren lidmaatschap van een sportschool, maar gaat langer mee.
 • Kijk een aflevering van je favoriete tv-programma op je laptop of tv terwijl je loopt.
 • Gebruik de helling functie op je loopband om de wandeling wat moeilijker te maken. Je verbrandt nog meer calorieën en geeft je billen vorm. Bergop lopen is geweldig voor de bilspieren.
 • Het hele jaar door 24/7 beschikbaar – staat altijd klaar wanneer je 5 of 10 minuten tijd over hebt.
 • Verbrandt extra calorieën om je gewichtsverlies te stimuleren
 • Het is niet nodig om je druk te maken om wat je aan doet. Trek gewoon je sportschoenen aan, pak een fles water en ga!
 • Het maakt niet uit wat de weerman zegt, je kunt hoe dan ook lopen.
 • Briljant om te ontstressen na het werk of wanneer de kinderen eindelijk in bed liggen
 • Geweldige manier om je ‘s ochtends wakker te maken – je kunt zelfs tijdens het wandelen je koffie drinken.
 • Luister ondertussen naar je lievelingsliedjes.
 • Luister naar een hoorbaar boek terwijl je calorieën verbrandt.

Is lopen of hardlopen toch niet echt iets voor jou? Of wil je naast een loopband ook nog een hometrainer aanschaffen om thuis te kunnen fietsen? Lees dan in dit artikel alle voordelen van een hometrainer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *