Voorhoofdsrimpels verminderen: Wat werkt écht?

Als je ooit in de spiegel hebt gekeken om alleen maar te piekeren over die vervelende fijne lijntjes op je voorhoofd, weet dan dat je niet de enige bent. Voorhoofdsrimpels zijn een van de grootste huidverzorgingsproblemen bij mensen van 25 jaar en ouder.

Maar haast je niet naar je kapper om een pony te laten knippen om die rimpels te verbergen. Het is mogelijk om de verschijning van voorhoofdsrimpels te verminderen met veranderingen in je levensstijl en met de juiste cosmetische producten.

Lees verder om te ontdekken hoe rimpels überhaupt ontstaan, of je er echt van af kunt komen en een reeks tips plus productkeuzes die deze rimpels verminderen binnen no time!

Veelvoorkomende oorzaken van voorhoofdrimpels

Zoals bij veel huidverzorgingsproblemen, speelt leeftijd een rol bij de ontwikkeling van voorhoofdsrimpels. Dat gezegd hebbende, alleen omdat het verstrijken van de tijd een vermindering van de productie van collageen en elastine veroorzaakt, wil nog niet zeggen dat er niet ook andere factoren een rol spelen. Denk aan: overmatige blootstelling aan de zon (wat de natuurlijke productie van collageen en elastine door het lichaam geleidelijk vertraagt ​​- en zo bijdraagt ​​aan rimpels), spierkracht in het gezicht, repetitieve gezichtsuitdrukkingen op het voorhoofd (als je bijvoorbeeld vaak je wenkbrauwen optrekt terwijl je jezelf uitdrukt), naar schermen staren, stress, zwaartekracht, vervuiling, gedragsgewoonten en genetica.

Hoe kun je voorhoofdsrimpels voorkomen?

Vraag zowat elke dermatoloog hoe je voorhoofdsrimpels kunt voorkomen, en zij zullen je vertellen om een huidverzorgingsroutine tegen veroudering te implementeren. De truc is om te weten welke producten en behandelingen je in je regime moet opnemen en wanneer je deze in de praktijk moet brengen. Als algemene vuistregel zeggen dermatologen dat je je preventieve antiverouderingsreis ergens tussen de 20 en 30 moet beginnen. Het is moeilijk om een specifieke leeftijd vast te stellen, aangezien genetica een rol speelt. Dat gezegd hebbende, kun je het beste met je moeder en oma praten over wanneer ze voor het eerst fijne lijntjes en rimpels op hun uiterlijk opmerkten, zodat je een voorsprong kunt nemen op het spel en rimpels voorkomen.

Voorhoofdrimpels verminderen

Veel cosmeticamerken beweren de magische crème te hebben om rimpels te verwijderen – en vele zijn nutteloos. Sommige schoonheidsproducten kunnen echter echt helpen. Hieronder volgt een lijstje met de beste tips en producten om de rimpels op je voorhoofd, of eigenlijk op elk deel van je gezicht, te verminderen. 

1. Voeg retinol toe aan je huidverzorgingsroutine

Retinol is een mildere vorm van het voorgeschreven vitamine A bijproduct dat bekend staat als tretinoïne. Tretinoïne zijn erg effectief om acne en rimpels te behandelen. Retinol verbetert de celvernieuwing van de huid en ondersteunt de productie van collageen. Retinol houdt echter niet goed stand in zonlicht. Gebruik voor het beste resultaat ‘s nachts producten die retinol bevatten. Lees hier alles over retinol.

2. Gebruik exfoliërende producten met glycolzuur

Glycolzuur is een alfahydroxyzuur dat wordt gebruikt om de huid te exfoliëren om een gezondere, jonger uitziende huid te onthullen. Glycolzuur is het hoofdbestanddeel van veel chemische peelings. Het zit ook in sommige leave-on, vrij verkrijgbare exfolianten. Let wel op, het kan gevoeligheid voor de zon veroorzaken, dus zorg ervoor dat je zonnebrandcrème draagt na het gebruik van glycolzuurproducten. Lees hier alles over glycolzuur.

3. Gebruik vitamine C serum

Het is belangrijk om ingrediënten aan je routine toe te voegen om de schadelijke effecten van bijvoorbeeld UV straling ongedaan te maken. Hier komt vitamine C van pas. Het is belangrijk om altijd vitamine C aan te om de productie van collageen te stimuleren, schade door vrije radicalen te bestrijden, de huid te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen, donkere vlekken te helpen vervagen en een stralende teint te geven. Lees hier alles over vitamine C serum.

4. Gebruik hyaluronzuur om de huid er voller uit te laten zien

Hyaluronzuur is een van de meest begeerde ingrediënten op de huidverzorgingsmarkt dankzij het vermogen om 1000 keer zijn gewicht in water vast te houden. Hoewel dit vanuit het oogpunt van hydratatie ongelooflijk is, is het ook geweldig voor het minimaliseren van fijne lijntjes en rimpels dankzij het opvullende vermogen. Lees hier alles over hyaluronzuur.

5. Verhoog de celomzet met peptiden

De volgende: peptiden. Dit zijn eiwitten die de groei van nieuwe cellen stimuleren en de celvernieuwing vergemakkelijken terwijl je slaapt. Peptiden stimuleren ook de productie van collageen, dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en soepelheid van de huid. Pepideserums bevorderen de productie van collageen en stimuleren de algehele hydratatie van de huid. Producten met piptiden zijn wat prijziger dan veel andere huidverzorgingsproducten, maar het is het geld meer dan waard. Peptiden wordt vaak een wondermiddel tegen de verschijnselen van ouderdom, en dus ook voorhoofdrimpels, genoemd. Lees hier alles over peptiden.

6. Gebruik primer om rimpels onder je make up op te vullen

Deze tip past misschien niet helemaal thuis in dit rijtje, omdat het de voorhoofdsrimpels of rimpels waar dan ook, niet verminderd, het maakt ze alleen tijdelijk minder zichtbaar. Net zoals verfprimer een oppervlak voorbereidt op verf, bereidt gezichtsprimer je huid voor op foundation. Nogmaals, primer verwijdert rimpels op het voorhoofd dus niet, maar het is een goedkope manier om ze minder opvallend te maken. Primer wordt geleverd in poeder-, gel- of crèmevormen. Het “verzacht” de gerimpelde huid en helpt de foundation de hele dag goed te blijven zitten. Lees hier alles over primers.

7. Denk eventueel na over botox

Rimpels verwijderen op natuurlijke wijze heeft vaak de voorkeur, maar als je van alles heb geprobeerd en je rimpels zijn erg diep, kun je eventueel nadenken over botox. Als naalden je niet afschrikken, kun je botox injecties overwegen om rimpels op het voorhoofd te bestrijden. Het vult fijne lijntjes en rimpels op, maakt de algehele teint glad en geeft volume. Botox is een medicijn gemaakt van het botulinumtoxine. Wanneer het in specifieke spieren wordt geïnjecteerd, worden ze tijdelijk verlamd, zodat ze niet kunnen samentrekken. Met andere woorden, als je fronst, zal je voorhoofd niet van nature rimpelen. Botox injecties zijn echter niet voor iedereen. Ze hebben een prijskaartje en Botox kan bij sommige ongebruikelijke bijwerkingen veroorzaken, zoals:

 • pijn, zwelling of blauwe plekken op de injectieplaats
 • hoofdpijn
 • griepachtige symptomen
 • droge ogen

Daarnaast is het ook niet zo dat je na één behadeling voorgoed van je rimpels af bent. Je zult elke drie tot vier maanden een afspraak in moeten plannen om de resultaten te behouden. Voor veel mensen is daarom rimpels voorhoofd verwijderen zonder botox aantrekkelijker. Echter is compleet verwijderen bijna niet mogelijk, maar wanneer je de bovenstaande producten consequent gebruikt zul je merken dat je rimpels veel minder zichtbaar zullen worden.

Veranderingen in je levensstijl om rimpels op het voorhoofd te verminderen

Je levensstijl heeft een enorme impact op de gezondheid van je huid en het ontstaan van voorhoofdsrimpels. Voer deze stappen uit om je huid glad te houden en vroegtijdige veroudering te helpen voorkomen:

1. Wees slim met de zon

Blootstelling aan de zon speelt een belangrijke rol bij het jeugdige uiterlijk van de huid. Langdurige blootstelling aan de ultraviolette straling van de zon draagt ​​bij aan vroegtijdige veroudering en rimpels. Hoe meer zon je krijgt, hoe droger, vlekkeriger en slapper je huid kan worden. Volgens onderzoek vertraagt ​​dagelijks gebruik van zonnebrandcrème met SPF 20 of hoger (het liefste minimaal 30 SPF) de veroudering van de huid en vermindert het het risico op donkere vlekken en rimpels.

