Voetschimmel behandelen - 10 thuismiddeltjes
Voetschimmel, ook bekend als tinea pedis, is een schimmelinfectie van de huid die meestal tussen de tenen begint. Het veroorzaakt een schilferende, jeukende uitslag die pijnlijk of branderig kan zijn. In sommige gevallen kunnen mensen ook zweren of blaren ervaren, wat erg pijnlijk kan zijn.
Voetschimmel tussen tenen is ontzettend vervelend en gaat niet altijd van zelf weg en als dat het wel doet, kan het erg lang duren en zich in de tussentijd verspreiden.
Gelukkig kun je voetschimmel zeer makkelijk thuis behandelen. Lees verder voor 10 huisbehandelingen waarvan bekend is dat ze effectief zijn.
Voetschimmel symptomen:
- Jeukende witte plekken tussen je tenen.
- Rode, pijnlijke en schilferende plekken op je voeten.
- Kapotte huid/barsten/scheurtjes, vaak tussen je tenen. Dit kan ook gaan bloeden.
Voetschimmel oorzaak
Hoe ontstaat voetschimmel nou precies? Voetschimmel treedt op wanneer de tinea-schimmel op de voeten groeit. Je kunt de schimmel vangen door direct contact met een besmette persoon of door oppervlakken aan te raken die besmet zijn met de schimmel. De schimmel gedijt goed in warme, vochtige omgevingen. Het wordt vaak aangetroffen in douches, op kleedkamervloeren en rond zwembaden.
Voetschimmel behandelen
1. Speciale voetschimmel behandelingen
Er zijn een aantal vrij verkrijgbare behandelingen (OTC) beschikbaar voor voetschimmel. Denk aan voetschimmel creme en voetschimmel zalf. Deze kunnen ook komen in de vorm van poeders en sprays. Veel gevallen van voetschimmel reageren goed op deze behandelingen en vereisen mogelijk nooit andere opties.
Je kunt deze behandelingen rechtstreeks op het getroffen gebied toepassen en ze gedurende ten minste 1 week nadat de symptomen zijn verdwenen, gebruiken om te voorkomen dat de infectie onmiddellijk terugkeert.
2. Tea tree olie
Voetschimmel behandelen met tea tree olie is ook een populaire keuze. Tea tree olie heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen, wat een deel van de reden is dat het vaak wordt gebruikt om veel schimmelinfecties te behandelen (waaronder zowel ringworm als candidiasis). Om voetschimmel te behandelen, mengt je een dragerolie zoals amandelolie of kokosolie met tea tree olie voor een concentratie van 25 tot 50 procent tea tree olie. Breng het twee keer per dag aan op het getroffen gebied.
3. Neemolie
Zowel neemolie als neemblad-extracten hebben ongelooflijke schimmelwerende eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van voetschimmel. Je kunt de neemolie (of extract) twee tot drie keer per dag rechtstreeks op het aangetaste gebied aanbrengen en het in de huid masseren. Dit kan ook nuttig zijn bij het behandelen van infecties die zich onder de teennagels ontwikkelen.
4. Waterstofperoxide
Waterstofperoxide kan de schimmel aan de oppervlakte van de voet effectief doden, evenals alle oppervlaktebacteriën die een infectie kunnen veroorzaken. Giet waterstofperoxide rechtstreeks op het getroffen gebied. Merk op dat het kan steken en dat het moet gaan borrelen, vooral als je open wonden hebt. Doe dit twee keer per dag totdat de infectie afneemt.
5. Alcohol
Net als waterstofperoxide hebben veel gezinnen ontsmettingsalcohol bij de hand om snijwonden schoon te maken. Net als waterstofperoxide kan ontsmettingsalcohol helpen om de schimmel aan de oppervlakte van de huid te doden. Je kunt het rechtstreeks op het getroffen gebied aanbrengen of je voeten gedurende 30 minuten laten weken in een voetbad van 70 procent ontsmettingsalcohol en 30 procent water.
6. Knoflook
Knoflook kan een sterke geur hebben, maar het kan een effectieve plaatselijke behandeling zijn voor schimmel aan de voet. Voetschimmel behandelen met knoflook is niet moeilijk. Om knoflook te gebruiken om voetschimmel te behandelen, verplettert je vier tot vijf teentjes knoflook. Vervolgens wrijf je ze over het getroffen gebied. Doe dit tweemaal per dag.
7. Zeezoutbaden
Zeezout heeft sterke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, waardoor het een geweldige natuurlijke behandeling is voor voetschimmel en eventuele complicaties die het kan veroorzaken. Het kan zelfs de groei en verspreiding van voetschimmel remmen.
Bij sommige behandelingen wordt zeezout gemengd met andere natuurlijke behandelingen, zoals azijn, om een soort pasta te maken. De meest effectieve manier om deze behandeling te gebruiken, is door een kopje zeezout op te lossen in een warm voetenbad. Laat je voeten minstens 20 minuten weken. Droog je voeten grondig af als je klaar bent met weken.
8. Talkpoeder
Talkpoeder, maïszetmeel of babypoeder werken om voetschimmel te behandelen door het getroffen gebied droog en schoon te houden. Dit maakt het moeilijk voor de schimmel om te gedijen en zich te verspreiden door zweet en vocht onder controle te houden. Om deze behandeling te gebruiken, brengt je talkpoeder (of antischimmelpoeder) rechtstreeks aan op het gedroogde, aangetaste gebied elke keer voordat je je sokken aantrekt. Pas op dat je geen talkpoeder inademt.
9. Baking soda
Baking soda of zuiveringszout is een item dat de meeste mensen direct beschikbaar hebben. Baking soda heeft ontzettend veel toepassingen. Zo kan het ook een effectieve manier zijn om voetschimmel te genezen. Dit komt door de schimmelwerende eigenschappen die het heeft bij gebruik op de huid. Om een voet te laten weken, meng je ongeveer een half kopje baking soda in een grote emmer of bak met warm water. Laat de voeten 15 tot 20 minuten weken, twee keer per dag. Droog de voeten daarna grondig af, maar spoel ze niet af.
10. Hou je voeten droog en schoon
Het is belangrijk om voetschimmel te voorkomen. Schimmel kan groeien in donkere, vochtige gebieden, waardoor je voeten een ideale plek zijn voor de ontwikkeling van voetschimmel. Als je voetschimmel hebt (of zelfs als je dit gewoon wilt voorkomen), houd je voeten dan zo droog en schoon mogelijk.
Vervang regelmatig je sokken. Zodra je klaar bent met trainen, maak je je voeten schoon en trek je een nieuw paar sokken aan. Droog de ruimte tussen je tenen. Loop niet blootsvoets in openbare zwembaden of fitnessruimtes. Je moet ook schoenen gebruiken die goed geventileerd zijn en je voeten laten ademen, zodat de voetschimmel sneller kan genezen.
Voetschimmel voorkomen
Naast voetschimmel behandelen is voetschimmel voorkomen minstens zo belangrijk. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Er zijn manieren om de voeten te beschermen tegen schimmels en om te voorkomen dat ze voetschimmel krijgen. Het is ook goed om deze tips te volgen om te voorkomen dat je een herhaalde infectie krijgt of deze naar anderen verspreidt. Om voeten schimmelvrij te houden, moeten mensen deze richtlijnen volgen:
- Houd nagels kort geknipt. Nagels kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker oppikken als ze lang zijn.
- Loop nooit blootsvoets op openbare plaatsen. Draag sandalen of waterdichte schoenen in openbare zwembaden, douches, kleedkamers, badkamers en andere natte ruimtes.
- Was de voeten minstens één keer per dag en droog ze grondig af.
- Als een familielid voetschimmel heeft, desinfecteer de badkuip of douche dan na elk gebruik totdat deze verdwenen is.
- Deel geen handdoeken, schoenen, sokken of andere items die de voeten raken.
- Wissel dagelijks schoenen af om elk paar de tijd te geven om volledig te drogen.
- Draag lichtgewicht schoenen en vervang regelmatig sokken om de voeten droog te houden. Vermijd indien mogelijk warme, zware schoenen.
Mogelijke risico’s en complicaties
Voetschimmel behandelen is erg belangrijk anders kunnen er verschillende complicaties optreden. Indien onbehandeld, kan voetschimmel resulteren in een bacteriële infectie als de huid beschadigd is. Dit kan gebeuren door krassen of wanneer blaren knappen of zweren geïnfecteerd raken. Elk type infectie kan zeer ernstig zijn en vereist snelle behandeling.
Voetschimmel is ook erg besmettelijk. Het kan zich gemakkelijk verspreiden naar je handen, vooral als je krabt op het getroffen gebied. Deze schimmel kan ook het gebied onder je nagels, dat moeilijker te behandelen is, of het liesgebied infecteren.
Wanneer moet je je arts raadplegen?
Als je denkt dat je voetschimmel hebt en deze niet is verdwenen na een week thuisbehandeling, maak dan een afspraak met je arts. Mogelijk heb je antischimmelmiddelen op recept nodig (oraal of actueel) om van de infectie af te komen.
Je moet ook een afspraak maken om je arts te raadplegen als je voetschimmel en diabetes heeft. Dit is vooral het geval als je tekenen hebt van een secundaire bacteriële infectie, die gevaarlijker kan zijn bij mensen met diabetes vanwege hun zenuwbeschadiging.
Tekenen van infectie zijn onder meer roodheid, pus, zwelling, drainage en koorts. Als je diabetes hebt, voel je mogelijk geen pijn aan je voeten vanwege zenuwbeschadiging. Bij twijfel of een langdurende symptomen, laat altijd je voetschimmel behandelen door een arts!