2. Blijf gehydrateerd

Door een droge huid worden rimpels prominenter weergegeven. Een goed gehydrateerde huid helpt rimpels op het voorhoofd te verminderen. Het is echter belangrijk om van binnenuit te hydrateren. Om goed gehydrateerd te blijven, is het belangrijk om elke dag minstens 2 liter water te drinken. Als je traint of veel tijd in de zon doorbrengt, moet je nog meer drinken. Je kunt eventueel een smaakje aan je water toevoegen door er een citroentje of ander fruit aan toe te voegen. Thee en limonade zijn ook goed opties als je niet zo van water houdt. Probeer veel frisdrank zoals cola en fanta in ieder geval te vermijden.

3. Voorkom stress

Piekeren kan leiden tot rimpels op het voorhoofd. Het is moeilijk om van alle stress af te komen, maar het is belangrijk om het onder controle te houden. Probeer het volgende om stress te verminderen:

 • mediteren
 • yoga beoefenen
 • diafragmatische ademhaling
 • aromatherapie
 • gezond eten
 • genoeg slaap krijgen
 • praten met een therapeut
 • journaling
 • dagelijks trainen

4. Eet een uitgebalanceerd dieet

Als het om rimpels gaat, is het gezegde “je bent wat je eet” waar. Voeding speelt een belangrijke rol bij huidveroudering. Onderzoekers ontdekten dat een hogere inname van vitamine C en linoleenzuur (een omega-3-vetzuur) het risico op een droge huid bij mensen van middelbare leeftijd vermindert. Net zoals dat wanneer vitamine C serum, wanneer het plaatselijk wordt aangebracht kan helpen fijne lijntjes en rimpels te verminderen, kan dat het van binnenuit ook. Vitamine C is gekoppeld aan een lager risico om er ‘gerimpeld’ uit te zien. Een dieet met veel vet en koolhydraten verhoogd juist het risico op fijne lijntjes en rimpels.

5. Stop met roken

Als een verhoogd risico op longkanker, emfyseem en hartaandoeningen niet voldoende is om je te laten stoppen met roken, kan de gedachte aan vroegtijdige veroudering en rimpels dat misschien wel zijn. Roken is een hoofdoorzaak van vroegtijdige veroudering en rimpels. De chemicaliën in tabaksrook verminderen de productie van collageen en beschadigen de elasticiteit van de huid, wat leidt tot vroegtijdige veroudering en rimpels. Als je voorhoofdsrimpels wilt voorkomen of er voor wilt zorgen dat ze niet erger worden, stop met roken!

Kun je echt van rimpels op je voorhoofd afkomen?

Net als de eeuwenoude vraag of je poriën al dan niet kunt laten verdwijnen, kun je voorhoofdrimpels niet helemaal laten verdwijnen, maar er zijn methoden die hun uiterlijk snel en effectief verminderen. De beste methoden hebben we hierboven besproken. Wanneer je je levenstijl aanpast en de juiste producten tegen rimpels gebruikt kun je de zichtbaarheid van deze rimpels in grote mate verminderen.

Vooral fijne en oppervlakkige lijntjes kunnen worden verbeterd met goede huidverzorging, waaronder strikte bescherming tegen de zon, actuele retinoïden / retinol, pepiden en vitamine C. Antioxidantserums, zoals die met vitamine C, kunnen ook gunstig zijn voor de bescherming de huid tegen verdere schade door vorming van vrije radicalen en verbetering van hyperpigmentatie en fijne lijntjes. 

Dat gezegd hebbende, als er al zware, statische lijnen / diepe rimpels aanwezig zijn, zal een in-office procedure zoals resurfacing lasers, radiofrequentie of injecties nodig zijn om een merkbaar verschil te maken. Met de overige tips en productkeuzes in dit artikel kun je wel onzettend effectief rimpels voorkomen en rimpels verminderen.

Conclusie

De voortdurende strijd tegen veroudering zal waarschijnlijk niet snel eindigen. Toch is er niet veel wetenschappelijk onderzoek naar producten die rimpels op het voorhoofd minimaliseren. Het is misschien moeilijk om voorhoofdsrimpels helemaal weg te werken, maar er zijn stappen die je kunt nemen waardoor ze minder opvallen. De beste manier om veroudering te vertragen en rimpels te voorkomen, is door een gezonde levensstijl te leiden.

Gezond eten, langdurige blootstelling aan de zon vermijden, regelmatig sporten en omgaan met stress zijn de meest effectieve manieren om je huid en de rest van je lichaam gezond te houden. Daarnaast zijn er specifieke producten die rimpels tegen gaan zoals retinol, producten met glycolzuur, vitamine C serum, hyaluronzuur en producten met piptiden. Deze producten kunnen je voorhoofdrimpels in grote mate verminderen waardoor jij je snel weer zelfverzekerder zult voelen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *